4 september: Bourgogne



CSP is een democratisch clubke en wanneer er leden zijn die zuchtend hun verlangen naar de klassieke Franse wijnregio's uitbrengen, gaan wij daar in de mate van het mogelijke op in. Bourgogne is echter geen makkelijke streek om binnen de CSP grens wijnen te vinden en is best wel complex voor iemand die de regio niet erg goed kent. Vandaar ons idee: we vragen het aan François, fanatiek wijnliefhebber, die al 20jaar gaat plukken bij Robert Sirugue...En ja hoor, de Beaujolais ligt ook in Bourgogne. Om zonder vooroordelen te proeven (en om ons te testen, nietwaar françois) gebeurde de degustatie blind en in flights van twee of drie wijnen.
We proefden vijftien rode wijnen.

Passetoutgrain, Robert Sirugue et enfants, 2005: Traditioneel Bourgondisch domein in Vosne-Romanée. Nu geleid door Marie-France Wilmotte, de dochter van Robert, en Jean-Louis Sirugue, haar broer. Er wordt met de hand geplukt. Heel klassiek. 5 euro op het domein. Kersenfruit, met een beetje diepgang; fris, jong, wat overheersende zuren maar een redelijke afdronk; jonge, nogal groene tannines (♥)

Passetoutgrain, Robert Sirugue et enfants, 2001: 4 euro op het domein. Rook naar beekwater, putteke met een zurig element; in de mond onmiddellijk veel zuren, daarna komt heel zachtjes wat structuur naar boven en pas op het einde wordt dit min of meer aanvaardbaar; interessant experiment. Eigenlijk al compleet versleten.

Pinot Noir, Robert Sirugue et enfants, Bourgogne, 2005: 7,5 euro op het domein. Kersenfruit met een zweempje van oudere barrique; naast een passetoutgrains geproefd en zachter, complexer, met een rondere neus en een stevige tanninestructuur; ♥

Vieilles Vignes, Domaine Joubert, Brouilly, 2007: 4 euro. Een pure gamay maceration carbonique neus; eenvoudige, ronde en fruitige neus; (♥)

Aloxe-Corton, Domaine Maratray-Dubreuil, 2006: Domein in Ladoix-Serrigny. 16ha wijngaard in Aloxe-Corton, Ladoix, Chorey-les-Beaune, Pernand-Vergelesses en Savigny-les-Beaune. Derde generatie, met broer en zus Marie-Madelaine en François-Xavier aan het roer. 15 euro. Machinaal geoogst. Eerder dunne neus, een beetje kruidig, die wel positief evolueert; mooi rond in de mond, maar weinig karakter, werd later in de degustatie wat ruw naast de betere flessen; drinkbaar maar te duur, was onze mening ♥

Vosne-Romanée, Petits Monts Premier Cru, Robert Sirugue, 2005: 25 euro. In de neus erg mooi rijp fruit (kriek en kers) met een mooie houttoets; rijpe, ronde wijn met mooie zuren, stevige maar rijpe tannines, veel body; het nieuwe hout is merkbaar maar wordt erg goed geflankeerd door het fruit; mooie wijn in een mooi jaar; ♥♥(♥)

Santenay, Premier Cru, Clos de Tavannes, Domaine Françoise et Denis Clair, 2005: Domein in Santenay. Goede, goed gemaakte Santenay's. Ooit de eerste in het dorp die het belang van het afkoelen van de druiven voor meer aroma's begreep. Geholpen door zoon Jean-Baptiste sinds 2000. Altijd al een goede reputatie voor zijn rode maar sinds 2000 ook in wit actief (elegant en mineralig). 9ha pinot noir, 5ha chardonnay. 70.000 flessen per jaar. Manuele oogst in cassettes. 15 à 30% nieuwe eik. 15ha waarvan 5,5 in Saint-Aubin Premier Cru. 16 euro. 16/20 in de Revue de Vin de France. Een heel apart en complex aroma met besjes waarover wat kruidige honing werd gesprenkeld en waartussen stukjes tijm werden gelegd; mooi fijn, elegant en complex, een beetje rokerig en mineralig, wat de wijn helemaal af maakt; zeer interessant en heel aardige prijs: een waardige CSP wijn ♥♥♥

Volnay, Domaine Mussy, 2006: Domein in Pommard. Odile en Michel Meuzard. Al sinds 1650 in de familie van Odile. 6ha, met 2,5ha in Pommard Premier Cru, 2ha 50 in Beaune Premier Cru en nog een beetje in Volnay. 30 tot 60 jaar oude stokken. Traditioneel bedrijf. Er wordt manueel geoogst. 14 euro. 10 à 15 maanden warme schilweking; 15 tot 18 maanden op oude vaten; in de neus heel elegant, wat intellectuele wijn; in de mond rond en vlot, maar een valse zachte, die ineens erg verrassend uit de hoek komt; zeer geslaagd ♥♥♥

