3 oktober 2007: Collioure



Na een culinair geslaagd maar uitgeregend verlof in 2006 zocht de familie deze keer de zon op en (gelukkig maar) betekende dat de Mediterranée. Omdat de echte CSP-er het nuttige aan het aangename paart dook ik wijnwinkeltjes en domeinen in om een kleine maar fijne collectie wijnen uit de vakantieregio samen te stellen. Vandaar dus het thema: de Collioure. De appellation plakt tegen de Spaanse grens en bestaat uit een viertal dorpen waar ook Banyuls mag worden gemaakt. De moeilijke oogstomstandigheden maken ze niet goedkoop maar ze bleven bijna allemaal wel mooi binnen de 15 euro grens en dus...
We proefden drie witte, twee rosé's en acht rode.

Cuvée des Peintres, Blanc, Cave de l'Abbé Rous, Collioure, 2005: Coöperatieve in Banyuls-sur-Mer met een goede reputatie. . Coöperatieve met een goede reputatie. Eigendom van de GICB (Groupement Interproducteurs Collioure et Banyuls) die ook het merk Cellier des Templiers hebben (iets minder van kwaliteit). De naam komt van de Abbé Rous, een priester die in 1871 de eerste was om te starten met de rechtstreekse verkoop van banyuls wijnen. Hij kreeg het geniale idee om de natuurlijke zoete Banyuls wijnen van de Pays Catalan te lanceren als miswijn. Zijn handelshuis "L'oeuvre du vin de messe" was dankzij de komst van de spoorwegen zéér succesvol en met de opbrengst restaureerde hij kerken, bouwde scholen en stichtte een ultra-conservatieve royalistische politieke partij. 1150ha, 750 leden, met 86 ha in eigendom. Onder impuls van Dr Alaine Raynaud (Ch. Quinault l'Enclos) werd een mooi gamma gemaakt. Verzorgde vinificatie en zorgvuldige selectie naar terroir. Zowel in Banyuls als Collioure sterk. Het correcte basisgamme heeft de naam Cuvée des Peintres. 7,4 euro. 65% grenache gris, 25% grenache blanc, 10% marsanne, roussanne, vermentino. 40hl/ha. Temperatuurgecontroleerde fermentatie; 30% wordt gefermenteerd op nieuwe eik en gaat dan 4 maanden op eiken fust, sur lie en met regelmatige batonnage. Redelijk timide maar vooral witte pompelmoes; in de mond wat vet, een aardig bittertje, sommigen dachten aan peer. Iets te warm geschonken (*)

Signature Blanc, Domaine du Mas Blanc, Collioure, 2006: 20ha groot topdomein in Banyuls-sur-Mer. Al sinds 1639 in dezelfde familie en tot zijn overlijden in 1998 geleid door Dr André Parcé, een zeer invloedrijk man in de regio én in de Franse wijnwereld en een groot ambassadeur van Banyuls en Collioure. Hij was de man die de Collioure AOC creëerde en introduceerde syrah en mourvèdre in de regio. Nu geleid door zoon Jean-Michel (al sinds 1976 wijnmaker op het domein). 14 euro. Marsanne, grenache blanc, viognier, tourbat. Naast amandelen werd er deze keer vooral peer uitgehaald; in de mond helemaal anders, zeer vol en stevig, met een hele mooie afdronk met een mooi zuurtje; bleef ook in het glas geweldig goed evolueren. ***

