5 oktober 2011: Douro
De Douro is een originele wijnregio, waarvan de wijnen eigenlijk nog niet zo lang bestaan. Tot 1982 werd er bijna uitsluitend Porto gemaakt. Het vrijmaken van de markt zorgde voor een stortvloed aan stille wijnen, vooral in rood, en Douro wijnen werden op korte tijd populair, alhoewel ze vaak zwaar en wat log waren door de extreme hitte en de overrijpe druiven. Sindsdien is er echter veel geleerd, is er een jonge generatie aan het roer gekomen, en werden Douro wijnen meer en meer een begrip. Dankzij een rijk gevulde kas kon CSP voor één keer zich eens concentreren op de toppers.

We proefden één witte en acht rode wijnen.

Reserva Pessoal Branco, VR Duriense, Alves de Sousa, 2004: Santa Marta de Penaguião. 123ha. Ook vader en grootvader verbouwden al druiven. Domingos studeerde eerst voor burgerlijk ingenieur maar nam in 1987 de familie business over. De Porto-crisis in 1988 zette hem op weg van de stille wijnen (voorheen ging de hele productie naar porto-huizen). Na studies wijnbouw en oenologie zette hij een eigen kelder op in de Quinta do Gaivosa, de familiezetel. In 1992 lanceerde hij zijn eerste wijn, een witte. Geholpen door de bekende wijnmaker Anselmo Mendes sinds 1991. De wijngaarden zijn verspreid over de Quinta de Aveleira, Das Caldes, da Estaçao, da Gaivosa en do Vale da Reposa. Zoon Tiago Alves de Sousa, landbouwingenieur, is nu ook actief. Sterke reputatie. ongeveer 20 euro ? in de neus onmiddellijk hout en fruit en een heel aparte complexiteit; in de mond verrassend fijn, heel mooi droog alhoewel de neus wat doet denken aan witte port, heel elegant, fijne zuurtjes en een ongelooflijke afdronk; geweldig interessante evolutie in het glas; uitgeschonken vlak na het karaferen. **(*)

Reserva, Quinta das Tecedeiras, Douro, 2007: De Quinta das Tecedeiras is gelegen in de sub-regio Cima-Corgo, op de linkerzijde van de Douro, 6 km stroomopwaarts van Pinhão. Ze bezit 66 ha, met oude en nieuwe aanplant, waarvan 15 ha aanplant van druivenstokken rode druiven. 5 ha daarvan is beplant met stokken van meer dan 80 jaar oud en 10 ha met stokken van 20 jaar oud. De eerste oogst was 2001, gevinifieerd in de oude kelders, nu vernieuwd. Eigendom van Dao Sul. Alhambra, 22,56 euro. Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Franca en Tinta Amarela. 14,5%. Mooi jong van kleur; rood fruit, chocolade, peper, fris ook, en dan evoluerend naar rookspek en haardvuur; in de mond heel toegankelijk, zachte tannins, mooie fraîcheur, heel goed geïntegreerd hout; heel commerciële Douro, maar best wel lekker (en nog betaalbaar). **(*)


Quinta de Gaivosa, Alves de Sousa, Douro, 2007: De topcuvée van het huis, een paar jaar te vroeg geopend; Tinta roriz, touriga franca, tinot cao, touriga nacional ea. Eerste fermentatie op schil 5 à 6 dagen, daarna nog 8 dagen maceratie. Rijping 6 maanden op Franse eik. Daarna minimum 12 maanden fles. Volgens Tiago op dronk vanaf 2015. Alleen in echt goede jaren. 38 euro bij Jeuris. Zeer mooie complexe versmoltenheid, tabak; in de mond heel zacht, heel mooi versmolten, subtiele elegantie, erg complex en dat alles met een erg mooie fraîcheur; een dijk van een wijn ***(*)


Poeira, Jorge Moreira, Douro, 2008:
Provesende. Na een zevenjarige ervaring als wijnmaker bij Real Compañia Velha is Jorge Moreiro nu actief bij Quinta de la Rosa, maar hij maakt op zijn eigen wijngebiedje, de Quinta da Terra Feita de Cima (5,5 ha, op het noorden gericht) ook een eigen cuvé, de Poeira, die hij lichter wil dan de klassieke zwaardere Douro's, in een veel elegantere frissere stijl. Voorlopig wordt hij nog gebotteld en gerijpt in het nabijgelegen Val de Mendiz van Jorge Borges. Gesteund door Dirk Niepoort die ondermeer voor de distributie zorgt. 4 percelen, 9ha, met 70 jaar oude stokken van tinto roriz, touriga nacional, touriga franca, souzao, tinta barroca, tinta amarela, tinta cao en nog 25 andere rassen, allemaal door elkaar geplant. Zeer zorgvuldige lezing in verschillende beurten, zeer zorgvulige triage. Kris Jeuris, 38,28 euro. Bijna inktzwart, met een paarse rand; in de neus gebald fruit, mineraliteit (inkt!), en na 10 minuutjes meer en meer mineraliteit, nog wat later ook tabak, na een uurtje zweetvoeten; in de mond heel geconcentreerd, erg jong en pas na een tijdje komt hij wat open; stevige tannines. ***

