29 maart 2006: OostenrijkDeze degustatie vond plaats in onze vaste stek de pur-pur, op 29 maart 2006 's avonds. De meeste wijnen kwamen van de wijnhandels Leirovins in Wetteren en Vano-Vino in Melle. De bedoeling was een kennismaking met Oostenrijk als wijnland. Een indrukwekkende proeverij. Zeer sterke wijnen geproefd en de enige negatieve verrassing van de avond waren de prijzen die toch wel uit de kluiten gewassen zijn. Een kleine ontsporing voor de csp die in de komende vergaderingen moet gecorrigeerd worden.
We proefden negen witte en negen rode.

Lackner-Tinnacher, Welschriesling, Steinbach, Südsteiermark, 2004: Fritz en Wilma Tinnacher beschikken over 17ha wijngaarden op de steile hellingen van Steinbach en Eckberg. De installaties werden nog recent (2001) volledig vernieuwd. In de neus kwam vooral appel naar voor maar ondersteund door een zekere mineraligheid. In de mond fris, zuiver en lekker, maar na 30 minuten helemaal weg. Geslaagd als terraswijn. 8,5 euro, Vano-Vino.(*)

Lackner-Tinnacher, Weissburgunder, Steinbach, Südsteiermark, 2004: Aroma met bloesem, witte bloementuil. Zacht, zuiver en aangenaam met toetsen van witte peper. Mistte misschien wat frisheid, maar bleef wel ok in het glas, ook na een half uurtje. 11,6 euro, Vano-Vino.*(*)

Lackner-Tinnacher, Sauvignon Blanc, Ried Welles, Südsteiermark, 2004:In de neus appel, gemaaid gras, gekneusde vlierbestakjes. In de mond zéér duidelijk vlierbes (incl. de takjes) en zeer droog. De geur bleef erg lang overeind. Het enige minpunt was de prijs. 18,5 euro, Vano-Vino. *(*)

Knoll, Loibner, Grüner Veltliner, Federspiel, Wachau, 2004:De grüner veltliner wijnen van Emmerich Knoll uit Loiben zijn al sinds de jaren 70 bekend. Houtrijping, zo weinig mogelijk hightech ingrepen en de bodem met gneis en leisteen bepalen het karakter van zijn wijnen. We dronken deze wijn (11 euro, Leirovins) iets te jong. Erg timide aroma met wat kiezel en heel licht citrusfruit. In de mond witte peperbollekes. Mooie afdronk. Na een dag ijskast helemaal weg.

Heinz Sigl, Grüner Veltliner, Smaragd, Ried Frauenweingarten, Wachau, 2004:Klassiek en eerder klein domein in Rossatz. Strakke en stalige neus met een mooie toets doyenneperen. Zacht en fluwelig in de mond, flatterend en complex. Erg mooie afdronk en beste prijs/kwaliteit van de avond. 9,5 euro, Vano-Vino. **(*)

Lagler, Riesling, von der Terrassen, Federspiel, Wachau, 2004: Op dit domein worden al sinds de jaren 70 goede wijnen gemaakt. Strakke en gesloten neus met wat blonde tabak; fris en strak in de mond, met rijpe witte perzik achteraan; OK maar niet opwindend. 12,2 euro, Vano-Vino.

Fred Loimer, Riesling Seeberg, Langenlois, Kamptal, 2003:Deze jonge maar al bekende wijnmaker is erg kwaliteitsgericht en probeert door opbrengstbeperking meer concentratie te verkrijgen, wat hem aardig lukt. Breed maar niet goedkoop gamma. Met 15,84 euro (Leirovins) glipte deze nog net door de mazen van het net. In de neus strak en fris, met een al duidelijke mineralige toets. Overvloedig fruit in de mond, goed geflankeerd door mineraliteit: limoen en petrol...; héél lekker, niet goedkoop. ***

Lackner-Tinnacher, Morillon, Steinbach, Südsteiermark, 2004:Met zijn 13 euro bij Vano-Vino alweer niet echt goedkoop, maar de 2003 werd verkozen als beste chardonnay van de wereld, dus... Voor de 2004 vonden we in de neus vooral agrumes, fruitig-fris en helder, met een licht rokerig toetsje. In de mond fruitig en fris, met echt chardonnay fruit en een mooie afdronk. Zelf gekocht en gecombineerd met vis met pesto: zeer sterk. ***

Heike & Gernot Heinrich, Chardonnay, Burgenland, 2003: Eén van de gereputeerde wijnmakers uit Burgenland, erg modern uitgerust en heel goed bezig. Deze chardonnay werd met de hand geoogst en getrieerd in de wijngaard. Gevinifieerd met het zwaartekracht principe en daarna 11 maanden op eik, waarvan de helft nieuwe. Opmerkelijk aroma waarin we botermelk en yakult herkenden. In de mond mooi zacht maar ook hier weer die yakult (iets te dominant). Erg lange, mooie afdronk. Licht storend bittertje. 14 euro, Leirovins. (*)

Joseph Pöckl, Zweigelt Classique, Burgenland, 2003: Deze man rijft sinds 1990 de prijzen aan elkaar (Gault-Millau, Falstaff, Wein-Plus). Bekend voor zijn krachtige, geconcentreerde wijnen als de Admiral (zie verder). Deze zweigelt, een Oostenrijkse druif, geurt naar rood fruit met een beetje kruiden; in de mond zeer droog, met een correcte structuur en voldoende fruit, maar eerder rustiek, zelfs wat gronderig. 13,26 euro Leirovins(*)

