4 oktober 2006: AustraliëToen Ghil ons in maart de wijnen van de Barossa voorstelde maakte hij de opmerking dat hij gemakkelijk nog een tweede degustatie rond Australië kon organiseren en dat was dus het onderwerp van deze avond. Een matige opkomst deze keer in de pur-pur, maar dat maakte het wel gezellig. Australian Fine Wines, Ad Bibendum en Carrefour waren de leveranciers. Een geslaagde degustatie met veel lekkere en originele wijnen. Verrassend genoeg is het ook in Australië (toch vooral befaamd voor zijn lage prijzen) moeilijk om binnen het 15 euro kader te blijven, maar toch vonden we zowel in wit als rood hele mooie dingen aan hele mooie prijzen. Soms leek het wel dat naarmate de prijs steeg en een bepaald niveau oversteeg het drinkplezier proportioneel begon af te nemen. Een beetje dezelfde conclusie als in maart dus...
We proefden zeven witte en tien rode. Twee wijnen waren testflessen voor de wijnkaart van pur-pur.

Classic White, Element, Sandelford, Western Australia, 2004: Dit familiedomein is pas sinds 1991 in handen van de Prendiville's maar het is één van de oudste domeinen van Australia (°1840) en een pionier voor Margaret River. Vooral de komst van wijnmaker Paul Boulden in 2001 deed de kwaliteit stevig stijgen. De Element reeks gebruikt druiven uit hun wijngaarden in Swan Valley (de topcuvées komen uit Margaret River). Deze witte is een originele, gedurfde én geslaagde blend van verdelho, chenin blanc en semillon. Mét schroefdop uiteraard. Mooie heldere kleur. Limoen, kruisbes en granny smith volgen elkaar snel op in de neus, met de kruisbes die zich vooraan plaatst; in het glas evolueerde het aroma later naar dat van blonde tabak. In de mond een beetje boterig en tegelijk fris en fruitig, zacht van aanloop maar fris van finish. Geen bewaarwijn, maar een perfecte begeleider van zeevruchten en zeker van verse krab ! Twee dagen later smaakte een glas uit de ijskast nog steeds zoals het hoort. 7,5 euro, Australian Fine Wines. *(*)

Scrubby Rise, Sauvignon Blanc - Sémillon - Viognier, Wirra Wirra, South Australia, 2004: Al tussen 1900 en 1924 een succesvol bedrijf maar dan opgesplitst tot Greg Trott in 1969 de gebouwen en overblijvende hectares kocht. Wijngaarden in McLaren Vale maar er wordt ook gekocht bij andere boeren. Greg is een zeer energiek man en een echte Australiër. Snelgroeiend bedrijf. 45% sauvignon blanc, 40% semillon, 15% viognier. Licht en helder geel. Limoen en kruisbes overheersen net zoals bij de vorige maar deze wijn is veel vlakker en mist wat reliëf. In het glas beterde dit niet en hij werd zelfs nog wat wakker. In de mond veel grassiger met frisse citrus en pompelmoestoetsen. Aangenaam maar wat gewoontjes. 8,95 euro, Australian Fine Wines. (*)

Lantana, Semillon - Chardonnay, Trentham Estate, Big Rivers, 2005: Speciaal gemaakt en gebotteld voor Ad Bibendum door de wijnmaker Anthony Murphy en de gebroeders Monard. Eén van de flessen die Ad Bibendum aan Karen gaf om te testen. Tropisch fruit galore, maar ook frisse citrus en kruisbes. Ook in de mond vette perzik en frisse kruisbes en een leuke afdronk. Zéér consistent aroma (hoe doen ze dat ?) met bijna geen evolutie en dus interessant voor een wijn per glas. We zijn erg sceptisch tegenover dit soort creaties maar dit is een meevaller. 7 euro bij Ad Bibendum. *(*)

Verdelho, Chapel Hill, McLaren Vale, 2003: De erg onduidelijke website vertelt weinig over het domein zelf en het enige dat we weten is dat de getalenteerde wijnmaker Michael Fragos hier aan het werk is. Deze verdelho werd erg gemengd ontvangen. In het begin vond ik hem gesloten en zelfs eerder wrang, alhoewel hij aan complexiteit won in het glas. In de mond zacht en interessant en zeer droog met een licht bittertje. Uiteenlopende opinies, dus geen kwotatie (not my cup of tea, anyway). 11,65 euro bij Australian Fine Wines.

