7 maart 2007: Denis DubourdieuOnze eerste degustatie in het post-pur-pur tijdperk ! En dus ook het moment om een beetje te praten over de toekomst van de club en wat ieders idee hierover is. Omdat we nu met 12 min of meer vaste leden en deelnemers de maximale capaciteit van elke woonkamer benaderen gaan we even stoppen met groeien en het actief bijzoeken van leden. Het onderwerp van deze degustatie was Denis Dubourdieu, de professor oenologie uit Bordeaux die vooral bekend staat als consultant voor witte wijn, maar die ook enkele eigen kastelen bezit. We proefden de wijnen van drie eigen bezittingen en één domein waar hij optreed als consultant, Chateau La Louvière. De wijnen kwamen grotendeels uit de grootdistributie (Cora en Carrefour), op een uitzondering van Chaï & Bar na (en een cadeauke van Daniël Bonnet). Leuke degustatie, vooral in wit zoals verwacht en met een opvallend verschil tussen de eigen domeinen en de geconsulteerde. Om echter een echte conclusie te trekken toch wat te weinig stalen.
We proefden zeven witte en vier rode.

Sauvignon Blanc, Bordeaux Blanc Sec, Château Reynon, 2004: Dit 18ha grote domein is het persoonlijke eigendom van Denis Dubourdieu en ligt op een moie helling boven de Garonne. De aanplant in wit bestaat uit 65% sauvignon en 35% sémillon, waarmee een droge witte en een zoete Cadillac worden gemaakt. Deze droge 2004 had een bleekgele kleur. In de neus appel en citroen; fruitig en erg fris in de mond met een wat rondzwevend suikertikje; misschien nét iets te veel zuren, maar een geslaagde aperitiefwijn, zeker ook bij zeevruchten. Was eigenlijk ok maar viel door de mand in vergelijking met de 2005. 9,24 euro, Super GB. (*)

Sauvignon Blanc, Bordeaux Blanc Sec, Château Reynon,2005: Een veel complexer aroma dan de 2004 met vooral kruisbessen en besuikerde pompelmoes; in de mond fris maar beter gestructureerd, het zoet hélemaal geïntegreerd in het zuur. Erg mooi fruitig en al meer een kandidaat voor een mooi stukje vis. Mooi afdronkje. Ook een dag later (frigo) was deze wijn nog smakelijk en lekker, iets afgeronder misschien. 6,99 euro, Carrefour Wijnfestival **

Clos Floridène, Graves Blanc, 2002: Dit domein ligt in de gemeente Pujols-sur-Ciron, vlakbij Barsac. Het is het eigendom én de creatie van Denis Dubourdieu die er in 1982 mee begon. Vandaag 13,6ha wit (68% sauvignon, 32% semillon) en 17,8ha rood (75% cab s, 25% merlot). Nu één van de weinige topdomeinen en locomotieven van de Graves. Voorlopig nog gevinifieerd op Ch Reynon maar de bouw van een eigen chai is gepland. Heel goed terroir voor wit: een heel dun laagje kiezelhoudend zand op een ondergrond van kalk. De nachten zijn hier zo'n 3 à 4° kouder dan in de omgeving. Vroeger sterk overwicht van nieuw hout maar Dubourdieu komt hiervan terug en dit overwicht mindert elk jaar. Een echte bewaarwijn ook. Een diep geel, duidelijk verwijzend naar eik en een beetje evolutie maar wel heel mooi; in de neus aroma's van haardvuur, mooie eik, tabak, specerijen; in de mond start de wijn heel diep en veellagig met eik en specerijen, rustig overgaand in de geuren van geel fruit om dan te eindigen met wat citrusnoten; heerlijk complexe wijn die volgens ons bijna op zijn hoogtepunt is en dat in 2008 of 2009 gaat bereiken; nu echter ook al subliem en een heel goede investering; 12,9 euro, Chaï& Bar. ***

Clos Floridène, Graves Blanc, 2004: Bleekgeel; in de neus vooral jong en een beetje onrijp wit fruit, harde peer, met het opwarmen meer in de richting van passievrucht; in de mond jong hout, nog niet versmolten als in de 2002, en met het fruit prominent vooraan; vooral witte pompelmoes maar deze keer zonder suiker; het bittertje van het wit van de schil in de finish; zeer goed maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de twee jaar oudere 2002; de club was hierover verdeeld. 11,95 euro, Auchan **

