4 juni 2008: BarberaMet de barbera druif wordt in de Piemonte een wijn gemaakt die de gemiddelde CSP'er nog kan betalen. Alhoewel ik grif toegeef dat men met barolo onwerelds lekkere wijnen maakt en vermoed dat dat met barbaresco ook het geval is liggen beiden ver buiten onze financiële filosofie. Vandaar dan ook deze degustatie, want het was al een heel tijdje dat ik nieuwsgierig was naar de mogelijkheden van deze druif. We proefden tien barbera's, volgens wat wij de halfblinde methode noemen: de flessen zijn ingepakt maar het lijstje van de tien deelnemers krijg je op voorhand. Om het allemaal wat intenser te maken zouden we proberen oogstjaar, prijs en afkomst te raden (asti of alba).

La Luna e Le Stelle, Dezzani, Barbera d'Asti Superiore, 2003:

Eén van de tien grootste privé domeinen van Australië en elk jaar goed voor een produktie van 200.000 kisten. 200ha wijngaard. Volgens James Halliday consistently good, full-flavoured and smooth wines.... 8,95 euro, Australian Fine Wines. De naam Kraft komt van de wijngaard van Dennis en Val Kraft in Tanunda, jarenlang de enige bron voor deze wijn. Ondertussen werd hij zo populair dat de druiven nu ook van andere wijngaarden komen. Zeer elegant, zuiver en complex. In de neus hars, exotisch fruit en limoen; goede evolutie ook. In de mond fris en licht, erg helder, maar minder complex dan in de neus. Later in de mond wat meer complexiteit. Na een kwartiertje veel appel (jonagold); lekkere wijn. *(*)

Semillon, Rockford, 2002: 12,5 euro. Door Ghil meegebracht uit Australië. Dit bedrijf werd in 1984 gesticht door Robert O'Callaghan en Chris Ringland. Met de druiven uit oude dryland wijngaarden, met een erg beperte opbrengst, worden zeer aparte, individuele wijnen gemaakt die alleen aan de kelderdeur te koop zijn. Aroma van blonde tabak, eerder onrijpe peren (cavaillon), zeer zuiver maar ook timide; in de mond artisanaal en op het eerste gezicht schraal. Evolueerde naar toast, limoen en citrus; een dag later mooi vol in de afdronk en meer kruidige toetsen. *(*)

Y, Viognier, Yalumba, 2004: Yalumba is één van de meest succesvolle onafhankelijke wijnbedrijven uit Australië en tegelijk ook het oudste. Heel sterk, absoluut de lokale viognier expert, maar met een breed kwalieitsgamma. Stevige productie en dus niet zo moeilijk te vinden. James Halliday gaf deze wijn 91/100: bright, light green yellow; clear apricot and incipient honey varietal fruit; good balance, mouthful and aftertaste. 8,82 euro bij Chacalli Wines. Onmiddellijk een zeer elegant maar wat onduidelijk aroma, maar na vijf mnuten kwamen pompelmoes en kruidenhoning op; mooie, elegante, aardige aanzet, fris middenstuk, lange afdronk; in de aanzet dook snel gedroogde abrikoos, later kwam die ook door in de neus; toen de wijn opwarmde werd hij te straf en te alcoholrijk, maar koud genoeg was hij fris en zéér aangenaam. ***

Y, Unwooded Chardonnay, Yalumba, 2004: 8,82 euro bij Chacalli Wines. Met 14,5% alcohol nogal straf; in de neus pompelmoes en passievrucht; fris en aardig in de aanzet met een duidelijk bittertje; deed denken aan de harde kern van een ananas; ook wat exotisch fruit; na opwarming wat te straf; (*)

Semillon Chardonnay, Jacob's Creek, 2004: 5,39 euro (Carrefour). Jacob's Creek is eigendom van Orlando, zelf eigendom van Pernod Ricard. Sinds 1992 is Phil Laffer de oenoloog. 86/100 bij James Halliday. Laureaat FVDA.Een eerder timide aroma met citrus, een beetje gebroken; begon snel te stinken. Algemeen te simpel bevonden en niet goed in balans. Niet goed maar velen vroegen zich af wat een blindproef had opgebracht. Zijn wij bevooroordeeld of waren de vorige zo goed dat deze ..

Shiraz Rosé, Jacob's Creek, 2004: Met zijn 5,62 euro (Carrefour) opnieuw een prettig geprijsde van Orlando. Ook deze werd door Halliday als niet zo slecht gezien. Wij vonden de neus wrang, met wat klein rood fruit en een onaangename toets; in de mond wel fruit maar geen persoonlijkheid. Deze en de vorige zullen worden herproefd in neutrale omstandigheden. Het verslag volgt.

Rose of Virginia, Charles Melton, 2004: Charlie Melton is één van de meest opvallende karakters van de Barossa, maar zijn wijnen zijn zeer populair en hebben een heel goede reputatie. Het volume stijgt elk jaar maar dit schijnt geen invloed te hebben op de kwaliteit. Deze wijn (14,99 euro, Ad Bibendum) scoorde goed bij Halliday (94/100). De blend bestaat uit 60% grenache, de rest is cabernet en pinot meunier. De dieproze, intense kleur deed denken aan een tavel of een clairet. In het aroma herkenden we de geur van opgelegde krieken van hoge kwaliteit (die je bij vleesbrood geeft) en ook dit deed vooral mij wat denken aan de rijpe clairet's van 2003. Eerder naar het zoete zwemende, erg stevige mond. Zeer lekker maar duur...maar toch ook zijn geld wel waard.**

