4 november 2009: Noord-Spanje



CSP'ers gaan op reis, en als ze naar Noord-Spanje gaan, dan brengen ze wijnen mee ! Een kleine kennismaking.

We proefden twee schuimwijnen, één witte en negen rode wijnen.

Brut Nature Reserva, Llopart, Cava DO, 2005: Domein in Subirats, opgericht in 1887. Eén van de oudste cava huizen van Spanje. 70ha. 9,69 euro in Spanje. 35% macabeo, 30% xarel-lo, 25% parellada, 10% chardonnay. 30 tot 36 maanden rijping. Eén van de oudste cava’s van Spanje. Mooi, fijn en droog, wit fruit; in de mond fruitig met citrus toetsen en een leuke afdronk; lekker als apero of bij vis *(*)

Brut Nature Gran Reserva, Bodegues Sumarroca, Cava DO, 2005: Relatief jong domein in Subirats. Opgericht in 1983, toen Carles Sumarroca een domein kocht in Subirats. 460ha. Koopt geen druiven meer aan sinds ze in 1999 van de Marques de Monistrol een 400ha groot domein konden overnemen. De familie plantte ook veel buitenlandse rassen aan, waarmee ze een breed gamma stille wijnen maakt onder de DO Penedès. Hun cava’s bevatten altijd een klein deel chardonnay en worden gemaakt met het sap van de eerste persing. Op het domein loopt ook een groot experiment waarbij bij niet minder dan 360 rassen van druiven werden aangeplant om hun DNA te kunnen identifiëren en bestuderen en om er micro-cuvées mee te maken. Dit gebeurt ism de universiteit van Tarragona. 10,65 euro, meegebracht uit Spanje. 42% parellada, 24% xarel-lo, 27% macabeo en 7% chardonnay. 30 maanden rijping. Licht getoast aroma, mooi parelend; veel structuur voor een cava, een mooie wat ernstige cava die zeker bij de wat stevigere tapa past. **

Chardonnay, Viña 27, Raimat, Costers del Segre DO, 2008: Domain in Raimat, Costers del Segre. Gesticht in 1918 met geld van Codorníu, of beter gezegd van de familie Raventós. Deze slaagde er pas in 1975 in om betere dan doorsnee wijn te produceren toen het bedrijf de geschikte onderstokken vond in Californië. 2300ha. Zeer uiteenlopend gamma met een aantal redelijke monocépages van franse en spaanse druiven, aantrekkelijke mengwijnen, commerciële maar lekkere chardonnays en enkele cava's. Olivia Sales, Spaanse, en Mark Nairn, een Australiër, zijn de wijnmakers. Beide hebben een uitgebreide internationale ervaring. Heel commercieel en modern bedrijf dat zelfs actief is op Second Life en Facebook. 6,5 euro meegebracht uit Spanje. Een nogal vlak en wat kunstmatig aandoend aroma; aroma’s van banaan, geel fruit, nogal veel zuren, artificieel aandoend en wat plakkerig; goed om mee te koken, zei iemand...

Tinto, Enate, Somontano DO, 2006: Domein in Salas Bajas, Somontano. 500ha, op een hoogte van 550 tot 600m. 85% van de zeer brede produktie is rood. Het etiket vertoont altijd een modern kunstwerk. Jesus Artajone de Serrano is de ondermeer in Bordeaux opgeleide oenoloog. 6,59 euro in Spanje. 50% cabernet sauvignon, 50% merlot. Eerst wat reductie, dan al snel een wat peperig fruit; in de mond rood fruit met een correcte fraîcheur; ok *

Reserva, Castillo Perelada, Emporda DO, 2004: Domein in Perelada. Opgericht in 1923. Javier Suqué Mateu. 135ha. 10,19 euro in Spanje. 35% merlot, 25% cabernet sauvignon, 22% garnatxa, 9% syrah, 9% carignena. 15 maanden eik, 50% amerikaanse, 50% Allier. Rook, leer, stevige eiktoets, iets zoets ook (amerikaanse eik?); ook in de mond iets zoets, maar wel voldoende evenwicht, met een kleine tertiaire toets; op dronk; wel wat storende alcoholwarmte en niet veel structuur (*)

