4 februari 2009: Chianti Classico



Vele degustaties van CSP draaien rond een regio en zijn eigenlijk momentopnames. Ze geven weer wat je op dat moment in de handel kan krijgen en er ontbreekt dan ook vaak een zekere diepte aan die je alleen maar kan krijgen door verticaal te gaan. Omdat onze "jonge" leden "zonder pretentie" niet beschikken over grote en oude wijnkelders is het moeilijk om een goede verticale samen te stellen zonder de hulp van een goede wijnhandelaar. Deze keer was het Johan Janssen van Het Moment uit Aalst die ons het nodige kader gaf door zes chianti classico's van het huis Nittardi te leveren. Met nog een fles uit Rick's kelder en twee flessen van Licata stond er plots een redelijk compleet verhaal op tafel.
We proefden tien rode wijnen.

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico, 2006: Domein in Castellina in Chianti. Eigendom van de Duitser Peter Femfert en echtgenote Stefania Canali. Ook wijngaarden in de Maremma waar ze de uitstekende Nectar Dei maken. 120ha groot domein met 21ha wijngaard en 4ha olijfbomen. 90.000 flessen per jaar. Carlo Ferrini, één van de bekendere oenologen van Toscane, is de consultant (ook Brolio, Fonterutoli, Brancaia...). Het Moment, Aalst, 17,55 euro. 95% sangiovese, 5% canaiolo. Eén bekertje in de Gambero Rosso. In de neus zwarte kers, zuiver en rijp, peper, erg ernstig, nogal gesloten maar evolueerde positief; fruitig, met vooral iets van bramen, mooi evenwichtig; leuke nogal stil-rustige afdronk; **

Fonterutoli, Chianti Classico, 2006: Domein in Castellina in Chianti. Al 23 generaties eigendom van de familie Mazzei. Lapo Mazzei (°1925) sinds 1947 en zonen Filippo en Francesco sinds respectievelijk 1978 en 1996. 470ha waarvan 79ha wijngaard, verdeeld over de wijngaarden Siepi, Fonterutoli, Belvedere en Badiola. Fonterutoli en Badiola liggen het hoogst en zorgen voor elegantie en aroma, de twee andere voor structuur en power. Rotsachtige bodem. 7000 stokken/ha. De opbrengst wordt beperkt to minder dan 40 hl/ha. Alles wordt met de hand gedaan. Elk perceel wordt apart gevinifieerd zodat men kan blenden. Zeer regelmatig in produktie, steeds topkwaliteit, vooral in de Castello di Fonterutoli, maar ook in zijn gewone classico’s; maakte ook de super-toscanen Concerto di Fonterutoli, Ser Lapo en Siepi (merlot en sangiovese), maar zijn gestopt met de Ser Lapo en de Concerto om betere druiven te kunnen gebruiken in hun chianti’s en de Castello is nu de topcuvée. Alleen de Siepi, een blend van 50% sangiovese en 50% merlot blijft over als Super-Toscaan. Onlangs gingen de nieuwe, prachtige en hypermoderne, op zwaartekracht werkende kelders open. Licata, 18 euro. 90% sangiovese, 5% merlot, 5% malvasia nero en colorino. 18 dagen schilweking en 12 maanden barrique, waarvan 40% nieuwe. Fonterutoli en Belvedere wijngaarden. Eerst gesloten, bloeit wel erg mooi open, wordt spectaculairder en spectaculairder; zacht, eerst wat gesloten, maar met fluwelen tannines; echte luxe, zalige zachte maar duidelijke wijn, nu al erg lekker maar nog te jong; één van de toppers van de avond ***

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico, 2005: Het Moment, Aalst, 17,55 euro. 95% sangiovese, 5% canaiolo. Eén bekertje in de Gambero Rosso. Startte met het aroma van leder, iets animaals, maar werd oppervlakkiger en zelfs wat onaangenaam; in de mond licht en makkelijk, snuifjes chocola, zachte tannines, en een beetje dun; evolueerde niet zo geweldig, een wijn om snel te drinken *

