6 december 2006: USAEen voorstel van Karen deze keer en verheugd constateren we dat ook onze vrouwelijke leden met plezier de zware organisatie-taak ter harte nemen (zeker wanneer dit gebeurt met een maar flauwtjes meedenkende wijnhandelaar: niet echt sans pretention blijkbaar). Na al die Duitse Riesling-finesse tijd voor het zwaardere werk: de VS hebben immers toch de reputatie om omverblazende krachtpatsers te maken aan stevige prijzen. Dat tweede viel alvast mee: Karen bleef mooi binnen de CSP grens. Er werd geprobeerd om ook een minder bekend wijngebied, Washington State, aan het woord te laten en in enkele gevallen werd een wijn uit Californië tegenover een wijn uit Washington gezet. Alle wijnen kwamen van Vinam uit Gentbrugge.
We proefden zeven witte en negen rode. Twee wijnen kwamen oorspronkelijk eveneens van Vinam maar verbleven een jaartje of twee in de kelders van purpur.

Dry Riesling, Renaissance Vineyards, North Yuba VA, California, 1992: Wijngaarden op terrassen op de bergwand van de Sierra Nevada, op hoogtes tussen de 600 en 800 meter. met ijzerhoudende rode leem op een onderlaag van vulkanische as, sterk mineraalhoudende klei en kwartz. Continentaal klimaat met hete, droge zomers met koele nachten. Aangeplant 1975-1982 met druivelaars op hun eigen wortelstelsel. 85 verschillende perceeltjes met hun eigen micro-klimaat en aanplant die apart worden gevinifieerd en later geblend. Eik wordt gebruikt maar alleen oude vaten die nog weinig smaak afgeven zodat het fruit steeds aan de bovenhand blijft. Wijnen met karakter, bewaarpotentieel en terroir, eigenlijk zeer on-Californisch. Zo weinig mogelijk artifificiele ingrepen in wijngaard en kelder. Geen insecticides. Goudgele kleur. In de mond onmiddellijk opvallende mineralige petroltoetsen (natte leisteen) maar ook fruit (gele rozijnen). Na wat opwarmen even een oxydatieve toets die doorkwam, maar nog wat later kwamen honing en iets als cream sherry voorbij. In de mond een spoor van oxydatie naar het einde toe en vlakker dan de neus beloofde; is echt toch wel op zijn einde, maar gezien de prijs een erg leuke wijn voor liefhebbers van oudere rieslings. 4,9 euro. 13/20 (*)

Sauvignon Blanc, Vintner Select, Parducci Wine, California, 2004: °1921 als teler maar pas vanaf 1932 ook actief als wijnmaker. Oudste wijnbedrijf van Mendocino County. In 1944 één van de eerste om Zinfandel als mono-cépage te verkopen. Vierde generatie. Sinds 2004 een deel van de Mendocino Wine Company onder wiens impuls het domein meer en meer de bio-weg op gaat. Bob Swain is de getalenteerde wijnmaker. Bekend voor zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding. 95% sauvignon blanc, 5% sémillon. 3 maanden op kleine vaatjes van amerikaanse eik. Helder en lichtgeel. In de neus heel rijpe, sappige doyenne-peer en lychee, en iets dat we niet konden identifieren maar dat de aanwezige vaders deed denken aan verse luier (als je het pak opendoet). Een wat mineralige attaque (veel leden vonden hem kruidig), met groene appel in finish en afdronk die ook frisse zuren bevat. Zeer aangename aperitief wijn. "Een wijn voor korte rokjes" aldus Gert… 8,15 euro. 13/20(*)

Sauvignon Blanc, Columbia Crest, Columbia Valley VA, Washington State, 2004: Wijnhuis aan de grens met Oregon, in het zuiden van de Washington State. Wijnmaker Doug Gore sinds 1982, sinds 1993 geholpen door de ervaren Ray Einberger, ex-wijnmaker van Opus One, die vandaag aan het hoofd van de kelder staat. Hij deed veel ervaring op in de Bordeaux. Eerste jaargang 1984. Eén van de beste van de State. Eigendom van Chateau Ste Michelle. 100% sauvignon blanc. Zeer bleke kleur. Eerst een boudoir-achtig aroma van schoonheidsproducten en bloesems, maar snel geëvolueerd naar zesty pompelmoes aroma's, later bij opwarmen ook viooltjes. In de mond witte pompelmoes die erg bitter eindigt, alsof je in de witte schil bijt. Wel een goed evenwicht maar weinig complexiteit. Correct. 8,45 euro. 12,5/20. (*)

Chardonnay, Stimson Estate, Columbia Valley, Washington State, 2003: Gloednieuwe vestiging van Chateau Ste Michelle waar een commerciële witte en rode wijn voor de Europese markt worden gemaakt. Helder en mooi gele kleur. Heel aardige neus met goed geïntegreerd hout (toast) en veel fruit (abrikoos). Bij opwarmen komt de vanille sterker door. In de mond zeer boterige attaque, fris en evenwichtig en erg commercieel. Tot nu toe echt OK maar dan komt een storend lange afdronk van bitter en zwaar hout. Jammer. 8,5 euro. 11,5/20.

