2 april 2008: Chili



Soms ontmoeten we op een wijnbeurs een handelaar waarmee het onmiddellijk klikt. En soms klikt het zo goed dat we hem stante pede uitnodigen voor een CSP degustatie. Dat was deze keer het geval met Koen Batsleer van Chileboutique in Gent, ooit als ontwikkelingshelper in Chili verzeild geraakt en nu stevig gefascineerd door Zuid-Amerika en haar wijnen. Deze degustatie draaide rond Chili en rond een viertal domeinen die hij exclusief invoert en die ons een ander beeld van Chili moesten geven dan dat we al kennen: dat van de kleinere domeinen, sterk export- en kwaliteitgericht.
We proefden drie witte en tien rode.

Sauvignon Blanc, Expresión, Casablanca Valley, Villard Estate, 2006: °1989, door Thierry Villard, Fransman, met 20 jaar wijnervaring in de Nieuwe Wereld, vooral in Australië. Lage rendementen. Niet strikt bio, maar wel veel aandacht voor het milieu en ISO 14001 gecertifieerd, als het eerste wijndomein in Casablanca Valley. Sterk export gericht en doelbewust meer bezig met kwaliteit dan met kwantiteit. Modern uitgerust. Werkt met nieuwe eik. De twee hoofdreeksen zijn de Expresión (basis) en de Esencia (bewaarwijnen met duidelijke nieuwe eik). Chileboutique, 11,6 euro. In de neus zwoel, exotisch, een chutney van perzik, overgoten met citrussap; fruitig, rond, fris en leuk, mooie frisse afdronk; een mooie wat vettige, exotische sauvignon blanc ♥♥

Chardonnay, Expresión, Casablanca Valley, Villard Estate, 2005: Chileboutique, 11,6 euro. Zwoele, kruidige neus, chutney en sinaas, lichte houttoets; volume, expressie, zeer fruitgedreven, goed gestructureerd met een mooi bittertje ♥♥

Chardonnay, Esencia, Casablanca Valley, Villard Estate, 2002: Chileboutique, 15,5 euro. 14 maanden 100% nieuwe eik, gevolgd door twee jaar fleslagering. Zeer zwoele eerste neus (heart of africa), zeer stevige eiktoets, die alhoewel al enigszins versmolten het fruit volledig wegduwt; heel rond en intens, een stevig bittertje, heel veel hout; erg lange afdronk; ik hield niet van de neus, de mond viel mee, maar sommige csp'ers vonden hem wel erg goed ♥(♥)

Pinot Noir, Expresión, Casablanca Valley, Villard Estate, 2006: Chileboutique, 11,6 euro. Kruidnagel en rode bessen, zeer geconcentreerd; mooie mond, geen confituurwijn, mooi gestructureerd, stevig en lekker (en een beetje een schreeuwertje); 24 uur later nog altijd mooi, iets ingehoudener nu. ♥♥

Rio Alto, Carmenère, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2004: San Esteban. °1974. José en Horatie Vicente, vader en zoon. Horatio is een in Bordeaux opgeleide oenoloog die ervaring opdeed bij Mouton Rothschild en Chateau Olivier in Frankrijk, en bij Chalone in de VS. 100ha, met leem en klei, dichtbij de Aconcagua rivier. Redelijk wat wijngaarden op de heuvelflanken, op een hoogte tot 800m met een groot dag en nacht verschil qua temperatuur. Bestaat uit twee estates, La Florida en Paidahuen, met eigen wijngaarden. Sterk exportgericht (95%). Ook een belangrijk producent van tafeldruiven. Modern bedrijf dat ondermeer sustainability hoog in het vaandel voert. In 1996 werden de installaties uitgebreid en vernieuwd. Franse en Amerikaanse eik. Rio Alto, In Situ en VSE zijn de hoofdlijnen. Chileboutique, 6,95 euro. 50% opgevoed op inox, 50% op tweedejaarse Franse eik. Mooie evenwichtige neus, gebroken jong hout, groene peper, gestoofd fruit (maar géén confituur); duidelijke groene parika ook in de mond, sterk maar niet onaangenaam, goed gestructureerd, wijn met karakter; goede prijs/kwaliteit en een zeer typerende, zuivere carmenère voor een klein prijske. Goede alledaagse eetwijn. ♥♥

In Situ, Syrah, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2005: Chileboutique, 9,5 euro. Syrah, mourvèdre en cabernet sauvignon. 9 maanden hout, 40% amerikaanse, 60% Franse. In de neus neuzekes en caramel; in de mond zeer lekker fruit, bessen, cassis; allemaal nog al eenvoudig en eenvormig maar wel erg smakelijk en lekker; zeer geschikt voor wijnleken. ♥(♥)

In Situ, Gran Reserva Carmenère, Viña San Esteban, Aconcagua Valley, 2006: Chileboutique, 12,95 euro. 100% nieuwe Franse eik. 14,5%. De doos van Sinterklaas ! een overweldigend aroma met een mengeling van chocola, speculaaskruiden, marsepein maar dan alles door elkaar gehusseld, iemand riep ook een sinaasappel met kruidnagel erop geprikt; heel rijk, stevig en volumineus met een duidelijke alcoholtoets en een mooie afdronk; lekker maar straf, weinig tannines en dus volgens ons niet echt een bewaarwijn; wijn voor een glas 's avonds. ♥♥

