7 juni 2006: Loire



Terug naar de Oude Wereld deze keer, en zelfs naar de Loire, een streek waar we tot nu toe weinig aandacht aan schonken en die voor de meesten onder ons ook een grote onbekende was. Sauvignon en chenin, cabernet franc en pinot noir waren de hoofdrolspelers, maar El Presidente was de twee sancerre's vergeten...cabernet franc dus. Het eindresultaat was een interessante degustatie, merkwaardig consistent, met erg veel goed gemaakte, lekkere wijnen en zonder de pieken en dalen van de vorige. Een mooie kennismaking met de wijnen van de Loire...De wijnen kwamen deze keer van Leirovins in Wetteren, Comptoir des Vins in Waver, Champion in Grez-Doiceau, Chai & Bar Total Wine Experience in Brussel en eentje uit de Auchan op de Kirchberg.
We proefden acht witte, één rosé en zeven rode.

Mademoiselle de Saint-Baville, Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2004: Gemaakt met de jonge wijnstokken van het domein. 9,9 euro, Champion. Kurk. Wordt bij gelegenheid opnieuw getest.

Domaine du Petit Soumard, Pouilly-Fumé, 2004: Petit Soumard is een sterk domein in Saint-Andelain, met een moderne kelderuitrusting en een goed en modern wijngaardbeheer met rendementsbeperking. Het terroir bevat klei, kalk en vuursteen en ligt vlakbij de wijngaarden van Daguenau en Ladoucette. Gekocht bij Leirovins, 11,6 euro. Mooie heldere wijn met groene schijn. In het aroma vielen eerst wat gekneusde takjes en blaadjes op, snel vervoegd door citrus. Ook buxus en vuursteen werden herkend. In de mond was hij fris, aangenaam fruitig (citrus) en zuiver. Bleef ook OK. Goed gemaakte, typische jonge Pouilly-Fumé. *

Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2001: Dit kasteel, één van de bekendere wijnkastelen van de appellation, is al sinds de 16de eeuw in handen van de familie d'Estutt d'Assay, maar het was pas in 1952 toen me er opnieuw met wijnbouw startte. De gronden rond het kasteel hebben een terroir met veel silex, die van het verder gelegen Les Loges met kimmeridgien. Deze cuvée is een blend van druiven afkomstig uit de twee. Goudgele kleur. Een zeer apart aroma,varens, vuursteen maar ook animaal (muskus ?). In de mond was hij zacht en vol, tamelijk comlex en met een erg frisse afdronk. Karaktervolle wijn en de stemmen waren verdeeld. Met zijn 14,8 euro als iets duurder maar toch de moeite waard. *(*)

Vieilles Vignes, Domaine du Petit Soumard, Pouilly-Fumé, 2002: Dit is de duurdere cuvée van dit domein (14,46 euro, Leirovins). Iets minder intens gekleurd dan de Tracy. In de neus vooral abrikoos en groene asperges, in de tijd evolueerde dit sterker naar abrikoos, maar hij werd ook complexer (houtgerijpt ?). Rond, zacht en vlot, veel vrouwelijker dan de Tracy, eleganter en zelfs een beetje timide. Erg lekker maar er was wat discussie over wie nu de typische Pouilly was ? **(*)

Blanc, Roger & Didier Raimbault, Sancerre, 2004: 350 jaar ervaring in wijn ! De wijngaarden van deze familie liggen voor een derde op caillottes met vooral kalk, goed voor fruit en aroma's en voor twee derde op terres blanches met klei en kalk, goed voor meer complexiteit en evolutie. Mooie website. Bleekhelder met een groene schijn. Pakken fruit, vooral agrumes. Frisse, fruitige wijn met een verrassende attaque. Zeer correcte witte Sancerre aan een redelijke prijs (12,1 euro, Comptoir des Vins). **

Blanc, Domaine Denis Vacheron, Sancerre, 2004: Dit domein is vooral bekend voor zijn op de Bourgogne gestileerde rode, maar ook de witte hebben een sterke reputatie. De lage rendementen, de strenge selectie en het laat oogsten zorgen voor zuiverheid en concentratie. Niet goedkoop (18,15 euro, Leirovins) en dus de maandelijkse uitzondering. Helder met groene schijn. Zeer zuivere neus met vuursteen en volgens sommigen limoen. Erg elegante wijn, heel zuiver en mineralig, strak-droog maar met erg weinig zuren. Sporen van witte peper. **

Cuvée de Silex, Domaine des Aubuisières, Vouvray, 1999: Met deze fles begint onze kennismaking met de chenin blanc, en we plaatsen om een beetje speciaal te doen twee al wat oudere droge Vouvray's naast elkaar. Ze komen alle twee van Bernard Fouquet, een zeer zorgvuldig wijnmaker met respect voor tradities maar open voor nieuwe ideëen. Links en rechts wordt beweerd dat hij over het beste terroir van de Vouvray beschikt. Het is in ieder geval zo dat elke wijn die ik van deze man dronk lekker maar ook erg apart was en telkens weer anders. Deze werd gemaakt met druiven uit wijngaarden met silex in de ondergrond en is een assemblage van op inox en op eik gerijpte wijnen. Mooie gele kleur, licht naar het amber zwemend. Sterke oxydatie in de neus (sommigen onder ons knappen hier op af). Erg interessante aromas van bijenwas en vooral dadels (die plakkerige uit een zakje). Mooie structuur met een mooi geplaatst zuurtje. Sommigen vonden hem iets likeurachtigs hebben. Later ook honing. Met 8,58 euro (Leirovins) ook sympathiek geprijsd en echt de moeite van het proberen. *(*)

