De laatste tijd geproefd (en lekker bevonden) (of héél lekker) (of heel
sympathiek)
Hier staan de flessen die ik de laatste weken opende en heel lekker vond. Omdat ze gewoon erg erg lekker waren, of omdat de prijs/kwaliteit schitterend was, of omdat ze zo apart waren dat ze me van de sokken bliezen of omdat ze me gewoon verschrikkelijk goed gemutst maakten…
Ik voeg er telkens wat commentaar bij over het
domein of de maker, voor meer info of meer proefnota’s kan je terecht in de
vinopedia (www.vinopedia.be
).
Om de wijnen te waarderen werkte ik met hartjes.
(♥): lekker wijntje, correct, maar wat simpel
♥: een goed gemaakte, correcte wijn
♥(♥): idem maar heeft al iets apart
♥♥: zéér goede wijn, welkom in mijn kelder
♥♥♥: overstijgt de vorige nog, omdat hij héél apart
is of omdat hij héél héél goed is
♥♥♥♥:
briljant & subliem
♥♥♥♥♥:
absolute top
21 oktober
2011
Clos Triguedina – Domaine Baldes
Puy L’Evêque. 60ha waarvan de eerste in 1830 werden aangeplant door Etienne Baldès. 40ha rond het domein zelf op de terrassen van de Lot. De andere wijngaard, 15ha groot, ligt in Floressas en er staat chardonnay, viognier en chenin. 75% malbec, 20% merlot, 5% tannat (maar de tannat verdwijnt). 2ha wit met 100% chenin. Exceptioneel terroir met rolkeien en rode klei op een kalklaag die twee à drie meter dieper ligt, op het zuiden gericht (één van de weinigen die de verschrikkelijke koudegolf van 1956 overleefden). Eén van de druivelaars is dan ook de 100jaar gepasseerd. Door de inmiddels overleden Jean Baldès uitgebouwd tot één van de parels van de AOC. Eén van de eerste om met inox cuves te werken. Verdubbelde ook de oppervlakte. Een van de betere domeinen van de cahors. Jean-Luc Baldes (8e generatie) volgde na studies in Beaune vader op, maar pas na een periode in de Médoc en de Barsac, totdat zijn vader, een even grote koppigaard als hemzelf, hem op zijn voorwaarden terugvroeg. Eén van de beste flessen is de Cuvée Prince Probus, gemaakt met 100% tannat van de beste 10ha wijngaard en meer dan 50 jaar oude stokken, 18 maanden eik waarvan de helft nieuwe, die tot 15 jaar bewaard kon worden (voor 1999), en die één van de eerste cahors wijnen was die men met nieuwe eik maakte. Sinds 1995 beschouwd als een topper. Belangrijke investeringen sinds 1999: densiteit tot 8000 stokken per ha, mikkend op opbrengsten tot 45 hl/ha. Groene oogst en triage op de oogsttafel. De druiven voor de Triguedina worden met de hand geoogst. In 2000 werd een nieuwe kelder met barriques (25% nieuwe) in gebruik genomen. Maakt ook een zeer originele Black Wine naar middeleeuwse traditie van oude bijna overrijpe malbec druiven die pas na een nacht in een 50°C warme oven worden gevinifieerd. Daarna worden er verse druiven van het zelfde perceel aan toegevoegd om de wijn evenwichtiger te maken en verdwijnt hij twee jaar op eiken vat. www.jlbaldes.com In België verdeeld door Vindemia in Lochristi.
