6 oktober 2010: Beaujolais



Beaujolais is een tegenstelling op zich: één van de meest geslaagde marketingconcepten en tegelijk één van de meest verguisde wijnstijlen. Het voorstel om een degustatie rond beaujolais te doen werd dan ook eerst op afgrijzen onthaald, en leden van andere wijnclubs hoorden met enig gemeesmuil aan at ons thema was. Maar de laatste jaren proefde ik een paar flessen uit de Beaujolais die méér dan spannend waren. Tijd om dit te delen, dacht ik.
We proefden twaalf rode wijnen.

Morgon, Château de Pizay, 2009: Saint-Jean-des-Ardières, Beaujolais. Viersterrenhotel met spa en gastronomisch restaurant. 62ha wijngaard, deels bio. Cora, 6,65 euro. GH11, **, Coup-de-Coeur. 55 jaar oude stokken. Leisteen. Met de hand geoogst. Zou nog een paar jaar moeten liggen...Wat kartonachtig fruit en vanille; in de mond snoepjes en klein rood fruit; dag 2: nog steeds mooi, maceration carbonique fruit met vanille; in de mond nog altijd ok, erg aardig voor een kleine beaujolais *(*)

Brouilly, Vieilles Vignes, Jean-Claude Lapalu, 2009: Saint-Etienne-La-Varenne. 12ha, waarvan 7 in Beaujolais-Villages, 4 in Brouilly en 1 in de Côtes de Brouilly. Een deel van de opbrengst is nog steeds bestemd voor de coöp. Sinds 1995 bottelt hij ook zelf, in het begin traditioneel, maar elk jaar natuurlijker en vandaag zelfs zo goed als biodynamisch. Zelf vindt hij zijn flessen ok vanaf 2000. Beïnvloed door de geschriften van Jules Chauvet. Beperkte rendementen, zo goed als geen sulfiet, alleen natuurlijke gisten, geen chaptalisatie. Met de hand geoogst. Hij is een non-interventionist die vindt dat de belangrijkste beslissingen worden genomen in de kelder, niet in de wijngaard. Heel aparte Beaujolais die meer richting Bourgogne gaat en er vaak niet van te onderscheiden is (en dat is zowel een zegen (lekker…) als een vloek (…maar niet wat je verwacht als je een Beaujolais koopt). De wijngaard in de Côte de Brouilly kon hij recent verwerven en heeft 60 tot 80 jaar oude stokken. Laurent Mélotte, 14,4 euro. Kruidnagel en intens rood fruit (vooral fruit); eenvoudig maar zuiver fruit in de mond, heel puur met hele mooie zuren en een leuke fruitmond **(*)

Brouilly, Le Croix des Rameaux, Jean-Claude Lapalu, 2008: Laurent Mélotte, 18,5 euro. Peper, eerst stroef maar werd dan erg expressief; in de mond kruidig en elegant tegelijk, en na een tijdje rondwalsen een groeiende complexiteit **(*)

Côte de Brouilly, Jean-Claude Lapalu, 2009: Vinikus, 15,1 euro. 14% alcohol; erg expressief met gestoofd fruit, mooi evoluerend; in de mond heel warm maar ook heel complex; erg lekker en erg intens en heel lang; na een uurtje verschenen er peperkoektoetsen in het glas; zeer zeer lekkere beaujolais **** dag 2: ernstige neus à la bordeaux, in de mond subliem goed met toetsen van peperkoek en een enorm verrassende complexiteit, zéér zéér lekkere wijn die ook nu nog bevestigd; mooie afdronk zelfs ! ****

Côte de Brouilly, Jean-Claude Lapalu, 2008: True Great Wines, 13,97 euro. 50 tot 70 jaar oude stokken. Al wat verkleurd; eerst gesloten, dan zeer elegant met iets rokerigs, geen fruit; in de mond zacht en elegant; Dag 2: interessant aroma, tertiair; in de mond kort, met verrassende tannines en een zuurtje, en geen spoor van fruit ** op dag 1

Morgon, Tradition, Jean-Paul Thevenet, 2007: Villié-Morgon. Samen met Guy Breton, Marcel Lapierre en Jean Foilard, één van de vier wijnmakers die 20 jaar geleden hun schouders zetten onder de heropstanding van de Beaujolais via de weg van de sulfietloze, “natuurlijke” wijnen. Jean-Paul is de traditioneelste van de vier, en de meest bescheiden. Bio. Geen sulfiet. Alleen natuurlijke gisten. Geen filtering. Hij gebruikt deels, ondermeer voor de Morgon, tweedehands vaten van Romanée-Conti. Sinds kort geholpen door zoon Charly. 8,47 euro, Wouter Wine Consult. Eerst rot ei en iets gebrokens, zwavel; in de mond leuk en fris met mooie tannines, ok ** dag 2: een ernstige, maar interessante en lekkere neus; in de mond mooi fris fruit, deed denken aan een zoete muscat (!!?);

