3 juni 2009: Friuli



Een paar jaar geleden bracht ik met wat vrienden een kort maar heftig weekend door in VenetiŽ. Ik maakte er ondermeer kennis met de wijnen van Friuli en ze wekten mijn nieuwsgierigheid op. Omdat de wijngaarden van dit gebied deels op de grens met SloveniŽ liggen heb ik drie flessen van het legendarische domein Movia toegevoegd. We hebben daar gťťn spijt van gehad.
We proefden acht witte en vier rode wijnen.

Shŗrjs, Livio Felluga, delle Venezie IGT, 2007: Domein in Cormons. Wijnmakersfamilie in de vijfde generatie. Livio kocht in de jaren 50 zijn eerste hectaren wijngaard in Rosazzo. Hij is nog steeds de eigenaar, ondertussen al meer dan 90 jaar oud, maar zijn vier kinderen nemen zeer veel over. Keldermeesters zijn Filippo Fellugi en Viorel Flucea. 135 ha. Kelders in Brazzano. Zeer goede reputatie. Legde de basis toen hij mooie wijngaarden aankocht in een tijd toen dat nog relatief gemakkelijk was. Tijdens de jaren 90 kreeg het de reputatie nogal conservatief te zijn maar hier wordt op een intelligente manier aan gewerkt. Zeker ťťn van de betere domeinen uit Friuli. Licata, 13,98 euro. Chardonnay en ribolla gallio. Vederlicht aroma van citrus en appelsien (de chardonnay) met een ondertoon van bloemen en limoen (de ribolla?); in de mond vol en droog startend, heel fris eindigend, aangename evolutie in het glas **

Friulano, Livio Felluga, Colli Orientali DOC, 2007: Licata, 17,97 euro. 6 maanden sur lie. Mooi geconcentreerd aroma met wit fruit en bloesems; droog en strak en zeer geconcentreerd in de mond, heel zuiver, mooi bittertje en erg mooie zuren; verdraaid lekker **(*)

Sauvignon, Livio Felluga, Collio, 2007: Licata, 17 euro. 6 maanden sur lie. Zacht timide fruit in de neus, een vleugje boter zelfs, streepjes citroen, limoen en gras; in de mond verrassend mooi, fris en fruitig, mooi gestructureerd ***

Sauvignon, Ronco del Gnemiz, Colli Orientali DOC, 2007: Domein in San Giovanni al Natasone. Opgericht in 1964 door Enzo Palazzolo. Nu geleid door Serena Palazzolo en echtgenoot Gabriele Gregorat. 30ha groot domein met 17ha wijngaarden. 13 tot 30jaar oude stokken. Bottelen hun wijnen sinds 1982 zelf en telen sinds 2000 biodynamisch. Licata, 17,97 euro. 10% op barrique. Geurt naar een verse brok kalk, krijt, een beetje kruiden; in de mond fris, zuiver, een mooi volume met strakke pompelmoes toetsen achteraan **(*) richting ***

Sauvignon Sol, Ronco del Gnemiz, Colli Orientali DOC, 2006: Licata, 29,65 euro. 12 maanden nieuwe eik. Aroma van botermelk en engelse drop; heel complex in de mond, citrus, agrumes en heel mooi gestructureerd; erg mooi, maar ik zou hem niet kopen, de minder geeikte versie wŤl ! ***

Bianco San Zuan, Ronco del Gnemiz, Colli Orientali del Friuli DOC, 2007: Licata, 17,97 euro. 100% tocai friulano. Druiven van een 1,7ha grote wijngaard in San Giovanni al Natasone. Fermentatie op inox, dan 9 maanden oude eik. Geen malolactische. Zachte, rustige eik op een bedje van bloemen; mooi volume, de eik perfect onder controle maar hij speelt zijn rol mooi, heel evenwichtig en mooi gestructureerd **(*)

Sirch, Friulano, Sirch Giordane, Colli Orientali dei Friuli, 2007: Domein in Cividale del Friuli. Momenteel derde generatie (grootvader Giuseppe, vader Giordano en kinderen Luca en Pierpaolo). 7ha in eigendom, met nog eens 3 geleased. Luca is de baas in de kelder, Pierpaolo in de wijngaard. De laatste heeft trouwens een stevige reputatie als agronoom en werkt ook als consultant voor heel wat andere domeinen.Sirch is via het wapen van de lage opbrengsten op zoek naar concentratie. Ze proberen tegelijk de prijzen redelijk te houden. Goede reputatie voor authentieke en goede Friuli wijnen. Vinipure, 10,8 euro. 10 tot 35 jaar oude stokken; 6 maanden sur lie. Droog, wit fruit, beetje bloemen, ďeen mosselwijnĒ volgens Tom; strak droog, bittertje en net iets te weinig zuren *