Castello di Ama, Chianti Classico, 2005: Domein in Gaiole in Chianti, opgericht in 1977. 90 ha, 500m boven de zeespiegel en bestudeerd en waar nodig heraangeplant per perceel. Laura Sebasti (dochter van de stichter) en haar man Marco Pallanti (de oenoloog sinds 1982), al twintig jaar bezig op dit domein. In 2003 riep de Gambero Rosso hem uit tot wijnmaker van het jaar. Vanaf midden jaren 80 zeer goed bezig. Uitstekende chianti classico. Andere uitblinkers zijn de Vigna l’Apparita Merlot (een vroege en peperdure Super-Toscaan) en verrassend een witte chardonnay, Al Poggio, één van de beste van Toscane. Bellavista (klein % malvasia nera)en La Casuccia (merlot) zijn zijn beste wijngaarden die apart gebotteld worden. Il Chiuso is een stevige pinot nero. Wil echter ook een steeds betere chianti classico maken met 100% barrique (waarvan 25% nieuw eiken) in grotere hoeveelheden en met topkwaliteit. Maakten vroeger heel krachtige wijnen maar mikken nu veel meer op finesse, diepte en fluweligheid. Licata, 27,75 euro. 80% Sangiovese, 8% Canaiolo, 12% merlot en malvasia nera. Chocola, vanille, licht rood fruit, later ook tabak; mooi rond, goed gemaakt maar van niet zo goed materiaal, bleef altijd wat dun; ook hier die tabak; geen bewaarwijn maar wel smakelijk *(*)

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico Riserva, 2005: Het Moment, Aalst, 33 euro. 95% sangiovese, 5% merlot. 1/3 nieuwe eik, 1/3e eerstejaarse, 1/3 tweedejaarse. CSP degustatie 4 februari ’09. nog voor het walsen al een sterk getoast aroma, daarna open haard, fruit, bramen, takjes en vanille, véél vanille; had ook iets erg aparts dat wat aan een Cantillon geuze deed denken; heel zachte, rond aanzet, rokerig haardvuur, verrassend met een mooie lange afdronk; positief was dat deze wijn een verhaal vertelde en een beetje een ontdekkingstocht was omwille van de toch wel redelijke complexiteit; het was wel een beetje een “muscle car”, een in de fond wat diepgang mankerende wijn die door de eik naar een hoger niveau werd getilt; heel verdienstelijk voor een mindere jaargang **

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico, 2004: Het Moment, Aalst, 17,55 euro. 95% sangiovese, 5% canaiolo. Twee bekertjes in de GR. CSP degustatie 4 februari ’09. eerst wat sulfiet, maar dat was snel weg; dan iets animaals, een topje rood fruit, meer diepgang dan de 2005; rood fruit, zuiver en lang, leuk en aangenaam, very drinkable, “om de zorgen van de afgelopen dag te vergeten” Er was ondertussen een opvallende stijluniformiteit aan het naar boven komen binnen al de Nittardi’s, wat vooral het jaar sterk deed uitkomen ***

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico Riserva, 2004: Het Moment, Aalst, 33 euro. 95% sangiovese, 5% merlot. 1/3 nieuwe eik, 1/3e eerstejaarse, 1/3 tweedejaarse. Twee bekertjes in de GR. CSP degustatie 4 februari ’09. Een rokerig en evenwichtig aroma met fruit en tabak; mooie, mooie structuur, heel evenwichtig en met een mooie afdronk; hier nog een streepje klassieke muziek bij... ***

Casanuova di Nittardi, Chianti Classico Riserva, 2001: Het Moment, Aalst, 28,5 euro. 95% sangiovese, 5% merlot. 1/3 nieuwe eik, 1/3e eerstejaarse, 1/3 tweedejaarse. Twee bekertjes in de GR. CSP degustatie 4 februari ’09. Een nogal animaal aroma, tertaire toetsen, complexer dan de twee andere, rijp, volledig, met nog steeds een frisse toets, tabak, blokhut, een streep munt; in de mond complex, rijp, klaar, helemaal op dronk, veel diepgang, lange afdronk; combineert fruit, fraîcheur en versmoltenheid op een grootse manier. ****