Bul’s By Caldes: 11,9 euro, Vindemia. Oudroze van kleur, mooi
parelend, lekkere fruitige schuimwijn ♥♥
Le Sec du Clos, 2010: 13,15 euro, Vindemia. Viognier
en chardonnay. Mooi geëikte, lekkere wijn zonder meer ♥♥
Le Petit Clos, 2009: 9,25 euro, Vindemia, 21
oktober ’11, Megavino. Leuke, karaktervolle rode, stevig maar lekker en mooi
strak; leiuk en eens iets anders ♥(♥)
Clos Triguedina, 2008: Vindemia, 17,35 euro,
Megavino, 21 oktober ’11. Mooie complexiteit in de nog wat gesloten neus; heel
strak, nog te jong, maar wel al een mooie fiinish ♥♥
Prince Probus, Clos Triguedina, 2000: 30 oktober
’11, fles gekocht op megavino bij JL Baldes: zeer elegant en complex aroma, met
opgelegd fruit en paddestoelen; in de mond perfect op dronk, zacht en mooi
fruit met hele mooie teritaire toetse, perfect bij het gebraad ♥♥♥♥
Prince Probus,
Clos Triguedina, 2005: Megavino, 21
oktober ’11, Vindemia, 29,25 euro. Stevige, viriele neus; zeer mooie mond, nog veel toekomst maar nu al
lekker ♥♥♥
Trilogie, Au Coin du Bois, 2007: Megavino, Vindemia, 21
oktober ’11, 59,5 euro voor de drie cuvées. Zachte, fijne wijn, heel
evenwichtig, elegant en vrouwelijk ♥♥
Trilogie, Les Galets, 2007: Megavino, Vindemia, 21 oktober ’11, 59,5 euro
voor de drie cuvées. Complexe, stevige wijn, meer cahors dan de vorige ?, wat
champignons in de neus en de mond ♥♥(♥)
Trilogie, Petites Cailles, 2007: Megavino, Vindemia, 21 oktober ’11, 59,5 euro
voor de drie cuvées. Meeste volume vna de drie, meeste diepgang ook; heel
gebalde wijn, heel mannelijk, misschien nu de minst drinkbare ♥♥(♥)
The New Black Wine,2008: Megavino, Vindemia, 21 oktober ’11, 47,55
euro. Zeer
complex, heel breed, en tegelijk ook heel zuiver en fijn; erg mooi,
indrukwekkend zelfs, maar niet geodkoop ! ♥♥♥(♥)
Le Moelleux du Clos, 2007: Megavino, Vindemia, 21
oktober ’11, 21,75 euro.Chenin Blanc. Een mooie zoete chenin blanc neus; heel
mooi gedaan, zoete wijn met fijne frisse zuurtjes; erg lekker ♥♥♥
Ik proefde deze flessen op
Megavino 2011 op de stand van Vindemia, waar Jean-Luc Baldes zelf aanwezig was
en me wat tijd schonk. Vooral die Trilogie was heel interessant. Het zijn drie
wijnen van drie verschillende percelen van eenzelfde wijngaard, telkens een
beetje verschillend in bodem, orientatie en hoogte. Ook de zoete chenin blanc
verraste me zeer. De Probus 2000 die ik onmiddellijk kocht ging een week later
voor de bijl bij een gebraad en was héérlijk.
20 februari 2011
Saint-Rémy-de-Provence, aan de voet van de Alpilles.
°1955. 14ha. Sinds 1986 geleid door Henri Milan, daarvoor door zijn vader. Henri
zette de ombuiging naar bio en lagere rendementen in gang en met succes. Heel
sterk geinteresseerd in terroir en liet elk perceel onderzoeken door
specialisten als Claude Bourguignon om er de juiste druiven op aan te planten. Ondermeer
dankzij hem herbegon hij met het maken van de ooit legendarische witte wijnen
van Saint-Rémy-de-Provence. Het 2ha grote Clos Milan heeft dan weer een
ondergrond van kiezel en kalk die doet denken aan die van Chateau Rayas in de
Chateauneuf-du-Pape. Manueel geoogst, zo weinig mogelijk sulfiet, botteling op
een geschikte dag volgens de Maankalender. Ook bekend als Mas de la Tuillerie
Vieille.Werkt veel met lokale artiesten voor zijn etiketten. www.dom-milan.com In België verdeeld door True Great Wines.
