8 februari 2006: De 300 beste...Op initiatief van John De Winne grijpen we deze keer naar een jaarlijks verschijnende gids waarvan we moeten erkennen dat tienduizenden Vlamingen er door kennis maakten met goede wijnen voor weinig geld, iets waar ChateauSansPretention uiteraard volledig kan achter staan. Ook het feit dat een aantal van de vermelde wijnen terug te vinden zijn in de supermarkten maakt het boekje zeer toegankelijk. Een lovenswaardig initiatief dus, en dat moet maar eens door de csp gecontroleerd worden. Achttien wijnen die in het boekje vermeld werden, passeerden de revue. De wijnen kwamen deze keer van de Delhaize, Spar en Carrefour voor wat betreft de supermarkten. De wijnhandelaren waren Leirovins in Wetteren en Patrick Jublou in Bierbeek.
We proefden zeven witte en elf rode.

Thalassa, Cuvée Prestige, Sauvignon, Vin de Pays Charentais, 2004: 3,45 euro, Spar. Kreeg om ons onduidelijke reden een Oscar en komt bijna in elke jaargang terug. In de neus wat limoen uit een flesje, wat gist. Na tien minuten volledig verdwenen. Koud geschonken eerst nog redelijk fris, dan snel verworden tot plakkerig appelsap. Spotgoedkoop wel, maar eerder limonade dan wijn. Sauvignon blanc onder de vijf euro? Te wantrouwen !

Florenbelle, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, 2004: 3,25 euro, Spar en nóg goedkoper dus. Colombard, listan en ugni blanc. Een merkwijn van de grote coöperatieve Producteurs de Plaimont. Wél terecht deze keer, maar geen Oscar. Eerst wat timide, maar dan kwam er pompelmoes boven drijven, wat simpel wel, maar ook met wat uithoudingsvermogen en hier bleven de aroma's wél hangen. In de mond nog duidelijker die witte pompelmoes (een ontbijtpompelmoes met suiker, zoals je in Engeland vaak krijgt). Verfrissend wijntje aan een absolute spotprijs. Gemaakt met druivensoorten die inderdaad veel opbrengen en dan ook niet helemaal onlogisch qua prijs. Verdienstelijk. (*)

Domaine de Brichot, Ugni blanc - Colombard, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, 2004: 4,8 euro, Leirovins. Domaine de Brichot is een domein van 14ha dat recht tegenover het bekendere Domaine Chiroulet ligt. Beiden zijn het eigendom van de getalenteerde Philippe Fézas. Ook een Oscar bij Van Der Auwera maar we troffen een slechte fles. Onmogelijk om te kwoteren dus.

Domaine du Pré Baron, Sauvignon, Touraine, 2004: 6,23 euro, Leirovins. Ook deze wijn kreeg een Oscar en deze keer was er unanimiteit: hij verdiende er één. Het domein heeft trouwens een goede reputatie en voor 6 euro kan een getalenteerd wijnmaker met de sauvignon druif dus wél lekkere wijn maken, zelfs met wat terroir (elk jaar goed maar telkens anders). Opmerkelijk aroma, kruidig en tegelijk fruitig, kruisbessenschil. Ook mineralige toetsen. In de mond fris, interessant, sec en opnieuw die kruisbessen. Zelfs een lekkere nadronk. Zeer geslaagd. *(*)

Grüner Veltliner, Langenlois, Fred Loimer, Kamptal, 2004: 9,5 euro, Leirovins. Alweer een verdiende Oscar, maar nog maar net binnen de financiële limiet van tien euro. Een elegant aroma met toetsen van appel en limoen. In de mond erg verfrissend, opnieuw appel, en zeker in de afdronk een flinke snuif witte peper. Origineel en lekker en een mooie fles: een zeer sympathieke tafelgenoot voor iets feestelijks. Het hardop voorlezen van de barokke woordenvloed van Van Der Auwera leidt meer en meer tot hilarische momenten. *

