1 september 2010: Nounou's avond



Wanneer een CSP lid papa wordt, én hij over een goedgevulde kelder beschikt, wil hij wel al eens wat schatten bovenhalen om ons te verwennen...en op de proef te stellen: alles werd blind geproefd. Wij brachten er bitter weinig van terecht.
We proefden één rosé, drie witte en veel te veel rode.

Rosé, Bandol, Domaine Tempier, 2008: Domein van de Familie Peyraud. Tussen 1940 en de jaren 90 in handen van Lucien Peyraud, de paus van de mourvèdre druif en voorzitter van de AOC. Inzinking in jaren 90 door familiale twisten rond de erfenis, maar terug op het goede pad. Intense, aromatische bandols. In 2000 toevertrouwd aan de jonge Daniel Ravier die de zware taak kreeg om de successen van de Peyraud’s te evenaren. Hij kreeg zelf zijn opleiding bij Ott en had tien jaar een eigen domein (Dom de Souviou). Vernieuwde de vaten (iets te snel en de smaak van oud hout werd vervangen door die van te nieuw) en verlaatte de oogstdatum om een betere rijpheid te krijgen. 30ha. 28,5ha rood met 60% mourvèdre, 17% cinsault, 15% grenache, 5% carignan en 3% syrah. 1ha wit met 50% clairette, 25% ugni blanc en 25% bourboulenc. 120.000 flessen per jaar. Zeer complex terroir met oppervlakkkige bodems op een hele reeks verschillende hoogtes en orientaties. De 15 jaar oude stokken worden gebruikt voor de witte en de rosé, de rode komt van stokken die minstens 25 jaar oud zijn en de speciaalste cuvées van 45 jaar oude. Het oudste perceel heeft stokken uit 1926. Veel klei in de ondergrond die water vasthoudt om de mourvèdre te doen overleven in hete omstandighden. Bio in de wijngaard. Dit is één van de grote domeinen van de Bandol. Zalmkleurig; mooi fruit in de neus, maar met een aparte toets (medicijnen ? ), lekker complex; in de mond mooi vet, heel intens, wat snoep, veel fruit en héél lang, maar met wel stevige alcohol; very lekker maar ik vond de 06 iets lekkerder ***

Malvasia Seco, Bodega Stratus, Lanzarote, 2008: Heel jong bedrijf, opgericht in 2007, in La Geria, op het eiland Lanzarote. Alberto González Plasencia is de directeur. Heel modern uitgerust. In de mond nogal gesloten, een beetje wit fruit, anijs; in de mond fris en fruitig met levendige en zeer frisse zuren; aardig **

Terre du Chardons, Clairette de Bellegarde, 2007: Domein in Bellegarde, in de Languedoc. 9ha, rond de Mas in één geheel, met clairette, syrah en grenache. Eigendom van Domaine Sainte-Marie des Costières. Bio sinds 1987, nu ook biodynamisch. Nieuwe kelders sinds 2003. Past grondbewerking toe. Met de hand geoogst. Parcellaire vinificatie. Er wordt gewerkt met oude houten vaten, volgens de stand van de maan. Geen klaring, geen filtering. Aroma van peer en een beetje van een vin naturel; redelijk vol, intens en redelijk vet, mooi bitter, erg complex en zeer lang; erg verrassend na onthulling, erg mooie witte wijn **(*)

Trelans, Vin de Pays d’Oc, Alain Chabanon, 2002: Domein in Lagamas, in de Languedoc. Alain Chabanon, zoon van een onderwijzer en gepassionneerd door landbouw, studeerde in Bordeaux en Montpellier en ontmoette dan Alain Brumont, de wijnmaker uit de Madiran, waar hij twee jaar ervaring opdeed. Later kreeg hij de leiding van een coöperatieve en kocht hij zijn eerste stokken in Jonquières. Tegen 1992 had hij een kelder in Montpeyroux en maakte hij zijn eerste eigen cuvée en tegen 1995 begon hij naam te maken met eigenzinnige terroirwijnen. Hij maakt erg weinig publiciteit voor zichzelf en doet niet graag mee aan degustaties. 20ha in de gemeentes Joncquières, St André, Lagamas, St Saturnin en Montpeyroux. Bio met Ecocert certificaat. Geen kunstmest, maar ook nauwelijks organische wat de stok dwingt om zich te voeden met wat er is en tot lage opbrengsten en hoge mineraliteit leidt. Met de hand geoogst en getrieerd. Uitsluitend natuurlijke gisten. Ong. 18 euro. 55% vermentino en 45% chenin. 30 maanden opvoeding, met 16 op barriques. In de neus deed de wijn denken aan de zoete wijnen van Brumont, met okkernoot en toetsen die ook aan marsala doen denken; in de mond verrassend droog, heel breed en complex, heel apart en verrassend maar erg lekker ***

