2 mei 2007: Ansgar ClüsserathOp aanraden van lid Danny: een vertikale degustatie bij Gerd van Vinikus, sympathiekste aller jonge wijnhandelaren. We fietsen onder begeleiding van Gerd door vijf jaargangen van de twee en de driesterren rieslings van Eva Clüsserath, dochter van Ansgar. Eva vinifieerde vanaf 2001 zelf de wijn op dit domein en we gaan een keertje hoe ze de weersomstandigheden al dan niet naar haar hand zette. Er werd op voorhand geen informatie gegeven over het jaar, en op 2003 na, wist niemand nog goed wat voor weer het dat jaar in de Moezel precies geweest was. Alle wijnen kwamen (uiteraard) van Vinikus.
We proefden vijftien witte wijnen.
Het domein Ansgar Clüsserath ligt in Trittenheim in de Moezel. Dochter Eva is sinds 2001 verantwoordelijk voor het wijnmaken nadat ze studeerde aan het Duitse wijninstituut in Geisenheim. Het is een klein domein van nauwelijks 4ha en de wijngaard ligt op de Trittenheimer Apotheke, een steile helling van de Moezelvallei met zeer veel leisteen. Er moet met de hand worden geplukt vanwege de steile hellingsgraad en dochter Eva is de eerste om de opbrengst te beperken zodat er meer concentratie in het glas komt. Ze werkt uitsluitend met de lokale giststammen ide op de huid van de geoogste druiven aanwezig zijn. Na vier, vijf maanden op de droesem worden ze gebotteld. Vandaag al moeilijk te krijgen maar eigenlijk nog een domein in volle ontwikkeling.


Riesling, **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WeinGut Ansgar Clüsserath, 2001: Een wat aparte, redelijk zwoele neus eerst, dan mooi fijn zuiver fruit, een vleugje petrol; in de mond zeer fris, met erg veel fruit (citrus), heel verfijnde zuren, een fijne afdronk en nog heel wat potentieel maar ook nu al zeer sterk. **

Riesling, **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2002: In de neus wat reductief, weinig fruit, zelfs een licht oxydatief trekje; ook in de mond niet echt fris, wat plat en saai.

Riesling, **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2003: Zeer veel fruit, vooral perzik. In de mond eveneens veel fruit (ananas, citrus), voldoende structuur, een eenvoudige maar zéér correcte wijn, gewoon lekker. *

Riesling, **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2004: heel licht parelend. Zeer reductief, stinkend zelfs, alleen mineralen, geen fruit; in de mond wel mooi fruit, zacht en primair, met een erg mooie ronde afdronk; wijn die zich nu niet in zijn beste fase bevindt. *

Steinreich, Riesling, **, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2005: Steinreich is de nieuwe naam voor de twee-sterren wijn van Eva. In de neus vooral fruit, met abrikoos en ananas; in de mond zeer evenwichtig, erg mooi vers fruit, eigenlijk de 2001 in een jongere fase; wijn die nu al erg goed is maar ook nog veel toekomst heeft **(*)

Riesling, ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2001: Zéér complexe neus met honing, mineralen, stekelbes, kruiden (oregano?); in de mond uitermate fijn en complex met erg mooie mineralige toetsen; perfect evenwicht; misschien wat korte afdronk; een prachtige wijn en de topper van de avond; ***

Riesling, ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2002: In vergelijking met de 01 veel geslotener, een beetje vlak en complexiteit missend; iemand vernoemde vingerkoekjes; in de mond wél zeer elegant; de thema's die de 01 uitschreeuwt, worden door deze wijn gefluisterd; toch wel verdienstelijk *

Riesling, ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2003: Eerste fles lichte TCA. Tweede fles zeer veel exotische fruit, zeer geconcentreerd, heel keugdig; rijp en vol fruit, heel opulent, heel rijke stijl, fruit, fruit en nog eens fruit, mooie afdronk met bittertje; mistte wel het evenwicht van een grote maar dit ligt aan het jaar. Voor de omstandigheden goed gelukt *(*)

Riesling, ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2004: Zeer interessant ! Dit zijn de proefnota's uit september 2006: aroma is complex en evolueert snel naar geel fruit en complexere tonen. In de mond zéér elegant, fijn, fris, veel minerale elemente, stevige alcoholtoets, erg complex; zéér lekker…***(*) Een half jaar later (nu dus...): in de neus wat vlak en vegetaal en sterk reductief; in de mond wel wat citrus maar voor de rest erg in zichzelf gekeerd en zéér terughoudend, wel een leuke afdronk. Moeilijk te kwoteren in deze fase.

