5 november 2014: Swaffou RevisitedHet was één van de meest gedenkwaardige degustaties van CSP toen Luc Hoornaert van Swaffou ons ten huize van Rick bezocht. Sinds kort biedt Tasttoe in Boortmeerbeek (aan het witloofmuseum) een groot deel van diens gamma aan, en dit pakket kwam van daar. Geproefd zonder Luc, helaas.
We proefden vijf witte, één rosé en zes rode.

Château-Thébaud, Les Bêtes Curieuses, Muscadet, 2006: Muscadet, Loire. Project van twee Jérémie’s om beperkte oplage’s van cru’s uit de Muscadet te bewaren en ze pas op de markt te brengen wanneer ze nog nét niet klaar zijn. Jérémie Huchet is een Muscadet-fanaat (Domaine de la Sauvinière) en Jérémie Mourat is een wijnmaker uit de Vendée. De fermentatie wordt opgestart door van nature aanwezige gisten. Lange opvoeding sur lies, zonder batonnage en in een koude kelder zonder temperatuurschommelingen, en sommige blijven 6 jaar rijpen vooraleer de twee ze klaar achten. Op de fles staat dan ook altijd de jaargang en de datum waarop ze werden gebotteld. Prachtige terroir-muscadet’s. www.lesbetescurieuses.fr 17,63 euro. 50 jaar oude stokken. Terroir d’arène granitique qui permet un excellent drainage naturel. Les maturités y sont lentes et régulières, les vins allient puissance, minéralité et tension. Les vins de Château-Thébaud ont un potentiel de garde exceptionnel. 5 november ’14 : zeer kruidig, heel expressief, kaas maar ook exotische fruit, boenwas ook; in de mond is er een lichte oxydatieve toets, maar ook heel kruidig, heel mooi strak en fijn met mooie zuurtjes, heel lang, een erg luxueuze Muscadet; niemand zou dit blind geraden hebben ***(*)

Clos Les Montys, Domaine de la Chauvinière, Muscadet Sèvre-et-Maine, 2009: Muscadet, Loire. Jérémie Huchet (°1978), sinds 2001. 38ha. Zeer granietrijk terroir met erg goede afwatering, goed gelegen. Domein op de oevers van de Maine in de kelders van een voormalig klooster. Goed uitgerust. Breidde uit door de Clos des Montys (10ha) van Château de Goulaine over te nemen en pacht sinds 2006 ook Château de la Bretèche op de oevers van de Sèvre. Gemiddeld 45 jaar oude stokken, gesnoeid in guyot nantais. Lutte raisonnée volgens de Terra Vitis overeenkomst. Parcellaire vinificatie. 14,47 euro. Heel klein perceeltje op amphiboliet en gabbro. Oudste stokken uit 1914, jongste uit 1927. Strak, kruidig, mooi. In de mond duidelijk en zuiver, heel elegant en strak, een échte goeie Muscadet met al wat leeftijd. ***

OVNI, J. Mourat Père et fils, Val de Loire IGP, 2011: Mareuil sur Lay. Sinds 1880. Jean Mourat sinds 1970, sinds 1999 geholpen door zoon Jérome. 120ha, verspreid over drie domeinen: Château Marie du Fou (90ha, lutte raisonnée), Moulin Blanc (15ha, in conversie naar bio) en Clos Saint-André (10ha, bio). Goed verluchte hellingen die uitkijken op de valleien van de Yon en de Lay. Overwegend vulkanische rots, maar ook percelen met leisteen (meer voor de bewaarwijnen). Modern uiitgerust. Vader en zoon zijn constant bezig met hun terroir, de selectie van natuurlijke gisten en investeringen in wijngaard en kelder. Eén van de topdomeinen van de nog jonge VDQS Fiefs Vendéens. De hoofdwijn is de Chateau Marie du Fou, genoemd naar het familiekasteel, een blend van pinot noir, gamay en cabernet sauvignon. De Collection (wit, rosé en rood) is jonger te drinken. Onder de Les Anticonformistes reeks vindt je apartere wijnen als OVNI (Objet Viticole Non Identifiée), Folle Noire of Pinot Noir Très Noir. De cuvées Moulin Blanc en Clos St-André worden met de hand geoogst en worden gevinifieerd met lokale gisten. www.mourat.com 11,98 euro. 80% Sauvignon en 20% chardonnay. CSP degustatie november ’14 : heel voluptuezue, overweldigende neus, bijna als een joint; in de mond vol, mollig, heel fruitig, pakken agrumes, genoeg zuren; recht voor de raaps, maar lekker **