Y, Shiraz-Viognier, Yalumba, 2003:Deze stevige knaap (14% alcohol) werd gered door zijn 5% viognier ! Een rokerige en vlezige shiraz-neus met kruidnagel, munt, vicks en eucalyptus. In de mond eveneens vlezig en rokerig, ook weer die kruidnagel, maar ook verrassend fris (dank aan de viognier ?). Heerlijke wijn met een erg goede prijs/kwaliteitverhouding. 8,8 euro, Chacalli Wines. Wijn van de maand. **(*)

Christa Rolf, Shiraz Grenache, Veritas, 2001: De Veritas Winery werd in 1955 gesticht door Hongaarse immigranten en vandaag wordt het 28ha wijngaard tellende bedrijf geleid door hun kinderen Rolf en Christa. Hun basiscuvées zitten in het Christa Rolf gamma en voor deze shiraz grenache worden ook druiven gebruikt van andere telers. Naar eigen zeggen worden de druiven geselecteerd op hun potentieel om juicy wijnen te maken. In het erg karaktervolle en complexe aroma vonden wij eerst cassis, veenbessen en eucalyptus; later kwamen ook het shiraz vlezige en wat houttoetsen erdoor. Zeer lekker en fruitig maar met 14% alcohol ook wel een stevige knaap. 14,25 euro bij Ad Bibendum. **(*)

Cameron Vale Cabernet Sauvignon, Grant Burge, 2001: De Cameron Vale wijngaard werd aangeplant tussen 1971 en 1975. Aan de cabernet werd een beetje petit verdot toegevoegd om meer kleur en structuur te krijgen en de wijn rijpte 20 maanden op eiken vat, met één derde nieuwe. We proefden een magnum van 23 euro bij Australian Fine Wines. In de neus vonden we rokerig zwart fruit, erg vlezig. In de mond was hij zuiver en complex, met veel fruit en wat chocolade en munt (after 8 werd herkend). Een lekkere en spannende wijn ! **(*)

Filsell, Old Vine Shiraz, Grant Burge, 2003:Met druiven van bijna 100 jaar oude stokken en 20 maanden eik. Opmerkelijk aroma met heel veel eucalyptus maar erg massief. Heel straffe wijn met veel alcohol, veel te zwaar. Op het randje van het onverteerbare. 17,9 euro bij Australian Fine Wines.

Rolf Binder, Heinrich, Veritas, 2004:Eén van de betere cuvées van Veritas en genoemd naar vader Rolf Heinrich. Een estate wijn met druiven uit de eigen wijngaarden. De blend bevat shiraz, grenache (stokken uit de jaren 50) en mataro (identiek aan mourvèdre, aangeplant in 1972). Wij herkenden chocola met caramelvulling, babelut, botercaramel. Fris, evenwichtig en complex, met duidelijke tannines en volgens ons nog heel wat potentieel. Buiten de CSP limiet maar één van de beste van de avond. ***

Y, The Signature, Cabernet Shiraz, Yalumba, 2000:Deze zware jongen was een beetje de tegenvaller van de avond, wat met een prijs van 23,99 euro toch niet zou mogen. Heel complexe, straffe neus, veel alcohol, maar ook zuiver en fris. In de mond storend veel zuren en tannines en te weinig fruit; een onevenwichtige wijn.

Nine Popes, Charles Melton, 2002:De Nine Popes verwijzen naar de Châteauneuf-du-Pape waaraan deze wijn een hommage is. Met zijn 30 euro (Ad Bibendum) de duurste wijn van de avond. Een blend van shiraz, grenache en bijna 100 jaar oude shiraz stokken. Zeer rijk en complex aroma met opnieuw heel wat eucalyptus. In de mond een explosie van smaken, erg peperig. Wel opnieuw nogal veel alcohol, en dat maakt hem wat zwaar. Laatste fles van de avond en een zekere proefmoeheid stak zijn kop op. *

Conclusie: Eén van onze interessantere degustaties ! Wij vonden de mooiste wijnen echter in het middensegment (8 tot 14,5 euro) en deze degustatie bevestigd onze filosofie: in deze prijsklasse vind je zonder grote problemen héél lekkere wijnen die geen financiële kater veroorzaken en tegemoetkomen aan al wat we verwachten van een goed glas wijn...

www.australian-fine-wines.com

Zoals de naam het zegt, is deze wijnhandel gespecialiseerd in wijnen uit Australië, maar ook Niew-Zeeland werd niet verwaarloosd. Een heldere maar commerciële website. Wat meer algemene info over Australië zou mogen (alhoewel je inderdaad veel vind in de links).

www.adbibendum.be

Een commerciële, maar ook heldere, overzichtelijke en zeer informatieve website. Een voorbeeld. Het filmpje kreeg ik niet aan de praat.

www.chacalliwines.com

Mooi, helder en overzichtelijk. Goed gemaakte website. Importeur van Yalumba.

www.grantburgewines.com.au

Sobere en informatieve website van dit grote wijnhuis.

www.charlesmeltonwines.com.au

Zeer mooie, goed gemaakte en sympathieke website, een beetje zoals de wijnen zelf.

www.veritaswinery.com

Een eerder chaotische website waarin het even zoeken is, vooral naar meer algemene info over het domein. Wel sympathiek (en verduiveld lekkere wijn...)

www.yalumba.com

Een grote maar leuke website met interessante goodies waaronder een kelderbeheerprogramma dat we eens gaan uitproberen...

www.orlandowines.com

Voor een zo groot bedrijf een verrassend beperkte website...

www.wineaustralia.com

Dit is de officiële website van de Australische wijnindustrie. Veel nuttige informatie, mooi uitgewerkt.