6 september 2006: Vinikus



Onze eerste van het nieuwe seizoen en onmiddellijk kan de president nog eens lui zijn beentjes onder de tafel schuiven. Danny organiseerde immers en de vakkundige uitleg werd gedaan door Gerd, de sympathieke eigenaar van wijnhandel Vinikus. "Bio" is het thema en initieel werd hier met véél scepsis naar uitgekeken. Danny's lovende woorden wekten toch onze nieuwsgierigheid en dat hebben we ons niet beklaagd.
We proefden zeven droge witte, twee zoete en tien rode

Würzburger Stein, Silvaner Kabinett Trocken, Weingut Am Stein, 2004: Ooit was de Würzburger Stein in Frankenland een legendarische wijngaard die even hoog werd ingeschat als de grootste clos van de Bourgogne. Phylloxera en een paar wereldoorlogen later zijn de wijnen van deze wijngaard niet langer zo bekend, maar wel terug heel betaalbaar. Ludwig en Sandra Knoll maken hier een een zeer mooie silvaner, een wat onderschatte druif die echter op dit terroir, met zijn lagen verweerde schelpkalk, bijzonder tot zijn recht komt. De kleur is bleek, strogeel en helder. In de neus vooral bloemen, wat limoen, heel zuiver. In de mond zeer fris en droog, met een mooie structuur en een aangename, duidelijke afdronk. 10,8 euro. **

Schlossberg, Riesling Spätlese Trocken, Weingut Sander, Rheinhessen, 2005: De nog jonge Stefan Sander zwaait hier de scepter, maar het domein is al sinds 1950 bezig met biologische wijnbouw en is dan ook één van de oudste bio-wijnboeren van Duitsland. Deze riesling komt uit een wijngaard met veel kalk, klei en leem. Zeer licht strogeel en helder. Droog, met veel citrusfruit en erg mineralig. In de mond opent hij met heel fruitige tonen met een minerale toets, wordt dan zeer fris en droog maar blijft goed gestructureerd. Zeer zuivere lange afdronk. 7,95 euro **

Geyersberg, Riesling Spätlese Trocken, Weingut Johann Geil i. Erben, Rheinhessen, 2005: Al anderhalve eeuw zit deze familie in de wijnbouw, maar met zoon Johannes (°1978) is er een bijzonder talent opgestaan. Net als Sander lid van Message in a Bottle, een vereniging voor jonge talentvolle wijnmakers. Johannes vindt dit nu al één van de beste rieslings die het domein ooit maakte en dit kunnen we alleen maar bevestigen. Lichte, heldere kleur. Zwoel en exotisch aroma met nectarine, perzik...na een tijdje in het glas nog meer uitgesproken en Gert (met een t, niet de Vinikus-Gerd dus) vond de neus nu "pure sex", "zwoele haïtiaanse onderbuik" en verloor bijna alle controle over zichzelf. In de mond was deze wijn vet en diep maar toch ook fris en naar het einde eveneens erg complex, met een hele mooie zwoele ondertoon. Dankzij de werkelijk uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding een echte CSP wijn, meteen ook de eerste extase van de avond en wijn van de maand. 8,15 euro. Eerst **(*) maar evolueerde in het glas naar ***.

Riesling **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Weingut Ansgar Clüsserath, Mosel, 2004: Eva Clüsserath is sinds 2001 de wijnmaakster van dit zeer kleine (4ha) maar ook zeer fijne domein in de Moezel. Zeer veel leisteen in de bodem en dus een heel ander karakter dan de vorige riesling. Vier maanden sur lie gerijpt in grote houten fusten van 1200 liter. Eva gebruikt hier net hetzelfde syteem als wij en dit is haar twee-sterren-wijn. Mooie, heldere kleur. Eerst een zeer eigenaardig aroma dat zo mineralig is dat het doet denken aan aardolie en waar pas na een paar minuten wat meer fruit doorkwam. Vooral zéér zuiver. In de mond intens en complex met véél diepgang en een schitterende afdronk. Heel lekkere wijn die zich maar bleef ontwikkelen. Moet ongeveer perfect zijn bij een mooie vis (zonder saus). Een wijn als een heldere lente-ochtend. 12,3 euro. ***

Riesling ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Weingut Ansgar Clüsserath, Mosel, 2004: ...en dit is dus de drie-sterren-wijn van Eva. In de neus valt de verwantschap op maar hij is complexer en evolueert sneller naar geel fruit. In de mond zéér elegant, fijn, fris, met veel minerale elementen, een stevige alcoholtoets wel maar ook zéér complex. Geweldig en indrukwekkend lekker. 16,5 euro. ***(*)