Le Marigny, Domaine des Aubuisières, Vouvray, 1999:Dit exemplaar werd gemaakt met druiven uit wijngaarden met klei en kalk en rijpte op eik (nieuwe, eerste en tweedejaarse). Met 9,02 euro (Leirovins) eveneens goed geprijsd. Echt amberkleurig, richting goud. Veel lichtere oxydatie toets, veel notiger dan de vorige, een scherp neusje ook. Na veel discussie en draaien kwamen enkele op een op sherryvaten gerijpte whisky ! In de mond eerst mollig, tegen het zoete aan, zeker op de tong. De frisse toets achteraan maakt het goed, maar geen gemakkelijke wijn deze...*(*)

Rosé, Roger en Didier Raimbault, 2004: Zalmroze. Aroma van overrijpe gekwetste aardbeien, goed voor confituur. Ook grapefruit toetsen. Zuivere, fruitige en frisse mond, erg lekker maar wel nogal duur (11,89 euro, Comptoir des Vins). Je vindt even goede rosés voor veel minder geld en je hebt toch echt de indruk dat je hier veel betaalt voor de naam Sancerre.

Cuvée Prestige, Domaine des Chesnaies, Bourgeuil, 2001: Kleinkinderen Philippe en Stéphanie Boucard regeren over dit uit 1889 daterende domein dat tijdens de jaren 70 volledig werd gemoderniseerd door Lucien Lamé. Traditionele stijl, maar modern uitgerust. Opgenomen op plaats N°45 in het Loire klassement van 2006 door het Revue de Vin de France. Kreeg twee sterretjes en een Coup de Coeur in de Guide Hachette van 2004. 8 euro bij Chai & Bar Total Wine Experience. Erg licht van tint. Onmiddellijk herkenbare cabernet franc, met vooral kersen- en bessenfruit en de typerende vegetale toetsen; na een half uurtje nog veel beter geworden qua aroma met vooral rijpe pruimen. In de mond mooi fruitig en met een geslaagde structuur maar ook met de typische wat boertige hoekigheid van een Bourgueil die om eten roept. Erg lekkere afdronk. **(*)

Cuvée Vieilles Vignes, Domaine des Chesnaies, Bourgueil, 2003:Iets goedkoper zelfs dan de vorige (7 euro, zelfde bron). Iets donkerder van kleur. Aroma met lekker rijp kriekenfruit in pudding. Iemand bezwoer bij hoog en laag champignons te ruiken. Volle, warme mond (2003!), mooi, zuiver fruit. Opnieuw een lekkere wijn. *

Les Gravières d'Amador Abbé de Turpenay, Couly-Dutheil, Chinon, 2003:Couly-Dutheil is met zijn 94ha eigen wijngaard één van de grootste domeinen van de Loire, met wijngaarden in Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Ondanks het grote aanbod een erg goed domein en de Revue de Vin de France verleende het in 2006 de 17de plaats in zijn klassement. Leuk maar simpel aroma met bessensap, druivensap, bij opwarmen kwam er ook kruidnagel te voorschijn. Ook in de mond vooral bessen, goed gestructureerde wijn met duidelijke tannines. Een echte eetwijn en aan 7,9 euro (Chai & Bar) leuk geprijsd en zeker zijn geld waard. *

Les Moulins de Turquant, Couly-Dutheil, Saumur-Champigny, 2004:8,9 euro bij Chai & Bar. Opnieuw veel fruit maar deze keer werden vooral frambozen gedetecteerd. Zeer goed gelukte structur met veel fruit en stevige tannines die om een confit de canard of een mooie paté smeken. Opnieuw een echte eetwijn. *

Clos de l'Olive, Couly-Dutheuil, Chinon, 2000:Dit is één van de betere cuvées van Couly-Dutheuil (14,5 euro, Chai & Bar). Zeer complexe neus, zuiver en helder fruit, en het aroma van velden na een regenbui...De frisse attaque leidt naar een lichte en fruitige wijn met stevige tannines en een bittertje. Kan zeker ook nog lang mee. Zeer sterk, veel karakter. Héél goed. ****

Domaine de la petite Chapelle, Saumur-Champigny, 2003:8,1 euro bij MaxiVins. Per ongeluk meegenomen. In de neus reine-claude pruimen, en warme kruiden. Zeer soepele wijn, vol, zacht en fruitig. Zeer weinig tannines (opvallend). *

Le Grand Clos, Chateau d'Eternes, Saumur, 2000:Dit kasteel is een klassiek kwaliteitsdomein dat sinds 1994 in handen is van de familie Marteling. De wijn rustte 18 maanden op eik waarvan de helft nieuwe. De meest geëvolueerde fles van de hoop. Complex en tertiair en erg apart (voor- en tegenstanders). Het aroma deed denken aan een akkergrond die ligt te stoven in de zon. In de mond vooral veel eucalyptus. Not my cup of tea, maar sommigen vonden hem wel goed... 7,5 euro, Auchan.

Le Plan de Jean, Domaine des Aubuisières, Vouvray, 1997:De moelleux van de avond. Bijna oranje kleur (de muren van pur-pur zijn rood, dus dit speelde wel mee...daarom vermeld ik op het einde bij de roden ook geen kleur meer). Honing en perzik in de neus. Zeer zoet maar ook voldoende fris. Grote discussies: velen vonden hem te simpel, te zoet, misten botrytis (zeiden ze). De aanwezige dame was er verlekkerd op en nam de fles mee naar huis. Ik vond hem lekker en aardig geprijsd (6 euro bij Leirovins) .

Conclusie: Een opmerkeljk consistente degustatie waar alle wijnen wel om de een of andere reden lekker en leuk waren. Velen maakten kennis met voor hen onbekende (en dus onbeminde) appellations en betreurden dit niet. Een koud glas chinon en een lekker stukske paté? ...mmmm. Zeven Loire-ambassadeurs erbij !