4 april 2007: KMB



Hard-selling in wijn: ik had er al van gehoord maar was het nog niet echt tegengekomen. Tot nu dus en ondanks mijn wantrouwen en huiver boog ik voor de zeer persistente maar ook professionele televerkoopster. Omdat ik achter het gladde verkoopsverhaal toch enige echte liefde voor wijn vermoedde én omdat ik het aanbod zo lekker ouderwets vond nodige ik de man uit om voor de csp-leeuwen geworpen te worden. De leeuwen bleken lammetjes, een pluim op de commerciële hoed van Jean Verschoren, de man in kwestie, en de wijnen beter dan verwacht. Mjn grootste bron van ergernis was de gebrekkige informatie, balancerend tussen nonchalance en onwetendheid. De wijnen kwamen grotendeels uit de Bordeaux en de Bourgogne.
We proefden vier witte en elf rode.

Cuvée Marine, Château Bois-Malot, Bordeaux Blanc Sec, 2005: Domein in Saint-Loubes. Eigenaar Jacques Meynard (zie ook Valentons Canteloup). In de ondergrond klei en kalk met ijzerhoudend grind eronder. 55% sauvignon blanc en gris, 45% semillon. Gemiddeld 15 jaar oude stokken. Fermentatie op lage temperaturen om de fraîcheur te behouden. 40% maceration pelliculaire en 3 maanden sur lies. Trage stroperige tranen, strogeel en helder; bloemen en een beetje boter overheersen eerst, daarna komt er wat meer citrusfruit; fris, licht en aangenaam in de mond, zuiver fruit maar ook een zekere vettigheid; eerst een goed gemaakte apero-wijn, maar kan ook vis, wit vlees etc aan. Lelijke blauwe fles; 11,52 euro *

Hautes Côtes de Nuits, Blanc, Domaine Roblot-Marchand,2004: Domein in Chambolle-Musigny. Gerard en Fréderic Roblot. Strogeel, mooie tranen; eerst bij het openen aspergepuntjes en boter, maar dit wordt snel vervangen door pure pompelmoes; in de mond fris, een beetje uitdrogend en een duidelijk bittertje met een zéér frisse finish en afdronk; eerder monolithisch; 16,64 euro.

Pinot Beurot, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Guillemard-Pothier, 2004: Klei, kalk en silex. 12 à 14 maanden eik. Pinot Beurot is een andere naam voor pinot gris. Rijpe gele kleur; in de neus gedroogd fruit (Turks fruit), heel apart; complex, vet, boterig, veel verschillende smaakelementen waaronder amandel, frisse afdronk. Niet goedkoop maar wel heel apart. 16,17 euro.**

D, Château Duverger, Cuvée Spéciale, Graves Blanc Sec, 2000: goudgeel; zeer veel eik, ook abrikoos; in de mond vol en vet, mooie maar wat schreeuwerige eiktoetsen; mooie finish en afdronk; wel een wijn voor liefhebbers van goed geëikte wijnen… 16,94 euro. *

Château les Antes, Bergerac, 2005: Domein in Flaugeac. Klei en kalk. Temperatuurgecontroleerde kelders. Opvoeding op geëmailleerde cuve. . 60% merlot, 40% cab s. 50 hl/ha. Rode bessen inclusief de takjes, pijptabak en een tiental minuten later ook krieken op bokaal; in de mond vooral eerst een beetje wrang, maar ook veel fruit; genoeg tannines maar zurige afdronk, onevenwichtig; nog erg jong; vond hem niet OK, de club gaf hem 13. 7,32 euro.

Château de Saint-Sériès, Coteaux du Languedoc, 2005: Een 50ha groot domein in Saint-Sériès, eigendom van de Bourgondische négociant en wijnbouwer Roux die het in 1998 kocht als investering. Zijn bedoeling is niet om revoluties te ontketenen, wel om door goed beheer zijn investering te zien opleveren (en daar is niks op tegen). Bekendst voor zijn Vieilles Vignes. Helder; kruiden en een zekere syrah vlezigheid met zacht rood fruit; in de mond een zekere boersheid maar fris, goed gestructureerd en fruitig met voldoende power maar niet te veel; goed gemaakte aangename Languedoc.8,23 euro. *

Château des Valentons Canteloup, Bordeaux Supérieur, 2003: Saint-Loubes, en zelfde eigenaar als Bois-Malot. 65% merlot, 20% Cab S, 15% Cab F. Gemiddeld 20 jaar oude stokken. Met de hand geoogst en getrieerd en dan ontsteeld. 25 à 45 dagen schilweking met saignée. 12 à 14 maanden barrique. Intens, donker en fijn tranend; zwart en rood fruit in een warme wat alcoholische neus, veel tabak ook, eigenlijk een beetj een Nouveau Monde aroma; in de mond een elegante attaque met fruit en hout, een leuke afdronk, veel fruit, maar zonder de fraîcheur van een normaler Bordeaux jaar. 12,16 euro *