Coté Mer, Blanc, Domaine de la Rectorie, Collioure, 2006: Domein in Banyuls-sur-Mer. Thierry en Marc Parcé werken op het familiedomein sinds 1976, maar tot 1983 brachten ze hun druiven naar de cooperatieve. Eerste eigen botteling in 1984. Eerst vooral bezig met gemillesimeerde banyuls (van het mutés sur grain type), maar nu ook heel sterk in droge wijnen, voornamelijk gebaseerd op de door hun zo verafgoodde grenache. Begonnen met 7ha, vandaag 27ha deels in eigendom, deels in pacht. Hun wijngaard is enorm versnipperd en expositie en hoogte van de perceeltjes kunnen erg sterk uit elkaar liggen, maar dit is voor een goede wijnmaker eerder een zegen dan een vloek. Door de kleine, op steile hellingen gelegen perceeltjes is mechanisatie onmogelijk en er wordt altijd met de hand bewerkt en geplukt. Sinds 1998 werken ze zelfs terug met ezels. De aanplantingsdichtheid is erg hoog (8000 stokken per ha) en omdat de stokken bijna allemaal een erg respectabele leeftijd hebben is de gemiddelde opbrengst laag: ongeveer 20 Hl/ha. Dit maakt de wijn erg zuiver en geconcentreerd maar ze zijn nooit goedkoop. Alle percelen worden apart gevinifieerd en tot kort hadden ze een erg breed gamma, maar sinds 2005 hebben ze het wat gereduceerd en ze concentreren zich nu vooral op twee cuvées: de Coté Mer voor het maritieme deel en de Coté Montagne voor de hoger gelegen delen. Goed voor ongeveer 80.000 flessen per jaar. 14,8 euro. 14,5%. Wit, met een licht roze schijn; zeer droge en toch vettige neus, noten, oxydatieve grenache toets, iets zilts, pijnappelpit, iemand zei druiven; in de mond zeer zuiver, licht fris met een hele mooie afdronk; te jong gedronken, denk ik *

Cuvée des Peintres, Rosé, Cave de l'Abbé Rous, Collioure, 2006: 6,8 euro. Elegant maar eerder timide, aroma van neusjes; in de mond snoep, grenadine, rood fruit maar ook twijgjes: een aardige barbecue-rosé met genoeg karakter om tegen een stootje te kunnen * en een aangename verrassing: na twee dagen frigo nog altijd smakelijk…

Rosé, Domaine de la Rectorie, Collioure 2004: 10 euro. 13%. Vooral carignan. Aroma met framboos en manderijntjes; in de mond een erg droge rosé, tamelijk mineralig en strak met een lange afdronk; een rosé met karakter… *(*)

Terres de Schistes, Domaine du Mas Blanc, 2004: 7 euro. Leisteen. 60% grenache noir, 20% syrah, 20% mourvèdre. Ontsteelde druiven. Schroefdop ! Donkergekleurd; zwaar fruit, twijgjes; in de mond droog en nogal eenduidig, maar geschikt om koel te drinken bij een stukje paté; simpele wijn (zie je ook aan de prijs), maar geschikt als doordeweekse maaltijdwijn. Het awoe ! geroep van de CSP leden die deze wijn niet konden pruimen is volgens mij overdreven en daarom toch een heel democratisch (*)-etje

La Llose, Domaine du Mas Blanc, Collioure, 2003: 10 euro. Leisteen. 50% grenache noir, 25% syrah, 25% mourvèdre. Ontsteeld, 15 dagen schilweking, klassiek gemaakt met rijping één jaar op oudere wijnvaten (4 à 5 jaarse). Een zeer traditionele Collioure, afkomstig van verschillende percelen. Licht gefilterd, lichte collage. Donker; gestoofd fruit en struikgewas, enige complexiteit maar ook een beetje gestoord; duidelijke maar zachte pruimen, kruidig en fris met strenge tannines. *

Cuvée Caroline, Domaine de la Marquise, Collioure, 2004: Domein in Colliure. Jacques Py stopte in 1987 met studeren om het familiaal domein over te nemen. De naam van het domein komt van zijn grootvader die de eerste wijnstokken overnam van een markies die ze verloren had bij het gokken. Jacques plantte opnieuw de traditionele soorten aan en herbouwde de leistenen muurtjes die de wijngaarden omringen. In 1997 is het domein echt terug volledig in zijn glorie hersteld en in 2006 opent Jacques een compleet vernieuwde kelder. 14 euro. GH07 drie sterretjes en Coup de Coeur. Gedecanteerd (een uurtje of drie). Het aroma is subtiel en fluwelig, met veel zwart fruit als bramen en bosbessen, mooi rijp en heel mooi samengesmolten; ook in de mond zeer lekker, veel vers en zuiver fruit, een heel mooie structuur en een prachtige afdronk; ***(*)

