3 december 2014: Camille Braun, wijnbouwer in Orschwihr, Alsace



Eigenlijk gewoonweg omdat hij het eerste wijndomein vlak bij de autoweg was op mijn terugreis na een business-trip en ik er zeer gecharmeerd geraakte door het gamma. Geen spektakel-degustatie dit, maar het werk van een vakman uit de Elzas die biodynamisch werkt en die gewoon goede wijn wil maken. Een wijndomein zonder pretentie met andere woorden...
We proefden drie schuimwijnen, negen witte en twee rode.

Prestige de Braun, Brut, Crémant d’Alsace: Domein in Orschwihr. In 1960 gaf Camille Braun polycultuur op om zich op wijn te concentreren. In 1987 namen zoon Christophe en dochter Marie-Laure het roer over. In 2005 begon het bedrijf te experimenteren met bio, en in 2008 kregen ze hun certificaat. Werken vandaag in veel wijngaarden biodynamisch. Opbrengstbeperking door strenge snoei en en groene oogst wanneer die noodzakelijk is. Werken in de kelder met een pneumatische pers, en kochten onlangs een mooie groep grote Duitse vaten (holzfass), in verschillende afmetingen. Wijngaarden in Orschwihr, maar ook kleine percelen in Uffholtz, Rouffach en Soultzmatt. Mooie stukken op de Pfingstberg, de Bollenberg en de Lippelsberg. Coherent en homogeen gamma. 2ha rood met pinot noir. 11,5ha wit met 25% gewurztraminer, 21% pinot blanc en auxerrois, 21% pinot gris, 16% riesling, 7% sylvaner, 6% muscat en 4% chardonnay. 9 euro. Vooral chardonnay. Opgevoed op barrique. Mooi parelend. In de neus gist en appeltjes, in de mond niet verkeerd, fris, ook hier die appeltjes, maar wat dof, wel heel dorstlessend vond ik en dat was 24u later trouwens ook nog zo (bewaard in de gang met een kurk erop, eigenlijk vergeten). *

Emotion, Crémant d’Alsace: 12,5 euro, op het domein. Chardonnay, pinot noir en pinot blanc. Mooi parelend. Ook hier die gist, maar ook bloesems, en iets mooi mineraligs. In de mond lekker, als verse broodkorst, oude appeltjes ook, complexer dan de Prestige, lekkerder en zachter. **(*)

Rosé, Brut: 8 euro. Pinot noir. Fijn parelend.Kleine aardbeitjes, mooie lentegeurtjes, fruitig, plezant en vrouwelijk; in de mond beetje zoet, richting fruitsap, leuk en een hele goede prijs/kwalteitsverhouding; het perfecte glas om een schoon madam snel in de juiste stemming te brengen…als wijn **, als afrodisiacum ***

Luft, Terroir, Riesling, 2012: 9 euro. Luft is een stukje van de Bollenberg. Klei en kalk. De Luft is een wijngaard op de Bollenberg met klei en kalk in de ondergrond. De Bollenberg is een heuvel uit kalksteen van 360m hoog. Het is één van de droogste plekken van Frankrijk. Wijngaarden aan de westelijke kant met uitzicht op Orschwihr krijgen vaak de naam Luft omdat er een westenwind tegenopwaait en de druiven ventileert. De ondergrond is zwaar en warm met genoeg waterreserves. In de neus onmiddellijk ananas uit blik, en na walsen kwam er wat petrol naar boven. In de mond zacht, tropisch fruit, zelfs een beetje zoet en toch ook met een wat vreemde scherpte die wat stoorde (zou die nog weggaan ?). *(*)

Effenberg, Terroir, Riesling, 2012: 9 euro. De Effenberg is een stuk grond op de Boillenberg. Klei en kalk en rolstenen. Heel eigenaardig, deze Riesling geurt eveneens naar ananas, maar hier is het verse, bij de Luft was het uit blik. Ook hier zweefde wat petroltoetsen rond alhoewel die ook weer verdwenen. Fijnere neus dan de Luft. Ook in de mond strakker, mooiere petrol, mineraliger en een beetje complexer. **(*) Heel goede prijs/kwaliteit, enthousiast ontvangen door de aanwezigen !

