2 december 2009: Syrah - Shiraz



Het is mooi om je af en toe eens op één druivenras te concentreren, en na twee pinot noir tastings is het eens tijd voor een andere: de syrah of shiraz. En zijn dat nu echt dezelfde rassen ? En kan je proeven of ze van de Oude of de Nieuwe Wereld komen ? Blind ?
We proefden negen wijnen.

Syrah, Stellenzicht Vineyards, Stellenbosch, 2000: Domein in Stellenbosch. °1692 als Rustenburg, maar in 1981 overgenomen door Hans-Joachim Schreiber. Sinds 1999 is de eigenaar Lusan Premium Wines, een joint-venture van Hans-Joachim en Distell, een grote Zuid-Afrikaanse wijngroep. Guy Webber is al sinds 1998 de getalenteerde wijnmaker. 130 ha, met heel uiteenlopende terroirs. Ondermeer bekend voor hun uitstekende syrah. In België geimporteerd door Rouseau Kaapse Wijnen, in Nederland door Kaapkelder. Wijngaard uit 1982. 18 maanden op Franse, Amerikaanse en Hongaarse eik. Blind geproefd. Zwoel, wat jammy, maar ook iets fris, met diepgang; het aroma beterde sterk na een tijdje en werd veel eleganter; in de mond heel rond, heel rijp, rijk en zwoel, maar met genoeg zuren en voldoende evenwicht; voluptueus en expressief, maar niet overdreven; onmiddellijk ** maar evolueerde verrassend en kreeg later *** Wie zei daar weer dat Zuid-Afrikanen niet ouderen ?

Les Pins Couchées, Coteaux D’Aix, Jean-Luc Colombo, 2001: Jean-Luc Colombo is wijnbouwer, oenoloog (Mas de la Dame) en négociant. Hij studeerde oenologie in Montpellier en startte in 1982 met een labo en een verkoopfirma voor materiaal voor wijnbouwers. Hij was al snel ook actief als consulent en als dusdanig erg succesvol. Tegelijkertijd ontwikkelt hij ook een activiteit als negociant met Côtes du Rhône, Côte-Rotie, Hermitage, Chateauneuf-du-Pape en dergelijke. Al sinds de jaren 80 bekend als een grote vernieuwer. 100% syrah. Gesloten en ernstig aroma; strak, fris en krokant, maar ook weggestopt; ging sterk achteruit in het glas, eerst nog *(*) maar uiteindelijk (*)

Cuvée N°1, Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac, Domaine des Conquêtes, 2003: Domein in Aniane. Uit de Champagne afkomstige familie. °1997. Wijngaarden in Aniane en Puéchabon. Verschillende monocépages onder de Vin de Pays d’Oc en de Coteaux du Languedoc. 90% syrah, 10% grenache. 25 hl/ha. 12 maanden eik, 50% nieuwe. Een lichte reductie ? daarna vlezigheid en aardbeienfruit; mooi evenwichtig, fris, duidelijk, mooie tannines; erg mooie structuur ***

S de Sirouah, Thalvin, Maroc, 2006: Dit bedrijf bestaat sinds 1968. 450ha. 100% syrah. Heel sterk aardbeienconfituur van mijn mama; in de mond eveneens confituur, een beetje zurig ook, puur fruit, indien dit jam was was het goeie...*

Tandem, Syrah du Maroc, Thalvin, 2007: Gebotteld op het Domaine Ouled Thaleb. Bio. Alain Graillot, een wijnmaker uit de Crozes-Hermitage, kwam op een fietstocht door Marokko toevallig Jacques Poulain tegen die voor Thalvin werkt op het Domaine Ouled Thaleb. Samen selecteerden ze percelen syrah (sommige van meer dan 45jaar oud) in Rommani en Benslimane, beide met maritieme invloed. De druiven worden ontsteeld. Tamelijk korte schilweking. 60% Franse eik. Heel fruitig, heel vers, jong fruit, violetjes, de vloeibare kern van een cuberdonneke; in de mond licht, fruitig, rood fruit, sympathiek wijntje met een mooi lange afdronk **

Chatons de Garde, VdP de l’Ardèche, Andrea Calek, 2007: Valvignères, Ardèche. Tsjech die als wijnmaker werkte voor ondermeer de Mas de Mazel. 2ha in biodynamie. Zo weinig mogelijk sulfiet. 14,9 euro. 100% syrah. Eerst wat wrang en zurig in de neus, een beetje erwtjes, dan meer peper en werd eleganter; in de mond erg elegant met een mooie fruitigheid; echt het tegenovergestelde van zo’n nieuwe wereld syrah: déconseillé aux chiennes ! ***

Goat Roti, Paarl, Fairview, 2003: 300ha op de ZW flanken van Paarl. Charles Back (opgeleid in Stellenbosch, daarna door zijn vader). In 1937 aangekocht door diens grootvader. Eerste bottelingen onder het Fairview label in 1974. Spice Route, Goats do Roam en Agostinelli zijn zijtakken. Bezit ook wijngaarden in Stellenbosch, Swartland en Darling. Sinds 1996 is Antony De Jager de voltijdse oenoloog en Charles is meer bezig met de strategie en de ontwikkeling. Gelooft in de traditionele methodes, maar geholpen door moderne apparatuur. Probeert het extraverte rijke fruit van een Nieuwe Wereldwijn te combineren met de elegantie en structuur van de Oude Wereld. Syrah en viognier, samen gefermenteerd. Gisten uit de Rhône vallei. 12 maanden vatrijping op Franse en Amerikaanse eik met 10% nieuwe. Heel geconcentreerd en heel kruidig; mollig en erg fruitig; merkbare alcohol; ok *(*)

Allobroges, Vin de Pays d’Oc, Domaine de Cressance, 2004: Domein in Uzès. °2003. 16ha, aangeplant tussen 1974 en 1985. Cinsault, grenache, tempranillo, syrah, chenanson en alicante. Geen insecticides, geen pesticides, geen kunstmest. Met de hand geoogst. 100% syrah. Fermentatie op beton, dan 18 tot 24 maanden op eik. Sunday roast, mooi, complex, evoluerend naar curry; twee uur later thuis: zachte, licht kruidige neus met een kleine rokerige toets; in de mond rosbeef, gestoofd en aangebakken, ovengeur, stevige tannines, zeer storend bittertje; twee uur later heel rond, zacht rood fruit, toch ook wel elegant, frisse zuren, heel zachte tannines; redelijke afdronk; bittertje volledig verdwenen (in line met Tom’s ervaringen thuis) ** dag 2: een soort versmoltenheid als bij een goeie bordeaux, heel evenwichtig, heel complex, heel smakelijk, na walsen en zoeken nog steeds roast beef, curry en een vleug haardvuur; in de mond mooi, fris en elegant, nog steeds wel duidellijke tannines **

Batch N°2, Langhorne Creeek, Oddfellows Wines, 1998: Domein in Langhorne Creek. Greg Follett is de wijnmaker, maar het domein werd in 1997 opgericht door 5 partners. David Knight is verantwoordelijk voor de wijngaard. 15,8% !! sinaasappelzeste, mandarin napoléon, en een paar blaadjes eucalyptus; heel rijk, heel warm, maar zonder storende alcoholgloed, heel explosief, heel exuberant; **

Conclusie: Ik ben niet zo gek op deze druif maar dat wil blijkbaar vooral zeggen dat ik niet gek ben op deze druif als ze in het keurslijf van massaproductie zit. Daarbuiten is ze heerlijk en verrassend, weliswaar stevig maar vaak ook verrassend evenwichtig.