RestaurantsZonderPretentieOp deze pagina betuigen wij eer aan de restaurateurs die het goed menen met hun klanten en die zonder dikkenek maar met veel overtuiging, enthousiasme én vakkennis een eerlijke keuken tot bij de mensen brengen. En of je dit nu Slow Food noemt of iets anders, voor ons zijn dit restaurants waar wij graag komen. Het eten is er (h)eerlijk en lekker, de prijs/kwaliteit is correct, de wijnkaart beschikt over veel wijnen die in de chateausanspretention filosofie passen, en het is er aangenaam toeven. Van de patron (of patronne) moet uitstralen dat hij (zij) van de goede dingen des levens houdt. De restaurants zijn gerangschikt per land en per provincie
Onder het hoofdstuk Lucky Dips stonden restaurants die door anderen werden getipt als uitstekend en helemaal in lijn met onze filosofie. Ze werden nog niet persoonlijk getest, maar worden nu geïntegreerd in de gewone lijst. Meer verslagen en rapporten van bezoekers zijn welkom ! Iedereen die zelf restaurants kent waarvan hij vind dat ze op onze website moeten komen mag dit melden op erikdekeersmaecker@chateausanspretention.be

 

België

Provincie Brabant

'A Zamara
Tiensestraat 123, 3000 Leuven, Tf 016/239811

Heel klein maar zeer goed Siciliaans restaurant dat altijd drukbezocht is. Streekspecialiteiten met een wisselende kaart met een hoge kwaliteit maar zeer redelijke prijzen. Erg gezellig, wat rommelig, wat studentikoos, maar wat in het bord komt is zeer in orde ! Heel veel aandacht aan de kwaliteit van de ingrediënten. Beperkte maar goede wijnkaart, met ondermeer de wijn die uit de wijngaard van de patron komt (en gevinifieerd wordt door niemand minder dan Frank Cornelissen!). Absoluut aan te raden, dus. Pas overgenomen en Filippo is terug naar Sicilië om er wijn te maken. Ik vind het vandaag minder gezellig en ook de keuken schijnt wat bruter geworden te zijn, maar lekker is het nog wel. Toch nog meer commentaar graag...
Uw commentaar hier

O Fado
Parijsstraat 47, 3000 Leuven, Tf 016/229391

Ik vond hier de bacalhau terug zoals ik die in Porto proefde. Heerlijke stokviskroketjes ook, helemaal zoals ginder ! Heel beperkt wijnaanbod maar wel in orde. Vroeger slechte ervaringen mee gehad maar nu in nieuwe handen ?
Uw commentaar hier

Le Doux Wazoo
r. du Relais 21, 1050 Bruxelles, Tf 02/6490295

Al dertig jaar het huis van vertrouwen voor de Lyonnese keuken en waarschijnlijk de beste andouillette van brussel. Sympathiek kader, aardige ontvangst maar eentalig frans (Tja, Lyon ligt dan ook wel in Frankrijk...), heel eerlijke wijnkaart met een mooi en symathiek geprijsd aanbod aan Loire en Beaujolais wijnen die ook koud geserveerd kunnen worden (in de beste Franse traditie). Mooie vaste kaart met streekspecialiteiten, blackboard met dagelijks varierend aanbod dat iets moderner is.
Uw commentaar hier