Brut de Ouf: 11,1 euro, True Great Wines, 4 februari
2011. 80% Grenache, 10% syrah en 10% merlot.
Naar het amber neigend rood, heel fijn parelend;
mooi aroma, een restaurant in Frankrijk op zondagmiddag; in de mond eerst droge
kirr, dan ook aardse tonen, mooie complexiteit, heel smakelijk, kruiden,
gedroogd fruit; zeer lekkere petnat ©©©
Ik vond deze PetNat verrukkelijk,
heel smakelijk en apart. Een even goed exemplaar en voor de West- en
Oost-Vlamingen makkelijker te kopen is de Que Pasa ? van Domaine Léonine die je
in Aalter bij Hans Dusselier kan krijgen. Alletwee geweldig als apero bij wat
vleziger dingen of bij tapenades voor als u al die krabsla moe bent.
28
januari 2011
Viagrande, Catania, Sicilië. De stichting van
het domein gebeurt op het einde van de 19de eeuw door Giuseppe
Benanti. In 1988 begon zijn kleinzoon, Dr Giuseppe Benanti, met een studie van
het terrein en de aanplant en selecties van aangepaste klonen. De eerste
jaargang was 1991. 50ha met carricante en minella voor wit en nerello
mascalese, nerello cappuccio en nero d’avola. Vandaag goed voor 180.000
flessen. Wijngaarden op de Etna (N-, O- en Z- hellingen), op het eiland
Pantelleria en meer recent in in Pachino, in de omgeving van Noto, het
geboorteland van de nero d’avola. Tot 8300 stokken per ha, ongewoon hoog voor
het eiland. Wijnmaker Salvo Foti is al lang de consulterende oenoloog en
startte hier met de revival van de 2000 jaar oude alberello (groeivorm) stokken
op de Etna. De druiven worden met de hand geoogst in kleine kistjes en indien
het warm is worden die van de verder weg gelegen wijngaarden met koelwagens
getransporteerd. Het domein gebruikt geen pompen en werkt met natuurlijke
gisten. Mooi gamma met erg interessante monocépages van nerello mascalese of
minella, met de Serra della Contessa (100 jaar oude nerello mascalese) als
topper, maar ook de andere cuvees zijn erg mooie wijnen die zeer goed hun
terroir weergeven. De Coste di Mueggen is een geslaagde Moscato Passito di
Pantelleria, gemaakt van de zibibbo druif. De Minella wordt (niet elk jaar)
gemaakt met de opbrengst van field grapes, over het hele terrein los verspreide
planten. De Pietramarina is één van de beste carricante’s van Sicilië en komt
van heel hoog gelegen en zeer laat geoogste stokken op de Etna hellingen. Zonen
Antonio en Salvino werken zij aan zij met hun vader. www.vinicolabenanti.it
Noblesse,
Brut: Piccolo Casale, 29
januari ’11. 90% carricante, 10% andere, van de oostkant van de Etna, in
alberello snoeivorm; 9000 stokken per ha, sommige meer dan 80 jaar oud. Fermentatie
op inox en nieuwe eik, dan 18 maanden flesrijping voor de degorgement.
In de neus
harde citrussnoepjes (citroenbloesem noemt benanti het), mooi fris met veel
citrus, karaktervol en lekker fruitig met een mooie frisse afdronk;
interessante schuimwijn, een beetje anders dan andere ©©©
Bianco di Caselle,
Etna DOC, 2009: Benanti, 28 januari 2011, 7,6 euro. Wijngaarden op de oostkant en de zuidkant
van de Etna, op 900 en 1000m hoogte. Zanderige vulkaangrond. 100% carricante in
alberello snoeivorm, 35 tot 50 jaar oud.