Riesling, ***, Trittenheimer Apotheke, Trocken, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2005: In de neus nog erg gesloten, sporen van reductie maar ook van zuiver fruit; in de mond vooral erg zuiver en mooi fruit, vinnig en mooi gestructureerd, compact en sappig **(*)

Riesling Spätlese, Trittenheimer Apotheke, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2005: En hier komen de zoete wijnen dus, twee van Eva, en één die haar vader nog maakte. Voor de 2005: In de neus viel een tikje reductie op, maar nu ook nog veel fruit, mooie elegantie; in de mond mooi fruit, lekker complex, mooie structuur, maar allemaal nog erg jong; drinken op puur fruitplezier of laten liggen *

Riesling Spätlese, Trittenheimer Apotheke, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 2004: Eerst geproefd in september 06: Zeer fruitige halfzoete wijn, goed gebalanceerd en fel gewaardeerd aan de proeftafel: bij fruitsla en eerder bij apero of voorgerecht dan dessert. *(*) Nu compleet omgeslagen; aroma van brandende autoband of aardolie; de mond verraadt volgens mij al wel wat er nog allemaal moet (of kan) komen. Nu *, maar herproeven binnen 2-3 jaar.

Riesling Auslese, Trittenheimer Apotheke, Mosel, WG Ansgar Clüsserath, 1992: Deze wijn is nog door papa gemaakt; in de neus erg complex met amandelen, boenwas op een nieuwe kast; in de mond eerst erg fris, dan komt het zoete opwellen, dan terug het frisse en dan valt hij morsdood en verdwijnt alle smaak (door overproductie volgens Gerd). (*)

Riesling Kabinett, Trittenheimer Apotheke, Mosel WG Ansgar Clüsserat, 2005: Op het einde van de avond (na het buffet):in de neus veel zwavel (opmerkelijk want Eva gebruikt zo goed als geen zwavel), zeer mineralig; in de mond zeer fruitig, zuiver genoeg maar in de Duitse Kabinett stijl (eerder wat te zoet); zeer koud drinken. Goede wijn voor niet-wijn drinkers. (*)

Riesling Trocken, Geyersberg, Spätlese, WG ökonomierat Johann Geil und Erben, 2002: Twee keer haalde Gert een toetssteen-wijn boven toen we ons vragen stelden bij het jaar. In de neus een fijne mineraliteit en mooi fruit; goed gestructureerd, zéér lekker fruit en een erg mooie afdronk; had helemaal geen last van de reductiviteit die Eva's wijnen wel kende **

Riesling Trocken, Geyersberg, Spätlese, WG ökonomierat Johann Geil und Erben, 2006: In de geur harde conférence peren incl schil; in de mond zeer veel jong fruit, zeer zuiver, zeer puur; nog erg jong wel en alleen fruitgedreven nu. Erg goedgemaakt toch (voor een moeilijker jaar). *(*)

Conclusie: Uitermate interessant, deze degustatie, maar met erg verrassende resultaten. Eva's wijnen evolueren erg verrassend in de fles, weerspiegelen heel sterk hun weersomstandigheden en kennen een echte levensloop: fris en fruitig in hun jeugd, stug en gesloten in hun adolescentie en fijn en complex als ze wat ouder worden. Eigenlijk een degustatie om binnen tien jaar nog eens over te doen. Complimenten ook voor Geil die heel constante kwaliteit levert, misschien zonder de complexiteit van Eva, maar héél rustig, aangenaam, lekker.