Fleurie, Clos de la Roilette, 2008: Fleurie. Coudert Père et fils. 9ha, op het oosten gericht, tegen Moulin-à-Vent aan. Zanderige kleigrond op graniet, met magnesium. In de jaren 20 ontstaan toen de eigenaar werd uitgesloten van de Moulin-à-Vent appellatie en uit woede zijn wijnen Clos de la Roilette doopte en weigerde ze nog te verkopen in Frankrijk. Tegen 1967 was het domein zwaar verwaarloosd en kocht Fernand Coudert de deels braakliggende gronden. Hij begon heraan te planten en sinds 1984 is zijn zoon Alain mee actief als wijnmaker. Vandaag zijn de stokken 25 tot 30 jaar oud. Het zijn wijnen met bewaarpotentieel die naarmate ze ouderen een pinot noir trekje kunnen krijgen. Vinipure, 12 euro. In de neus paddestoelen en wat munt (en iets dat ik niet meer kan lezen...); in de mond een mooie concentratie met wat toetsen van chocolade **(*)

Fleurie, Cuvée Tardive, Clos de la Roilette, 2008: Vinipure, 14 euro. Paddestoelen maar met meer concentratie dan de gewone, ook aroma van rozen; in de mond elegant, fijn en rustiger dan de gewone; de meeste leden prefereerden deze, ik de gewone **

Beaujolais, Chateau Cambon, 2008: Saint-Jean-D’Ardières. Dit familiedomein werd onlangs overgenomen door Marie Lapierre, de vrouw van de beroemde Marcel Lapierre. De wijngaarden liggen tussen Morgon en Fleurie en vielen tijdens de classificatie van 1934 uit de boot omdat niemand wist in welk van de twee aoc’s ze thuishoorden. Omdat de toenmalige eigenaars daar niet op reageerden blijft het een Beaujolais of een Beaujolais-Villages. Ze worden echter door Marcel gevinfieerd als zijn Morgon’s omdat ze daar volgens hem het meest op lijken. Bio. Met de hand geoogst met dubbele triage. Alleen natuurlijke gisten. Rijping op foeders van 40 tot 75 hl. Toevoeging van een minimale dosis sulfiet. Claudine bracht hem mee uit de Beaujolais, lente 2009. Heel licht, wat rozenblaadjes; in de neus bier, heel licht en zuur; geen goede fles...

Morgon, Marcel Lapierre, 2008: In 1973 nam Marcel het domein over van zijn vader Camille die in de jaren 50 was begonnen met het bottelen van zijn wijnen. 11ha, waarvan één op de Côte de Py. Vanaf 1981 besluit hij om zijn wijnen te maken zonder sulfiet en om in de wijngaard biodynamisch te gaan werken. Bio sinds 1981, sinds 2004 bezig met biodynamische experimenten op een paar percelen. Kopen ook druiven bij anderen, maar op stok (wat wil zeggen dat ze ze zelf plukken). Er wordt met de hand geplukt en getrieerd in de wijngaard en de kelder om alle onzuiverheden te verwijderen. Zoon Mathieu vervoegde vader in 2005. Kleine opbrengsten. Uitstekend terroir met graniet. Traditionele methode met rijping gedurende 9 maanden op oude eiken vaten. Een derde van de produktie wordt gemaakt met noch filtering, noch sulfiet. Een derde krijgt sulfiet maar geen filtering, en het laatste derde krijgt de twee. Op die manier kan hun klant zelf kiezen wat hij prefereert. Eén van de betere van de Morgon. Le Vin Passion. Vreemde neus, asperges à la flamande (asperge, ei, boter...), dan fijner en erg intrigerend; in de mond nogal strak eerst dan mooi openplooiend met veel fruit, heel elegant en complex ***(*), dag 2: erg negatief geêvolueerde neus; in de mond iets beter, maar al wat zurig alleen achteraan nog ok; valt nu erg tegen

Brouilly, Georges Descombes, 2007: Villié-Morgon. Nam het familiedomein deels over in 1988 met 5ha wijngaard. Nu 13ha, 100% gamay. Gemiddeld 60.000 flessen per jaar. Koude en tot 30 dagen lange schilweking. 8 maanden eik, geen filtering. Geen vreemde gisten en géén sulfiet, geïnspireerd door het voorbeeld van Marcel Lapierre wiens wijnen hij zeer bewondert. Probeert zoveel mogelijk in de wijngaard te werken ondanks de nogal dichte beplanting en het moeilijke terrein. True Great Wines, 10,38 euro. Mooie neus; in de mond fris, met gestoofd fruit en relatief nerveus; ** dag 2: gevorderd tertiair aroma maar met een zekere romigheid die het aangenaam maakt; in de mond verrassend fris en fruitig, levendig en fruitig, is wel ok maar iets te nerveus; mooie afdronk; gpreofd met stukje kaas, afschuwelijk, vreemde zuren...

Morgon, Georges Descombes, 2007: True Great Wines, 10,38 euro. Eerst nogal stinkend, dan beetje munt; in de mond fris en licht; dag 2: sterk evolué; mond nog redelijk maar erg voorbij en redelijk zuur *

Morgon Vieilles Vignes, Georges Descombes, 2006: True Great Wines, 14,86 euro. Heel mooie klassieke neus; heel evenwichtig, heel mooi, heel sympathiek en lekker; beaujolais voor mensen die niet van beaujolais houden **

Conclusie: Eén van de moeilijkste degustaties in ons bestaan. Enkele leden zagen hun afschuw voor de regio bevestigd, de meesten waren vooral getroffen door het gewicht van het oogstjaar en de superbe kwaliteit van de 2009's. De eerlijkheid gebiedt mij om toe te geven dat enkele flessen waar ik veel van verwachtte dik tegen vielen. Kortom, we zijn er nog niet helemaal uit...Volgende keer met bloedworst ? of een paar jaar kelder erbij ?