Weingut Netzl, Rubin Carnuntum, Zweigelt Selection, Carnuntum, 2003:Het wijndomein van Franz en Christine Netzl is modern uitgerust en gespecialiseerd in rood. Deze zweigelt verbleef 9 maanden op een mix van nieuwe en gebruikte eik en werd gemaakt met druiven uit drie wijngaarden in wiens ondergrond vooral leem en loess zit. Het is een kartondroge rode, heel sec. Het fruit is aanwezig maar zit verstopt achter die kartonachtige droogheid. Na een dag was er mooi zuiver rood fruit met een lichte vanilletoets. In de mond dan ook vol en fruitig, wat chocola, maar ook een beetje plakkerig: een flatteur en een allemansvriend, maar OK na uitgebreid decanteren. 10,8 euro, Vano-Vino. *

Weingut Netzl, St Laurent Selection, Carnuntum, 2003:Rijpte op oude Fransen eiken vaten en afkomstig van wijngaarden met dezelfde ondergrond als de vorige. Tamelijk licht aroma, en beetje bramenyoghurt. In de mond fruitig en vol met een licht bittertje; heel correct. 11 euro, Vano-Vino. *(*)

Heike & Gernot Heinrich, St Laurent, Burgenland, 2003: Complexe en rijke wijn. Zeer fruitig aroma, met bramen maar ook putteke...In de mond overweldigend, fris, zuiver, complex. Lange afdronk. 17,6 euro, Leirovins. **(*)

Wellanschitz, Altes Weingebirge, Blaufränkisch, Mittelburgenland, 2002:Georg en Stefan Wellanschitz. Gemaakt met de druiven van 56 jaar oude stokken en 12 maanden gerijpt op barrique. 13,7 euro, Vano-Vino. Héél straf aroma met kirsch en een eigenaardige toets terpentijn (kwam dit door het hout ?). In de mond chocolade, fruit, maar ook verf. Zeer droog, niet verkeerd maar ook niet leuk.

Moric, Blaufränkisch, Necken Markter, Burgenland, 2002:Roland Velich verzet zich tegen wat hij de fast wines noemt, wijnen die gemaakt zijn om iedereen over de hele wereld te plezieren. Hij heeft een even grote hekel aan wedstrijdwijnen die elkaar overdonderen met concentratie en power. Zijn eigen wijnen moeten tot in de perfectie hun terroir weerspiegelen zodat je terug kan proeven waar ze vandaan komen, ook als dat betekent dat ze delicater zijn en moeilijker. Deze wijn van de blaufränkisch druif komt van wijngaarden op zuid en zuidwesthellingen met een ondergrond van leisteen, leem en mosselkalk. Het is er overdag warmer dan in andere delen van Burgenland. 16,67 euro, Leirovins. In het aroma herkende we dezelfde curieuze mengeling van verf en kirsch als de vorige. In de mond was hij echter elegant en complex, met veel fruit (vooral pruimen) *

Domaine Pöttelsdorf, Attaché, Burgenland, 2003:Deze coöperatieve heeft 150 toeleveranciers, goed voor 150ha wijngaard. 21,5 euro, Vano-Vino. Deze blend, de topwijn van de coöperatieve werd gemaakt met 70% blaufränkisch en 30% cabernet sauvignon en verbleef 12 maanden op barrique. De neus verwees naar typisch cabernet hout, licht getoast, en kreeg pas na tien minuten en stevig walsen meer fruit. In de mond vol, stevig, rijk en fruitig, maar ook nog erg hoekig. Goed, heel goed zelfs, maar te jong en had op zijn minst moeten gedecanteerd worden. 21,5 euro, Vano Vino. **(*)

Heike en Gernot Heinrich, Pannobile, Burgenland, 2003:Dit is de topcuvée van Heinrich en hij werd gemaakt met druiven van 10 tot 35 jaar oude stokken op de zuidkant van het Parndorf plateau, met de hand geoogst, getrieerd bij het plukken en dan nog eens op de transportband en gevinifieerd door zwaartekracht. 16 maanden rijping op barriques met tot 80% nieuw hout maakten het klusje af. De eerste indruk, nog voor walsen, verwees een beetje naar paard. Onmiddellijk kwam er echter ook veel nieuwe eik, licht getoast, maar met een complex aroma. Ook in de mond complex, rijk, vet, fris en fruitig. Een zeer lekkere wijn, een paar jaar te vroeg geopend. 25,3 euro, Leirovins, en dus al compleet buiten onze prijsklasse. ***

Josef Pöckl, Admiral, Burgenland, 2001:Met 38,5 euro (Leirovins) nu wel helemaal erover qua prijs maar inderdaad een topwijn. Complex, vlezig, fruitig en al redelijk goed versmolten hout. Ook in de mond uitermate rijk en complex, al heel mooi versmolten maar met ook nog heel veel potentieel. Erg geprononceerde tannines. Een topwijn met (te) veel pretentie, voor mensen die niet inzitten met 40 euro meer of minder.**

Conclusie: Over de kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen valt niet te redetwisten: die is in ruime mate aanwezig. Dit was dan ook een leerrijke en aangename degustatie. Vanuit CSP oogpunt is dit echter een ontsporing. Zeven wijnen vielen buiten de 15 euro grens en dat is te veel. Conclusie voor Oostenrijk: lekker, veel interessante dingen, maar over de hele lijn wat te duur. Conclusie voor de csp: back to basics, boys ! en terug naar de 15 euro grens dus, met maximaal één of twee uitzonderingen...