L de La Louvière, Château La Louvière, Pessac-Léognan, 2004: Dit domein is in handen van André Lurton sinds 1965. 48ha waarvan 15 voor wit. 85% sauvignon en 15% semillon. 20 tot 22 jaar oude stokken. 6500 tot 8000 stokken/ha. Momenteel met oenologen Michel Gaillard en Vincent Cruèges, geholpen door Denis Dubourdieu voor de witte, Pascal Ribereau-Gayon voor de rode. Super GB. wat tegenvallend aroma met wat vanillebloem en bittere eik; in de mond zacht en fris genoeg maar met wat weinig fruit, een beetje pompelmoes misschien ? Wel OK en zeker niet slecht maar gedronken zij aan zij met Reynon en Clos de Floridène en dan mist hij zuiverheid en structuur; vooral het aroma liet te wensen over; Super GB(*)

Château La Louvière, Pessac-Léognan, 2002: Deg CSP zelfde dag: kindermoord ! een nog zeer gesloten neus met mandarijn, wierook, sandelhout, deed enkele mensen aan een kerk denken; veel te jong en in de mond valt de complexiteit al een beetje op maar ze is compleet ingeduffeld en is niet rustig, ze pulkt alle kanten op; veel te jong gedronken, maar o.i. wel veel potentieel. 21 euro, Super GB. Moeilijk te quoteren, ** ?

Château Reynon, Premières Côtes de Bordeaux, 2004: aroma met melkchocola gevuld met rode vruchtjes en wat specerijen geuren (kaneel ? ); in de mond rond en mollig met duidelijke maar correcte tannines, een afdronk met opnieuw veel specerijen; even later opende de mond ook met een duidelijk puntje van iets dat aan pizza deed denken ! zeer lekkere, easy-going wijn, mooi geprijsd! 8,99 euro, Carrefour *(*)

Clos Floridène, Graves Rouge, 2004: Wordt sinds 1982 gemaakt en één van de vaste waarden van de Graves. In de neus bramen, chocola, eucalyptus, een vlaagje menthol; in de mond lijkt hij nog het meest op een frisse Aussie cabernet, maar zeer elegant en met veel verfijning; een dame ! 14,2 euro, De Coninck Wijnen, Waterloo *(*)

L de La Louvière, Château La Louvière, Pessac-Léognan Rouge, 2003: Deze wijn geurde naar rijp, gekonfijt fruit, maar niet plat, een beetje naar zwarte gedroogde pruimen uit een zakje (dixit Ghil geen "gestoofde chileen", eerder gestoofd konijn); smakelijke, niet complexe wijn die smeekt om konijn met pruimen; wel vooral fruit en weinig complexiteit; kort afdronkje; 7,99 euro, Carrefour (*)

Clos Puy Arnaud, Côtes de Castillon, 2001: Ik kreeg deze fles van Daniël Bonnet waarmee ik nu al tien jaar prettig mee samenwerk (en af en toe een babbel over Bordeaux sla) om hem te evalueren. in de neus vlezig, veel zwart fruit, mooi versmolten en uitermate zuiver; in de mond "een wijn gezuiverd door de wind", zeer goed gemaakt, zeer lekker; volgens CSP te duur, er is even goede vindbaar voor minder; ik ben het er niet helemaal mee eens; ook hier weer eucalyptus ? voor mij **

Château Haura, Cérons, 2003: Eigendom van Denis Dubourdieu die het in 2001 aankocht en herdoopte. 10,79 euro, Cora Rocourt. 80% semillon, 20% sauvignon. Aroma met abrikoos en speculoos; in de mond wel erg zoet, maar ook veel fruit en een goede structuur; vond hem lekker, maar vond veel tegenstanders. Leuke avondwijn. *

Conclusie: Het was uitermate leuk om nog eens terug naar de Bordeaux te gaan en die Dubourdieu weet waar hij mee bezig is. In zijn eigen kastelen wel heel duidelijk het zuiverst. Vooral in wit indrukwekkend, in rood vooral charmant en heel hedonistisch. Allemaal wijnen die heel veel drinkplezier opleveren voor relatief weinig geld. En zo zien we dat graag bij CSP !