La Paix
Ropsy-Chaudronstraat 49, 1070 Bruxelles, Tf 02/5230958

Waar kan je nu beter naartoe voor een goed stuk rood vlees dan in een traditioneel eethuis tegenover het slachthuis van Anderlecht ? Juist, nergens dus... Tot voor enkele jaren was dit hét adres voor de steak-eter met grote goesting of de liefhebber van liver & bacon (hier foie de veau à l'anglaise...), maar sinds kort vervoegde sterrenchef David Martin de zaak (omwille van l'amour) en dit verleent aan deze traditionele zaak een extra vleugje hedendaagsheid. Alleen 's middags open en 's avonds gesloten, met uitzondering van de vrijdagavond, waarvoor je echter echt wel moet reserveren. Zeer lekkere traditionele gerechten als kop, blanquette, varkenswangetjes en uiteraard: biefstuk van topkwaliteit! De kaart is Frans, de bediening is Vlaams, de omgeving mediterraan: u bent dus in Brussel. Zeker overdag parkeert u best op de parking van het slachthuis, die u bereikt via de industrielaan langs het kanaal. Als die toe is (ondermeer door de vrijdagmarkt parkeert u best op de parking Delacroix aan het gelijknamige metrostation).
Uw commentaar hier

Viva M'Boma
Vlaamsesteenweg 17, 1000 Bruxelles, Tf 02/5121593

Een paradijs voor al wie houdt van klassieke gerechten als stoemp, ballekes in tomatensaus of wie graag rondwaart in de wonderlijke culinaire wereld van de triperie: uier, hersenen, lever, darmen, merg, tong, staart...Al wat de politiek-correcten, de gezondheidsfascisten en de flebbekes afwijzen als slachtafval. Maar wat geeft er blijk van meer respect voor het dier dan er elk deel van te benutten ? Reserveren is hier aangeraden, dit leuke, kwaliteitsvolle en prijsvriendelijke restaurant is in Brussel een vaste waarde. Er is 's avonds een service om zeven en om half tien.
Uw commentaar hier

L’Achepot

Katelijneplein 1, 1000 Brussel, Tf 02/5116221.

Gezellig etablissement met terras, met ondermeer een superbe steak béarnaise, en een beperkte seizoenskaart.  
Uw commentaar hier
Comfort food, and amongst others an excellent steak béarnaise. Also follows the seasons well, nice terras, often busy.
Uw commentaar
here


Café Restaurant de la Fôret
Brusselsesteenweg 650, Jezus-Eik (Overijse)

Deze vaste waarde is al sinds mensenheugenis het sympathiekste en eerlijkste restaurant van Jezus-Eik. Het is dan ook het eerste van de rij, vlak tegen het kerkje. De zeer traditionele kaart, de recht voor de raapse maar ook erg efficiënte bediening en het publiek, een mengeling van oud en jong, chic en volks, maken dat elk bezoek een aangename ervaring is, in zomer of winter. Een klassieker.
Uw commentaar hier
In maart 2009 nog eens gaan eten en het lijkt overgenomen te zijn. Veel klassiekers zijn weg en mijn gerecht viel wat tegen.

Per Tutti
Ravenstraat 38, Leuven, Tf. 016/435836

Nieuw in Leuven! na jaren van schraalte een vierde goede Italiaan in de hoofdstad van Vlaams Brabant. Oreste werkte 20 jaar in de voedingsindustrie maar was als hobbykok zo succesvol dat men hem aanraadde een restaurant te beginnen. Dat is goed nieuws voor ons, zo bleek. Héél eerlijke en lekkere Italiaanse keuken met veel respect voor de ingrediënten. Leuke wijnkaart en zéér aangename prijzen. Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.
Uw commentaar hier

Victoria bij Victorine
Marcel Félicéstraat 17, Hoeilaart, Tf. 02/6570738

Al 55 jaar een vaste waarde. Ouderwets gezellig in wat op het eerste gezicht een café in een rijhuis lijkt. Bekend voor zijn paling in 't groen, zijn côte à l'os en de waanzinnige porties slagroom bij het dessert. Bescheiden maar leuke wijnkaart. Heel attente bediening. Gesloten op dinsdag en woensdag.
Uw commentaar hier


De Kuiper
Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde, Tf. 02/2511387

Sinds 1859. Geen reservaties en dat betkent dat je vaak tot op de straat staat aan te schuiven. De specialiteit is paardensteak met frieten en mayonnaise en mensen komen ervoor van heinde en verre.