Kruidig aroma,
wat fruit ook; in de mond redelijk vet, mooie frisse zuren, granny smith,
redelijk lang, mooie instapwijn voor de Etna; ©©
Pietramarina, Etna Bianco Superiore, 2007: 28 januari 2011, 19,8 euro, Benanti. 100%
carricante van wijngaarden op de oostkant van de vulkaan, op 950m hoogte en
zanderige vulkaangrond, in alberello snopeivorm met 9000 stokken per ha, deels
nog op originele onderstam en gemiddeld 80 jaar oud. Fermentatie en rijping op
inox. 11000 flessen per jaar.
Schitterende
complexiteit (honing, bijenwas, droog fruit); in de mond complex en mooi droog,
nog wat gesloten (te jong), maar met een erg lange en mooi frisse afdronk; nog
vier jaar bijhouden en dan proberen ©©©(©)
Rovittello,
Etna Rosso, 2005: Benanti, 28 januari 2011, 16,2 euro. Nerello
mascalese en nerello cappuccio. Wijngaard in Castiglione di Sicilia, op de
noordflank van de Etna, op 750m hoogte, vulkanische zanderige ondergrond, 9000
stokken per ha, 80 jaar oude stokken. Fermentatie op inox. Eén jaar op
barrique.
Bij Benanti zelf:
moeilijk te vatten aroma, wat chocola en kruiden maar nogal gesloten; een
mannelijke wijn met tannines en een grote fraîcheur, heel lange afdronk ©©©©
een dag later het restje op hotel en te warm: nog steeds ok, erg rokerig nu,
nog mooi complex en breed
Serra della
Contessa, Etna Rosso, 2004:
Benanti, 28 januari ’11, 20 euro. Nerello
mascalese en nerello cappuccio. Wijngaard op de oostflank van de Etna, de Monte
Serra, 100jaar oude stokken, deels franco di piede, op originele onderstok. Fermentatie
op botti, 12 maanden vatrijping op barrique.
In de neus,
chocola, blauwe pruimen, nogal warm en zwoel; in de mond mollig en met zachte
tannines, zeer lange afdronk; ©©©
een dag later op hotel het restje, te warm: rijk, complex en met wat tertiaire
toetsen en ngo steeds veel tannines, eigenlijk lekkerder dan gisteren
Il
Drappo, Sicilia IGT, 2003: Fiaschetteria Biscari,
28 januari ’11. 100% nero d’avola uit Val di Noto. 8300 stokken per ha. 12
maanden nieuwe eik.
Frisse neus,
rood fruit met verse rubber; in de mond rood fruit, appelsien en typerende nero
d’avola toetsen; zeer mooie structuur, lange afdronk ©©©
Majora, Sicilia IGT, 2003: Fiaschetteria Biscari, 28 januari ’11. Nero d’avola, syrah,
tannat en petit verdot, wijngaarden in Val di Noto. 8300 stokken per ha. 18
maanden nieuwe eik.
Gestoofde en
afgeronde neus, rood fruit en het rubber-tikje van de nero; mollig, rijp en
rond, met een wat te grote alcoholgloed; vond de drappo beter en interessanter ©©
Nerello
Cappuccio, 2005: Benanti, 28 januari ’11, 15,6 euro.
Pruimen en
chocolade; frisse zuren en tannines; ©© een dag later, een restje op hotel: nog
ok en leuk, vooral wat chocola
Grappa
di Pietramarina: Fiaschetteria Biscari, 28 januari ’11.
Zeer lekkere,
zachte en fruitige grappa met een mooie neus ©©©
20 januari 2011
Rosso Masieri, Veneto IGT, 2007: Divino,
4 jan. 11, 8,95 euro. 100% merlot, 12 à 15 dagen fermentatie in houten vaten
die bovenaan open zijn, met enkele onderdompelingen van de kap per dag, gevold
door nog eens tien dagen schilweking; rijping op inox.