Babor, Cabernet Sauvignon, Odfjell Estate, Maipo Valley, 2004: Padre Hurtado, Santiago, Chili. Eigendom van Dan Odfjell, een Noorse scheepsmagnaat. 85ha groot domein. Deels met wijngaarden die ze begin jaren 90 zelf begonnen aan te planten, deels met wijngaarden met oude carignan en malbec stokken die de firma aankocht. Erg moderne kelders, zo gebouwd dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van zwaartekracht. Arnaud Herreu is de vaste wijnmaker, Paul Hobbs uit Californië is consultant. Het domein is ook bekend als kweekcentrum voor Noorse Fjord-ponies. 88% cabernet sauvignon, 7% merlot, 5% cabernet franc. 10 jaar oude stokken. Inox. Babor betekent bakboord. Chileboutique, 6,95 euro. Hout, pepers, typische cabernettoetsen; zuivere en duidelijke mond, fris en fruitig, een leuke instapwijn; ♥(♥)

Armador, Merlot, Odfjell Estate, Maipo Valley, 2004: Chileboutique, 9,95 euro. Armador betekent reder. Zwoele, erg vrouwelijke neus; heel mollig en rond, toetsen van bessen, naast het fruit zat echter ook iets storends bitter; Chili schijnt geen merlot land te zijn… (♥)

Orzada, Carignan, Odfjell Estate, Maule Valley, 2003: Chileboutique, 15,5 euro. 120 jaar oude stokken. 13,5%. Zuiver fruit, heel erg mooie zuivere neus; ook in de mond mooi, fruitig, fris, erg aangenaam en de meest Europese van de hele avond; een grote ambassadeur voor de carignan druif; ♥♥♥

Parcela 7, Viña Von Siebenthal, Aconcagua Valley, 2004: 25ha groot domein van Mauro von Siebenthal, een Zwitserse advocaat en wijnliefhebber die in 1998, met de financiële hulp van vier vrienden, begon met het waarmaken van zijn levensdroom. 150.000 flessen per jaar. Wijngaarden in Panquehue, een halfwoestijn. De wijngaarden in de vallei kennen klei en zandsteen en worden gebruikt voor de merlot en de cabernet franc, de cabernet sauvignon en de andere rode druiven zijn aangeplant op de zanderige, steenhoudende grond van de heuvels. Opbrengstbeperking en oogst in de vroege ochtend. Mooie wijnen met bordelese druiven in klassieke blends naar Bordelees model. 75% Franse eik, 25% Amerikaanse. Chileboutique, 12,95 euro. 13,5%. 45% Cabernet Sauvignon, 20% merlot, 20% petit verdot, 15% Cabernet franc. Fermetatie op inox. 10 maanden op Franse en Amerikaanse eik. Mauro wil hiermee een médoc effect bereiken. In de neus eucalyptus, paprika en zwarte besen; in de mond rijp, rond en leuk, bijna Australisch, maar wat simpel…tijdens de eerste vijftien minuten, maar dan evolueerde de wijn erg mooi en werd inderdaad veel bordeleser van karakter; eerst maar ♥ maar na een tijdje zeker ♥♥

Carmenère Reserva, Viña Von Siebenthal, Aconcagua Valley, 2005: 85% carmenère, 15% cabernet sauvignon. Fermentatie op inox, 8 maanden op Amerikaanse en Franse eik. Chileboutique, 14,5 euro. In de neus eerst mineraliteit en wat gebroken takjes; in de mond echter zeer mooi, een uitwaaierend smakenpatroon, begint rustig en plooit zich dan echt open; mooie carmenère afdronk ♥♥♥

Montelig, Viña Von Siebenthal, Colchagua Valley, 2002: Chileboutique, 39,95 euro. 80% cabernet sauvignon, 15% petit verdot, 5% carmenère. 28 dagen koude schilweking op inox. 12 maanden 100% nieuwe Franse eik. Zéér intens, vol kruidigheid, rijpe verse bessen, vliersiroop, vlezige elementen, complex maar dan wel een in your face ! complexiteit; ook in de mond zeer mooi, heel complex, vlezig, fruitig en intens, deed wat denken aan rucola of hoestsiroop; heel krachtige wijn die van mij nog echt wel een paar jaar mag liggen en nu wat te straf is. In een degustatie zeker de top, maar niet de meest elegantste, maar is ook nog jong. Kreeg in de Concours Mondiale 2004 van Brussel onverwacht de eerste prijs als beste rode wijn(de wijnmaker had hem eigenlijk niet willen voorstellen). ♥♥♥(♥)

Conclusie: Zeer leuke degustatie dit, met een goede uitleg en een sympathieke verteller. Twee reacties overheersten: het is van Vinkus geleden dat we nog een zo constante degustatie hadden. Op de merlot na hadden zo goed als alle wijnen dezelfde hoge kwaliteit, smakelijkheid en zuiverheid en heel wat leden apprecieerden dit erg. Links en rechts kwam echter de opmerking dat zoveel perfectie ook wat saai is: het zijn net de hoeken en kanten die Frankrijk of Italië zo interessant maken en hier was alles afgerond, mooi en eigenlijk ook een beetje gemakkelijk. Hoge alcoholgehaltes, pakken fruit en dit zijn dan ook perecte wijnen voor niet al te verwende liefhebbers. In blinddegustaties blaast dit Frankrijk weg, maar wie schoonheid ook herkent in imperfectie zit hier verkeerd. En toch is Chili een zeer interessant wijnland, niet zo bezig met terroir, maar met erg goed gestructureerde wijnen en wanneer de alcoholpercentages onder bedwang blijven ook genoeg elegantie. Geef de Chilenen nog eens tien of twintig jaar en Frankrijk mag zich echt zorgen beginnen te maken.