Negre, Cellers Scala Dei, Priorat DO, 2008: Domein in het legendarische dorp Scala Dei. 90ha. Opgericht in 1973. De pioniers en één van de eersten om zelf te bottelen in de Priorat. Vandaag met Codorniu als grote investeerder. 9,95 euro, gekocht in Spanje. Mooi etiket; mooie jonge kleur; mooi fruit, heel goed ondersteund door rokerige eiktoetsen en vanille; in de mond fijn met een mooi evenwicht, héél sympa, heel goed weggestopte 14,5% alcohol; Dag later, uit de frigo: wat aardser nu, bospaddestoelen, herfst, maar rond nog steeds heel mooi zuiver fruit; in de mond zo’n mooie concentratie, heel lekker, maar met mooie tannines en zuren; heerlijk fleske **(*)

Embruix, Vall Llach, Priorato DO, 2005: Domein in Porrera. Eigendom van de Catalaanse zanger Luis Llach en Enric Costa, een notaris. Opgericht in 1998. 42ha, met 60 tot 90 jaar oude cariñena en garnacha stokken. Het domein koopt ook druiven van andere boerderijen en plantte ter aanvulling van de traditionele rassen ook merlot, cabernet sauvignon en syrah aan. Naast de Vall-Llach, de hoofdwijn, ook een tweede wijn, de Embruix, gemaakt met merlot en carignan stokken. De Idus is gebaseerd op hele oude carignan en garnache stokken op andere boerderijen, ondersteund door internationale druivenrassen. Salus Alvarez en Alberto Costa als oenologen. Er bestaat ook een witte 100% viognier, die in heel kleine hoeveelheden wordt gemaakt. 18,9 euro. 38% garnacha, 26% cariñena, 15% cabernet sauvignon, 15% syrah, 6% merlot. 50% op tweede en derdejaarse Franse eik, medium-toasted. Strak, ernstig en mannelijk, als een schone strenge madam met veel verborgen temperament; in de mond serieus, met veel tannines, mooi strak, wat balsamique, mooi omringde bitterheid, een stevige afdronk met wat tonen van hoestsiroop; heel veel potentieel; de 15,5% alcohol is zo goed als onmerkbaar ***(*)

Baron de Ley, Reserva, Rioja, 2003: Domein in Mendavia. In 1985 opgericht door een groep professionelen uit de wijnsector met 90ha druivelaars (80ha tempranillo, 10ha cab s om mee te experimenteren) in de Rioja Baja op het 16de eeuwse klooster - landgoed Imas. Groot modern keldercomplex. Eerste oogst in 1990. Alleen eigen druiven voor de rode. De helft van hun 4000 vaten zijn van Franse Limousin eik. De witte en de rosé komen van aangekochte druiven. Sinds 2000 Fernando Gonzalez als verantwoordelijke voor de wijngaard. Momenteel 163ha eigen wijngaard. Vandaag voor 70% eigendom van aandeelhouders buiten de firma. Namen in 1991 El Coto de Imaz over toen Bass het verkocht. De Finca Monasterio is de duurste. 8,65 euro, in Spanje. 100% tempranillo. 20 maanden nieuwe amerikaanse eik, 24 maanden flesrijping. Tuilé kleurtje; leer, koude koffie, rood fruit; in de mond fruit, opnieuw leder, een goede structuur; leuk met een aangenaam tikje middenin; sympa maar werd na een tijdje wel wat simpel *(*)

Reserva, CVNE, Rioja, 2005: Domein in Haro. Voluit de Compañia Vinicola del Norte de España, opgericht in 1879, maar meestal simpelweg Cune genoemd. Ooit één van de eerste wijndomeinen in Spanje die zelf begon te bottelen. Introduceerden in 1989 de zwaartekracht in vervanging van de klassieke pompen en deden dat als één van de eersten ter wereld. Oenologen Basilio Izquiero en Maria Larrea. 600ha wijngaard. Produktie van meer dan 5 miljoen flessen, bijna de helft met eigen druiven. Beursgenoteerd bedrijf sinds 1997, maar nog steeds bestuurd door de afstammelingen van dezelfde familie. Ook eigenaar van Contino en Viña Real. Naast de Monopole, een witte basis-rioja, het klassieke crianza, reserva, gran reserva (onder de naam Imperial) gamma. De Real de Asua is een topcuvée afkomstig van 40jaar oude druiven in Villalba en wordt met bijzondere zorg gemaakt. Begin 21e eeuw kreeg het Viña Real merk dat al sinds de veertiger jaren bestond zijn eigen hypermoderne gebouwen en installaties. Het hele gamma van deze maatschappij is OK, van gewoon OK tot zéér goed. 10,15 euro in Spanje. 80% tempranillo, 20% mazuelo en garnacha. Twee jaar op Franse en Amerikaanse eik. Leder, strakker en minder fruitig dan de Baron De Ley, “frissere” eik; sec en strak, mooi evenwichtig, leuke beet; niet veel fruit; mooi **