Quinta de Leda, Douro, 2007: Eigendom van Sogrape. Eigendom van Sogrape. Plantten 25ha aan in 1979, nu al goed voor 85ha en nog uitbreidend. Aanplant van tinta roriz, touriga nacional en touriga francasa, de helft voor port, de helft voor rode douro. Dit domein brengt ook de druiven voor waarmee in sommige jaren de legendarische Barca velha wordt gemaakt. Kris Jeuris bracht een geopende fles mee. Ongeveer 34 euro. Touriga franca, touriga nacional, tinta roriz en tinta cao van de rijpste wijngaarden. Fermentatie op inox met lange schilweking. Rijping op nieuwe eik in Vila Nova da Gaia. 14% alcohol. Purper van kleur. In de neus chocolade en een zekere serieux, zeer ingetogen en zich snel terug sluitend in het glas, een rijpe stijl maar meer een strenge Permeke; in de mond fris en redelik strak, stevige tannines, mooi versmolten hout; nogal krachtig, niet zo toegankelijk, maar met veel persoonlijkheid  ***(*)


Chryseia, Prats & Symington, Douro, 2007:
Vila Nova de Gaia. °1998. De Chryseia is de prestigieuze stille wijn van de familie Symington, beroemd voor hun porto-imperium, gemaakt in partnership met Bruno Prats van Cos d’Estournel. Stéphane Point is de oenoloog. 30 ha. De Post Scriptum is toegankelijker en kan worden beschouwd als een soort tweede wijn. De Chryseia is een rijke wijn, meer in de stijl van de Nieuwe Wereld dan in een traditionele douro-stijl. 8 maanden nieuwe eik. 56,52 euro, Alhambra. 50% touriga nacional en 50% toruiga franca. 12 maanden op nieuwe eik. CSP degustatie oktober 2011: in de neus violetjes, veel eik maar dan inderdaad wel topeik; mooi maar pretentieus; in de mond zeer geconcentreerd, nogal zoet, vonden wij, heel dens met heel veel materie, in een herkenbare Symington stijl volgens Kris. Lekker en sterk en goed gemaakt, maar meer een Napa dan een Douro...*** 


Abandonado, Alves de Sousa, Douro, 2007: 80 jaar oude stokken van een verwaarloosde wijngaard met zo goed als geen bodembedekking en bijna pure leisteen; 18 dagen fermentatie en schilweking. 18 maanden op eik. Vroeger een deel van de Quinta da gaivosa. 18/20 bij Jancis Robinson. Field blend. Heel straffe neus, hoestsiroop, munttakje, eucalyptus (en die staan er vlakbij ook echt!); in de mond zeer complex, zeer intens, heel veel punch maar tegelijk ook fijn; zeer lang, een heel opmerkelijke wijn van een heel opmerkelijke wijngaard. ****(*)


Vinha do Lordelo, Quinta de Gaivosa, Alves de Sousa, 2007: 100 jaar oude stokken, 10 hl/ha. Complexiteit, finesse en power, zeer kruidig, natte grond ook; evenwichtig, fijn en complex, strakker dan de Abandonado, met heel goed weggestopte alcohol (15%!); vond hem lekkerder dan in Portugal. ****


Casa Ferreirinha Reserva Especial, Douro, 2001: CSP degustatie oktober 2011, 47,96 euro, Jeuris.
Wijngaarden in de Douro Superior, voornamelijk in de Quinta de Leda. 21 dagen schilweking op inox, 12 tot 18 maanden Franse eik. Geen klaring en filtering, en uitsluitend in jaren die als goed genoeg worden aanzien. Zo’n beetje de tweede wijn van de Barca Velha, maar ondertussen een waarde op zich. 40 jaar geleden voor de eerste maal gemaakt, en dit is de 13e jaargang. Pas in 2009 op de markt gebracht, deze 2001. In de neus tabak, oude wijn, sterk lijkend op een oude Chateuneuf-du-Pape, heel complex mar dan heel versmolten complex. In de mond een strakke, frisse start, dan heel mooie complexiteit en nog fikse tannines, en ongelooflijk lang ****

 

Conclusie: Eén van de spectaculairste en zonder de twijfel dé duurste degustatie in de geschiedenis van CSP. Geen enkele wijn was slecht, en **(*) was de laagst scorende. Twee wijnen scoorden **** en eentje zelfs ****(*) en dat gebeurt niet vaak. Toch was de conclusie bijna unaniem dat dit geen spek is voor de CSP bek. Wij waren alllemaal blij ze eens geproefd te hebben en wie véél geld en een mooie kelder heeft mag ze van ons kopen, maar wij gaan terug naar de kern van ons betoog. Goede wijnen voor weing geld.

 

PS Voor wie meer geld heeft dan ons, maar geen miljonair is zijn dit uiteraard goede wijnen voor weinig geld...