6 november 2013: Ziereisen



Het begon met een enkele fles spätburgunder die ik kocht in een wijnhandel in Freiburg omdat de wijnhandelaar het domein beschreef als één van de opkomende toppers van de regio. De fles lag bijna twee jaar onaangeroerd in mijn kelder tot er een zondagse kip voorbij kwam, en ik zo snel geen op dronk zijnde pinot noir vond. Het werd een varrassing van formaat, en toen ik er achter kwam dat Efringen-Kirchen op de weg van mijn moederbedrijf naar huis lag, zijn er ettelijke bezoeken gevolgd. De kwaliteit van de wijnen bevind zich op dezelfde hoogte als de sympathie die ik voel voor deze mensen, wijnbouwers zonder pretentie, echte boeren eigenlijk, maar die schitterende wijnen maken. Het moest er dus ooit eens van komen...
We proefden twee schuimwijnen, zes witte en zes rode.

Ohrechruebler, Gutedel Extra Brut, 2003: Domein in Efringen-Kirchen. Gemengd bedrijf voor asperges, fruit en wijn. 8ha met de helft spätburgunder, 25% gutedel en voor de rest weissburgunder, grauburgunder, chardonnay, gewurztraminer en regent. Meer dan 200 jaar oude wijnkelder. Hanspeter Ziereisen. Overtuigd van het belang van terroir en alle wijnen dragen de vermelding van de wijngaard. Mikt op atletische, krachtige en toch elegante wijnen. Bio zonder certificaat maar met heel veel werk in de wijngaard. Zorgvuldige triage. Lange schilweking. Geen filtering, zo goed als geen sulfiet en lange vatrijping in grote eeuwenoude houten vaten voor de witte wijnen. Voor de top-roden wordt barrique gebruikt, maar met maar een klein percentage nieuwe. Gaat richting vin naturel en is de enige in Duitsland voor zover ik weet. 10 euro op het domein. 100% gutedel. Kaas en okkernoten, maar helaas ook voorbij en dood, een jaar of twee geleden was dit nog schitterend. ♥

Pinot Extra Brut, 2003: 15 euro. Gist, dan honing, dan kelderappeltjes…gekarameliseerde appelbeignets ! in de mond lang, breed en mooie mineraligheid; ♥♥♥

Heugumber, 2012: 5,4 euro. 100% gutedel. Bloemekes, lentejurkjes, later wat citrus; eenvoudig maar leuk; een dag later nog ok, maar het lentefrisse was eraf ♥(♥)

Gutedel, Steingrüble, 2011: 100% 25jaar oude chasselas. 11,5%. Gefermenteerd op de eigen gisten. 11 maanden rijping sur lie op holzfass. Zo apart dat hij alleen als Deutscher Tafelwein werd erkend. Mooie tonen in de neus, duidelijk hout maar ook sinaasappel en mineraliteit; zeste van appelsien, hout, elegante zuren, zuiver en mooie balans ♥♥(♥)

Lûgle, Weissburgunder, 2010: 20 maanden holzfass. Intense neus met mooie floraliteit en hout, later ook wat tabak; in de mond goei boter, fijn, mooi gestructureerd ♥♥♥

Musbrugger, Grauer Burgunder, 2007: 18 euro op het domein. Floraal, blonde tabak, iets rokerigs; in de mond heel lactisch en zacht maar met een fris pompelmoeszuurtje er door geweven; ok maar twee jaar geleden lekkerder ♥♥(♥)

Reizbrunnen, Gew*ûrztraminer, 2012: 12 euro op het domein. Fermentatie op holzfass. Lychee en typerende gewürz-tonen; in de mond redelijk fris en niet te zwaar, ook hier de lychee, perfect voor de Thai keuken; Dag 2: interessante neus, fijn en iets heel schwarzwaldachtigs (het restaurant); echt een heel apart parfum in de mond, absoluut niet zoet, in de afdronk echt een parfum ♥♥

Hard, Chardonnay, 2010: 10% nieuwe en 90% gebruikte eik. 20 maanden sur lie. Ongefilterd. Elegante, fijne chardonnay met duidelijke holzfass invloed, later wat cresson en tabak; mooie fraicheur maar ook veel diepgang; mooie zuren, lijkt wel te vibreren; ♥♥

Zünderobsi, 2008: Pinot noir, regent en syrah. 5 weken schilweking. 20% nieuwe en 80% gebruikte barrique. Zonder opties ! haha; heel aardige, sympathieke neus, lekker; fris, leuk en fruitig, en wat Rhône achtig volgens sommigen; frisse fruitige afdronk; zonder pretentie, sehr ziereisen ♥♥

Blauer Spätburgunder, 2011: 9 euro op het domein. Ongefilterd. 4 weken schilweking, dan 20 maanden holzfass. Rode bosvruchten in de neus; redelijk fris, nogal scherpe tannines dan pas fruit; niet makkelijk, deze wijn; te herproeven ♥

Schulen, Blauer Spätburgunder, 2008: 18,5 euro op het domein. 18 maanden vatrijping, 20% nieuwe eik, 80% oude. Zeer mooie en complexe spatburgunder neus, heel fijn en elegant in de mond, heel mooi gemaakt met een mooie structuur; ♥♥♥

Rhini, Blauer Spätburgunder, 2009: 22 euro op het domein. 18 maanden vatrijping, 30% nieuwe. Wat een prachtige versmoltenheid, heel mooi vol, veel body, heel zuiver (zuivere lucht vanop de top van de berg); heel zacht in de mond, heel vrouwelijk, complex, poëtisch, “een mistige herfstochtend in een bos” volgens Kris, nog iets te jong wel (de paddestoelen stonden er nog niet…); ♥♥♥♥

Jaspis, Pinot Noir, 2010:45 euro op het domein. 10 weken schilweking. 22 maanden vatrijping, 20% nieuwe en 80% gebruikte eik. Ongefilterd. Nog erg gesloten maar een prachtige complexiteit schemert al zeker door; topwijn die echter nog heel in zichzelf zit; evolueerde de twee dagen erna zéér positief ♥♥♥

Gestad, Syrah, 2010:22 euro. 22 maanden vatrijping. Ongefilterd. Beetje reductie eerst, gekookte groenten, en pas na stevig walsen komt er wat fruit en koffie door; in de mond opvallend fris, veel zuren; Dag 2: chocola en koffie ! en beide goeie; in de mond fris, opvallend zelfs, maar ook mooi droog; twijfelgeval ♥(♥)

Conclusie: Opmerkelijke witte wijnen en heel mooie spätburgunder / pinot noir, maar toch een beetje teleurstellend, misschien niet de perfecte dag. Bijna alle wijnen hadden eigenlijk gekarafeerd moeten worden.