Château Fourquet, Côtes de Castillon, 2004: 3ha grote wijngaard, eigendom van Pierre Lavau, die in de St-Emilion de kleine maar sterke cru Château Petit Fombrauge bezit. 90% merlot, 10% cabernet sauvignon. Ebourgeonnage en ontbladering worden toegepast in de wijngaard. Een tamelijk gesloten aroma, wat zwart fruit; heel ernstige wijn, elegant en fijn met zachte tannines, een beetje richting melkchocola, maar zéér serieus en erg gesloten 11,86 euro (*)

Château Bechereau, Montagne Saint-Emilion, 2003: Domein in Artigues de Lussac. 25ha. 5500 stokken/ha, gemiddeld 25 jaar oud. Al sinds midden 19de eeuw in de familie. Sinds begin jaren 70 Jean-Michel Bertrand (zijn vader verkocht nog aan de négoce en bottelde niet zelf). Vandaag ism met de schoonzoon, Mr Dupas. Moderne wijngaardtechnieken als gedeeltelijke enherbement, ebourgeage en ontbladering worden toegepast. 70% merlot, 15% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc. Mechanisch geoogst maar dan met de hand getrieerd en ontsteeld. Opgevoed op beton en inox (15 maanden). Geen collage, geen filtering. Zeer expressief, springt bijna uit het glas, klassiek, gemakkelijk; ook in de mond klassiek, een goed gemaakte, zéér franse wijn voor communiefeesten of zondags familie-eten. 15,25 euro. *

Château Duverger, Graves, 2004: Yannick Zausa. Zand gemengd met kiezel op de croupe en klei-kalk op de hellingen. 15% cab s, 70% merlot, 10% cab f, 5% petit verdot. 15 jaar oude stokken. Met de hand geoogst. Traditionele vinificatie op inox. Granaatrood, helder, fijne trage tranen; rijp rood fruit in de neus; in de mond zuiver en zeer fruitig, elegant en fris, een mooie afdronk; een typische, goed gemaakte Graves. 15,49 euro *(*)

Château La Rose Piney, Saint-Emilion Grand Cru, 2003: Net als Fourquet eigendom van Pierre Lavau. donkere, geconcentreerde wijn; rijp opgelegd fruit, cassis, zwarte chocolade; stevig, rijk en geconcentreerd, mooie structuur, veel body, erg krachtig (Parker wijn). Zeer flatterend maar ook erg pocherig. 25,65 euro. *(*)

Clos de la Perrière, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Guillemard-Pothier, 2004: helder, lichtrood; aardbei en rozen en heel eigenaardig verhitte baksteen (door een boor bijvoorbeeld); fris en zeer tanninerijk; apart; 16,17 euro (*)

Hautes Côtes de Nuits, Rouge,Domaine Roblot-Marchand, 2004: helder en lichtrood; elegant, licht rood fruit, maar wat gesloten; in de mond klassiek en elegant, wat tannines, veel mensen vonden dit leuk, ik niet; correct maar veel te duur (en veel te schraal); 16,64 euro

Bourgogne, Philippe Gavignet, 2004: Nuits-Saint-Georges. Al 40 jaar in de familie, maar Philippe is de eerste voltijdse wijnbouwer- en maker. Hij begon al in 1979 op het domein te werken, maar pas in 1992, toen vader Michel ermee ophield, kreeg hij de volledige verantwoordelijkheid. 10ha, verspreid over 12 AOC's. Uitstekende reputatie. Instapcuvée van dit domein. Tamelijk diep rood; wat fruit, bosaardbei, veel animalez toetsen, mooie evolutie, een ochtendwandeling en iemand doet vuurkestook ergens in de verte; mooi mondgevoel, fruit en structuur, erg volledig, erg klassiek 18,03 euro. *(*)

Vieilles Vignes, Santenay, Lequin-Colin, 2004: Santenay. René Lequin-Colin en zoon François (sinds 1996). 9ha. Ontstaan door het huwelijke van René Lequin en Josette Colin. Domein met een uitstekende reputatie en wijngaarden in Santenay, Chassagne-Montrachet, Pommard en Nuits-Saint-Georges. Met de hand googst. Lage rendementen. mooie, intense kleur; rijp gedroogd fruit, mineraliteit; droog, streng, karaktervol, klassiek; Dag 2: in de neus veel kruidnagel; de mond was stevig en tanninerijk, met een bittere toets, maar ook warm fruit achteraan. 19,6 euro. *

Conclusie: Voor wat betreft Bordeaux: een heel evenwichtige degustatie. Voor Bourgogne zowel heel goed als ondermaats en altijd duur. Eigenlijk werden hier oude cliché's bevestigd. In Bordeaux wordt goede wijn gemaakt maar de prijzen zijn niet in verhouding. Andere regio's maken vandaag even boeiende wijn aan betere prijzen. In de Bourgogne vind je zowel heel lekkere als heel onregelmatige wijnen en aan de prijs kan je het niet zien want ze kosten evenveel. De ratio genot/prijs was hier alvast ondermaats. En toch was de algemene teneur na afloop er één van tevredenheid...Goeie verkoper die Jean, en een groot diplomaat. Er moet een tijd geweest zijn dat er van zo'n wijnverkopers honderden rondliepen in België. Geen website. Wie hem graag eens over de vloer krijgt: info@kmbenelux.be