Chianti Classico Riserva, Dievole, 2001: Domein in Castelnuovo Berardenga. 400ha groot, 15km ten Noorden van Sienna. Opgericht in 1090. 90ha wijngaard, verspreid over 16 percelen, zeer goed gelegen. Eigendom van Mario Felice Schwenn, wiens Duitse vader het domein kocht en hem in 1986 op 21jarige leeftijd directeur maakte. Eerste Chianti Classico in 1989. Sinds 2006 vernieuwingen en meer aandacht voor de kwaliteit in de wijngaard. 5000 stokken per ha op 400-500m hoogte. Met de hand geoogst per perceel. Paolo Vagaggini is de consulterende oenoloog. Simone Anselmi is al sinds de jaren 90 de wijnmaker maar in 2004 werd hij vervoegd door Kathrin Puff, afgestudeerd in Geisenheim en Udine, met een diploma in oenologie maar ook in viticultuur (die in 2009 terug vertrok). Schilweking in grote botti (5-6 dagen op een heel lage temperatuur, daarna 10 tot 14 dagen fermentatie. Daarna volgen 12 tot 18 maanden barrique. Bij de klaring wordt nog een micro-oxygenisatie toegepast en er wordt licht gefilterd. In het verleden vaak wat onderpresterend. Ook een stijlvol vakantieverblijf. 15,5 euro, Het Moment, januari 09. 90% sangiovese. Een beetje ingetogener dan de Nittardi’s, wat droger, eiktonen maar duidelijk andere, eeen zwijger eerder dan een babbelaar, maar wel mooi; mooi gemaakt, leuk, al een beetje tertaire toetsen, eenvoudiger en een goede wijn voor een feestmaal waar je meer met de gasten dan met de wijn bezig bent; nu op dronk, goede prijs/kwaliteit...een CSP wijn **

Castello di Fonterutoli, Chianti Classico, 2001: Licata, 1 april 06, 32,97 euro. 85% sangiovese, 10% cab s, 5% merlot. 20 dagen schilweking, 16 maande barrique voor de sangiovese, 18 maanden barrique voor de merlot en de cabernet. Druiven van de wijngaarden Siepi, Fonterutoli en Belvedere. Tot 2012. 3 Bicchieri. Indien vroeger decanteren. Wat een vreemde wijn: kwamen voorbij in de neus: balsamico, groentesoep die kookt, het departement meststof in een tuincentrum, koeiepis (plassex met runderen), meubelwas, zuurkool, moerbeien plots heel sterk opwellend, zwart fruit, vlees, roastbeef, dikke sigaren, een fumoir...in de mond sterk, heel geconcentreerde kracht, donker rijp fruit, héél karaktervol, een enorme evolutie die je eigenlijk 24 uur zou moeten volgen; had moeten gekarafeerd worden; de meest complete wijn van de avond, zeer complex, en iedereen had de indruk nog maar een fractie van de mogelijkheden van de wijn te hebben gezien...indrukwekkend, maar kwam op deze korte proefduur niet helemaal tot zijn recht *** maar waarschijnlijk ****(*)

Conclusie: Een uitermate leerrijke degustatie. De hand van Carlo Ferrini, de oenoloog-consultant, zorgde voor een zkere consistentie in stijl, zeker omdat zes wijnen van hetzelfde domein kwamen en de rol van het oogstjaar kwam hier heel sterk naar boven. Een degustatie ook waarvan je een dag later nog steeds de smaak in de mond had. We hadden al geruchten gehoord over de wederopstanding van de Chianti Classico en ze werden hier dubbel en dik bevestigd. Véél tevreden gezichten rond de proeftafel.