Chambolle-Musigny, Domaine Gilbert et Christine Felettig, 2005: Domein in Chambolle-Musigny. Tot voor kort nog bekend als het domein Henri Felettig. °1965 met 2ha wijngaard en 1ha cassis. In 1993 maakte Henri van zijn domein een samenwerkende vernnootschap met kinderen Christine en Gilbert. Tussen 1992 en 2001 uitgebreid tot 10,4ha. Groene oogst. 40% nieuwe eik voor de premier cru's en 20 à 30% voor de Villages (12 tot 18 maanden). De premier cru's worden niet gefilterd. Het domein heeft goed gelegen wijngaarden waarmee het goed bezig is, maar krijgt kritiek op ondermeer zijn keuze van vaten. 20 euro. Fris, nogal in-your-face aroma; veel fruit, erg vrouwelijk, richting zoet als een Duitse spätburgunder, ronde tannines; opvallend apart in deze degustatie, wat één van ons vooral aan de aoc toewees; wel erg lekker ♥♥(♥)

Vosne-Romanée, Robert Sirugue et enfants, 2005: 20 euro. Krieken en chocola, wat ronder en dieper dan die van Felettig, een rokerige toets; rond, wat rokerig, krachtig en stevig, met zwarte krieken in de afdronk ♥♥♥

Hautes-Côtes de Nuits, Domaine Gilbert et Christine Felettig, 2003: 7 euro. De eerste 2003 van de degustatie en door François in de degustatie gebracht om twee redenen: wie herkende de 2003 kenmerken (ikke) en wie herkende het grote kwaliteitsverschil met de vorige wijnen (wij allemaal); heel rijp, wat overrijp fruit; in de mond heel rond en rijp maar met nogal wat alcohol en stevige tannines die een erg bittere draai geven aan het einde (♥)

Les Suchots, Vosne-Romanée, Domaine Jacques Cacheux & fils, 2003: Jacques Cacheux is de zeer zwijgzame schoonzoon van Robert Sirugue. 18 euro. In de neus koffie, mokka, pasgebrande bonen, dat alles geflankeerd door een stevige, vlezige toets; in de mond fijn maar stevig, met nogal doorzinderende alcohol, ronde maar niet bittere tannine met een stevige eiktoets; 13,5%; een duidelijke, maar goed gemaakte 2003; tweede fles van Cacheux en opnieuw een sterke ♥♥♥♥

Mercurey, Premier Cru Clos Tonnerre, Michel Juillot, 2003: Domein in Mercurey. 30ha en één van de beste domeinen van de Côte Chalonnaise. Oude familie van wijnmakers, ooit door de phylloxera zwaar getroffen. Louis Juillot startte alles opnieuw in 1945, maar het was zoon Michel die vanaf 1963 voor de grote groei zorgde. Sinds 1996 olv Laurent Juillot (die ervaring opdeed in California, Australia en Nieuw-Zeeland). 32ha, waarvan 21,5ha in Mercurey. Ook wat Rully en enkele percelen in de Côtes de Beaune. 180.000 flessen per jaar. 50% export. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst. Gebruikt vaak nieuw hout (al sinds 1978 toe hij de eerste testen deed onder begeleiding van prof Feuillat van de univ van Dijon), vooral afkomstig van eiken uit de Vogezen. Constant op zoek naar de karakteristieken van het terroir (zegt hij zelf). 10 euro. 14 maanden vatrijping met 5% nieuwe eik. Geen collage. Stokken uit 1958. In de neus eerst vooral sulfiet dat maar heel traag wegtrekt; rond, met pas later opkomende tannines; schuimde een beetje in het glas en vond een bepaald element wat storend, maar in se wel goed, wel wat simpel; ♥(♥)

Corton-Perrières, Domaine Michel Juillot, 2003: 35 euro. 18 maanden vatrijping met 30% nieuwe eik. Geen collage. Stokken uit 1964 en 1082. Mooie, houtgedragen complexiteit met wat toetsen van kruidnagel; mooi rond, met veel body, het warme jaartal vertaalde zich in wat zoetigheid maar de frisse afdronk en de erg mooie structuur redden alles; een mooie 2003 ♥♥♥

Vosne-Romanée, Petits Monts Premier Cru, Robert Sirugue, 1998: 22 euro (toen). Eerst wat stinkend, dan een wat rare prikkel, dan langzaam aan wat kriek en wat tertiaire elementen; in de mond wat versleten maar wel nog complex met een fruittoets (krieken) en wat aardse elementen ♥♥

Conclusie: Een vreemde degustatie dit. Eén van de eerste conclusies was dat er inderdaad een generatieconflict bestaat in wijn. François hield duidelijk van de wat zure stijl van Bourgogne, terwijl wij allemaal vielen voor de rijpere exemplaren. Tot onze vreugde waren er ook CSP wijnen: lekker en sympathiek geprijsd. Iemand vertelde me onlangs dat een nieuwe generatie in de Bourgogne betaalbare en lekkere wijnen aan het maken is. Maar welke wijnhandelaar kan ons daarbij helpen ?