Viña La Rosa, Las Puertas, Chardonnay, Valle Central Chili, 2005: 3,39 euro, Delhaize. Spotgoedkoop en opnieuw een Oscar, maar deze keer onverdiend: een fletse, karakterloze industriewijn

Concha y Toro, Chardonnay,Casillero del Diable, Maipo, Chili, 2005: 6,99 euro, Delhaize. 18 miljoen flessen per jaar: dat is de produktie van dit grote Chileense wijnhuis, dat er dankzij Marcelo Papa, één van Chili's beste wijnmakers, in slaagt om goede wijn te maken voor heel aanvaardbare prijzen. Een groot deel komt van de eigen 5000ha wijngaarden, maar ook het derde dat wordt aangekocht wordt streng op kwaliteit gecontroleerd. Een derde van deze chardonnay vergistte op Franse eik gedurende zo'n 6 tot 8 maanden, de rest in roestvrijstalen tanks. Het eerste wat we herkenden was een wat eigenaardige geur die deed denken aan hop. Daarna volgde ananas, toast en bloemen; ook in de mond vooral toast en ananas, ook boter. Bleef heel mooi overeind in het glas. Geen verkeerde wijn. *

Terres d'Orb, Vin de Pays de la Haute Vallée de l'Orb, 2004:3,59 euro, Spar. 50% carignan, 20% grenache, 20% cinsault 10% merlot. Een produkt van de coöperatieve "Cave Les Vins de Roquebrun". Eén van de goedkoopste wijnen uit de gids. In de neus werd verwezen naar karton, maar ook naar gedroogde pruimen en keukenkruiden (de mix die je bij een konijn doet). In de mond simpel maar toch fruitig, en beetje vanille, een beetje kruiden. Licht prikkelend en dat stoorde wel. Moet inderdaad erg koel gedronken worden.

Tradition, Château d'Oupia, Minervois, 2004: 5,9 euro, Patrick Jublou & Cie. Oupia werd in een recent verschenen klassificatie van de Languedoc door het gezaghebbende Revue de Vin de France op de zestiende plaats gezet, wat een héél mooi resultaat is. André Iché is een rustig en bescheiden man die zichzelf ziet als een discreet ambachtsman en die er door een collega uit de Bourgogne werd toe overhaald om zelf zijn wijnen te gaan bottelen en commercializeren. Vandaag komen er van het 52ha grote domein een heel aantal interessante wijnen en deze Tradition is de basiswijn van het Chateau. Aroma met kruiden en zwarte bessen. Kruidig, fris en fruitig. Leuk afdronkje. Goed gemaakte, smakelijke wijn. *(*)

Merlot, Jacob's Creek, Australië, 2004: 5,49 euro, Carrefour. 75 miljoen flessen is de totale produktie van deze wijngigant en toch moet men, tot spijt van wie het benijdt, toegeven dat de wijnen van Jacob's Creek aangenaam, lekker en absoluut hun geld waard zijn. Phil Laffer, de wijnmaker is dan ook een bijzonder getalenteerd iemand, met een zeer goed inzicht in wat de consument wil. Overweldigend fruit in het aroma, tonen van eucalyptus. Fruitig en goed gestructureerd, goed gemaakt en lekker. *(*)

Carmenère, Undurraga Reserve, Colchagua Valley, Chili, 2003:8,29 euro, Delhaize. Het vijfde grootste wijnbedrijf van Chili met 1000ha wijngaard. De carmenère is Chili's eigen druif (zoals de pinotage voor Zuid-Afrika). Het eerste dat iedereen herkende in het aroma was roet, helemaal zoals in de geurkoffer. In het glas evolueerde het snel verder, richting cassis en pikzwarte chocola, of cacaopoeder zoals je op tiramisu strooit. In de mond potloodgrafiet, met een zekere frisheid ernaast (munt ? eucalyptus ?), gevolgd door veel fruit. Warm alcohol-effect, geen spoor van tannines. Wijn om te decanteren, maar zeker niet om te bewaren. Wel aangenaam. *