Königsbacher Ölberg, Riesling, Weingut Christmann, Pfalz, 2003: Eén van de beste drie domeinen van de Pfalz sinds zoon Steffen het beleid overnam. VDP-lid. Volledig biodynamisch. Heel andere bodems dan de vorige Rieslings en dat proef je. Exotisch en heavy in de neus, zeer rijp, wat petrol en zeker botrytis. Erg geweldige mond, zeer rijp, overrijp zelfs met ook hier die botrytis toets. Zo stevig dat het een beetje karikaturaal werd. "Erover" maar toch nog ook voluptueus en lekker. Als een voorheen al weelderige dame die net een kilootje teveel weegt. 17,55 euro. *(*)

Reiterpfad, Ruppertsberg, Riesling Grosses Gewachs, Weingut Christmann, Pfalz, 2003: Dezelfde weelderige dame na een dieet en een half jaar sport. Een zeer verfijnd aroma, zonder het overrijpe, maar toch erg goed gestructureerd en stevig terwijl elegantie en complexiteit bewaard blijven; evolueerde in het glas naar wat exotischere toetsen (ananas); een aroma waaraan je kan blijven ruiken; in de mond zeer elegant, complex en fijn, heel mooi evenwicht; een zeer zuivere, pure, evenwichtige wijn; groots ! 24,4 euro. ***(*)

Frühburgunder, Spätlese Trocken, Weingut Johann Geil i. Erben, 2005:De eerste rode. Gemaakt met de zeldzame frühburgunder of pinot madeleine of pinot précoce noir. Zeer herkenbaar in het aroma: melkchocolade. Een prachtige hedonistische zomer-wijn, vol levenslust, puur drinkplezier. Absoluut (h)eerlijk, heel open en ook voor iedereen apprecieerbaar. Mooie prijs ook (9,5 euro) ! ****

La Tentation, Jean-Claude Lapalu, Beaujolais-Villages, 2005: Biodynamisch en gemaakt door een halve kluizenaar die alle publiciteit schuwt. Heel aparte Beaujolais die meer richting Bourgogne gaat en er vaak niet van te onderscheiden is (en dat is zowel een zegen (lekker…) als een vloek (…maar niet wat je verwacht als je een Beaujolais koopt). De wijnboer noemt deze fles ook Cuvée Zero omdat hij op geen enkele manier de smaak probeert te sturen in de kelder: dat wil zeggen geen chaptalisatie, geen toegevoegde gisten en geen sulfiet. De wijnstokken zijn tot 100jaar oud en zéér dicht aangeplant (13.000 stokken/ha). Mooie, redelijk diepe kleur. Opmerkelijk aroma dat mij deed terugdenken aan de koeienstal van grootvader: mest, koezweet, stro. In de mond zeer fris, zelfs wat tintelend, met zuiver en lekker fruit. Op de een of de andere manier een echte boerderijwijn die goed moet combineren met verse op de boerderij gemaakte bloedworst of ander vlees dat ook zo'n boerderij-stempel draagt. 10,2 euro. *

Rang du Merle, Jean-Claude Lapalu, Beaujolais-Villages, 2003: Opmerkelijke fles, gemaakt met de druiven die na de oogst aan de stokken bleven hangen voor de merels. Zeer complex en interessant aroma met nootmuskaat en tabak als duidelijkste. In de mond donker intens fruit van zwarte bessen, al van de eerste slok vol en complex, heel stevige wijn met zeer goed geïntegreerd hout. In de afdronk heel duidelijk vlierbessen. 20,9 euro. **

Bricc Rocche, La Luna del Rospo, Barbera d'Asti, 2003: Een Italiaans domein maar eigendom van een Duits koppel, geholpen door de oenoloog Guiliano Noé. 40jaar oude stokken op één van de historische cru's van de regio. Rijpt op grote houten vaten. Zeer donkere, intense kleur. Enorm geconcentreerde neus, bijna monolitisch. Toch volgens ons zeer veelbelovend na nog wat jaren fles (of decanteren). Deed Ghil en mij denken aan de malbec van Nieto Senetiner die dat ook heel sterk heeft. In de mond zeer veel peper en een geslaagde structuur maar ook hier de indruk van nog helemaal open te moeten bloeien. 10,75 euro. *

Solo per Laura, La Luna del Rospo, Barbera d'Asti, 2003: Gemaakt met de beste en oudste stokken. 100% barbera. Lijkt qua aroma op de Bricc Rocche maar heeft al in de neus meer diepgang, meer complexiteit, meer fruit (pruimen, opnieuw een beetje à la argentijnse malbec). In de mond ronduit schitterend, heel complex, zijdezacht, warm, mooi, fruitig en vlezig. Indrukwekkend. Duur maar in feite een koopje. Gemaakt met liefde (Laura is de jongste dochter van het koppel). 17,95 euro ****

