3 december 2008: Markus SchneiderIk proefde de wijnen van Markus Schneider voor het eerst op Megavino 2007 aan de stand van Vinikus en was van het eerste moment geïntrigeerd door de figuur Markus Schneider. Zonder veel last van bescheidenheid wist deze nog erg jonge wijnmaker een uit de kluiten gewassen wijnbedrijf uit de grond te stampen dat zowel in zijn ambitie als in zijn manier van werken helemaal anders is dan de meeste andere Duitse wijnbedrijven. Hij gebruikt zonder scrupules én met kennis van zaken druiven als merlot of syrah en werkt samen met mensen als Dirk Van der Niepoort om Duitse port te maken. Zo'n figuur verdient CSP aandacht en omdat bevriend wijnhandelaar Gert ook wel nog eens het hele gamma wou doorproeven vervoegde hij onze rangen, wat dankzij zijn kennis van Markus en diens wijnen een mooie verrijking was.
We proefden drie witte, zeven rode en één versterkte witte.

Het domein van Markus Schneider ligt in Ellerstadt, in de Pfalz, één van de warmste delen van Duitsland. De aanplant is momenteel 35ha groot met 50% wit en 50% rood en het domein is goed voor een jaarproduktie van 260.000 flessen. Markus Schneider (°1976) is een vreemde eend in de Duitse bijt: hij is bezig met niet-Duitse druiven als sauvignon blanc, cabernet, syrah, maar wel op zo'n manier dat het algemene waardering krijgt. Van 1991 tot 1994 heeft hij de stiel geleerd bij Bürklin-Wolff, en vanaf dan was hij actief in het voor hem in 1990 door zijn vader gekochte wijngoed. Vanaf 2003 brak hij door als Newcomer des Jahres in het vakblad Feinschmecker en in 2006 wordt hij Entdeckung des Jahres voor de wijngids Gault-Millau. Hij is een vriend van Dirk van der Niepoort uit Portugal die hem stimuleert om meer te doen met de assepoester van de Duitse wijn, de Portugieser druif en die hem helpt bij het maken van versterkte wijnen als de witte Ubermut, samen met zijn vriend en buur Thomas Hensel. Vernoemt zelf een kasteel als Lynch-Bages en Ducru-Beaucaillou als zijn voorbeeld en blend zelf cuvées uit koelere stukken met die van warmere, lager gelegen wijngaarden om een combinatie tussen kracht en fraîcheur te krijgen. De wijngaarden beginnen in Kirchenstück en lopen tot in de heuvels van de Haardt, met een grote verscheidenheid aan bodemsoorten. Markus beperkt de opbrengsten, oogst laat en met de hand. In de kelder wordt gewerkt met zwaartekracht en hij past vaak een lange schilweking toe. Markus is een echte wijnmáker die veel belang hecht aan wat er in de kelder gebeurt (en dus zeker geen non-interventionist). Zijn rode wijnen zijn on-Duitse, bijna Frans aandoende blends van Franse en Duitse druivenrassen, verrassend, maar ook heel goed gemaakt. Experimenteert ook nu nog met andere, zeer uiteenlopende rassen en methodes. Bewijst dat men in Duitsland ook goede rode wijn kan maken met andere druiven dan de spätburgunder. In België verdeeld door Vinikus

Bergel, Riesling trocken, 2007: Mooie zuivere en droge mond, met toetsen van ananas en witte pompelmoes; in de mond fris en fruitig, met diezelfde pompelmoes en een zuur en tegelijk wat plakkerig einde (zoals bij een zuurtje). 6,99 euro.

Loessgewanne, Riesling trocken, 2007: Loessgewanne zijn tijdens de ijstijd opgestuifde zandlagen die tegen de berghelling aanplakken en er een soort harde leemlaag vormden. Was enkele maanden geleden toen hij pas was gebotteld erg eigenaardig (aardolie en rotting). Nu citrusfruit, ernstiger dan de Bergel, iemand herkende ook passievrucht. In de mond wit steenfruit, een ronde start en een frisse finish, eigenlijk het tegenovergestelde van de Bergel. 8,95 euro. *(*)

Kirchenstueck, Riesling Trocken, 2007: Intenser, zachter, eleganter, meer diepgang. Perzik maar ook het zuivere en minerale "stenige" van een bergrivier. Ook in de mond veel intenser en complexer, fris snoep, veel volume en een erg mooie afdronk, héél precies. 14,1 euro. ***