Grain & Granite, Regnié, Charles Thévenet, 2007: Charles is de zoon van Jean-Paul, één van de beste wijnmakers van de Beaujolais. Ongeveer 15 euro. Licht paprika maar fijn, peper, iets dat aan een vin naturel deed denken; in de mond fris met mooi fruit en wat scherpe tannines, mooie beaujolais ***

Cuvée Tardive, Fleurie, Clos de la Roilette, 2007: Domein in Fleurie, in de Beaujolais. Coudert Père et fils. 9ha, op het oosten gericht, tegen Moulin-à-Vent aan. Zanderige kleigrond op graniet, met magnesium. In de jaren 20 ontstaan toen de eigenaar werd uitgesloten van de Moulin-à-Vent appellatie en uit woede zijn wijnen Clos de la Roilette doopte en weigerde ze nog te verkopen in Frankrijk. Tegen 1967 was het domein zwaar verwaarloosd en kocht Fernand Coudert de deels braakliggende gronden. Hij begon heraan te planten en sinds 1984 is zijn zoon Alain mee actief als wijnmaker. Vandaag zijn de stokken 25 tot 30 jaar oud. Het zijn wijnen met bewaarpotentieel die naarmate ze ouderen een pinot noir trekje kunnen krijgen. De Cuvée tardive rijpte op oude eiken vaten en kan nog langer liggen. Volle, fluwelige Beaujolais, die toch best een jaartje of drie keldertijd krijgen. Elegant en complex, “welopgevoed”, traditioneel, maar heel complex ! rijp, rond, lekker en breed, mooie tannines, lang en met een bittertje achteraan, hele complexe beaujolais ***(*)

Rozeta, Domaine Maxime Magnon, Corbières, 2008: Domein in Villeneuve-des-Corbières. Getalenteerde jonge wijnmaker die eerst op het domein Maria Fita werkte maar sinds 2002 zijn eigen domein heeft. Gebruikt zo weinig mogelijk sulfiet en is sterk beïnvloed door de vin naturel adepten in de Beaujolais en dat proef je. Past ondermeer maceration carbonique toe. 2,5ha wit met 90% grenache gris en 10% grenache. 8,5ha rood met 60% carignan, 20% grenache, 10% syrah en 10% cinsault. Wijngaarden in Durban en Villeneuve, op klei en kalk of op leisteen. Bio. Carignan, cinsault, grenache. In de mond pakken fruit, als een jonge beaujolais met mac carb; fruitig, eenvoudig en smakelijk met frisse zuren, deed sterk denken aan een beaujolais; **

Reignac, Bordeaux Superieur, Chateau de Reignac, 2001: Stéphane en Yves Vatelot sinds 1990. Saint-Loubes. Kiezel op klei. 135 ha groot domein met 80ha wijnstokken. Mooi terroir. Geconsulteerd door Michel Rolland. 74ha rood (70% merlot, 30% cabernet sauvignon), 3ha wit (60% sauvignon, 35% semillon, 5% muscadelle). Wijnstokken gemiddeld 39 jaar oud (rod), 20 (wit) in 2005. Met de hand geoogst. Twee maal wordt er met de hand ontbladerd en driemaal groen geoogst. Er wordt sterk gelet op perfecte rijpheid. Triage op selectietafels. 400.000 flessen. Mr Vatelot is ook kapitaalkrachtig genoeg om te blijven investeren. Rokerig maar niet vlezig (en dus geen syrah wat velen dachten), zwart fruit, en toen we het wisten ook grafiet; heel complex maar ook heel fijn en elegant en tegelijk erg uitgesproken en duidelijk; niet echt lang in de mond en dat is het enige wat een heel klein beetje jammer is; voor de rest smaakt dit als een topBordeaux, maar hij kostte ongeveer 20 euro ! lijkt me nu wel echt op dronk ***(*)

