2 november 2011: Piemonte: Verduno & La Morra




CSP leden reizen om te presenteren en Danny plunderde vakkundig supermarkten, wijnhandelaars en domein om ons één of twee Piemonte degustaties te kunnen voorschotelen. De grote Barolo’s moet je hier uiteraard niet zoeken (not very csp) maar een paar lekkere wijnen aan aanvaardbare prijzen wél. Opgepast, de prijzen hier zijn Italiaanse prijzen. De gemiddelde kostprijs van een fles was 15 euro: djoef derop dus ! en trouw aan de CSP principes. Hip hip hoera.

We proefden twee witte en tien rode wijnen.

Viridis, Burlotto, Langhe DOC, 2009: Commendatore Giovan Battista Burlotto, dat is de volledige naam van het Burlotto domein. 60.000 flessen per jaar. Nu geleid door Marina Burlotto, de achternicht van de Commendatore, haar echtgenoot Giuseppe Alessandria, die de wijngaarden beheert, en hun zoon Fabio, oenoloog, die stilletjes aan het overnemen is. Wijngaarden in Verduno, in het noorden van de regio, ondermeer op de Monvigliero heuvel, één van de beste terroirs daar, maar ook een klein perceel in de Cannubi cru in Barolo. Alleen eigen druiven. 8 tot 50 jaar oude stokken. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Pelaverga piccolo, sauvignon blanc en freisa. 7,9 euro op het domein. 7 tot 8 jaar oude stokken. Met de hand geoogst. Koude schilweking en fermentatie op inox, dan nog eens zes maanden op inox op zijn gisten. Groengeel van kleur. In de neus groene appel, zeer herkenbaar sauvignon, echt opstuivend uit het glas. Stekelbes en pompelmoes in de mond, mooi vet, mooi lang, een hele leuke suavignon blanc; was op het domein al uitverkocht, zeer begrijpelijk; “a seductive odor of a strawberry blonde” volgnes Kyle Phillips. **


Bricco Cappellina, Langhe Arneis DOC, Gianni Voerzio, 2009: La Morra, Piemonte.
14ha. 70.000 flessen per jaar in alle appellaties van de Piemonte. Heel fijn, wat floraal, het aroma komt en gaat de hele tijd; in de mond erg neutraal, kleine zuurtjes, een beetje mollig *(*)

 

Verduno Pelaverga DOC, Burlotto, 2009: 7,9 euro op het domein, Piemonte degustatie CSP, 2 november ’11. Wijngaarden op hoogtes tussen de 350 en 400m. Met de hand geoogst. 4 tot 20 jaar oude stokken. 7 dagen fermentatie en schilweking op inox, dan 3 maanden op eiken vaten van 35 tot 50hl, gedurende drie maanden, op Sloveense en Allier eik. Erg licht van kleur; pinot fruit riep iedereen, “pinot poivre” riep er eentje; mooie fruitige attaque, frisse zuren, peperig en kruidig, en een heelaparte afdronk; mooie tannines; originele wijn, eerste maal dat ik van de pelaverga druif hoorde. De meeste leden waren “very charmed” **(*)


Vigneto Vantrino Albarella, Andrea Oberto, Dolcetto d’Alba DOC, 2008: La Morra, Piemonte.
Andrea Oberto en zoon Fabio. 16ha, verdeeld over vier dorpen. Papa Andrea begon met 3ha, ergens mpidden jaren 80, als een bijberoep naast zijn hoofdjob als vrachtwagenchauffeur, maar breidde stelselmatig uit. Nieuwe kelders sinds 2003. 100.000 flessen per jaar. Eén van de goede wijnmakers van La Morra. 10 euro in de lokale supermarkt. Redelijk korte schilweking. 8 maanden op inox, met 15-20% op nieuwe eik gedurende 6 maanden. Mooi vol rood. In de neus zoethout, cynar zonder de appelsien, heel harde neus; in de mond hard en uitdrogende tannines, genoeg fruit en voldoende zuren, maar die harde tannines beloven niet zo veel goeds, denken we. Nu drinken, bij een stevige maaltijd. Evolueerde niet zo leuk in het glas. *


Elio Altare, Dolcetto D’Alba, 2008: La Morra.
Elio Altare is één van de grote modernistische wijnmakers van de Barolo met uitstekende Dolcetto en Barbera, maar fantastische Barolo die jong intens, vol en fruitig zijn dankzij lagere opbrengsten. Hij wordt wel eens de godfather van de Barolo Boys genoemd. Maakte zijn eerste wijn toen hij 16 was, maar leerde in 1978 tijdens een reis door Bourgondië, het belang van gezonde druiven en van moderne vinificatiemethodes in de kelder als kortere fermentatietijden, het gebruik van barriques en inox. Het domein, Cascina Nuova, werd in 1948 gesticht, door Giuseppe Altare, en de vernieuwing gebeurde niet zonder slag of stoot. Het wordt zelfs verteld dat zijn vader, Giovanni, hem onterfde nadat Elio met een ketingzaag de oude botti uit de kelders had verwijderd en dat Elio pas in 1985 na de dood van de oude terug in de kelders mocht. Elio introduceerde toch nog als één van de eerste eiken barriques voor barolo. Strenge opbrengstbeperking met ondermeer groene oogst. Vermijdt het gebruik van pesticides en past de enherbement toe. 10ha. Aanplant met 33% nebbiolo, 30% Dolcetto, 20% barbera, 10% cabernet sauvignon, 7% andere soorten. Maakt barolo in een zeer ontraditionele stijl à la Bourgogne, die jong al heel lekker is maar toch nog kan rijpen. Lekkere gewone Barolo, maar vooral een superbe cru, de Vigneto Arborina. Ook Langhe DOC, waarvan de Arborina en de op barrique gerijpte Langhe Larigi de beste zijn. "Het interesseert me niet of ik grote barolo maak. Ik wil gewoon grote wijnen maken. En alle grote wijnen van deze wereld rijpen op barriques." Elio Altare is extreem toegewijd aan zijn wijnen en sliep vroeger zelfs inzijn kelder "om naar de druiven te luisteren". Vandaag is zijn oudste dochter Silvia afgestudeerd en actief in het bedrijf. In België verdeeld door Licata in Diepenbeek. Supermarkt in Italië, 11 euro. Tussen de tien en dertig jaar oude stokken. 2 à 3 dagen schilweking, dan drie weken oudere barriques en dan 10 maanden inox. Zoethout, fijn, fris en zacht. In de mond stevig en tegelijk ook zacht en afgerond, met veel volume, mooi fruit en zeer mooie fijne tannines. Evolueerde zeer positief in het glas. Kreeg het niet over mijn hart om het restje weg te kieperen en één van de drie glazen die ik niet gespuwd heb. ***


