7 februari 2007: De Koning DrinktIk ontmoette Peter tijdens het Wijnfestival in Leuven en was onmiddellijk gecharmeerd door de zuiverheid van enkele van zijn witte wijnen die ook wel een beetje in het verlengde van mijn smaak lagen. Peter's enthousiaste verhalen brachten me op het idee dat het wel eens leuk zou zijn om een degustatie te organiseren met een beginnende wijnhandelaar en te kijken hoe zo iemand zijn gamma opbouwt. Het werd een aangename en soms verrassende degustatie waarin rood onverwacht de hoofdrol speelde.
We proefden zeven witte waaronder één zoete en acht rode.

Muskat Ottonel, Mirovino, Ljutomer-Ormoz, Slovenië, 2005: In het oosten van Slovenië, in het dorpje Kog op zo'n 60km van het oostenrijkse wijnbouwgebied Südsteiermark werkt Miro Munda samen met de oostenrijkse gebroeders Erich en Walter Polz aan een gamma modern gemaakte droge witte wijnen. Deze muskat was bleekgeel en helder. Onverwacht weinig muscat in de neus en een opvallende, eerst nog lichte, maar snel bovendrijvende oxydatieve toets; neus is ook kruidig en doet eerder denken aan een zoete wijn; in de mond eerst fris en speciaal en erg droog, zeer kruidig met iets dat aan rabarber deed denken; begon al na een kwartiertje te stinken, deed me denken aan een Tsjechische wijn. 7,95 euro.

Sauvignon, Mirovino, Ljutomer-Ormoz, Slovenië, 2005: 9,75 euro. Schroefdop. Bleekgeel en helder. Ronde, naar varens, gras en snoepjes geurende neus met karakter (Lode vond als enige kruisbes en ik vond dit ook terug in mijn eerste nota's van november 2006); neus werd bij opwarming beduidend doffer en deed aan lievevrouwbeeldjes denken; in de mond mooie structuur, wit steenfruit, fris, met vooral in de afdronk stevige witte peper; Goed en dus (*) maar alleen indien koud gedronken, de fouten dreven boven wanneer de wijn opwarmde. 9,75 euro

Müller-Thurgau di Faedo, Az Agr Graziano Fontana, Trentino DOC, 2005: Dit erg kleine domein (4ha) begon pas in 1989 zelf te bottelen en maakt vooral mono-cépage wijnen met de lokale druivensoorten. De wijngaarden liggen op 600m hoogte,met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en een sterk kalkhoudende leembodem. Helder en lichtgeel. De eerste indruk was erg mineralig en deed denken aan Knauff, pleisterkalk, gips, wat vuursteen, maar evolueerde in het glas naar citrusfruit met zeste en champignons; in de mond fris, goed gestructureerd, ook zacht, met wat citrus, rabarber. Bleef ook OK na opwarming. Een opsteker voor de blijkbaar wat onderschatte Müller-Thurgau. 7,9 euro. *

Grüner Veltliner Wechselberg, Weingut Eichinger, Kamptal, Oostenrijk, 2005: In 1992 met 3,5ha wijngaard gestart door Birgit Eichinger en vandaag goed voor 8ha. 70% van de aanplant bestaat uit grüner veltliner. Eén van de weinige vrouwelijke wijnmaaksters van Oostenrijk. Wijngaarden op de Heiligenstein, de Gaisberg en de Wechselberg. Werkt met extreem lage rendementen, tot 30 hl/ha. Meer dan de helft wordt geëxporteerd. Ik zag heel lichte pareling in het glas maar ik was de enige... Veel wit fruit, groene appel, gist, overrijpe ananas, na opwarming een duidelijke vlezige toets; in de mond fris en geconcentreerd, klein beetje plakkerig in de finish, kruiden en peper; goed evenwicht toch. Smakelijke wijn. 10 euro. (*)