Wild Boy, Au Bon Climat, Santa Barbara County, 2011: Solvang, Santa Barbara, Central Coast, California. °1982 door Jim Clendenen en Adam Tolmach (die zich ondertussen teruggetrokken heeft en voor Ojai werkt). Werd na een vakantie in Bourgogne gebeten door het wijnvirus in 1977. 27ha Pinot noir, pinot blanc, pinot gris en chardonnay en erg sterk in het identificeren van de geschikte terroirs voor deze druiven in Californië. Onder de naam Il Podere dell'Olivos ook goed bezig met Italiaanse druivenrassen. Jim Clendenen, die qua looks zo kan gaan meespelen met Led Zeppelin, is een erg belangrijke figuur geweest voor de opkomst van de wijncultuur in de VS maar speelde ook een rol op wereldvlak als pionier van een nieuwe stijl. Het Duitse vaktijdschrift WeinGourmet verkoos hem in 2004 tot wijnmaker van het jaar. De druiven voor Au Bon Climat komen vooral uit de Bien Nacido wijngaard (wat betreft chardonnay en pinot noir) die in de AVA Santa Maria ligt, net zoals de in 1998 aangekochte 25ha van Le Bon Climat wijngaard. Beide zijn goed gelegen wijngaarden met weinig regen, warme dagen en koele nachten. De omgeving profiteert van de koele oceaanlucht die via de oost-west georienteerde valleien wordt aangevoerd. Hij koopt ook druiven van een drietal andere wijngaarden (ongeveer 40ha). Werkt met externe gisten, maar laat eerst een koude schilweking toe van een dag of vier of vijf. Hij heeft geprobeerd te werken met lokale gisten maar het lukt te zelden. De witte worden gevinifieerd met de hele trossen, de înot noir wordt meestal ontsteeld. Fermentatie op inox vaten van 4000l. Werkt nooit met aanzuring en dilutie omdat dat volgens hem alleen nodig is als je te grote opbrengsten hebt en de druiven te lang laat hangen. De installaties worden gedeeld met Qupe Vineyard, die meer op Rhône druivensoorten werkt. www.aubonclimat.com 19,95 euro. Eén van de mooiste chardonnay neuzen die ik al rook, complex, elegant en mooi uitgebalanceerd; boterig in de mond, complex en breed, heel apart maar zéér lekker en interessant; heel mooie chardonnay ***(*)

Dry Riesling, Finger Lakes, Hermann J. Wiemer, 2009: Kurk.

Petrouchka, Chardonnay, Ivo Varbanov, Bulgaria, 2012: Ivo Varbanov is een heel bekende Bulgaarse concertpianist die de kleine wijngaard van zijn ouders renoveerde en uitbreidde. Hij maakt heel eigenzinnige wijnen, vaak in heel kleine oplages, met de hulp van Ogy Tzvetanov, één van de top wijnmakers van het land. Elke cuvée krijgt de naam van een muziekstuk, en elk jaar verandert deze naam, omdat ook de wijn elk jaar anders is. Wij kennen hem uiteraard niet echt, maar we hebben ons wel zitten afvragen wat voor iemand hij is, en zeker als je de theorie volgt dat wijnen lijken op hun makers moet dit een heel speciaal man zijn. 21,35 euro. 12 maanden op Bulgarse eiken vaten van 500l. door Ogy Tzvetanov één van de topwijnmakers van Bulgarije. 1300 flessen. Wat een intrigerende wijn, heel stevig geëikt denken we maar met een heel aparte eiksmaak; ook in de mond heel speciaal, jeel lekker, heel breed; zéér lang; intrigerend en niet simpel maar fascinerend ***

Tuileries, Rosé, Ivo Varbanov, 2009: 18,95 euro. 83% marselan, 17% merlot. 7 maanden op Franse en Bulgaarse eik. Heel mooie complexiteit, zelfde stijl als de chardonnay, opgelegd fruit op alcohol; mooi droog en strak, heel intrigerend met mooie tannines, streng maar mooi, rosé zonder decoratie, geen moeite om hem plezant te maken; ik vond dit erg mooi, vele anderen niet ***

Pinot Noir, Au Bon Climat, Santa Maria Valley, 2012: 22,98 euro. Geen natuurlijke gisten (lukt niet hier), maar voor de rest geen toevoegingen. De neus startte heel Duits en heel mooi en werd razendsnel heel complex, maar in de mond startte hij eerder Bourgondisch, om dan ook weer naar het Duitse te gaan. Heel fijne, mooie wijn die nog vibreert van jeugdigheid en nog niet helemaal lijkt gekozen te hebben wat hij nu uiteindelijk gaat worden. ****

OVNI, J. Mourat Père et fils, Val de Loire Vendée, 2011: 11,98 euro. 100% merlot. CSP degustatie november ’14: mooie neus, very merlot, maar in de positieve zin; ook in de mond evenwichtig en toegankelijk, erg commercieel, goed maar in deze vorm is merlot absolutely not my grape *(*)

Islamey, Merlot, Ivo Varbanov, 2009: 21,35 euro. 26 maanden op een eiken vat van 225l. 300 flessen. Krachtig aroma, zelfs een beetje bitter, gestoofd fruit, maar ook fris; in de mond stevig, met duidelijke tannines, lang en breed, met mooie zuurtjes en een heel lange afdronk **(*)

Violet Spring, Mavrud-Syrah, Ivo Varbanov, 2010: 15,65 euro. De syrah rijpte 30 maanden op Franse eik (225l) en Bulgaarse eik, de mavrud op inox. Minimale filtering. Mooie fruitige neus met een interessante complexiteit; in de mondelegant, fris en lekker, heel drinkbaar en aangenaam **(*)

La Puerta del Vino, Syrah, Ivo Varbanov, 2010: 26,15 euro. 30 maanden Franse (225l) en Bulgaarse (500l) eik. Bij Debussy. Hele strakke, mannelijke neus, een bolleke zwart fruit, en een mooie vlezigheid die sterk naar voor komt naarmate de wijn ademt; ook in de mond heel mooi, als een Noordelijke Syrah, een beetje korrelig, breed en lang en met een erg mooie fraicheur; machtige afdronk ***(*)

Conclusie: Stevige discussies aan tafel deze keer, maar dat krijg je bij zo'n karaktervolle wijnen. Varbanov was een ontdekking, Clendenen een bevestiging, en wat gebeurt daar allemaal voor spannends in de Muscadet zeg ?