Since 1859 and Belgium’s best adress for steak cheval or horse steak (if you feel up to it). No reservations and this often means waiting for a place (usually not very long).  
Uw commentaar hier

Provincie Antwerpen

Ciro's
Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, Tf 03/2381147, geen website

Een echte vaste waarde in Antwerpen, zeer traditioneel, maar ook rotsvast in zijn kwaliteit. Biedt een hele reeks traditionele belgische schotels aan zoals ze horen te zijn: doodgewoon lekker. Elke stad zijn naam waardig zou zo'n restaurant moeten hebben.
Uw commentaar hier


Den Abbatoir
Lange Lobroekstraat 65, 2060 Antwerpen, Tf 03/2710871, www.denabattoir.br

Vlees, vlees en vlees, van uitmuntende kwaliteit, en met superbe sauzen. Recht tegenover de Antwerpse slachthuizen. Mooie suggesties ook. Heel vriendelijke bediening. 
Uw commentaar hier
Meat, meat and meat. An adress for meat-eaters, with high-quality beef and excellent choron- or roquefortsauces (a Belgian tradition). Good seasonal suggestions. Very good service, English website.  
Uw commentaar
here

 

New Ekiki
Italiëlei 32, 2000 Antwerpen, Tf 03/2340535, http://www.ptnet.be/~sites//ekiki-taverne , maandag en dinsdag gesloten

Authentiek en goedkoop, en dat geldt zelfs voor de wijnen. De echte pure Portugese keuken met uitstekende en verse ingrediênten.
Uw commentaar hier


Provincie Oost-Vlaanderen

Brasserie Blommé
Gentsesteenweg 100, 9300 Aalst, Tf 053/608935, maandag en dinsdag gesloten.
Website www.brasserieblomme.be

Modern ingerichte brasserie die in 2002 opende. Correcte prijzen, lekkere, klassieke keuken. Kleine wijnkaart met een paar erg leuke flesjes. Lunch vanaf 13 euro !
Uw commentaar hier

Martino
Vlaanderenstraat 125, Gent, Tf 09/2250104

Gentenaars kennen dit adres voor zijn hamburgers, zijn steak Martino of zijn Cheese Egg Frites. Perfect adres voor of na een sortieke (blijft open tot 1 uur). Uitstekend zonder tierlantijntjes. Reserveren is aangeraden. 
Uw commentaar hier

Het Verschil
Gentstraat 70, 9300 Aalst, Tf 0474/981698, woensdagavond, zaterdagmiddag en zondag gesloten. Website www.hetverschil.com

Populaire brasserie met klassieke keuken. Lunch vanaf 21 euro. Aan de wijnkaart mag nog gewerkt worden.
Uw commentaar hier

Vinoland
Dendermondsesteenweg 336, 9070 Destelbergen, Tf 09/2282891, website www.vinoland.be

Dit in de streek zéér populaire restaurant (boeken is noodzakelijk), een kruising tussen een wijnboetiek en een bistro, is absoluut een aanrader voor al wie van lekker eten en goede wijn houdt en daar niet overdreven veel voor wil betalen. Mooie wijnkaart, erg correcte prijzen die ook tot experimenteren aanzet. Goed begeleidend wijnadvies bij de menu's en de specialiteiten van de week. Sympathieke omgeving. Het restaurant zit vol met een zeer gevarieerd publiek, van zakenlui tot gepensioneerden (altijd een goed teken, vinden wij...). De wijnboetiek is open van 10 tot 19 uur en heeft een mooi aanbod, vooral in de sans pretention divisie, maar het spreekt vanzelf dat je wanneer je vooral voor de boetiek komt dat beter buiten de etensuren doet. Er kan worden gedegusteerd en uiteraard kan je van de fles die je dronk bij het eten ook exemplaren kopen om mee naar huis te nemen.
Uw commentaar hier