Riesling, Grand Cru Pfingstberg, 2012: 14,5 euro. De Pfingstberg is één van de 51 Grand Cru's van de Elzas, 28ha groot, en gelegen in Orschwihr. Het is een helling die tussen de 270 en 370 m hoog ligt, met in de ondergrond mosselkalk en zandsteen. Het is er droog en warm. Prachtig heldere en schitterende kleur (opvallend voor alle wijnen hier, trouwens). In de neus ook hier wat ananas en snel smeltende boter. Vol, intens breed en sympathiek en mooi fris. Een heel toegankelijke Riesling. **

Riesling Grand Cru, Kaefferkopf, 2012: 14 euro. Klei en graniet. De Kaefferkopf ligt in buurgemeente Ammerschwihr en is 71,65 ha groot. Het is één van de laatst erkende Grand Cru's, in 2007. De wijngaarden liggen tussen de 240 en 350m hoog. De bovenste percelen liggen op graniet, lager komt er grès bij en helemaal onderaan alluviaal slib. Een klein deel van de Grand Cru bevat meer kalk. In de herfst waait er een warme wind tegen de hellingen op. In de neus wat mineralig, een zweempje petrol ook, maar vooral tropisch fruit. In de mond vol en levendig, een heel veelzijdige en interessante Riesling. Heel mooi. ***

Pinot Gris, Lippelsberg, 2012: 9,2 euro. Klei, kalk en grès, op het zuidoosten. Onderaan de Pfingstberg verandert de ondergrond en krijgt hij meer klei. De benaming verandert er in Lippelsberg en de wijngaarden zijn er niet langer Grand Cru en minder geschikt voor Riesling. Hier heeft de familie dan ook Pinot Gris staan. In de neus iets van kauwgom, iets chemisch. In de mond wat zoet, maar ook leuk, met exotisch fruit. Aardig. *(*)

Pinot Gris, Grand Cru Pfingstberg, 2012: 14 euro. Aroma van cake, een mollige maar mooie dame, intrigerend ook. In de mond héél mooi, volwassen, véélbelovend voor de toekomst ook, erg lang, en na een tijd in het glas duikt ook in de mond die cake op. Eén van de lekkerste van de avond, maar je moet voor pinot gris zijn. **(*)

B de Braun, Camille, Pinot Noir, 2012: 9 euro. Wat vreemde neus. In de mond fris, met bessen, maar wat teleurstellend. *

Bollenberg, Rouge d’Alsace, Terroir, 2011: 15,2 euro. Perceel op de Bollenberg, met heel laag rendement. Een donkere, complexe neus met toetsen van roet. In de mond strak en gesloten, wat chocola in de afdronk, redelijk veel tannines. Veel te jong. Heel veel controverse, ik vond hem veelbelovende maar anderen wezen hem volledig af. *(*)

Tschaumer, Cuvée St Nicolas, Terroir, Gewurztraminer, 2012: 8,4 euro. Tschaumer is een perceel op de Bollenberg. Mooie, speelse neus. Fruitig, zoet, duidelijk en recht voor de raaps, misschien wat eenvoudig maar een lekkere fles bij bijvoorbeeld Chinees of Thaï. *(*)

Cuvée Annabelle, Gewurztraminer, B de Braun, 2012: 11,2 euro. Assemblage van verschillende percelen. 40 jaar oude stokken. Restsuiker. Complexe, diepzinnige neus, echt waaw, bijna een VT. In de mond kruidig, intens en lang, zeer lekker, hedonistisch maar dan al een beetje voor intellectuelen. Heerlijk. Thaï, maar kan ook bij foie gras. **(*)

Conclusie: Leuke degustatie, heel klassiek, niet spectaculair maar goed en zonder pretentie, en daar houden we van. Ik ben nog eens moeten terugrijden met wat bestellingen...