7 november 2007: Marche



Niet alleen de president gaat op verlof in wijnstreken: ook lid Ghil reisde naar de zon en bracht ons flessen uit warme Italiaanse oorden. Naar zijn zeggen trouwens weinig toerisme maar veel te zien (en te proeven).
We proefden zes witte en zes rode.

Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Terre Cortesi Moncaro, 2006: Moncaro is de grootste van de coöperatieven in de Marche, gelegen in het hart van de Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC. Opgericht in 1964, bouwden ze hun eerste kelders in 1970. Moncaro is sinds 1987 hun officiële merknaam. In 2000 behaalden ze met hun topwijn hun eerste Tre Bicchieri onderscheiding. Uitgebreid gamma met een 20tal witte en rode wijnen binnen een vijftal DOC's. Er wordt heel zorgvuldig geoogst, vaak in verschillende gangen, en de druiven worden na de oogst opgedeeld in verschillende categoriëen. Giuliano d'Ignazi is de vaste oenoloog, maar Ricardo Cotarella is de vaste consultant. In de kelder worden alle moderne technieken toegepast. Spar, 3,37 euro. Peer en bloesem in de neus (afkomstig van commerciële giststammen ? na 5 minuten was het aroma wég); in de mond fris en fruitig, met achteraan een zoetje (de wijn was iets te warm), leuk afdronkje; commercieel product, jong, snel en koud te drinken, maar dan wel OK (*)

Veneti del Cerro, Cantine Sociale Belisario, Verdicchio di Matelica, 2006: Coöperatieve uit 1971 met 300ha wijngaard. Grootste producent in de Verdicchio di Matelica-regio. De getalenteerde Roberto Potentini is hoofd wijnmaker en directeur. Zeer modern uitgerust, zeer kwaliteitsgedreven. 9,15 euro. Tweede wijn. Wijngaarden op de oostelijke helling van de Alte Valle Esina. Eerst bloemen met een geparfumeerd ondertiteltje (jasmijntee), later meer citrus, na 15 minuten dood; fijne, elegante structuur met ruggegraat; veel mooi fruit, duidelijkst was peren en amandel; frisse afdronk *

Ecclesia, Fattoria La Monacesca, Marche IGT, 2005: In de jaren 60 opgericht door Casimiro Cifola, aangetrokken door de mogelijkheden van de potassiumrijke grond in de vallei van de Esino (ooit lag hier een zoutmeer). Zoon Aldo studeerde in 1981 af als landbouwingenieur en begon onmiddellijk een aantal verbeteringen door te voeren in de wijngaard. In 1988 werd ook de kelder drastisch vernieuwd. 27ha op ongeveer 400m hoog. De vallei kent ook stevige temperatuurschommelingen, goed voor meer complexiteit. Vooral wit. 13,05 euro. 100% chardonnay. 6000 flessen. 50% klei, 50% zand. Handgeplukt. 4 maanden sur lie. Aroma met licht ranzige boter en wit steenfruit; mollige wijn, met een evenwichtige structuur, veel fruit, mooie zuren en een mooie redelijk complexe afdronk; misschien wat duur, maar wel goed. *

Serra Fiorese, Garofoli, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva, 2004: Domein uit 1901. Nu geleid door Carlo en Gianfranco Garofoli, kleinzonen van de stichter. 53ha gespreid over vier grote wijngaarden. Goed voor 2 miljoen flessen en werkt dus ook met ingekochte druiven. Een kleine 60% gaat naar de export. De Serra Fiorese is gerijpt op vat (waar de familie erg trots op is maar die wat ontypisch is met veel hout). Eén van de pioniers van de verdicchio en ooit één van de eerste in de Marche om te starten met opbrengstbeperking. 12,8 euro. 11 maanden op barrique. Limoen en mineralen waren de eerste elementen in de kruidige, diepe en erg ernstige neus (spierzalf herkenden sommigen); in de mond kende de wijn een elegante start, werd dan even mollig, dan zeer complex; prachtige mondevolutie en een ongelooflijke afdronk; misschien inderdaad niet zo typische voor de regio, maar wel héél lekker ***

Cambrugiano, Cantina Sociale Belisario, Verdiccio di Matelica Riserva, 2004: 10,5 euro. De eerste verdicchio die als Riserva werd omschreven (in 1998). Rijpte gedeeltelijk op getoaste eik. In de neus fris, takjes, lijsterbes, manderijntjes, bij opwarmen toetsen van een Speyside whisky. In de mond erg elegant, fijn, fris, met een toasty broodkruim afdronk à la champagne **(*)

Ciprea, Poderi Capecci San Savino, Offida DOC, 2006: Familie Capecci (vierde generatie), momenteel met Simone Capecci aan het roer. °1974 als wijnbouwer, maar ze verkopen hun wijn pas zelf sinds 1988. 35ha (250 à 300m hoogte), goed voor ongeveer 120.000 flessen. 70% rood. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 à 40 jaar. 14 euro. Een beetje een monolithisch aroma van passievrucht, na een vijftal minuutjes erg mineralig. Ook in de mond eerst wat monotoon, maar dan zeer snel sprankelend fris, als groene meloen en champagne (een cocktail), met frisse zuren en veel karakter; **

Terra, Ercole Velenosi, Rosso Piceno Superiore, 2004: Opgericht in 1984, door Angela en Ercole Velenosi. In 2005 trad Paolo Garbini ook in het bedrijf als bedrijfsleider. 105ha. 15tal verschillende cuvées. Attilio Pagli als consultant, maar ook Romeo Taraborelli speelt een belangrijke rol. 4,8 euro. Gemaakt voor de supermarkten. Handgeplukt. Montepulciano en sangiovese. Klei, leisteen en zand. 20 dagen schilweking. Aroma met leisteen, pruimen en "zadelvet". Kruidig en erg droog, maar geen spoor van fruit en nogal dof.