Les Barons, Château d'Oupia, Minervois, 2002:8,98 euro, Patrick Jublou & Cie. 50% syrah, 35% carignan, 15% grenache. Een Oscar. Bosbessenconfituur overheerst in het eerste aroma maar wordt geflankeerd door iets heel fris, in een tweede fase ook door iets heel vlezigs. Ook anijs en peper. In de mond eerst heerlijk vlezig, dan kruidig, fris en complex. Leuke afdronk. Leuke vergelijking: de Undurraga en de Oupia kosten evenveel en zijn even lekker. Oupia voegt er echter complexiteit aan toe, wat hem voor de een beetje geoefende wijndrinker véél interessanter maakt. *

Shiraz Cabernet, Jacob's Creek, Barossa Valley, Australië, 2003:6,09 euro, Carrefour. Oscar. In het aroma sprong de shiraz vlezigheid er direct uit, geflankeerd door eucalyptus en cederhout. Iemand vermeldde sigarentabak. Na 20 minuten begon de eucalyptus te overheersen. In de mond mollig,zeer fruitig, gemakkelijk en lekker. Professioneel gemaakt, goede prijskwaliteit. *(*)

Cabernet Sauvignon, Turning Leaf, Ernest & Julio Gallo, California, 2003: 7,89 euro, Carrefour. Oscar. Hier komt het grootste wijnbedrijf van de VS en scepticisme zweefde als een donkere wolk rond de tafel. Tamelijk gesloten neus, met na walsen wat tabak en vanille. In de mond melkchocolade, koetjesreep en véél te zoet. Misschien iets voor bij een hamburger met ketchup en de fles zeer goed gekoeld ?

Reserva, Cabernet - Shiraz, Bodega Nieto Senetiner, Mendoza, 2003:9,15 euro, Leirovins. Oscar. 12 maanden Franse eik. Dit historische landgoed uit Argentinië is al sinds 1969 in de handen van de Nieto Senetiner familie. Het aroma verwees naar potloodslijpsel en vlierbessensiroop en was heel donker en straf. In de mond bleek de wijn zo straf dat het onuitstaanbaar werd. Veel peper ook. Een killer wine die unaniem afgewezen werd.

Malbec, Reserva, Trivento, Mendoza, 2004: 7,69 euro, Delhaize. Oscar (ondertussen liggen we bijna onder tafel van het lachen door de teksten van de nu al tot Van Der Wauwelaar omgedoopte auteur). Argentijns maar behorend tot het grote Chileense Concha y Toro. Aroma met drop en fruit. Ook in de mond fris rood fruit en tonen die deden denken aan een curry of andere kruiden uit de Indiche keuken. Iemand vermeldde kurkuma. (*)

Malbec Reserva, Bodega Nieto Senetiner, Mendoza, 2003:9,15 euro, Leirovins. Uit voorzorg werd deze wijn vier uur gedecanteerd en de intense, donkere, bijna zwarte kleur joeg angst aan. In het aroma vonden we drop, peper, nieuw leder. In het glas veel body, vol, intens en zacht, een erg lekkere wijn. **(*)

Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sierra Valley, 2003:5,89 euro, Carrefour. Het was de reputatie van de zinfandel als krachtpatser die ons deed besluiten om hem achteraan te plaatsen. We hadden deze limonade, die meer thuishoort bij McDo, beter achterwege gelaten...

Conclusie: Een interessante degustatie met professionnele en vaak goed gemaakte massawijnen en interessante, complexere wijnen van (relatief) kleinere domeinen. Conclusie is zeker dat het boekje van Van Der Auwera, naast het pionierswerk dat hij verrichtte, een heel goed overzicht biedt van wat je in België aan lekkers kan krijgen onder de tien euro. Jammer van de verbale diarree, de flauwe woordspelingen, de zeer eigenaardige 'manier' waarop woorden compleet 'overbodig' tussen 'aanhalingstekens' worden gezet (ik werd er gek van en het werkt op mijn 'zenuwen'). En toch zal ik ook de 2007 kopen. Het concept is heel sterk, de selectie over het algemeen goed: nu nog een schrijver of een goede eindredacteur erbij, en we zijn er...