Provincie West-Vlaanderen

Stad Kortrijk
Langestraat, Oostende, Tf 02/6490295
Al enkele jaren gebukt onder het eigen succes en dat wil zeggen dat je in de zomermaanden op de stoep moet wachten voor een tafeltje en dat héél soms de pladijs niet helemaal gaar is. Desalniettemin de beste frietjes en mayonnaise van Oostende, altijd verse ingrediënten en een Entre-deux-mers zonder pretentie (de meest beperkte wijnkaart die ik ken: één witte, één rode, al jaren van het zelfde domein,maar allebei ook altijd weer lekker). Af en toe op het randje qua klantvriendelijkheid... Ook de spijskaart is beperkt (tong, pladijs met of zonder garnalen, of een werkelijke excellente tomaat-garnaal), maar wat moet je nog meer hebben als de porties ruim en de kwaliteit top is. Reserveren is niet mogelijk ! Aanschuiven wel ! Kan bijwijlen zeer onvriendelijk zijn en heeft een hekel aan baby's, kinderen, gehandicapten en honden.
Uw commentaar hier


Chevalier
Albert I Promenade 66, Oostende, Tf 059/705874
Echt traditioneel familierestaurant dat veel beter is dan het er uit ziet. Zit zowel 's zomers als 's winters gezellig vol, met veel stamgasten die er al generaties lang komen. Kindvriendelijk en oma en opa vriendelijk. De bouillabaisse is de specialiteit van het huis. Kleine maar fijne wijnkaart met ondermeer Clos Floridène en enkele cuvées van Josmeyer (aanraders!). Heel traditioneel lekker.
Uw commentaar hier

Het Vliegend Tapijt
Pottelberg 189, Marke, Tf 056/222745
Sfeervolle brasserie / bruine kroeg met een zeer goede reputatie. Lunch vanaf 21,5 euro (voor en hoofdgerecht). Originele en goede wijnkeuze. Soms verrassende en originele gerechten van chef Felix François, maar ook bekend voor zijn américain met frieten. Goede service. 

Uw commentaar hier

Province de Liège

Restaurant Delcoeur
Gospertstrasse 24C, Eupen, www.delcoeur.be, Tf 087/561666

Wijnhandel met een persoonlijke maar sterke keuze en met heel wat mooie natuurwijnen. In het straatje naast de wijnhandel vind je het restaurant dat wordt uitgebaat door de echtgenote, en waar je de wijnen van de winkel ook kan drinken. Uitstekende kaart, vers en met veel respect voor het ingrediënt. Zeer lekkere driegangenlunch op weekdagen voor 25 euro. Favoriet adres voor niet al te zware zakenlunchen.

Uw commentaar hier

FinEssen
Gospert 43, Eupen, ,
www.finessen.be, Tf 087/561016

Delicatessenzaak en traiteur in het centrum van Eupen. Op de bovenverdieping kan je eten wat beneden aangeboden wordt en dat van topkwaliteit is, aan een aangename prijs. De wijnkaart is uitermate beperkt, maar de kwaliteit is aanvaardbaar.

Uw commentaar hier

Province de Namur

La Besace
Rue Haute 11, Crupet, www.restaurantlabesace.be , Tf 083/699041

Eén van de leukste en meest ongedwongen restaurants van de regio. Werkelijk uitstekende en avontuurlijke wijnkaart, traditioneel eten maar van hoge kwaliteit en de vers getapte bieren brengen elke buitenlander al onmiddellijk in vervoering. Kan erg druk zijn en dan is de service wat korter naar het schijnt, maar ik heb het zelf nog nooit ondervonden. Bij reserveren kan je kiezen tussen de gezellige en ouderwetse voorzaal (stijl dorpscafé) of de in licht badende moderne veranda achteraan. Ik ben gek op dit restaurant ! Vergeet niet de katho-psychedelische grot aan de ingang te bezoeken en even rond het prachtige kasteel in (ja, in) de vijver beneden in het dorp te wandelen.

