2 juni 2010: Dão



Af en toe wil CSP ook nog wel eens wat bijleren, en dan laten wij een specialist komen. Deze keer was dat Kris Jeuris die zo goed was ons een beetje meer te komen vertellen over Portugal en met name over de wijnen van de Dão, met een toetje uit Madeira erbovenop. Het was warm en zomers die avond en wij degusteerden buiten op het terras, af en toe geplaagd door de geur van ribbetjes, croque monsieurs en het andere lekkers dat men Bij Boeres in Wezemael gereed maakt.
We proefden zes witte en zes rode wijnen en sloten af met twee Madeira's.

Muros Antigos, Anselmo Mendes, Vinho Verde, 2009: De uitzondering van de avond: een vinho verde om de goesting wat op te wekken...Domein in Melgaço, Minho. 70ha. Anselmo Mendes studeerde oenologie in Lissabon en Bordeaux en is de man achter de wederopstanding van de alvarinho druif in de Vinho Verde appellatie. Hij kan als geen andere de druif laten spreken van haar terroir, van de frisse citruszuren van de Monçao subregio, beinvloed door de Atlantische oceaan, tot de vollere en meer exotische exemplaren uit het warmere Melgaço. Hij was al lang actief als consulterend oenoloog tot hij in 2000 het bedrijf van zijn vader onvernam. Werkt zowel met de alvarinho als met de loureiro, twee typische druiven voor de regio. Zijn Anselmo Mendes Alvarinho cuvée wordt met 20jaar oude stokken gemaakt en ziet 9 maanden nieuwe eik. Hij schijnt erg goed te zijn. Anselmo werkt overigens alleen met kurk en vindt dat de vooruitgang zo goed als alle TCA problemen heeft opgelost. De synthetische kurk leidt volgens hem tot voortijdige oxydatie. 7,43 euro. Blend van loureiro en alvarinho, een nieuwe cuvée voor Anselmo die fraîcheur en rijkdom moet combineren. Heel fris wit fruit; vinnig en nerveus, citrus, erg zomers maar toch met genoeg body, heel aangenaam; in de echo amandelen **

Cor Dão, Quinta de Saes, Dão, 2009: Domein in Pinhancos, opgericht in 1989. Alvaro Castro is een burgerlijk ingenieur die zijn carrière liet schieten om de twee familiedomeinen er bovenop te helpen: de Quinta de Sães en de Quinta de Pellada. Alvaro is gedreven door de kwaliteit van oude Dão’s en wil die stijl, een mengeling van elegantie en complexiteit, terugvinden. Nu geholpen door dochter Maria. 55ha wijngaard. 200.000 flessen per jaar. Zo goed als uitsluitend Portugese druivenrassen. Wijngaarden op de granietrijke uitlopers van de Serra da Estrela maar ook op hoog gelegen wijngaarden (500m). 90% rood. Zo goed als altijd met spontane gisting. Heel typerend voor de man is de toepassing van een erg lange fermentatie maar een beperkte opvoeding, vroeg bottelen dus om lang te bewaren. Heel herkenbare stijl. De Quinta de Saes heeft de traditionele Portugese gemengde aanplant met touriga nacional, tinta pinheira, jean en alfrocheiro. Pape is de topper en gemaakt met de beste touriga nacional en baga druiven van de twee wijngaarden. Hij zou heel fijn zijn, heel Bourgondisch van stijl. De Quinta do Outeiro de Baixo werd onlangs toegevoegd. Ook goede witte, mooi geconcentreerd en gerijpt. Alvaro is een goede vriend van Dirk van der Niepoort en ze experimenteren vaak samen. 7,43 euro. Malvasia, encruzado en sercial. Keukenkruiden rond een stuk perzik; kruidig, strak en zelfs een beetje streng; mooie zuren, wit fruit, maar nog erg nerveus en net iets te jong *(*)

Dão Branco, Pedra Cancela, 2009: Domein uit 2003. 6000 flessen wit per jaar. João Paulo Gouveia is een wijnconsulent (Vines & Wines) die doceert in Viseu. Dit is zijn eigen kleine wijngaard, waar hij graag experimenteert en wijn maakt met eigen druiven. 12,87 euro. Malvasia en encruzado. Tee, nat gras, venkel; in de mond breed, vet maar met veel fraîcheur, heel extravert ook, heel frisse afdronk; nog wat rondhotsende zuren die nog op hun plaats moeten vallen **

Quinta de Saes, Reserva Branco, Dão, 2008:

Julia Kemper, Dão Branco, 2008: Advocate die de wijnstokken van haar familie erfde en met de hulp van Vines en Wines op de biologische toer ging. Al lang bevriend met Dirk Niepoort die de wijn vinifieert en verdeelt. 14,81 euro. Encruzado en malvasia fina. Bio. Fermentatie op hout. Goudgeel; in de neus toast en iets gebrands; heel elegant (maar met grote borsten !); mooie droge en zeer zuivere wijn ***