Vigna Clara, Eraldo Viberti, Barbera d’Alba DOC, 2006: La Morra. Klein domein met 5ha. 10 euro in Italië. 10 tot 14 dagen fermentatie en schilweking. In de neus sigaren, banaan, mooie complexiteit voor een barbera. In de mond zéér mooi, lang, met een mooie ontwikkeling, stevige tannines, mooie zuren, mooie volumes. “een vers lief!” dat volgens één specificiek lid “krest bij den afdronk”...***

 

Aves, Burlotto, Barbera d’Alba DOC, 2008: “Een gerodeerd lief”. 11,5 euro op het domein. 350 tot 420m hoogte voor de wijngaarden. 5 tot 15 jaar oude stokken. Met de hand geoogst. 10 dagen fermentatie op Franse eik met pigeage en overpompen. 10 maanden op barrique, dan 8 maanden op Sloveense en Allier eik. Heel compacte, zeer versmolten neus. Rijk in de mond, mooie tannines, zeer mooie afdronk; volgens Kyle Phillips “like a person with a blanket thrown over him” en de eik heeft zeker het frisse barbera fruit verdrongen, maar lekker is hij wél en volgens ons ook mooi evenwichtig, dus ***


Roscaleto, Enzo Boglietti, Barbera d’Alba, 2006: “Getrouwd en goed getrouwd!” La Morra. °1991 met 2,5ha wijngaard van de familie. Nu 21ha en goed voor 75000 flessen per jaar. Geleid door Enzo, die ook de wijn maakt, maar die wordt geholpen door zijn broer Gianni die samen met papa Renato verantwoordelijk is voor de wijngaard. Lage opbrengsten en zeer beperkte gebruik van bestrijdingsmiddelen. Geen kunstmest. Met de hand geplukt. Alleen natuurlijke gisten. De topwijnen worden niet gefilterd of geklaard. 20 euro in Italië. 15 maanden Franse eik, 60% nieuwe. Prachtige complexiteit in de neus, hele mooie structuur. In de mond een prachtige versmoltenheid, zacht, complex en af. Beset wijn van de avond. ***(*)

 

Mores, Burlotto, Langhe DOC, 2007: Gekocht op het domein. 50% barbera en 50% nebbiolo. Vanaf 8 jaar oude stokken. 10 dagen fermentatie op franse eik, metpigeage en overpompen. 10 maanden op barrique, dan 10 maanden op Sloveense en Allier eik, in grote vaten van 30 tot 50hl. Eerst heel gesloten, opende zich een beetje maar bleef eigenlijk erg toe; mooie mond, leuke complexiteit en lekker fris, maar iets te rijp fruit; blijkbaar niet het ideale moment voor deze wijn, of gewoonweg niet zo geweldig; wel ok **

 

Rocchevettino, Eraldo Viberti, Barolo DOCG, 2006: 18 euro. Interessante neus, struik eerder dan boom, puntig fruit en nogal verleidelijk en aromatisch. In de mond een grote toegankelijkheid, erg lekker, met mooie tannines; lekker en easy going voor een barolo die nu al erg drinkbaar is **(*)

 

Monvigliero, Burlotto, Barolo DOCG: 27 euro op het domein. Heel complexe aroma’s met die van rozijnen en zweetvoeten. 2ha wijngaard, tien tot 40 jaar oude stokken. 15 dagen fermentatie op franse eik, met pigeage en pompen; malolactische op inox, dan twee en een half jaar op Sloveense en Allier eik in vaten van 35 tot 50hl. Dan nog eens 12 maanden op fles. Rozijnen, zweetvoeten, heelcomplex. Rond en zeer precies, redelijk fijn en elegant ***(*)

 

Cannubi, Burlotto, Barolo DOCG, 2006: 31 euro op het domein. 18 jaar oude stokken. 15 dagen fermentatie op franse eik, dan 10 maanden op vaten van 3 tot 5 hl, incl malolactische, dan 20 maanden op 35hl grote sloveense en franse eiken vaten. In de neus een zekere rokerigheid, elegant en fijn, ingetogen, evolueerde in het glas bangelijk; fijn, elegant, zeker geen krachtpatser en nog jong. ***(*)

 

 

Conclusie: Een echte CSP degustatie waar de sterren van de avond de barbera’s waren. Je zou er voor naar Piemonte rijden en weer werd bewezen dat wie goed zoekt voor niet al te veel geld geweldige wijnen kan drinken. Ik heb nog maar zelden zo veel spijt gehad dat ik moest spuwen en nog nooit goot ik met meer tegenzin mijn restjes weg...