Khayyâm, Mas de Libian, Côtes du Rhône Villages, 2004: Hélène Thibon, een klein freel knap vrouwtje maakt wijnen die meer met haar karakter te maken hebben dan met haar uiterlijk: koppig en zonder toegevingen de absolute uitdrukking van hun terroir. Sinds de herfst van 2005 volledig biodynamisch, maar al lang daarvoor géén pesticides, herbicides of insecticides. 65% grenache, 25% syrah en 10% mourvèdre. Zeer donkere wijn. Zeer geblokt aroma met inkt , alcohol, medicijnen. In de mond hard, stroef en moeilijk. Decanteren ? Te jong ? 9,65 euro.

La Calade, Mas de Libian, Côtes du Rhône Villages, 2004: 100% mourvèdre. Fruitiger en zachter dan de Khayyam, opvallende vlierbes-aroma's; veel beter geïntegreerd dan de K, heeft structuur, body én karakter: een echte mourvèdre van een terroir dat voor deze druif geschikt is. *(*)

Solstice IV, Vin de Pays Porte de Méditerranée, Domaine Viret, 2004: Toen Alain Viret begin jaren tachtig de boeren in zijn streek zag ziek worden door alle chemische rommel waaraan ze werden blootgesteld is hij beginnen nadenken over biologische en later biodynamische wijnbouw en tot vandaag is hij daar niet mee gestopt. Waarschijnlijk vandaag één van de wijnboeren die hier het verst in gaan (een bezoek aan de website is echt de moeite). Zijn wijnen weerspiegelen op de meest zuivere manier hun terroir. Heel speciale wijnkelder. Mourvèdre, merlot, cabernet sauvignon, caladoc, grenache, carignan. Aroma's met zuiver fruit, tamelijk intens en erg aangenaam, een echte eetwijn; warm en fruitig, met een aangename prijs. Heel wat fans rond de proeftafel. 7,5 euro. Minder mijn stijl. * maar velen vonden **.

Renaissance, Côtes du Rhône Villages, 2003: Grenache, syrah en mourvèdre, met ongeveer 40jaar oude stokken. Met de hand geoogst. Lange schilweking en daarna 18 maanden op beton. Heel speciaal. In het aroma werd curry, OXO, Aveve-winkel etc ontdekt; in de mond was hij warm, vlezig, rijk en straf en veel aangenamer dan in de neus; over de hele lijn wel complex en goed gemaakt; erg apart. 12,45 euro. *(*)

Emergence, Côtes du Rhône Villages, 2003: Grenache, syrah en carignan. 24 maanden barrique en cuve. 16,7% alcohol ! Aroma van kirschwasser, stevig en zuiver en straf; ook in de mond viel het hoge alcoholgehalte sterk op; bijna een likeur …weinig enthousiasme bij de proevers maar proefvermoeidheid en tijdgebrek (had moeten gedecanteerd worden) speelden niet in zijn voordeel. 22,3 euro. *

Riesling Spätlese, Trittenheimer Apotheke, Weingut Ansgar Clüsserath, Mosel, 2004: De dessertwijnen kwamen nu aan de beurt en we begonnen met een halfzoete. Zeer fruitige halfzoete wijn, goed gebalanceerd en fel gewaardeerd aan de proeftafel: bij fruitsla en eerder bij apero of voorgerecht dan dessert. 14,3 euro. **

Huxelrebe Trockenbeerenauslese, Weingut Johann Geil i. erben, Rheinhessen, 2005: In het aroma duidelijke botrytis tonen, maar ook exotisch fruit en rabarber; mooie structuur, perfecte balans zoet-zuur, zeer intense afdronk; nog heel jong maar wel al heel lekker. 24,65 euro. ***

Conclusie: Ons scepticisme werd bedolven onder de schitterende aroma's en smaken die deze avond op de proeftafel verschenen. Eigenzinnig zijn ze vaak wel, deze wijnen, maar ze zijn ook zonder uitzondering interessant en goed gemaakt. Zelden zoveel toppers na ekaar geproefd(vooral in wit bleven de treffers maar komen). Zeer deskundige uitleg door Gerd Brabant van Vinikus. Sympathiek, jong, begeesterd, zonder pretentie en met een heel duidelijke politiek rond het samenstellen van zijn gamma. Een proeftafel waarheen ik mij op elke wijnbeurs zal reppen en heel wat dingen die binnenkort mijn kelder zullen aanvullen.