7 april 2010: Riesling wijnen uit de Pfalz



CSP heeft één echte Duitser als lid, der Stefan...Nogal wiedes dat zijn degustaties dan ook rond Duitsland draaien, maar dit thema was toch wel héél interessant. Rieslings uit de Moezel kent elke Vlaming uiteraard, maar uit de Pfalz ? De meesten onder ons wisten niet eens waar de Pfalz precies ligt (in het zuidwesten van Duitsland), laat staan dat we iets zinnigs konden zeggen over de wijnen die er gemaakt worden. Alle oortjes, neusjes en mondjes wagenwijd open dus...

We proefden twaalf witte wijnen.

Riesling, Handwerk, Jürgen Leiner, 2008: Domein in Ilbesheim. 10ha met 10% riesling. Zoon Sven werd door mensen als Hansjorg Rebholz en Hans-Günther Schwarz opgeleid en is een getalenteerde en veelbelovende jonge wijnbouwer. Maken wijnen in een erg droge stijl (mama Leiner is suikerziek). 6,4 euro bij de wijnboer. 11,5%. Inox. Fris, fruitig en zomers in de neus; veel zuren maar ook mooi fruit, zuurtjes en een leuke toets van mineraliteit; evolueerde mooi in het glas, een echte, vrolijke zomerwijn, hele mooie p/k **

Riesling Trocken, Markus Schneider, 2009: Domein in Ellerstadt. Markus Schneider, der Junge Wilde. 35ha met 50% wit. Markus Schneider (°1976) is een vreemde eend in de Duitse bijt: hij is bezig met niet-Duitse druiven als sauvignon blanc, cabernet, syrah, maar wel op zo'n manier dat het algemene waardering krijgt. Van 1991 tot 1994 heeft hij de stiel geleerd bij Bürklin-Wolff, en vanaf dan was hij actief in het voor hem in 1990 door zijn vader gekochte wijngoed. Vanaf 2003 brak hij door als Newcomer des Jahres in het vakblad Feinschmecker, de pers ontdekt hem en in 2006 wordt hij Entdeckung des Jahres voor de wijngids Gault-Millau. Hij is een vriend van Dirk van der Niepoort uit Portugal die hem stimuleert om meer te doen met de assepoester van de Duitse wijn, de Portugieser druif en die hem helpt bij het maken van versterkte wijnen als de witte Ubermut, samen met zijn vriend en buur Thomas Hensel. Vernoemt zelf een kasteel als Lynch-Bages en Ducru-Beaucaillou als zijn voorbeeld en blend zelf cuvées uit koelere stukken met die van warmere, lager gelegen wijngaarden om een combinatie tussen kracht en fraîcheur te krijgen. De wijngaarden beginnen in Kirchenstück en lopen tot in de heuvels van de Haardt, met een grote verscheidenheid aan bodemsoorten. Beperkt de opbrengsten, oogst laat en met de hand. In de kelder wordt gewerkt met zwaartekracht en hij past vaak een lange schilweking toe. Maakt wijnen (Markus is een echte wijnmáker die veel belang hecht aan wat er in de kelder gebeurt (en dus zeker geen non-interventionist). Vinikus, 7,3 euro. 12,5%. Heeft iets groens in de neus en veel “schneiderschnoep”, ol vrouwkes; heel fruitig en rond, heel geconcentreerd, rijpe pompelmoes, heel rijp fruit **

Mandelring, Riesling Trocken, Weingut Weegmüller, 2008: Domein in Neustadt-Haard. Stefanie Weegmüller-Scherr. 15,2ha met 60% riesling. Zeer goed gelegen wijngaarden in en rond Haardt. Bestaat al sinds 1865 en Stefanie is de 12e generatie. Samen met echtgenoot Richard Scherr, maar Stefanie is al van haar 25 de wijnmaakster. Eén van de betere domeinen van de Pfalz. 9,65 euro, Vinikus. 14% alcohol. Veel restsuiker maar toch ook sprankelend fris, gelukkig maar; ook in de mond iets zoets, dat echter nooit plakkerig wordt; nogal voluptueus maar wel lekker *(*)

Biengarten, Riesling, Weingut Christmann, 2007: °1894 toen Henriette Häuser huwde met ene Christmann. In 1965 nam Karl-Friedrich het in moeilijkheden verkerend bedrijf over en redde het van de ondergang. Steffen is zijn zoon en de zevende generatie, sinds 1996 aan het hoofd van het bedrijf. 16ha. Twee derde riesling. Eén van de drie beste wijndomeinen van de Pfalz, maar dat is pas sinds een tiental jaren zo. Een echt riesling domein met een paar topwijnen. Werkt biodynamisch. Heeft niet de mooiste stukken grond maar laat zien wat een goede wijnmaker bereiken kan zelfs indien hij niet de mooiste stukken grond heeft maar wel een heel goed besef van de mogelijkheden van zijn terroir. Lichtere wat exotische wijnen van de zandsteenbodems van Ruppertsburch en Gimmeldingen, maar de beste zijn gestructureerde en intense laatbloeiers van de kalkhoudende leem rond Königsbach en Idig, van welke 3,5ha zijn beste wijn vandaan komt. 14,99 euro, Karstadt. Fijne en complexe mineraliteit; in de mond rond, wat rokerig, vet, limoen en pompelmoes en zéér lang; erg lekker ***