Zéér
peperige, bijna prikkende neus, na walsen verrassend breed, na tien minuten
boerderijgeuren, aarde, zeer mineralig; in de mond zeer fris eerst, dan
verzacht hij, komt er fruit en een grote aangename kruidigheid met achteraan
stevige maar gecontroleerde tannines en een frisse, mineralige finish; al na
vijf minuten in het glas zeer complex; verschrikkelijk lekker; mooi lange
afdronk; een van de beste merlot’s die ik ooit dronk, aan dezelfde prijs als
één van de duizende wakke merlot’s uit de Nieuwe Wereld ! Ik ben hier eigenlijk
niet goed van ©©©(©)
Af en toe open ik een fles wijn die mij compleet
onverwacht van mijn sokken blaast…en ik die dacht dat ik merlot maar een
onnozel druifke vond.
Barbastro, Somontano, Spanje. °1986 toen er 550ha land werd
gekocht in Somontano. In 1987 begon men een groot heraanplantingsprogramma met zowel
locale als internationale druivenrassen. In 1990 kwamen de eerste wijnen op de
markt, voorlopig nog gemaakt in een experimentele kelder in Salas Bajas, maar
in 1993 opende de nieuwe faciliteiten de deur, ondermeer met een rijpingskelder
met 8000 vaten van Franse en Amerikaanse eik. Het onterp van de kelder laat toe
om met zwaartekracht te werken en het gebruik van pompen te vermijden. Vandaag
1160ha groot met wijngaarden verspreid over de hele Somontano en goed voor een
jaarproduktie van 6,5 miljoen flessen per jaar. De stokken zijn nu tussen de
tien en twintig jaar oud. De Vero is een lokale rivier. De merken Secastilla en
Blecua zijn eveneens eigendom van de groep. Blecua maakt sinds 2000 wijnen met
de druiven van de zeven beste wijngaarden. De Secastilla vallei ligt op 700m
hoogte en heeft zeer oude granacha stokken. www.vinasdelvero.es In België verdeeld door Inbev.
Secastilla, Somontano DO, 2002: CSP
degustatie Aragon, 4 januari 2011, ongeveer 20 euro op het domein. Wijngaard op
700m hoogte, zanderige leem met keien, oude garnacha stokken. Met de hand
geoogst, 20 dagen schilweking, 10 maanden nieuwe Franse eik. Stevig gekookt
fruit, helder en met structuur en met een mooie complexiteit; in de mond rijk en
zeer stevig maar met een mooi evenwicht en een frisse afdronk; zeer goede wijn,
bijna de beste van de avond ©©©
Enate (Viñas y Crianzas Del Alto
Salas Bajas, Somontano. 500ha, op een
hoogte van 550 tot 600m. 85% van de produktie is rood. Het etiket vertoont
altijd een modern kunstwerk. Jesus Artajone de Serrano is de ondermeer in
Bordeaux opgeleide oenoloog. Heel breed aanbod met veel commerciële maar
correcte wijnen en een paar iets moeilijker te vinden toppers. www.enate.es In België verkrijgbaar bij Conceptvins in
Grimbergen.
Varietales
2002: CSP Aragon, 5 januari
’11, ongeveer 20 euro op het domein. 36% cabernet sauvignon, 33% merlot, 25%
tempranillo en 6% syrah.
Heel mooie complexe neus met een grote versmoltenheid; zeer mooie
fraîcheur, complex, heel evenwichtig, lekker, goed gemaakt, munt, fruit, tabak,
in de afdronk wat balsamico en drop; pracht van een fles ©©©(©)
Dit waren de laatste twee wijnen
van een wat tegenvallende degustatie van flessen uit Aragon, met ondermeer de
DO’s Calatayud en Somontano. Ze maakten de avond méér dan goed !