La Biondina, Colombard, Primo Estate, 2005: Joe en Dina Grilli hebben oogsten meegemaakt in Duitsland, Frankrijk en Italië en pasten wat ze leerden toe in hun eigen wijnen (en olijfolie's). Heel sterk domein. Bleek geel. Passievrucht en gras vielen direct op: leuk en mooi aroma. Fris, fruitig en sappig, maar werd ook snel wat plakkerig. Mooie afdronk. Waarschijnlijk een sterke begeleider van wat oosters getinte gerechten. 11,5 euro, Ad Bibendum.(*)

Damside, Chardonnay, Pikes Winery, Clare Valley, 2004: Al sinds 1878 een brouwersfamilie in de Adelaide Hills maar na 1972 en de verkoop van de brouwerij besloten Andrew en Neil Pike in 1984 een wijndomein op te starten in Clare Valley. Wijngaarden in de regio Polish Hill River, wat koeler dan de rest van de vallei. Een fles met een klassieke kurk, bijna een uitzondering. Mooi gele kleur. Stevige chardonnay met duidelijke eik, wat rokerig, ook fruitig (meloen, abrikoos); ook in de mond duidelijke eik maar mooi geplaatst; zeer typisch voor een goede Nieuwe Wereld chardonnay Oude Stijl, maar tegelijk ook echt wel verrukkelijk; mooie afdronk. 13,25 euro, Ad Bibendum. *(*) en mijn favoriet !

Riesling, Art Series, Leeuwin Estate, Margaret River, 2003: Tussen 1975 en 1980 aangelegd door Denis en Tricia Horgan, na advies van Robert Mondavi die als consulent en mentor de opstart begeleidde. Eerste jaargang 1979 en een jaar later begon de legende toen het tijdschrift Decanter de 1980 Art Series Chardonnay in een blindproef-event zeer hoog waardeerde. Absoluut topdomein. Niet bio, wel veel aandacht voor biologische alternatieven. Zeer goed uitgerust, zeer zorgvuldig beleid. Legendarische maar dure Art Series, en wijnen voor verzamelaars die keldertijd eisen. De Prelude Vineyards reeks is toegankelijker en betaalbaarder en eveneens van zeer hoge kwaliteit. 13,95 euro, Ad Bibendum. Zeer helder, mooie kleur; petrol (diesel), granny smith, ciderappel?, limoen en in ieder geval nogal overweldigend; in de mond dan weer opvallend droog en fris en dat wordt achteraan zelfs nog sterker; "a crisp wine": dankzij die zuren nog wel wat toekomst in de kelder ? vroegen wij ons af. (*)

Cawarra, Shiraz Cabernet, Lindemans, South Eastern Australia, 2004: Gesticht in 1843 door Henry Lindeman, een uit Londen geïmmigreerde arts die wijn begon te maken op zijn landgoed in Cawarra, in hoofdzaak vanwege de medische kwaliteiten die hij toedichtte aan wijn. Nu deel van het grote Southcorp. Grootste en modernste wijnmaker van Australië. Miljoenen kisten per jaar van een zeer aanvaardbare en constante kwaliteit. Excellente goed geprijsde chardonnay. Heeft naar verluid ook sterk geleden onder de managementcrisis bij Southcorp maar nu terug op het goede pad. 4,99 euro, Carrefour. Donkere, intense kleur; stevig aroma, cassis en rode bessen maar met de takjes erbij; een beetje zoete start maar ook erg fruitig, simpel maar plezant; misschien best goed gekoeld ? Niet slecht voor zijn prijs.

Cabernet Merlot, Rosemount Estate, South Eastern Australia, 2004: Sinds 2001 deel uitmakend van Southcorp Wines, de grootste wijngroep van Australië. Staat bekend voor zijn kwaliteit. 55% Cab S en 45% merlot. 7,95 euro, Super GB en een halve euro in prijs gestegen: waarom is ons een raadsel. Minder geslaagde kleur; in de neus donker fruit met wat twijgjes; zeer zacht, warm en fruitig maar wat onevenwichtig en vooral achteraan de mist in. Moet misschien gekoeld gedronken worden.