Serrano, Umani Ronchi, Rosso Conero, 2006: De firma werd in de jaren 50 gesticht door Gino Umani Ronchi, maar in de jaren 70 overgenomen door zijn partner Eng. Bianchi die het management toevertrouwde aan zijn schoonzoon Massimo Bernetti, die vandaag nog steeds het bedrijf leidt, sinds begin jaren 90 geholpen door zoon Michele. 110ha in de Verdicchio, 60ha in de Rosso Conero en 30ha in de Abruzzi, elk met eigen kelders. Modern uitgerust en mooie gebouwen. Mooi gamma met uitstekende verdicchio's en rosso conero's. 6,04 euro. 2e wijn. 85% montepulciano, 15% sangiovese. Oude Mon Chérie'kes die je bij oma kreeg; in de mond expressieve kers, fris en een stevige frizzante toets à la Lambrusco…Spa kers…moet leuk zijn op een terras in de zomer, gekoeld (*)

Piediprato, Saladini Pilastri, Rosso Piceno Superiore, 2004: In 1970 volledig heraangeplant. Momenteel eigendom van graaf Saladino Saladini Pilastri, maar die bemoeit zich weinig met zijn domein. 320ha, waarvan 120ha aangeplant met druiven. 55 à 60% is wit, maar de specialiteit van het huis zijn de Rosso Piceno wijnen. Ongeveer de helft van de produktie wordt zelf gebotteld, de rest wordt verkocht in bulk. Bio sinds 1995(geen kunstmest, geen pesticides). Kwaliteitsgericht. Bio sinds 1995. Vroeger met Roberto Cipresso, maar vandaag is Alberto Antonini de consultant. Gewoonlijk aromatisch nogal uitbundige rode wijnen met veel fruit. In België geïmporteerd door Wijnagentuur Vincent in Walshoutem en verkrijgbaar bij Magnus in Deurne en Patrick Jublou in Bierbeek. 8,95 euro. 50/50 sangiovese en montepulciano, gemiddeld 30 jaar oud. 33 dagen temperatuurgecontroleerde gisting in inox, daarna een jaar op Franse en Sloveense eik. Twee bekertjes in de Gambero Rosso. In de neus speculaas en peperkoek en de aanverwante kruiden, rijpe pruimen (blauw flippen), recht van de boom, heel mooi en zuiver; in de mond melkchocola, vanille, pruimen; goed gestructureerd, fruitig, fris met voldoende tannines; een hele lekkere niet complexe wijn, eerder korte afdronk. *(*)

Grosso Agontano, Garofoli, Rosso Conero Riserva, 2003: 13,65 euro. 100% montepulciano uit de wijngaarden van Piancarda en Patern (veel zandsteen). 3 bekertjes in de Gambero Rosso. Ontsteeld. 10 tot 15 dagen schilweking en fermentatie. 18 maanden op barrique. 12 maanden op fles. Volgens ons kanariepietje veel sulfiet. Vlezige, zelfs wat rokerige neus, zeer mooi, duidelijke getoaste barrique toets, maar aangenaam; stevige, karaktervolle wijn met een lekkere finish en afdronk; verkrijgbaar bij Colruyt on line. **

Morelllone, Le Caniette, Rosso Piceno, 2002: Klein domein. 5ha. Raffaelo en zonen Giovanni en Luigi Vagnoni. Actief in de DOC's Rosso Piceno (hier heel gespecialiseerd in), Falerio en Offida. Heel eigen, nogal rustieke stijl. 14,5 euro. 70% montepulciano, 30% sangiovese. 30 à 40 dagen fermentatie, 13 maanden barrique. Geurde overweldigend naar het kruidenkeukenkastje van mijn moeder (maggie, oxo ? ) of naar een Marokkanse kruidenwinkel; ook in de mond erg kruidig, zeer droog, mooi fris, stevige tannines en een mooie afdronk; wijn in Permeke stijl, boers maar op een indrukwekkende en mooie manier (en dat is de huisstijl) **

Carpe Diem, Belisario, Verdiccio di Matelica Passito, 2002: 11 euro. 100% verdicchio in passito-stijl. Amberkleurig; muscat-rozijnen, noten; complexe en verrassende zoete; honing, pepernoot, gember, nootmuskaat; mooie afdronk en nooit plakkerig: een kus van de juffrouw en een bank vooruit ! **

Conclusie: "Ge kunt bijna al die wijnen op U spuiten", zei één van onze vrouwelijke leden toen we de laatste witte proefde, en dat was dan ook de grote opvallende van deze degustatie: vooral in wit waren we overdonderd. Waarschijnlijk omwille van de toch niet zo'n beste naam die de verdicchio-amfoortjes hebben en deze slechte reputatie bleek geheel onterecht. In rood lag het allemaal even moeilijker, met een minder duidelijk beeld, voor zover je dat van vijf geproefde wijnen kan zeggen, uiteraard. Onze nieuwsgierigheid is toch wel geprikkeld en de CSP leden kijken vanaf nu toch wel even anders aan tegen de wijnen van de Marche.