Grande Cuvée, Château de Palayson, Côtes de Provence, 2004: Roquebrune-sur-Argens. In 1999 overgenomen en helemaal vernieuwd. Ong 17 euro. Syrah en cabernet sauvignon. Eerst een wat iele en gebroken neus, maar herstelde zich en werd dan complexer; in de mond vlezig met zwart fruit en rubber, heel erg intens; ***

Les Muses, Domaine du Joncier, Lirac, 2007: Domein in Tavel. °1964 door Pierre Roussel, sinds 1989 door zijn dochter Marine. 30ha rood met 50% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre, 10% cinsault en 10% carignan, en 2ha met bourboulenc, marsanne en roussanne. Het domein past grondbewerking toe en gebruikt geen herbicides. Al lang bio en sinds 2010 biodynamisch. Geen commerciële gisten, geen klaring en geen filtering. Het domein maakt Lirac, Tavel en Côtes du Rhône. Ong 15 euro. 60% mourvèdre. In de neus een kern van chocola en kersen, ook in de mond chocola en kersen; straf spul dit ! **

Esprit de Fontcaude, Domaine Alain Chabanon, 2001: 45% syrah, 42% mourvèdre en 13% grenache. 24 maanden op barrique. In de neus bedwelmend, zéér kruidig, rubber en een beetje zwembad ook; in de mond straf met stevige tannines, fris maar ook zwaar; zeer lang fruit in de tweede mond, op het einde weer wat van dat rubber **(*)

Bandol, Chateau de Pibarnon, 2001: Dit kasteel in de Provence werd in 1977 aangekocht door graaf Henri de Saint-Victor (en was toen maar 3ha groot). Nadat hij in een restaurant een Chateau de Pibarnon gedronken had ging hij op zoek naar het domein en kocht het. Nu samen met zoon Eric die de dagelijkse leiding in handen heeft. Kalkmergel. Uitstekende mourvèdre in mono-cépage, aangeplant in een van de mistral afgeschermd amfitheater op 300m hoogte dat de Cadière d’Azur domineert en is gericht op het zuidoosten. Door de grotere hoogte rijpen de mourvèdre druiven mooi langzaam en kan men ze later oogsten. 48ha. 44ha rood met 90% mourvèdre en 10% grenache, 4ha wit met 50% clairette, 30% bourboulenc en 20% andere. 220.000 flessen per jaar. Terroir is kalk uit het Trias, lange vinificatie, perfectionisme in de wijngaard, opvoeding op foudres. Al jong enorm fruitig, maar pas na vijf zes jaar volledig ontwikkeld. Zeer regelmatig. Hebben maar één cuvée in wit, rosé en rood, maar wel een tweede wijn, Les Restanques, die van een bodem met meer klei komt. Eerst de overweldigende geur van vers aangesneden buitenband, daarna wat fruit; in de mond wel zeer fruitig, maar monolithisch en zwaar; nog te jong .... ? *(*)

Finca Villacreces, Ribera del Duero, 2005: Gevinifieerd door Peter Sisseck van Pingus. °1994. Naast Vega Sicilia. Dit domein leverde vroeger de druiven voor de Flor de Pingus, maar werd in 2003 verkocht aan de familie Anton uit de Rioja. Lang geleid door de ondertussen stokoude Pedro Cuadrado. Heel modern en vernieuwend. Zeer lage rendementen dankzij de arme grond en het werk in de wijngaard. 75% tinto fino, 15% merlot, 10% cabernet sauvignon. 14 maanden eik met de helft nieuwe. Complex en straf (blauwtongmugwijn); mooi geëikt, zuiders, mooi evenwicht, geen storende alcohol voor zo’n stevige wijn; goed gemaakt **(*)

Conclusie: Wij proefden zeer lekkere wijnen en hadden geen flauw idee wat er in ons glas zat. Goed voor de bescheidenheid...