1 oktober 2008: Chateau d'Arlay



Een dubbele primeur voor CSP. De eerste maal dat we wijnen proeven uit de Jura en de eerste maal dat we een degustatie focussen op één kasteel. Dat is dan ook niet het eerste het beste, maar één van de grote traditionele wijndomeinen van Frankrijk, die zonder veel toegevingen aan de moderniteit hun ding blijven doen. Om alles nog interessanter te maken proeven we telkens drie verschillende jaargangen.
We proefden vier witte, drie rosé en drie rode wijnen.

Blanc, 2003: Domein van graaf Alain de Laguiche. Behoort tot de oudste wijngaarden van Frankrijk. In 1960 terug uitgebouwd door de vader van Alain. 30ha, met 17ha rood en 13ha wit. 47% pinot noir, 22,5% savagnin, 21% chardonnay, 5% poulsard, 4,5% trousseau. 100.000 flessen per jaar. Kalk en leem. Wijngaarden op het zuiden, in de rug tegen de wind beschermd door een heuvel. Lutte raisonnée. Maken (met uitzondering van een chardonnay) geen monocépages maar assembleren in hun eigen stijl. Erg klassiek qua stijl, steeds hoog niveau, uitstekende bewaarwijnen. Meestal pas jaren na de oogst gebotteld, wat een heel eigen stijl oplevert. 11 euro op het kasteel. 1/3 savagnin, 2/3 chardonnay. 3 jaar op grote foeders. Gebotteld in 2007. Als eerste van drie jaargangen: noten, abrikoos, zeer rijpe groene meloen, een mooie diepgang; fris, droog en toch rijk; veel zuur, de hele mondindruk doorzinderend fruit; heel mooie complexiteit, lekker lang, maar nog helemaal niet versmolten en nog niet "af"; leek wel nog veel te jong … ♥♥

Blanc, 2002: 11,5 euro op het domein. 1/3 savagnin, 2/3 chardonnay. 3 jaar op grote foeders. Gebotteld in 2006. goudgeel, duidelijk een zusje van de 2003; in de neus een vleugje noten over witte rozijnen en kweeperenconfituur, heel mooi fruitig; in de mond heel evenwichtig, fruitig en mooi fris, veel vriendelijker en meer sympa dan de 2003 (een jong en gewillig poepke, dixit…) ♥♥♥

Blanc, 1999: 13,5 euro bij De Coninck Wines. Gebotteld in 2003. 70% chardonnay, 30% savagnin. Drie jaar op grote fouders. Heldergouden kleur; geproefd na de 2002 en de 2003 en het eerste wat opviel was de complete afwezigheid van het typerende notige: in plaats daarvan vonden we nieuwe eik (in een 9 jaar oude witte die nooit eik zag!), vuursteen en mineraliteit (het terroir ? ) en iets heel aangenaams dat ik omschreef als pasgewassen jonge vrouw, een nogal aangename geur dus…; in de mond zeer fijn, elegant én rijk, mooi fris, met een toetsje sherry, in feite als een erg goede bourgogne maar dan zonder de vette finish en met een toets marsepein in de nagalm; zéér lekker ♥♥♥♥

Savagnin, Blanc, 2004: 12,5 euro op het domein. 2000 flessen. 100% savagnin. 3,5 jaar op fust. Gebotteld in 2008. Eerste maal dat het kasteel deze cuvée maakte. Kleur tussen stro en goud; heeft iets wrangs en zurigs in de neus, whiskey zonder de alcohol, after shave in de eerste neus? Een heel vreemd aroma; in de mond zeer fris, een wrange start zelfs, dan heel droog maar wel rond en zelfs vettig; zeker nog veel te jong, maar de algemene indruk was toch dat savagnin beter in een blend blijft passen dan apart ♥♥

Corail, 2004: Blend van pinot noir, poulsard, rousseau, savagnin en chardonnay. Twee jaar gerijpt op grote foeders. Gebotteld in 2008. Zalmkleurig; framboos, erg gesloten, wel een duidelijke verwijzing naar rode wijn, niet naar rosé; ook in de mond eerst even gesloten, dan kwam er fruit met veel fraîcheur én iets aards; begon als een pinot, eindigde als een savagnin; moet dit nog versmelten ? ♥(♥)

Corail, 1999: 9,3 euro. Blend van Pinot noir, poulsard, rousseau, savagnin en chardonnay. Twee jaar gerijpt op grote foeders. Gebotteld in 2003. Veel donkerder dan de 2004; zeer aangename en lekkere neus, zoals een mooie jonge Bourgogne Premier Cru (iemand ontdekte ook wat single malt); in de mond zeer afgerond, droog maar fris en jong met licht fruit; een eigenaardige afdronk met amandelen en noten zoals de blanc uit 2002 (is dit de savagnin ?) ♥♥(♥)

Corail, 1996: , 11,9 euro. Gebotteld in 1999. Pinot noir, trousseau, poulsard, chardonnay en savagnin. Twee jaar op fust. Nogal donker van kleur, weinig tekenen van ouderdom; in de neus de geur van hout zoals in een Zwitsers chalet, heel tertiair met toetsen van terpentijn; in de mond uitermate droog, nog drinkbaar maar net iets te oud en al erg kort geworden; geproefd na een 99 en een 2004. Wel verbazend dat deze rosé na 13 jaar nog drinkbaar is ! Krijgt zelfs nog een (♥)

Rouge, 2003: 100% pinot noir. Gerijpt op grote foeders en al gemaakt sinds de 15de eeuw. Gebotteld in 2007. Kruidnagel, krieken, aardbeien, mooi geparfumeerd met een rokerig, mineralig toetsje; in de mond uitbundig fruit, veel tannines, lekker; veelbelovend ! ♥♥

Rouge, 2002: 100% pinot noir. Gerijpt op grote foeders en al gemaakt sinds de 15de eeuw. Gebotteld in 2006. Putteke; groene twijgjes, gebroken takjes, stroef en moeilijk; onrijpe druiven ?

Rouge, 1999: 13 euro. 100% pinot noir. Gerijpt op grote foeders en al gemaakt sinds de 15de eeuw. Gebotteld in 2003. Aards en fruitig; in de mond zeer droog met tertiaire toetsen; mooi ♥♥ 1 oktober 08, CSP: een rokerige, mineralige toets als een serranoham ! ook vruchtenconfituur; in de mond strak en ernstig, een beetje cool, fris en een beetje bitter, met stevige tannines; geen charmeur dit, zelfs beetje moeilijk ♥

Conclusie: Eén van de interessantste degustaties die CSP al gedaan heeft. We vielen eigenlijk van de ene verbazing in de andere, vooral bij de witte. Van de rode vroegen we ons toch wel af of de rode druiven hier wel rijp genoeg worden. Heel leuke degustatie en dat doen we nog eens, een domein tot in de details proeven.