Colheita Seleccionada, Branco, Quinta dos Carvalhais, 2005: Mangualde, Dão. Sinds 1989 eigendom van Sogrape. Manuel Vieira als oenoloog. 47,23ha, met 80% voor rode varianten. Heraanplantingsprogramma sinds 1990, met nog nauwelijks een halve ha oude stokken. Moderne installaties, deels met zwaartekracht werkend. De Grão Vasco en Duque de Viseu lijnen worden hier gemaakt, grotendeels met druiven van toeleveranciers. Onder de eigen naam valt een ambitieuzere lijn van de eigen wijngaarden die apart worden gevinifieerd op een minder industriële basis. 15,17 euro. Verdelho en encruzado. Old-school Dão in een meer oxydatieve stijl; 620 maanden op oude eik in een niet echt zwaar gekoelde kelder; in de neus peperkoek en marsepein; in de mond heel oxydatief, heel rijp, heel rond; erg apart *(*)

Dão, Quinta de Saes, 2008: 8,5 euro. Tinto roriz, alfrocheiro preto en touriga nacional; mooi fruit à la beaujolais, met framboos en andere rode vruchten, maar ook met een zekere vlezigheid; veel beaujolais fruit ook in de mond, maar samen met stevige tannines en dus veel beter geschikt voor wie ook in de zomer zijn stukje rood vlees niet wil missen; achteraan heel rond en fruitig, heel toegankelijk *(*)

Alvaro Castro, Dão, 2008: 11,66 euro. Alfrocheiro, touriga nacional en tinta roriz. Frisser dan de Saes. In de neus een vleug putteke eerst, dan complexer met een overheersend aroma van viooltjes (zou de touriga nacional zijn); in de mond fris en mooi strak, met stevige tannines, en nog een beetje gesloten; lekker **

Vinha Paz, Dão, 2007: 15,29 euro. 14%. Zelfde oenoloog als de Pedra Cancela. Zwart fruit, chocolade, cacao, erg rond; in de mond duidelijk hout en stevige tannines; Dag 2: een vleug keukenkruiden maar dan vooral paddestoel en kreupelhout, niet al te intens, eerder elegant; in de mond licht en elegant maar met karakter en smaak, zachte tannines, mooie frisse zuren; mooie wijn, geen hoogvlieger, maar vriendelijk en zacht **

Estagio Prolongado, Quinta de Saes, 2007: 17,71 euro. De neus is edel, complex, rustig, ingetogen en ernstig, na een tijdje ontwikkelt zich een chocola-aroma; ook in de mond heel ernstig en complex, hele mooie evenwichtige tannines, heel mooi evenwicht over de hele lijn. Nu al erg goed, maar mag nog zeker 10 jaar liggen ***

Alfrocheiro, Quinta dos Carvalhais, Dão, 2003: 21,5 euro. Field blend ! heel rijpe, kruidige wijn met veel warmte, nét niet te veel; gekookt fruit; erg zacht, mooie elegantie, goed evenwicht, heel kruidig, heel apart; een van de speciallekes van dit huis dat onder deze naam experimenteert **

Quinta da Pellada, Dão, 2007: Alvaro Castro. 38,28 euro. Nieuwe eik. Zeer expressief en volgens Kris was hij dat enkele weken helemaal niet; rokerig zwart fruit, smoky, beetje chocolade; mooie tannines, mooie expressie, zeer “edel”, zeer geconcentreerd Dag 2: erg kruidig, maar wat voorbij en gesloten, is zich terug aan het toeplooien ***(*)

Terrantez, D’Oliveiras, Madeira, 1988: Gebotteld in 2009. aroma met noot, karamel, amandelen; verrassend explosief in de mond, heel lang; 21 juni ’10: notenlikeur met gecarmaliseerde kandijsuiker, kleine harde amandelkoekjes met vinsanto...in de mond explosief en zeer verrassend, zoet en tegelijk zeer fris, heel intens, straffe afdronk van amandelen plus iets heel interessants, ongelooflijk lang en heel complex uitwaaierend, wat een wijn !! **** 22 augustus ’10: na twee maanden in de kelder: de neus geeft wat noten en karamel en is nun nogal kort; in de mond volgt echter een explosie van haardvuur, sigarenrook, whiskey, gedroogd fruit, enorm intens en heel diep, gewoon fantastisch en zonde om in te slikken ****(*)

Boal, Madeira, 1977: Uit de auto van Kris; complex en heel intens; hele mooie afdronk; moeilijk te kwoteren, het was al laat, ik denk ***(*)

Conclusie: Heerlijke degustatie met als grote verrassing toch wel de Madeira. Kris vertelde ons het hele verhaal hoe hij zelf aan zijn Madeira-liefde was gekomen en wij waren gefascineerd. Tegelijk mooie Dão geproefd en gecharmeerd door eht evenwicht van vele wijnen binnen deze appellatie.