5 november 2008: Loire



Het was deze keer de beurt aan Stichtend Lid Gert en hij had als thema de Loire gekozen. Al snel geconfronteerd met de zeer brede keuze in dit wijngebied besloot hij zich te beperken tot twee druivenrassen: chenin en cabernet franc. Een besluit dat ik als chenin-lover alleen maar kon loven ! De wijnen kwamen vooral van Dulst en Troca Vins.
We proefden acht witte en vijf rode.

Blanc, Château de la Guimonière, Anjou AOC, 2005: Eigendom van de Vignobles Alain Château. 19ha met silex, leisteen en zandsteen. Auchan Roncq, 4,95 euro. 2 maanden op eiken vaten van 400 liter. Héél droog, een echt chenin aroma met witte peer en een vleug specerijen en peper; fris en origineel in de mond, peperig en kruidig en bijna pikant te noemen door de nogal duidelijke alcoholtoets (13,5%), een beetje plakkerig wel; goede prijs/kwaliteitsverhouding. Jong drinken. *(*)

Chenin, Domaine de la Garrelière, Touraine, 2006: Domein in Razines. François Plouzeau sinds 1985, maar in de familie sinds 1973. Biodynamisch. 8ha rood met 80% Cab F en 20% gamay, 12ha wit met 60% sauvignon, 35% chenin en 5% chardonnay. Klei en kalk met een toplaag van klei, zand en keien. Zeer regelmatig. Mooi gamma. Geen chaptalisatie, geen vreemde giststammen. 8,82 euro, Troca Vins. Rijp geel fruit, overrijpe ananas ; in de mond ook weer die overrijpe ananas, maar je verwacht de hele tijd dat er zoet komt en dat komt er verrassend genoeg niet, een echte eetwijn dus, met die speciale toetsjes die een natuurlijke wijn ook heeft, en een erg mooie afdronk ; een dag later wat meer melkachtig in de neus, in de mond echter mooi evenwichtig, met body en een heel evenwichtige natuur; die natuurlijke wijntoetsjes waren nu weg; lekker. **

Suivre son Chenin, Domaine Lechartier, Montlouis, 2006: Domein in Montlouis. In 2006 opgericht met 4ha wijngaard op het plateau van Husseau. 5 à 100 jaar oude stokken. Gebroeders Yann (°1977) en Loïc (°1979) Lechartier. Yann deed ondermeer stages bij Francois Plouzeau en Chantal Lescure. De wijngaarden werden al tien jaar lang bewerkt in lutte raisonnée, inclusief ploegen in plaats van herbicides. Nu in conversie naar bio. Vinficatie op inox en tien jaar oude eiken vaten (om geen eiksmaak af te geven). 14,4 euro, TrocaVins. In de neus kwamen eerst wat chemische toetsen als polypropyleenkorreltjes of gesmolten plastic (heel lang geleden stond ik een maand aan de band in een plastiekfabriek), maar daar kwam na een tweetal minuten wit fruit en peer voor in de plaats, geflankeerd door erg aparte geuren als die van ijzerschaafsel of metaalfrees en een goede highland-whiskey, heel complex. Kurkdroog en heel strak in de mond, fris en mineralig, met opnieuw heel complexe smaken als een mengeling van peer en whiskey, om dan complexer en complexer te worden en zowat alle kanten uit te schieten; erg interessant. Een beetje zoals een jonge adolescent waarvan je zegt: die wil ik zien opgroeien, die gaat verrassende dingen doen in zijn leven; kopen en tien jaar lang elk jaar een fles van opendoen ! ***(*)

Les Fontenelles, Château Tour Grise, Saumur Blanc, 2005: Domein in Le Puy-Notre-Dame, Saumur. 23ha. Cabernet franc en chenin. Kalksteenbodem. Bio sinds 1990, biodynamisch sinds 1998. Philippe en Françoise Gourdon, een groot verdediger van het terroir-karakter en de mineraliteit van de wijnen van deze regio. Een hele tijd aan het hoofd van het syndicat van de wijndomeinen van de Puy-Notre-Dame en de drivende kracht achter de erkenning ervan. Eén van zijn wijnen draagt de naam 253, verwijzend naar de kadasternaam van de regio Puy-Notre-Dame. Vermijd de rognage (het snoeien in volle vegetatie in de zomer) omdat dit het immuunstelsel zou verstoren. 12,71 euro, Troca-Vins. Heel typische chenin blanc, met peer en verdoefterde appeltjes, heel sterk richting calvados ; in de mond vol en rond en fruitig (maar nooit zoet), complex en fris en na een tijdje in het glas weer sterk verwijzend naar het wat woeste van een boerencalvados of een Engelse farm-cider. **(*}