Clarendon Hills
Blewitt Springs, McLaren Vale, Australië. °1989. Roman Bratasiuk, een
biochemicus die als toxicoloog werkte. Vroeger rustiek en overweldigend, nu
zachter en duidelijker. Veel oude stokken, 50 tot 80 jaar oud. Er wordt met de hand geplukt. Uitsluitend
natuurlijke gisten. De wijnen rijpen op eiken vaten die hij in Bourgondiê
koopt. Geen klaring of filtering. Ongeveer vijftien cuvées, allen mono-cépage,
met vaak erg uiteenlopende terroirs. Roman was één van de eerste die echt
sterke mono-cépages begon te maken, en werd in het begin vooral bekend met zijn
héél mooie 100% grenache. Roman is trouwens een behoorlijk koppige figuur: hij
noemt zijn shiraz syrah (op zijn Frans dus) omdat hij vindt dat zijn wijnen
niks te maken hebben met de zware overladen Australische exemplaren en hij verkoopt
zo goed als alles aan de export (Australiërs begrijpen mijn wijnen niet, ze
hebben te weinig internationale proefervaring). Ondanks zijn opleiding als
chemicus vindt hij instinct en verbeelding belangrijker dan theorie (zegt hij
zelf toch). Al zijn wijnen zijn tegenwoordig 14,5% (dat is makkelijker...).
Kleine hoeveelheden en dus niet zo makkelijk te vinden, maar zeer goed. www.clarendonhills.com.au
Hickinbotham Vineyard, Cabernet Sauvignon, 1999: Oudjaar 2010-2011, Ghil. 14%.
Heel typerende
neus met ceder, grafiet en zwart fruit, heel intens; in de mond very
eucalyptus, zeer goed, echt evenwicht tussen fruit en hout, erg mooi op dronk ©©©©
Liandra
Syrah 1998: Oudjaar 2010-2011, Ghil.
Helderrood; Zeer
mooi fruit (bessen); mond is erg lekker en fris met stevige tannines, op geen
enkel moment denk je dat deze wijn 12 jaar oud is….©©(©)
Liandra
Syrah 1999: Oudjaar 2010-2011, Ghil.
Zwart fruit eerder
dan bessen, confituur, wild-saus, erg mooi; in de mond strak en intens, zeer
mooie wijn met heel mooi fruit; ©©©
Fred Loimer en
Gottfried Schellmann werkten al sinds 2002 samen maar sinds het onverwachte overlijden
van Gottfried in januari 2004 kwam dit 300 jaar oude bedrijf in handen van drie
vrienden die er voor de continuïteit zullen zorgen: Fred Loimer (wijnmaker),
Marcus Mittermaier (marketing directeur) en Max Palla (bedrijfsconsultant), die
zich voorheen al samen met Gottfried al hadden verenigd als Loimer and Friends.
9ha wijngaard in de Thermenregion, verdeeld over 25 percelen. Leem en kalk. 50/50
wit en rood, met voor wit vooral rotgipfler en zierfandler, aangevuld met
chardonnay, traminer, muskateller en riesling, en voor rood pinot noir,
zweigelt en st-laurent. Een bries vanop de Anninger, een berg in het
Wienerwald, houdt de druiven droog en gezond. Biodynamisch sinds 2009, maar al
in conversie sinds 2006. De druiven worden nu per LKW naar Loimer gebracht waar
ze worden gevinifieerd. http://www.loimer.at/schellmann/
In
Gumpoldskirchen, Schellmann, Thermenregion, 2008: Leirovins,
12 januari ’10. 12,4 euro.
(16 januari ’10: heel anders, met druiven en kruiden; in de mond sec, maar ook zeer fruitig, geen spoor van hout (noch van chardonnay); wel lang, mooi fris, maar veel minder toegankelijk dan oudere jaren, minder internationaal ?)