Riesling Spätlese Trocken "Sonnenberg", Grosses Gewachs, Weingut Siegrist, 2004: Van hun 14,5ha grote domein is de Leinsweiler Sonnenberg de beste. Kalkmergel, loess en verbrokkelde zandsteen. Dit domein is VDP lid. Bio. Schoonzoon en dochter passen opbrengstbeperking toe en geloven dat gezonde druiven voor lekkere wijn zorgen. Strogeel; elegante mineraligheid, fruit en een lichte petroltoets; licht, fris, fruitig en elegant, een zeer goede structuur; erg elegante fijne wijn; 19,9 euro **(*)

Weissburgunder Spätlese Schlangenpfiff, Grosses Gewachs, Weingut Münzberg, Pfalz, 2003: De gebroeders Kessler, geschoolde oenologen, maken degelijke maar niet alledaagse wijnen die de klassieke riesling-finesse-liefhebber wat verweest achterlaat. Strogeel, iets donkerdere kleur. Duidelijke minerale toets, maar wat weinig fruit; stevige, zeer geconcentreerde mond met een grote alcoholprikkel (14,5%). Aparte stijl (leek wat op de weissburgunder van Bercher) die de leden niet echt bekoorde. Niet duidelijk of deze wijn representatief is voor het hete 2003 of voor het domein. Deze wijn is even corpulent als zijn makers...19,9 euro.

Gewürztraminer Spätlese, Weingut Münzberg, Pfalz, 2003: Strogeel; heel apart aroma met rozen, lychee, exotische bloemen, heel apart en erg interessant, maar very gewürz ! zeer mooie, prachtige mond, leuk en evenwichtig, heel exotisch, schreeuwt om Thai-keuken; heel goede prijs/kwaliteit ! 11,75 euro.**(*)

Valpolicella Classico, Az Agr Brigaldara, 2004: Al sinds 1928 in de Cesari familie. 15ha groot domein, maar in totaal 35ha in eigendom. Stopte in 1998 met de productie van zijn Valpolicella Superiore om al zijn druiven te gebruiken voor één cuvée, een Valpolicella Classico, die vanaf dat jaar dan ook erg goed wordt. Ripasso methode. Helder en mooi tranend; krieken, cassis, kruiden en een beetje chocola; pruimen met tijm, heel consistent, duidelijk kruidig element, beetje kirsch; heel sterke prijs/kwaliteitsverhouding; 7,65 euro *(*)

Lagrein, Weingut Untermoserhof, Alto Adige Lagrein DOC, 2005: Zeer klein domein van 4,5ha op de stadsgrens van Bozen/Bolzano, geleid door Georg Ramoser. Al 100 jaar in dezelfde familie. Klein maar vooruitstrevend. Intense, donkere kleur; eerst stalgeur, maar onmiddellijk gepaard aan aroma's van chocola en noordkrieken, redelijk complex en zeer positief evoluerend wanneer de stalgeur verdween (na een tiental minuten); in de mond elegant en fris, erg fruitig ook, leuk bittertje, goed gestructureerd; zeer droog; 9,95 euro. *(*)

Blaufränkisch Heide, Birgit Braunstein, Neusiedler See - Hügelland, Oostenrijk, 2004: 25ha groot domein dat al 400 jaar in de familie is. Niet echt bio, maar wel een soort lutte raisonnée. Men past de ontbladering en de groene oogst toe om rijpere meer geconcentreerde druiven te krijgen en er wordt met de hand geoogst op het juiste moment. Modern uitgerust. Helder; mooi tranend; een kruidige, warme neus met veel peper en (denken we) kardemom; zeer tanninerijk, maar ook fris en fruitig; we herkenden zwarte kers en twijgjes; ondanks de heel zware tannines toch wel evenwichtig en vandaag te jong. Ook een dag later nog zéér tanninerijk. 10,3 euro. (*)

