5 december 2007: UmbriŽ



CSP zend zijn leden uit: en bij voorkeur naar plaatsen waar het goed wijn proeven is. De mooiste pareltjes meebrengen is dan ook een verplichting en deze keer liet Danny zien wat hij had meegebracht. Of hij wou dat toch doen...een plotse ziekte velde onze dappere wijnspeurder en deze degustatie gebeurde dan ook zonder de specialist.
We proefden vier droge witte, zes rode en een zoete witte om af te sluiten.

Belloro, Cantina Custodi, Orvieto Classico, 2006: Domein in Orvieto. 70ha landbouwgrond in het gehucht Canale, met olijfbomen, akkergrond en 37ha wijngaard, waarvan de helft wordt gebruikt binnen de DOC Orvieto. Maakt wijn sinds 2003. Moderne installaties in een gloednieuw gebouw waar zowel inox als eik wordt gebruikt. Eigendom van Gian Franco Custodi, met dochter Laura als oenologe en Maurilio Chioccia als consulent (zie Cardeto). Ook de andere dochter Chiara bereidt zich voor om in het bedrijf te komen. Jong maar veelbelovend bedrijf. 6,5 euro bij UmbriŽ.be. 40% grechetto, 30% procanico en verdello, 10% drupeggio, 10% chardonnay. 15 dagen fermentatie op inox aan 15-16įC. 4 maanden inox. Wat eerst opvalt in de neus was appel ŗ la sauvignon blanc, daarna verse ananas en veel andere eerder zwoele toetsen. In de mond wat gist en bloemen, opnieuw die ananas, opvallend mooie volle wijn met een mooie afdronk. Excellente prijs/kwaliteitsverhouding ! **

Colbadia, Cantina Cardeto, Umbria Bianco IGT, 2006: De coŲperatieve Cantina Cardeto wordt in 1949 gesticht. In 1990 begon de bouw van een nieuwe cantina in Cardeto, vlakbij Orvieto. Moderniseerden ook hun productie-apparaat en deden grote inspanningen in de wijngaarden. 1000 ha wijngaard, waarvan 160ha rood, met meer dan 350 leden. Jaarlijkse productie van 2,5 miljoen flessen. Maurilio Chioccia is de oenoloog en directeur, af en toe geholpen door de bekende consultant Ricardo Cotarella. Zeer constant met de witte Colbadia en de rode Nero della Greca als toppers. Samenwerking met de unviersiteiten van Milaan en Vierbo om nog interessantere wijnen te kunnen maken. 9,2 euro bij UmbriŽ.be. 75% procanico, 25% sauvignon blanc. (Fles was niet gekoeld, gewoon kelderfris). Eik en pakken exotisch fruit, zelfs wat specerijen en peper. In de mond opnieuw peper, maar ook twijgjes en peer. Vinnige afdronk met toetsen van harde groene peer; erg lekker *(*)

Febeo, Orvieto Classico Superiore, Cantina Cardeto, 2006: 9,2 euro bij UmbriŽ.be. 55% procanico, 20% chardonnay, 15% cerdello, 10% drupeggio, 5% grechetto. In de neus boter, een vleugje bloemen; in de mond eerder dun, weinig body, geen fruit, bijna als een goedkope supermarktwijn; goed voor de saus.

San Giovanni, Orvieto Classico Superiore, Castello della Sala, 2006: Het landgoed Castello della Sala maakt al sinds 1940 deel uit van de stal van Antinori en is het bekendst voor zijn Cervaro della Sale. 500ha groot domein, waarvan 160 met wijngaarden, en ooit door Antinori aangekocht om er de witte wijn activiteit in onder te brengen. Klei met vulkanische elementen. Ligt op 18km van Orvieto. 10,6 euro in ItaliŽ bij de COOP. 50% grechetto, 25% procanico, 25% pinot bianco, viognier en riesling. Inox. De techniek van de crio-maceratie wordt hier toegepast. In het aroma troffen we violetsnoepjes (van die harde paarse) en drop (opvallend! in witte wijn ? ); in de mond een aardig sprankeltje, een duidelijk bittertje van witte pompelmoes; fris en goed gestructureerd en een mooie adronk; goede evolutie in het glas **

Piancoleto, Rosso Umbria IGT, Cantina Custodi, 2005: 6,7 euro bij UmbrŽ.be. 70% merlot, 30% sangiovese. 4 ŗ 5 maanden inox. Vulkanische ondergrond, zand met klei. 5 ŗ 6 dagen schilweking op 25įC. Heldergekleurd (veel merlot). In de neus vooral rode besjes, typisch merlot; in de mond vrolijk, licht en eenvoudig; retronasaal wat kruiden; een simpele, leuke maaltijdwijn, jong te drinken (*)

Austero, Merlot, Umbria IGT, Cantina Custodi, 2004: 12,7 euro. Helder, iets donkerder dan de vorige; caramel, koffie, braadjus van everzwijn, wat zoete kers; stevig, een beetje rokerig, ook hier weer die koffie en caramel, met forse tannines, moet goed bij eten gaan; **

Montefalco Rosso DOC, Rocca di Fabri, 2003: Gesticht door Pietro Vitali, een lokaal zakenman, in 1984. 60ha. Gebruikt alleen eigen druiven. Gespecialiseerd in Montefalco, Sagrantino en witte Colli Martini. 9,8 euro. 65% sangiovese, 15% sagrantino, 20% andere soorten. In de neus krieken en munt; in de mond een mooie zachte attaque, veel kriekenfruit en body *(*)