Chardonnay, Sonoma Hill Winery, Sonoma County, California, 2002: Wijngaarden in Carneros, Alexander Valley, Knight's Valley en Russian River Valley. Wijnmaker Tim Wong. Jong bedrijf (°1994), opgericht om custom en private label wijnen te maken. Ook de Healdsburg Vineyard wijnen worden hier gemaakt. Helder en mooi geel. Heel eigenaardige neus met iets zilts, geen fruit en evoluerend naar ranzigheid en zelfs iets kurk-achtig. Ook in de mond geen fruit op een vleugje oude gele kelderappel na. Impressie van verbrande boter. 9/20. 8,95 euro.

Chardonnay Vineyard Select, Parducci, Mendocino County, 2004: Helder en eerder bleek voor een chardonnay uit de VS. In de neus zeer weinig hout, wel verse, net gearriveerde mandarijntjes. Europese stijl. Leuk, fris en fruitig, heel mooie structuur. Bewonderenswaardig. Verzoende ons opnieuw met de VS. 14,5/20. * 11 euro. Eén van mijn favorieten !

Chardonnay, 'Barrel fermented', Lambert Bridge, Sonoma County, California: °1969 door Gerald Lambert. In 1993 kocht de Chambers familie het wijngoed. 22 percelen verspreid over in meerderheid Dry Creek, maar ook in Alexander Valley, Russian River Valley, Sonoma Valley, Sonoma County en Placer County. Het domein maakt bijna uitsluitend blends ("blending for complexity") van de verschillende wijngaarden. Rijke en complexe wijnen. Oenologe Jill Davis (University of California) is hoofd-wijnmaker, met Mitch Firestone-Gillis als haar assistant. 100% barrel fermented op franse eik. Kleine produktie. Heldere, briljante kleur, wat stroperig. Aroma met rijke boter, toast, honing. In de mond mooie aangename zachte vanille en toast bedekt met een laagje rijp fruit. Zéér mooie afdronk. Een genereuze, rijke wijn die een beetje aan Meursault doet denken. Topniveau. 16/20. 15,5 euro, maar uitverkocht bij Vinam (wel nog in de kelders van purpur). **

Grand Reserve, Pinot Noir, White Eagle Mountain, Mendocino County, California, 2003: Kleine wijngaard van 6ha in de heuvels van Ukiah. Wijnmaker Tom Stewart. Vrij donkere kleur voor een pinot noir. In de neus koffie, chocola en aardbei maar in de mond wrang, dun en licht. 9,9 euro. 8/20.

Pinot Noir, Kenwood Vineyards, Russian River Valley AVA, Sonoma County, California, 2000: In 1970 opgericht door Mike Lee en Martin Lee Kenwood, samen met hun schoonbroer John Sheela. Mike was de wijnmaker. Verkocht aan de Heck Estates groep (schuimwijn-specialisten). Echte pinot kleur met al wat veroudering. In het aroma gemengde bosvruchten, leer, frambozen, bosaardbeien, kreupelhout, leer, erg veelzijdig. Zéér mooie mond. Zeer goed gedoseerd en versmolten hout. Veel fruit. 16,75 euro. Uitverkocht bij Vinam, wel nog in de purpur kelders. 15,5/20. **

Merlot, Stimson Estate Cellars, Columbia Valley, Washington State, 2003: Correcte kleur. Klein rood fruit, snoep en veel vanille. "Vanille, vanille en nog iets anders". Na opwarmen bijna karikaturaal. In de mond opnieuw veel vanille, veel suikers, ook fruit (vliersiroop), zoete fruitsnoepjes. Een coca-cola wijn, veel te zoet, best wel correct indien koud geserveerd maar dan weer veel te duur. Wijn voor niet-wijn-drinkers. 11/20. 8,5 euro.