Lagrein Riserva, Weingut Untermoserhof, Alto Adige Lagrein DOC, 2002: Donkere, intense kleur, fijn & snel tranend; vlezige, rokerig wijn met toetsen van zwarte gedroogde pruimen; in de mond onmiddelleijk terug dat rokerige element, ook erg fris, opnieuw pruimenfruit; te veel zuren, vooral achteraan; beetje tannines. We prefereren de basis-Lagrein. 17,85 euro. (*)

Dornfelder Barrique, Weingut Siegrist, Pfalz, 2004: Bij Siegrist maken ze naast goee witte ook uitstekende Dornfelders en in Duitsland zijn ze daar zelfs bekender voor. Op Duitse eik opgevoed. Donkere, intense kleur; verrassende neus die aan een Australiër doet denken met vooral veel eucalyptus, een beetje kruizemunt maar ook veel zwart fruit; zeer evenwichtig en zacht in de mond, mooie tannines, mooie zuren, pruimen en zwart fruit als hoofdsmaken met een beetje vanille; mooie afdronk; zeer lekkere wijn. 15,2 euro. ***

Saggio, Rosso Marche IGT, Az Vitivinicola Cíu Cíu, 2002: Domein uit 1970 in de provincie Ascoli Piceno. Massimiliano en Walter Bartolomei. 80tal ha, waarvan de 50 voor rood, de rest voor wit. Terroir met klei en kalk. Lage rendementen. Passen de lutte intégrée toe. 100% sangiovese. Uitsluitend inox. Deg csp 7 februari 07: heel donker; opvallend aroma met vooral violetjes; in de mond bitter, zwart fruit met zeer harde tannines, lijkt bijna op inkt. Genoeg fruit om de tannines te overwinnen ? 11,5 euro. *

Valtellina Superiore Grumello, Alberto Marsetti, 2000: Zeer klein (4ha) domein in Sondrio. Zeer heldere doorzichtige kleur; in de neus kers maar ook champignon en iets dat aan Gouda deed denken; in de mond fris en helder met een mooie evolutie en een zekere complexiteit; ik vond dit leuk, de rest van de club niet. 14,8 euro. (*)

Pivier, Vigneti delle Dolomiti IGT, Cesconi, 2003: Paolo Cesconi en zijn vier zonen. De familie is al een eeuw lang actief in de wijnbouw, maar ze bottelen pas vanaf 1995 toen ze de coöperatieve verlieten (de zonen waren toen tussen de 18 en 30 jaar oud). Eén van de betere van Trentino met onderscheidingen in de Gambero Rosso en Decanter. 14,5 ha wijngaard, waarvan 5 in Riva del Garda voor rode druiven, de rest is beplant met witte varianten en ligt in Pressano zelf. Roberto en Lorenzo, de twee jongsten, zijn geschoolde oenologen die ondermeer in Duitsland, California en Australië ervaring opdeden. Roberto deed ondermeer een stage bij Bonny Doon ! Past de lutte intégrée toe. Rijpe druiven. Opbrengstbeperking tot 55-60 hl/ha. Proberen hun wijnen zo zuiver mogelijk te houden. Zeer kwaliteitsbewust. Hun topwijn is de Pivier, een 100% merlot. Donkere, intense kleur; in de neus elegant en complex; in de mond zeer kruidig, goed gestructureerd en elegant, met zachte tannines en een mooie en lange rokerige afdronk. 20,6 euro. **(*)

Conclusie: Een aangename ervaring, verrassend omdat we eigenlijk vooral in wit hoge verwachtingen koesterden die een beetje teleurstelden, terwijl er in rood net het tegenovergestelde gebeurde. Sommige wijnen waren héél sterk. Heel interessante domeinen en leuk om de wijnen te proeven van kleine domeintjes met van die eigenzinnige ideeën. Altijd leuk om de gebaande paden eens te verlaten. Heel redelijke prijzen ook, in het hele gamma trouwens.