Cuvée d’Antan, Château de Chamboureau, Savennières, 2000: 18ha op de zuidhellingen van Savennières, in het hart van La Roche-Aux-Moines. 16ha wit (100% chenin), 2ha rood (50% cabernet franc, 50% cabernet sauvignon). De druiven worden zéér rijp geoogst. Nog steeds geleid door Pierre Soulez, de voormalige eigenaar in wiens familie het sinds 1949 zat. Sinds kort eigendom van Philip Fournier, die Stéphane Derenoncourt aantrok om naast Soulez te werken, met als grote doel het naar de kroon steken of op zijn minst evenaren van de Coulée de Serrant van Nicolas Joly. Pierre Soulez blijft nog tot aan zijn pensioen de bestuurder. 10,9 euro, Auchan Roncq. Gekonfijte amandelen en rozijnen in de neus, maar ook een duidelijke mineraliteit die deed denken aan de apotheker; heel zacht en voorbij zijn eerste fruitige fase, verwees sterk naar honing, amandelen, melkwei, duidelijke oxydatieve chenin toets. **

Panier de Fruits, Domaine de la Coulée d’Ambrosia, Vin de Table de France, 2005: Klein domein in Beaulieu-sur-Layon. Jean-François Chéné bewerkt sinds 2005 4,5ha wijngaarden. In conversie naar bio en denkend aan de overstap naar biodynamie, maar vader verzet zich daar nog fel tegen. Werkt in de kelder extreem natuurlijk met minimale interventie en hoort dan ook thuis bij de zgn. natuurlijke wijnen. Goed bezig. Troca-Vins, 11,49 euro. Ijzerzaagsel, peer, sinaas plus kruidnagel; in de mond eerst tintelend en frizzante en onthaald op algemeen boe-geroep; pas na een tijdje verdween dat tintelende en werd de wijn beter onthaald; het kwaad was echter al geschied; vond hem zelf nog wél **

Demi-sec, Château de Montfort, Vouvray, 2005: 6,5 euro, Auchan Roncq. Kreeg twee sterretjes in de Guide Hachette. Een geur die ik persoonlijk absoluut niet graag heb en die me doet denken aan onrijpe chenin ; in de mond halfzoet, fris een beetje tintelend, waarschijnlijk te doen bij een sorbet ; not my cup of tea. Maar Tom vond dit leuk...

Moelleux, Domaine des Loges de la Folie, Montlouis, 2005: Domein in het gehucht Husseau in de gemeente Montlouis. Opgericht in 2005, met 7ha in de gemeentes Montlouis en Saint-Martin le Beau. Bio. 10 à 35 hl/ha. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd. Geen chaptalisatie, geen gebruik van vreemde gisten. Minimaal gebruik van sulfiet en van pompen. 9,95 euro, Auchan Roncq. Witte bloemen en honing ; een mooie structuur, niet te zoet, goed uitgebalanceerd ; mooie rijpe druiven ; lekker *(*)

Les Arpents, Domaine de l’Aumonier, Anjou, 2005: 7,62 euro, Dulst. Warm, rijp fruit, vanille ; in de mond rijp en droog, tannines maar ook fruit, géén patattenkelder of paprika; aardig *

La Pierre Frite, Domaine du Pas Saint-Martin, Saumur, 2006: Domaine van Laurent Charrier. 16 ha in Doué-la-Fontaine, ong. 40km ten zuiden van Angers. Zand, kalkrotsen en silex. Sinds 1994 bezig met de wijngaard die hij erfde van zijn grootouders (zijn vader was er niet in geïnteresseerd). Sinds 1997 bio. 7,89 euro. Chocola, zuiver klein rood fruit; mooi pattattenkelderzweempje achteraan, fruitig en lekker met leuke tannines, redelijke afdronk; leuk, nogal eenvoudig, maar leuk *(*)