Shiraz Cabernet Sauvignon, Element, Sandalford, Western Australia, 2004: 75% shiraz, 25% Cab S. Helder en mooi en een opvallend mooie aan het gras plakkende viscositeit; kruidig aroma met kersen, eau de cologne en zwarte chocola; in de mond eucalyptus en rood fruit, een mooie wijn voor deze prijs. 7,5 euro, Australian Fine Wines. Eerst *, later evoluerend naar *(*).

Lantana, Shiraz Cabernet, Big Rivers, 2004: 7 euro bij Ad Bibendum. Net als de witte speciaal voor deze firma gemaakt, met hun inbreng, maar volgens ons veel minder geslaagd. Rood fruit maar erg licht en woorden als spa-citroen of cassislimonade vielen. Ook in de mond simpel, wat zurig en onaangenaam tintelend.

Shiraz, Capel Vale, Western Australia, 2002: Dr Peter Pratten, een radioloog uit Sydney en in 1974 begonnen als een hobby. Eerste flessen komen in 1980 op de markt. Eigen wijngaarden in Geographe, Mount Barker, Pemberton en Margaret River volgens hun theorie dat elke druif alleen maar in een bepaalde regio op zijn best is. 210ha. 7,85 euro. Australian Fine Wines. 100% shiraz. Intense kleur. Eerst wat putteke maar dan kwam er een straf maar mooi veelgelaagd aroma met ondermeer vlier, pijptabak, vleesnat en veel complexer dan op het eerste gezicht leek; in de mond vlezig en rokerig met heel zuiver fruit en een erg mooie structuur; een erg goede aussie shiraz aan een aangename prijs ! **

Il Briccone, Shiraz Sangiovese, Primo Estate, 2000: 12,61 euro. Ad Bibendum. 45% shiraz, 40% sangiovese en voor de rest barbera, nebbiolo en Cabernet. 14 maanden op oude eiken vaten. Een heel eigenaardig fenomeen waarbij een filmpje de wijn tegenhield nadat hij ontkurkt was. Eerder helderrood. Mannelijke en complexe aroma's, kirsch maar alles had ook een zekere zwoelheid; in de mond rijk en warm, zeer fruitig en opmerkelijk vinnig; mooie evolutie, mooie afdronk; na twee dagen ijskast foetsie. **

Barbera, Brown Brothers, 2002: 12,5 euro, Australian Fine Wines. 15 maanden op oudere eiken vaten. 14,5%. Heel vreemd aroma van rauw vlees, bloed, slachtafval; zware afdronk en weinig smaak; slechte fles ?

Cabernet Merlot, Prelude Vineyards, Margaret River, 1999: 16,33 euro, Ad Bibendum. 86% cab s, 10% merlot, de rest malbec en petit verdot. 89/100 RP. Mooie kleur; elegant en licht in de neus, mooi geblend hout dat ook prefect versmolten is met het zuivere fruit; ook in de mond elegant en zuiver, de 15% alcohol zijn nauwelijks merkbaar, heel evenwichtig; rijp en perfect op dronk. Hele goed wijn voor nu maar zeker ook nog kelderpotentieel; ondanks de wat hogere prijs een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. **(*)

Eastside, Shiraz, Pikes Winery, Clare Valley, 2002: 17,54 euro. 14,5%. 100% shiraz uit Clare Valley. 14 maanden barrique. Cassis, zwarte olijven en vliersiroop; in de mond opgelegde pruimen, mooi rond, fruitig en zuiver en heel stevig en voluptueus; een krachtpatserke en een 1-glas wijn (behalve misschien bij een stevige lamsbereiding); *

Ellen Street, Shiraz, Maxwell Wines, 1998: Familiebedrijf met 40 acres wijngaard. Mark Maxwell. Ook bekend voor hun mede. In de jaren 90 verhuist naar een nieuwe lokatie met moderne installaties die gebruik maken van de zwaartekracht. Open fermentatievaten voor rood. Eigen kelders om de wijn te laten rijpen. 22,95 euro. Ad Bibendum. Medicinaal aroma dat wat aan porto doet denken; in de mond wrang, gebroken….vreemd; een dag later was de wijn aangenaam en zacht geworden, een fles dus die had moeten gedecanteerd worden...

Conclusie: Een leuke en interessante degustatie, een beetje een bevestiging van de vorige Aussie degustatie. Héél opvallend was het grote aandeel van de schroefdop. Opmerkelijk frisse, smakelijke en leuke witte. In rood soms wat (te) geweldig, wel lekker maar ook wat vermoeiend.

papa is gek en raar