Coté Mer, Rouge, Domaine de la Rectorie, Collioure, 2006: 14,8 euro. 14%. Zéér zuiver rood fruit; ook in de mond erg zuiver en puur, veel rood fruit, een tikje vanille in de afdronk en goed verwerkte nauwelijks merkbare alcohol. *

Cuvée Crestall, Domaine de Madeloc, Collioure, 2004: Wijngaarden in Banyuls en Port-Vendres. 21ha rood, 3ha wit. Zeer verspreide percelen, van zeeniveau tot 450m hoog, heel uiteenlopende geörienteerd maar altijd op leisteen. Oorspronkelijk een joint-venture van Pierre Gaillard, een wijnbouwer uit de Côte Rôtie die zich hier verder kwam verdiepen in zijn passie voor leisteen, en Jean Baills, een lokale wijnbouwer. Pierre had het oude Pagès (°1930) domein gekocht en Jean Baills wou met zijn 15ha de coöperatieve verlaten. Nu uit elkaar gegaan en Gaillard gaat alleen verder. Domein dat heel snel tot de betere is beginnen horen. Zeer (te) breed gamma momenteel en het domein zoekt zijn stijl nog wat. Heel typisch is wel de manier van wijnmaken (heel fijn en precies hout, licht getoast, chic et brillant). 15 euro. Leisteen. 50% syrah, 50% mourvèdre. Wijngaarden in Cosprons-Pujol. Met de hand geoogst. 5 à zes dagen koude schilweking, later 15 dagen post-fermentaire schilweking. Pigeage. 100% nieuw hout. 15 maanden op vat. Duidelijke nieuwe eik, rokerig en gebrand, en vlezige syrah toetsen; in de mond is de mourvèdre veel duidelijker, zeer zuiver fruit en heel goed weggewerkte alcohol. **(*))

Mosaïque, Domaine du Mas Blanc, Collioure, 2003: 15 euro. Klei en leisteen. Assemblage van de cuvées La Llose, Cosprons Levants, L'Agouille, Clos du Moulin en Les Junquets. Grenache noir, syrah, mourvèdre, counoise, marsanne en roussanne. Ontsteeld. Pigeage. 20 dagen schilweking. Zeer gesloten in neus en mond en daarom onkwoteerbaar.

L'Oriental, Domaine de la Rectorie, Collioure, 2005 (Anno MMV): 15,8 euro. 15% alcohol ! Romeins cijfer omdat de wijn de eerste twee jaren alleen als Vin de Pays mocht verkocht worden. Marc Parcé herinnert zich dat de wijn in zijn jeugd werk verdund met water om het hoge alcoholpercentage wat te temmen. In de neus jeneverbes, pure alcohol, maar ook zeer zuiver; in een mond stevige knaap met zachte tannines, kaneeltoets en een fluwelige afdronk; **

Cosprons Levants, Domaine du Mas Blanc, Collioure, 2002: 22 euro. Klei en leisteen; percelen in Port Vendres, op 900m hoogte, naast het gehucht Cosprons Levant; de druiven worden overdag afgekoeld door de zeewind; 35hl/ha. 60% syrah, 30% mourvèdre, 10% grenache. Ontsteeld. 15 dagen schilweking. Daarna 12 maanden op driejaarse vaten uit de Bordeaux. Geen collage, geen filtering. Kan 15 jaar bewaren. Mijn eerste impressie: frietvet, chips (!) daarna een grote indrukwekkende vlezigheid, veel kruiden ook; in de mond vlezigheid, kruiden, maar ook wat apothekersluchtjes, zeer fijn en mooi gestructureerd, maar redelijk kort in de afdronk. **

Conclusie: Een degustatie van twaalf wijnen is natuurlijk niet genoeg om echt een conclusie te trekken rond een AOC maar op het eerste zicht vielen ons twee dingen op: de twee topdomeinen (Mas Blanc en Rectorie) beschikken inderdaad over een redelijk herkenbare Collioure stijl, maar bij de andere bracht ondermeer nieuw hout een groot stijlverschil aan, en bijna alle domeinen wisten heel goed om te springen met behoorlijk hoge alcoholgehaltes. Verder viel de opvallende zuiverheid van Rectorie op. Collioure is een leuke vakantiebestemming met goede wijnen, en dan spreek ik nog niet over de wondere wereld van de Banyuls.