30 december ’10: schitterend ! in de complexe neus limoen, sinaasappelzeste, heel levendig; een brede, volumineuze mond met een erg mooie fraîcheur, heel complex, mooi fruit, een zweempje muscat ? de afdronk is lang en erg lekker met iets van een hammetje of een vleessla van slager Rondou, later op de avond zelfs iets rokerigs; briljant en één van de lekkerste wijnen de laatste weken ©©©(©)
(na opzoeken op de site bleek het om een
blend te gaan van rotgipfler en zierfandler, gemengd met muskateller (aha!) en
traminer; de wijn werd gerijpt op holzfass; ik volg deze cuvee sinds 2005, een
aangename bezigheid ;-) )
Banyuls. Laurence Manya Krief, afkomstig uit Perpignan maar na een carrière in Parijs en Duitsland teruggekeerd. °2005, met aanmoediging van J-F Nicq en Edouard Lafitte. Eerste bottelingen in 2007. 3ha over zes percelen in Banyuls. Zwarte leisteen. Oude grenache en carignan en jonge mourvèdre stokken. Grondbewerking. Veel biodynamische principes worden toegepast. Met de hand geoogst. 10 à 20 hl/ha. Laurence oogst vaak wat vroeger om fraîcheur te bewaren. Interessant domein maar onregelmatig que kwaliteit.
La Tranchée, 2009: December
’10, wijnfolie, 19,85 euro. 100% grenache. 15 jaar oude stokken. 14,5%.
29 dec. 10:
licht prikkelende neus met veel fruit en iets van snoep, iets zoets; in de mond
veel evenwichtiger, mooi strak en gespannen, met eveneens mooi fruit (kirsch
ondermeer), iets verrassend kruidigs (een specerij, geen kruid) – oosters,
achterin wel opvallende alcohol, een beetje als een likeurpraline; lange
afdronk met ondermeer tabak; dag 2: heel mooi aroma, bedwelmend kruidig,
toetsen van boenwas, een ouderwets parfum; in de mond heerlijk nu,
evenwichtiger en zachter, mooie fraîcheur, wel nog steeds die alcoholgloed
achteraan; excellent, wel duur, maar heel erg lekker; langzaam van
genieten...dag 3: leeggedronken met een vriend, nog steeds schitterend, met nog
meer die oude bijenwas in de neus ©©©
Estezargues, in
de Gard, ten westen van Villeneuve-les-Avignon. °1965. 400ha, gemiddeld op 130m
hoogte op zandgrond in terrassen, bedekt met rolkeien. 10 grotere leden een 23
tal kleinere (minder dan een halve ha). Tot 1989 was dit een coöperatieve als
alle andere, maar toen werd Jean-François Nicq de baas en in 1995 begon hij met
de aparte vinificatie en botteling van de beste plots van zijn tien
coöperanten, toen erg vernieuwend voor een coop. In 1997-1998 begon hij zijn
wijnen op natuurlijke wijze te maken wat nog revolutionairder was, zonder
vreemde gisten, geen sulfiet, geen filtering, geen klaring. In 2002 nam Denis
Deschamps over als wijnmaker en hij gaat verder op de ingeslagen weg. Sinds
2004 extra investeringen in materiaal. Geen chaptalisatie, geen sulfiet, geen
commerciële gisten. Geen collage, geen filtering. Terra Vitis lid en de leden
passen de lutte raisonnée toe. In 2004 werden de installaties nog vernieuwd.
Een coöperatieve die er wat uitspringt door zijn gerichtheid op natuurlijke
wijnen. De Les Grandes Vignes is de instapcuvée, maar hij wordt met evenveel
zorg gemaakt als de andere, en net als hen zo natuurlijk mogelijk. www.vins-estezargues.com
Cuvée
des Galets, Côtes du Rhône, 2009: December 7,
2010, Wijnfolie, 6 euro. 50% Grenache, 50% carignan.
28 December 28,
2010: mooie neus met zomers fruit, rode bessen, aardbeien ? mooi
gestructureerd, zachte tannines, lekker fruit, erg lekker en ondanks de 14%
alcohol licht en verteerbaar; lange en warme afdronk; (h)eerlijke basiswijn met
een geweldige prijs/kwaliteitsfactor en een grote drinkbaarheid; een perfecte
fles voor de gewone weekmaaltijd ! ©©