Reserva, Bodegas LAN, Rioja, 2004: Domein in Fuenmayor, opgericht in 1972. Wijngaarden in Logroño, Álava en Navarra, vandaar de naam. 72ha met 40 tot 60jaar oude stokken. Kopen ook zeer veel aan van onafhankelijke wijnbouwers, maar volgens een strikt kwaliteitscharter. Zeer modern uitgerust. Hun eigen wijngaard heet Viña Lanciano en heeft klassieke maar aan de hedendaagse smaak aangepaste reserva’s. Produktie van 3,5 miljoen flessen. Eigendom van de groep Mercapital. 10,44 euro in Spanje. 12 maanden Franse en Amerikaanse eik, daarna 24 maanden op fles. Leder en eik, vanille, wat rood fruit; molliger en ronder dan de andere reserva’s van deze avond, iets fruitiger ook; een beetje eenvodugi maar lekker *(*)

Reserva, Marques de Riscal, Rioja, 2004: Domein in Elciego. Gesticht in 1860 en toen de grote vernieuwer. Nog steeds in handen van de nakomelingen, de Herederos. In 1868 eerste om Franse druivensoorten te gebruiken en om wijn te maken volgens de Bordelese tradities en als dusdanig eigenlijk één van de stichters van de Rioja traditie. Al van het begin een eigen kuiperij. Enkele cabernet sauvignon wijnstokken uit die periode staan nog steeds overeind. Al snel begonnen hun wijnen te scoren, en ook in Frankrijk prijzen te winnen. 21000 eiken vaten. Jaarproduktie van 4,5 miljoen flessen. In 1994 terug wakker geschoten met een eerste top-rioja in de moderne stijl, de Baron de Chirel. Het bedrijf kijkt nog altijd naar de Bordeaux en Paul Pontallier (Ch. Margaux) is één van de raadgevers. Recent werd ook de sorteertafel die men in de Bordeaux vindt geïntroduceerd, als de eerste bodega in Spanje om dit te doen. De bekende architect Frank Gehry is verantwoordelijk voor de hypermoderne nieuwe gebouwen die op zichzelf een belangrijke architecturale bezienswaardigheid zijn. Ook grote vernieuwer in de Rueda waar het bedrijf in 1972 als één van de eerste de moderne, frisse witte Rueda wijnen begon te maken, en er in 1974 met groot succes de sauvignon blanc introduceerde. 185 ha met verdejo en viura in de Rueda, 220 ha met tempranillo, graciano en mazuela in de Rioja Alavesa. Nemen ook druiven af van onafhankelijke wijnbouwers (ongeveer 60% voor de rode). Cora, omdat de rioja van de degustatie kurk bleek te hebben. 90% tempranillo, 10% graziano en mazuela. Twee jaar op amerikaanse eik. Fruit, leder, al iets tertiairs, maar wel fris, niks rokerigs; in de mond duidelijke maar goeie tannines, fris, wel diepgang, rood fruit (pruimen maar ook frisheid van kers); aangenaam, goede structuur, leuk golfje in de mond **

Reserva, Marques de Murrieta, Rioja, 2004: Domein in Logroño, opgericht in 1852. 300ha in de Rioja Alta. Vlak buiten Logroño op het Ygay landgoed dat de firma in 1872 aankocht. Sinds 1983 in handen van Vicente Cebrian, de graaf van Creixell die met een reeks investeringen begon. Zijn vroegtijdig overlijden in 1996 werd opgevangen door zijn vrouw en kinderen en vandaag is zijn zoon Vicente Dalmau Cebrian het hoofd van de maatschappij. Lang een zeer traditioneel wijnhuis, maar nu olv Vicente Dalmau op zoek naar een modernere stijl met meer fruit en minder hout. Hun beste wijn is momenteel de Castillo De Ygay Gran Reserva. Nog steeds een echt familiebedrijf dat alleen eigen druiven gebruikt. Maria Vargas Montoya is de professioneel opgeleide oenologe. 15,95 euro, in Spanje gekocht. 91% tempranillo, 6% garnacha, 3% mazuelo. 22 maanden amerikaanse eik. Complexe aroma’s, met toetsen rook op een herfstwandeling; mooi evenwicht, fris, ernstig en degelijk; mooie wijn **(*)

Conclusie: CSP leden moeten vaker met vakantie. Vooral de vergelijking tussen de verschillende rioja's was erg interessant.