Riesling Trocken, Bürklin-Wolff, 2008: Domein in Wachenheim. 85ha. Christian von Güradze en Bettina Bürklin. Lage rendementen en uitmuntende terroirs. Magnifieke rieslings die de concurrentie met de beste elzassers aankunnen. Was in 1994 de eerste in de Pfalz om zijn wijngaarden opnieuw te bekijken en ze op te delen in vier klassen. Dankzij dit en andere grote inspanningen (opbrengstbeperking, nieuw materiaal, hard werk in de wijngaard) nu goed voor rijke en volle droge rieslings, maar de basiscuvée teleurstelt vaak. 10 euro, GB: licht en nogal gesloten; rond en fris maar erg commercieel en wat grof; onsympathiek eigenlijk...(*)

Riesling, Weingut Reichsrat von Buhl, 2008: Domein in Deidesheim. °1849 door Franz Peter Buhl, en al zeer lang een beroemd en geroemd wijnhuis. 50ha. 88% riesling. Wijngaarden in de topstukken van Deidesheim en Forst, ondermeer op grand cru’s als de Ungeheuer, Reiterpfad, Pechstein, Jesuitengarten en Kirchenstueck. Eigendom van de zakenman Achim Niederberger, maar sinds 1989 verpacht aan twee Japanse zakenlui. Grootste domein van Deidesheim. Historisch monument waarin zeer veel werd geïnvesteerd. Momenteel bezig met de ommezwaai naar biologische wijnbouw. Heel modern uitgerust met ondermeer een pneumatische pers. Momenteel geleid door Stefan Weber en Christof Graf. Michael Leibrecht is de keldermeester. Karstadt 9,79 euro. 11%. Zeer gesloten, wat medicinaal; in de mond erg licht, met nog een sprankeltje, wat onnatuurlijk en redelijk gesloten, beetje wrang

Riesling, Wachenheimer Gerümpel, Spätlese, Weingut Karl Schaefer, 2003: Domein in Bad Dürkheim. Al sinds 1843 in de familie. Momenteel geleid door de 70 jarige Gerda Lehmeyer, vijfde generatie en een enthousiaste dame sans pretention. 16,5 ha, goed voor een jaarproduktie van 80.000 flessen. Wijngaarden op de Dürkheimer Michelsberg en Spielberg, de Wachenheimer Gerümpel en de Fuchsmantel. Zandsteenrijke klei met wat zand, leem en basalt. 86% riesling. Tot in 2002 geholpen door wijnmaker Thorsten Rothaus die om gezondheidsproblemen zich terugtrok en werd vervangen door Gunter Deeters. Werken veel met het klassieke holzfass, waarvan ze er in de oude kelders 70 hebben, van 350 l groot tot 5000. 12 euro op het domein. Mooie rijpe ouwe riesling met een vleug petrol; heel rijp, heel rijk, vol, erg evenwichtig, zeer lekker; mooi zacht door het holzfass maar ook door het jaar; 13% maar goed geplaatst; één van mijn lievelingen van de avond ***

Riesling, Setzer, Weingut Jürgen Leiner, 2008: 11 euro ter plaatse. Alleen natuurlijke gisten. Inox. In de neus bijenwas, een oude koffer, iets wrangs ook; in de mond fris en strak en stevige zuren ook hier, citrustoetsen, iets van kaas, en een aanvaardbare complexiteit *(*)

Riesling Trocken Kirchenstueck, Markus Schneider, 2008: 14,9 euro, Vinikus. Zeer elegant, fijn en mineralig; in de mond fijn, elegant en strak, erg geconcentreerd, overdonderend zelfs ***

Herrenletten, Riesling Trocken, Alte Reben, Spätlese, 2008: Vinikus, 15,95 euro. Fris, fijn fruit, rabarber; fris maar ook volumineus, rabarbertaart **(*)

Reiterpfad, Ruppertsberg, Riesling Grosses Gewachs, Weingut Christmann, 2007: 27,95 euro, Karstadt. 13%. Vleugje reductie en fijn fruit; heel geconcentreerd, fris en dik; heel goed maar absoluut kindermoord ***

Riesling Auslese, Reiterpfad, Mötzenbacker, 2004: 15,99 euro, Karstadt. In de neus een beetje monolithisch, een beetje dof; heel zoet en eendimensionaal, net geneog frisheid, maar eigenlijk wat gewoontjes *

Conclusie: Riesling is geen druif, het is een planeet. deze boutade werd nog maar eens bevestigd, het is ongelooflijk hoeveel verschillende gedaantes wijnen van deze druif kunnen aannemen. Ik zou die Pfalz wel eens willen zien...