Ursprung, Cuvée Rot, 2006: Cabernet Sauvignon (70%), merlot (15%) en portugieser (15%). Het gebruik van Franse druivenrassen is niet zo verrassend. De Pfalz is het warmste stukje van Duitsland, ook bekend voor zijn perziken en amandelbomen. In de neus chocotoff, koffie en caramel, en wat mon chérie. In de mond eerst rond, met veel vanille, dan echter een bitter middenstuk dat ook naar de finish toe blijft en zelfs nog meer stoort. 2006 was niet zo'n goed jaar en die bitterheid komt waarschijnlijk van de onrijpe pitten. Tijdens de degustatie vorig jaar veel minder opvallend. 8,85 euro. (*)

Ursprung, Cuvée Rot, 2007: Zelfde blend. Kersen en mon chérie, elegant en iets van broebelend, kokend fruit wanneer je confituur maakt. In de mond erg mannelijk, droog en fruitig, hier met tannines in plaats van bitters (de pitten waren wél rijp); mooie afdronk ook. De flessen die Gerd momenteel verkoopt zijn ronder en soepeler en kregen wat langer vat. **

Alte Reben, 2007: Markus vermeld hier de druivensoort niet omwille van de zeer slechte reputatie van de portugieser die hier de hoofddruif is. Hij wil echter laten zien dat je met druiven van 80jarige stokken ook met deze Assepoester-druif behoorlijke wijn kan maken. In de neus Nesquick, cacao. In de mond stevig body met bosbessen, zwarte chocola en kirsch maar wat monolithisch. Deed me wat denken aan van die pralines met een kers en zwarte hagelslag. Volgens Gerd een V8 motor in de een 2CV carosserie. 12,95 euro. *(*)

M, Spätburgunder, 2005 : Rokerig cederhout, de rookhut om zalm te roken in Canada, rummtopf, zweetvoeten en heel eigenaardig, zout; in de mond rokerig, complex, met een heel mooi volume. Een jerommeke van een pinot noir die niet door iedereen werd gewaardeerd. Door mij wel ! 16,25 euro. ***

Black Print, Cuvée Rot, 2006: St Laurent, syrah, cab s en merlot. Een wat hoekig aroma, dieetchocola en vaag wat fruit; in de mond wat kartonachtig, zwart fruit, en nogal bitter, zeker in de afdronk; wel OK maar niet veel zeggend 12,95 euro. *

Black Print, Cuvée Rot, 2007: Zelfde blend. Zweet en eucalyptus. In de mond elegant, fijn en complex met een mooie structuur en stevige tannines. Dit is een wijn met een mooie toekomst voor zich. 12,95 euro. **(*)

Steinsatz, 2005: Gerd krijgt hier elk jaar 36 flessen van en de produktie is erg beperkt. 60% cabernet franc met st laurent en merlot als aanvulling. Complexe neus die anders wordt naargelang de positie van het glas. In één hoek schwarzwaldschinken, in de andere heel mooi fruit, tabak en nog veel anders, heel mooi gelaagd; in de mond zeer complex, heel diep, heel "edel", compleet onherkenbaar als Duits. Ik vond dit een Parker-wijn, Gerd corrigeerde me: het is een Markus-wijn. Markus schijnt een nogal indrukwekkende persoonlijkheid te hebben... 25 euro. **** !!

Uebermut, 2004: . Muskat Ottonel druif. Een versterkte witte portwijn, gemaakt volgens de raadgevingen van van der Niepoort en in samenwerking met Thomas Hensel, buur en vriend. Kanel, amandel, calvados (een goeie), wat poire williams, in ieder geval een stevige alcoholtoets. In de mond ook amandel en kaneel, een stroperige consistentie, verslavend lekker, maar heel apart en eveneens onherkenbaar als Duits. 28,99 euro. **(*)

Conclusie: Deze erg interessante degustatie gaf een erg mmoi beeld van de persoonlijkheid van de wijnmaker, maar ook van de risico's die hij loopt. In sterke jaren lukt alles perfect, in zwakke jaren is het echt op het randje. Maar wij kunnen dit alleen maar toejuichen: het zijn mensen als Markus die dingen doen bewegen en het is leuk om er deze avond even getuige van te zijn. We proefden een paar zeer lekkere wijnen.