Rosso, Arnaldo-Caprai, Montefalco DOC, 2004: Familie Caprai. Papa Arnaldo, een zakenman uit de textielsector, kocht in 1971 het domein Val di Maggio met 5ha wijngaard. Raakte zo overtuigd van het potentieel van de sagrantino druif dat hij omliggende wijngaarden begon op te kopen. Zoon Marco Caprai leerde de stiel van papa en nam in 1988 de leiding over en begon vanaf 1991 stevige investeringen te doen in wijngaarden, nieuwe technologieŽn en wetenschappelijk onderzoek naar de sagrantino druif. Heeft een deel van zijn stokken zelfs uitgerust met micro-chips die de rijpheid van zijn planten, de droogte en andere factoren opvolgt. Gebruikt tegenwoordig een barcode op zijn silicoon-kurken die alle info over de wijn bevat. Landgoed van 150 ha, met 90ha in productie, goed voor 600.000 flessen waarvan 120.000 sagrantino. Eťn van de eerste die een secco sagrantino maakten. Zijn raadgever is de toscaanse oenoloog Attilio Pagli. Specialist voor de appellatie en vooral de sagrantino druif. 11,2 euro in Umbrie. 70% sangiovese, 15% sagrantino, 15% merlot. Kruidige neus met toetsen van chocola; zacht en vrouwelijk, eerder floraal. *(*)

Nero della Greca, Umbria Rosso IGT, Cantina Cardeto, 2003: 16,4 euro ij UmbriŽ.be. 85% sangiovese, 15% merlot. Oude wijnstokken en 12 maanden Franse eik. Donkere, intense kleur. Iets vaags rokerigs, zoals op een wandeling wanneer iemand ver in de verte een houtvuur stookt (iemand vernoemde gewonnen brood met suiker); in de mond kruidig, met stevige tannines en een zeer mooie structuur; leuke afdronk; heel complexe evolutie: excellente wijn ***

Rubesco, Vigna Monticchio, Torgiano Rosso Riserva DOCG, Lungarotti, 2000: Torgiano. Giorgio Lungarotti stichtte in de vroege jaren 60 dit wijndomein, begon op een vooruitstrevende manier te vinifieren en plantte nieuwe varianten als de cabernet sauvignon en de chardonnay druif aan. In de jaren 70 creŽerde hij de Rubesco Riserva en vooral de cru Vigna Monticchio die de regio rond Torgiano uit de wijn-anonimiteit bracht en die voor de eerste maal bewees dat in UmbriŽ ook rode wijn gemaakt kon worden. Hij overleed in 1999 op 89-jarige leeftijd, maar zijn dochter Chiara en stiefdochter Teresa zetten zijn werk voort. Chiara is de manager, een agronome die heel wat vernieuwingen doorvoerde in de wijngaard ťn de kelder, Teresa is de oenologe die sindsdien al twee nieuwe cuvťes creŽerde, de witte Aurente en de rode Giubilante. De druiven van de hoger gelegen wijngaarden worden gebruikt voor de topcuvťes, die uit de vallei voor de jonger te drinken basiswijnen. Alhoewel er met respect voor de natuur gewerkt wordt niet echt bio. In de kelder zal eerder met botti dan met barriques gewerkt worden en de grote cuvťes krijgen ook een lange flesrijping alvorens ze verkocht worden. De laatste jaren werd er opnieuw geinvesteerd in technologie en werden bekwame consultants als Denis Dubourdieu en Lorenzo Landi aangetrokken. Vincenzo Pepe is de vaste oenoloog naast Teresa. 250ha in Torgiano (plus nog eens 40 die ze pachtten), 20ha in Montefalco. Goed voor een jaarproductie van 3 miljoen flessen (bijna de helft voor de export). 28 euro UmbriŽ.be. 70% sangiovese, 30% canaiolo. Zeer gesloten neus; in de mond echter rijk, fluwelig en versmolten, zeer harmonieus, eerst bramen maar achteraan rijk gemengd fruit ***

Sagrantino di Montefalco, Spoleto Ducale, 2001: Gesticht in 1969 in Spoleto als de Cantina dei Colli Spoletini. Cooperatieve die in 1973 zijn eerste echte wijnen op de markt bracht (ze waren toen met z'n 50). 259ha wijngaard in DOC en DOCG gebied. Ooit 12 euro betaald, uit de kelder van Danny. In de neus vochtige bosgrond en leder; in de mond een zoetje, leder, pruimen en bramen en "staal", stevige tannines; de dag later noteerde Thomas chocola, framboos en afgebrand huis; kindermoord…maar wel al zeer ok ! **

Pertusa, Cantina Custodi, Orvieto Classico Superiore Vendemmia Tardiva DOC: 20,2 euro in BelgiŽ. Aroma met kweeperengelei (hťťl duidelijk) en opgelegde vijgen. Zeer zoet maar ook voldoende fris. Beetje plakkerig wel *

Conclusie: Een nieuwe CSP regel: wanneer degene die de degustatie heeft voorbereid ziek is wordt ze verschoven. Danny's afwezigheid maakte de degustatie minder leuk en interessant. Conclusie rond UmbriŽ ? eker zo interessant als onze vorige Italiaanse, de Marche. Misschien toch eens met de UmbriŽrs uit Geel gaan praten (zie onder).