La Mine,Domaine Yannick Amirault, St Nicolas de Bourgueil, 2006: Domein in Bourgueil. Begonnen in 1977 op 22jarige leeftijd met de 3,4ha wijngaard van grootvader. Topproducent voor de AOC Bourgueil en tien jaar geleden één van de grote vernieuwers. Een perfectionist. Moderne, geconcentreerde wijnen aan Redelijke prijzen. 19ha cabernet franc in Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil, goed gelegen. 85.000 flessen per jaar. Ontbladert en past de groene oogst toe, beperkt het gebruik van onkruidbestrijders en laat de rijen tussen de druivelaars ploegen of ze met gras begroeien, om meer concentratie te krijgen zonder de alcoholische plompheid van te rijpe druiven. Laat zijn cabernet franc druiven wel heel rijp worden zodat de groene paprika-trekjes verdwijnen, wat soimmige liefhebbers jammer vinden. Elk perceel wordt apart gevinifieerd. Opvoeding op hout. Geen klaring of filtering. Zeer rijpe, rijkelijke, in warme jaren zelfs opulente wijnen, die hierdoor wel wat weggroeien van wat een liefhebber van bourgueil eigenlijk verwacht. Zoon Benoît heeft onlangs de rangen vervoegd. 12,25 euro, Auchan. Zand en kiezel. Putteke, paardenzweet, koude thee, daarna kwam gekookt fruit, ondermeer pruimen; heel mooie mond, mooi fruit, mooie stevige tannines, erg evenwichtig, héél mooie structuur, kruidig en erg evenwichtig, zeer goed gemaakt en perfect geassembleerd. “slecht gewassen cowboy op dampend paard met een tas kouwe koffie in de hand...” **(*)

Tradition, Domaine du Prieuré, Anjou Villages, Brissac, 2003: Domein in Mozé-sur-Louet. Eigendom van Franck Brossaud die studeerde en doctoreerde aan het INRA van Angers en zich dan installeerde op dit 13ha grote domein. Eerste jaargang in 2000. 7,26 euro, Dulst. Extreem mannelijke wijn, ruikt zelfs naar tannines, veel paprika en een zweem van cabernet sauvignon; als een ridder in zijn harnas, fruit én patatten, dan zuren, met heel stevige tannines; moeilijk karakter en een echte eetwijn die pas dan tot zijn recht komt. *

Clos de l’Echo, Couly-Dutheil, Chinon, 2001: Gesticht in 1922 door Baptiste Dutheil, en verder ontwikkeld door René Couly, de schoonzoon. 110 ha eigen wijngaard (bijna de grootste van de Loire) en als handelshuis nog eens goed voor ongeveer dezelfde oppervlakte. Zonen Pierre en Jacques Couly en kleinzoon Bertrand stonden gezamenlijk aan het hoofd, maar na tien jaar geruzie zijn het vandaag Jacques en zijn zoon Arnaud die de teugels in handen hebben. De jonge Arnaud deed na zijn studies stages in California en kwam in 1997 terug met radikale nieuwe ideeën over rijpheid en smaak die hij vandaag toepast, maar die lang niet aanvaard werden door de rest van de familie. De wijngaarden liggen vooral in de AOC Chinon (7ha in Saumur-Champigny, 8ha in Bourgueil). Clos de l’Olive en Clos de l’Echo zijn de ambitieuzere topcuvées. De Clos de l'Echo, aan de voet van het kasteel van Chinon, is vandaag 22ha groot en werd heraangeplant in 1952. Hij is op het zuiden gericht maar zeer goed geventileerd en de grond bevat een mengeling van klei en kalk, met veel echte kalkbrokken op het plateau zelf. De aanplantingsdichtheid bedraagt 4000 à 5000 stokken die ongeveer 60jaar oud zijn, waarbij men mikt op een opbrengst van maar 35 hl/ha. Lutte raisonnée, ontbladering en groene oogst worden ook toegepast. Sinds de overname door Arnaud (enkele jaargangen geleden) worden de druiven veel later geoogst wat een opmerkelijk verschil in de fles geeft. 100% ontsteling. Geen vreemde gisten. Sinds 2003 wordt er geen barrique meer gebruikt. Arnaud haat de typische "groene paprika" smaak van onrijpe cabernet die volgens hem alle sporen van terroir vernietigd en wil door laat te oogsten het fruit en de mineraliteit van de cabernet op goede grond naar boven laten komen (dit was de hoofdoorzaak van de breuk in de familie). 16,3 euro, Dulst. Het aardappelkeldertrekje is duidelijk, maar omwikkeld door een rokerigheid die erg attractief is; de aroma’s van framboos, bosaardbei en caramel komen daar bovenop; in de mond is de wijn fijn gestrucutreerd, elegant, edel, mooi gemaakt en absoluut op dronk; mooie fles, ook qua timing ***

Conclusie: Voor u zaten na afloop acht nieuwe chenin blanc liefhebbers. Ongelooflijk wat deze druif kan teweegbrengen en tijdens de degustatie hadden we het geluk (Goed gekozen, Gert!) om de druif te kunnen betrappen in verschillende van haar verschijningsvormen. Fascinerend ! Ook de Cabernet Franc liet zich zien in een paar van zijn facetten, maar ook deze keer weer waren de meeste Waw-zuchten voor wit. Zeer mooie degustatie.