Sauvignon, Movia, SloveniŽ, 2006: Domein in Dobrovo v Brdih. Mirko en Ales Kristancic. Het domein van de Kristancic bestaat al sinds 1820 en bleef zelfs tijdens het communisme in privť-handen (zowat het enige van de hele regio). Ales werkt al 20 jaar aan de zij van zijn vader Mirko en is een flamboyante figuur. 15ha, waarvan 7 in ItaliŽ, en zeer goed gelegen. Chardonnay, sauvignon, beli pinot, tokaj en rebula voor wit, merlot, pinot noir en cabernet sauvignon voor rood. Biodynamisch. Er wordt met de hand geplukt. Modern uitgerust maar er wordt slechts minimaal tussengekomen. Geen commerciŽle gisten, geen temperatuurcontrole, geen collage, geen filtering, minimale doses sulfiet. Movia is de naam van de top-brand, onder de naam Villa Marija komen de eenvoudigere wijnen, op inox gerijpt en jong te drinken. De Movia wijnen worden pas op de markt gebracht wanneer Ales vindt dat ze er klaar voor zijn. Ze rijpen op Sloveense eik, met soms wat Franse, en de meeste witte rusten ook jaren sur lie. Ales is een zeer intuÔtieve wijnmaker die graag experimenteert (maar nooit zomaar in het wilde weg). Sommige wijnen zijn absoluut eigenaardig, maar ze zijn allemaal zonder uitzondering de moeite. Mathys Wines, Brugge, 14 euro. Wijn afkomstig van bio-dynamische wijnbouw. Wijngaarden gelegen in de heuvels op de grens met de italiaanse appellatie collio. Koelere klimaatzone. Houtgelagerd in nieuwe sloveense en slavoonse eik gedurende 1,5 jaar. 13%vol. Enorm opvallend aroma van pepermunt; ook in de mond zťťr kruidig met munt, jšgermeister; een heel aparte sauvignon blanc **, sommige leden vonden ***

Refosco del Peduncolo Rosso, Livio Felluga, Colli Orientali dei Friuli, 2005: Licata, 22,95 euro. 12 maanden eik. Eeer mooi aroma met zuiver fruit, mooi complex; in de mond heel mooi, erg goed gestructureerd, zwart fruit en heel zachte tannines; nu erg lekker maar er was grote oneneigheid over het bewaarpotentieel vanwege het gemis aan zuren en stevige tannines; **(*)

Re Sugano, Refosco, Cantina San Simone, Grave del Friuli, 2004: Het Moment, Aalst, 8,75 euro. Druiven uit de Sugano wijngaard. 15 dagen schilweking, 10 maanden op inox. Aroma met gestoofd fruit, een beetje zwoel, koud koffiegruis, roothoofd karamel maar ook karton (gefilterd?); in de mond zacht en fruitg, een beetje te eenvoudig, wat chocola, maar wel origineel en best drinkbaar *

Pinot Noir, Movia, SloveniŽ, 2003: Mathys Wines, Brugge, 23 euro. Wijn van bio-dynamische wijnbouw. Wijngaarden van 52 jaar oud. Zeer laag rendement van 32 hl/ha. 4,5 jaar houtgelagerd in sloveense en franse eik. Enkel natuurlijke gisten worden aangewend. 12.5%vol. Intens en diep gekleurd; kruidnagel, bloed, staal, natte leisteen, later ook tabak; stevig beest, dit; bloed, rood pitfruit, strak met een heel mooie structuur, eerst zonder enige vorm van subtiliteit de smaakpapillen lamslaand maar evolueert dan naar complex en veelbelovend, met een grootse toekomst; wijn waaraan je kan blijven ruiken en drinken ***(*)

Veliko,Movia, SloveniŽ, 2001: Mathys Wines, Brugge, 32 euro. Wijn van bio-dynamische wijnbouw. Assemblage van 70% merlot, 20% pinot noir en 10% cabernet sauvignon. Wijngaarden van 52 jaar oud. Zeer laag rendement van 32 hl/ha. 6 jaar houtgelagerd in sloveense en franse eik. Enkel natuurlijke gisten worden aangewend. 12.5%vol. Mooi versmolten en geŽvolueerd, rijpe aromaís, pruimen, zacht ingekapseld hout; in de mond een perfecte hout-fruitbalans, mooie structuur, leuke tannines, heel drinkbaar, heel fijn zonder een spoor van zoeterigheid of groene elementen; een grootse wijn ****

Conclusie: Een ontdekking voor iedereen, de Friuli ! Niet goedkoop wel, er was een duidelijk verband prijs en kwaliteit, maar wat een wijnen. Dť verrassing waren echter de wijnen van Movia die idereen met verstomming sloegen. CSP mag hier wel eens een degustatie aan wijden, ťťntje avec pretention dan wel...