Merlot, Chateau Ste Michelle, Columbia Valley, Washington State, 2000:. Oudste wijnbedrijf van de regio. Zowel in 1988 als in 2004 verkozen als beste wijndomein van de VS door het tijdschrift Wine Enthusiast. °1934 als vooral producent van versterkte zoete wijnen. 1967 begon het bedrijf met een lijn wijnen die met de vitis vinifera druif (de Europese dus) gebruikten in plaats van de Amerikaanse soorten. De legendarische Californische wijnmaker en consultant Andre Tchelistcheff leidde het proejct en de eerste druivelaars werden in 1972 aangeplant in Cold Creek Vineyard en zijn vandaag één van de oudste wijngaarden van de staat. In 1976 werd er ook een echt château gebouwd en werd de naam veranderd in Chateau Ste Michelle. Vandaag is het domein niet alleen een pionier maar ook één van de meest vernieuwende van de staat. Bob Bertheau is de wijnmaker. Zeer uitgebreid gamma. Momenteel ook heel interessante experimenten in partnership met Piero Antinori (Col Solari) en Dr Ernst Loosen (Eroica). 96% merlot, 3% cab f, 1% cab s. 15 maanden op Amerikaanse en Franse eik. Mooie kleur, beetje evolutie. In het aroma bessen inclusief de twijgjes en klein rood fruit, later ook een spoor van munt. In de mond goed gestructureerd en europees van stijl. Een warme kruidigheid maar ook forse tannines (maar niet storend) die erop duiden dat de wijn nog wel wat kan hebben. Mooie complexiteit ook en een lange afdronk. 13,75 euro. 15/20. *(*)

Grand Estate Cabernet Sauvignon, Columbia Crest, Columbia Valley, Washington State, 2000: 96% cab s, 4% merlot. Diepzwarte kleur. In het aroma zwarte chocola (van die echte aan 90% cacao), geboende eiken kast en zwart fruit, een uitnodigend aroma. Opent zeer zacht, mooi versmolten, mooi fruitig en heel consistent. Krachtpatsertje wel dat ideaal moet zijn bij een T-Bone Steak en met de subtiliteit van een goedendag, maar ook een mooie wijn. 9,9 euro. 14/20 *

Cabernet Sauvignon, Aphrodite Cellars, Napa Valley, California, 1999: Dit domein maakt maar één wijn, een 100% cabernet sauvignon. Franse eik. Kleur in de richting van een Bordeaux. In de neus eucalyptus, jong gekneusd hout, zeep zeiden sommigen, niet goed gewassen mens zeiden anderen. Ook in de mond eucalyptus, net een Australiër, en een beetje wrang en gewrongen. 10/20 maar evolueerde in het glas positief en werd elegant en fijn, wat meer naar de 12/20 gaat. 13,65 euro.

Cabernet Sauvignon, Avalon Winery, Napa Valley, California, 2000: Klein domein. Eigenaardig aroma met zwavel, oude kelder (oude kelt), munt en een puntje moerbei. In de mond moerbei, cassis, champignons, zeer robuuste, aardse terroirwijn, erg complex. Zachte tannines. 12/20 maar evoluerend naar 13,5/20, maar niet makkelijk. 16 euro. (*)

Old Vines Zinfandel, Villa Mt Eden, Napa Valley, California, 2001: °1881. Mike McGrath sinds 1982 (daarvoor bij Charles Krug en William Hill). Klein maar fijn wijngoed. In het aroma witte peper, speculaas en gestoofd/gekookt fruit. In de mond cassis, veel fruit, witte chocola, een beetje zoet maar wel goed evenwicht, erg warme afdronk. Véél alcohol, 14,9%. Moet goed gaan bij Polle Poblano. 11 euro. 13/20 (*)

Reserve, Petite Sirah, Harmony Vineyards, Ukiah, California, 2004: Ukiah. Klein domein in Noord-California. Oudste Petite Sirah wijngaarden van Californië (1907). De Reserve Sirah wordt maar om de drie à vijf jaar gebotteld, wanneer het jaar goed genoeg is. Zeer veel fruit met vooral cassis. Een zoete attaque, veel fruit, maar wordt dan erg fris en zelfs wat te fris. Niet in balans vonden we, maar waarschijnlijk te jong, was de overheersende opinie. 9,9 euro. 12?/20

Conclusie: Inderdaad, een power-degustatie dus... Erg onevenwichtig, met hele lekkere dingen en ook hele on-lekkere dingen en de clichés rond de VS zijn noch bevestigd noch ontkracht. Parducci blijft een domein dat bij elke kennismaking indruk maakt en dat we misschien maar eens vollediger moeten proeven (Zuiver is een Parducci woord...). Toch achteraf de indruk dat met een beetje meer medewerking van de wijnhandelaar de degustatie completer zou geweest zijn.