Uw commentaar hierDuitsland

Berlijn

Rogacki
Wilhelmsdorfer Strasse 145-146, Berlin, Tf 0049 303438250, http://www.rogacki.de/
Deze typisch Berlijnse Delikatessen bestaat al sinds 1932 en is een Berlijns instituut. Extreem populair, zeer druk en zowel om mee te nemen of staand op te eten (er zijn een paar tafeltjes). Tegelijk ook traiteur, slager en delicatessenhandel. Beroemd voor zijn gerookte of opgelegde vis, zijn eisbein en zijn schweinshaxe, en zijn heerlijke kartoffelsalat. Zo goed als alles wordt ter plekke bereid, zelfs de gerookte vis die in de eigen raucherei wordt bereid. Je moet aan de toog bestellen.
Uw commentaar hier

Frankrijk

Alsace

 

Aux Armes de France

1, Grand Rue, 68770 Ammerschwihr, 0389471012. www.aux-armes-de-france.com  

Hotel-restaurant met aangenaam geprijsde traditionals. Menu’s van 29 (lunch) tot 49 euro. Aangeraden door Revue de Vin de France.
Uw commentaar
hier

Restaurant Hotel Klein

68570 Soulzmatt, 0389470010. http://hotel-restaurant.hotel-restaurant-klein.com/

Meer dan 10.000 verschillende flessen, en een eenvoudige keuken gebaseerd op verse produkten. Menu’s van 17 tot 42 euro. 
Uw commentaar
hier


Restaurant de la Gare

2, rue Soppe, 68116 Guewenheim, 0389825129.

Onwaarschijnlijk grote wijnkaart, met zéér eerlijke prijzen in alle geledingen. In de bistro vooraan kan je terecht voor een goede, eenvoudige dagschotel, maar in het restaurant gaat de standaard wat omhoog. Verwacht ongeveer 40 euro, zonder de wijn.  
Uw commentaar
hier

 

La Taverne Alsacienne

99, rue de la Republique, 68040 Ingersheim, 0389270841.

Bib Gourmand. Philippe Guggenbuhl zwaait hier de scepter over een klassieke maar erg lekkere keuken. Lunchmendu vanaf 18 euro. Prachtige wijnkaart met uitgebreide keuze.

Uw commentaar hier 

Auvergne

L’arbre à vins

10, rue des Archers, Clermont-Ferrand, 0473904402, zaterdag en zondag gesloten. http://restaurant-larbre-a-vin.jimdo.com/
Bistrot-keuken met een leuke wijnkaart. Geselecteerd door de petit Futé. Lunch vanaf 12 euro.
Uw commentaar
hier


Le Saint-Georges

39, Avenue de l’Union-Soviétique, Clermont-Ferrand, 0473901491
Grote brasserie tegenover het station, klassiekers, maar werkt ook met lokale biologische veetelers en heeft een mooie wijnkaart met veel jonge lokale wijnbouwers, waaronder een paar erg interessante. Lunch vanaf 15 euro. 
Uw commentaar
hier


Le Pizzarium

19, Rue de l’Ange, Clermont-Ferrand, 0473429869, woensdagmiddag en zondag gesloten.
Kwaliteitspizza’s met lokaal aangekochte biologische producten en excellente kazen, en met een keuze die heel ok is voor de kids en verrassend origineel voor de ouders. Verrassend goede lokale wijnen, meestal bio en/of natuurlijk. 
Uw commentaar
hier

Bezocht juli 2013, klein terras, niet veel plaats, maar héérlijke pizza’s en lekkere wijnen (het is de moeite om je voorliefde voor natuurlijke wijn te verklappen, dan komen er wat mooie suggesties uit de regio…)


La Régalade

9, rue Nestor-Perret, Clermont-Ferrand, 0473375715, zondag en maandag gesloten. http://www.restaurant-laregalade.fr/
Traditioneel met ambities, mooie wijnkaart. Lunch vanaf 13 euro, menu vanaf 20 euro. Gewoonlijk een tiental wijnen per glas. 
Uw commentaar
hier


Beaujolais

Auberge La Bascule

Le Bourg, 69820 Fleurie, 0474041348
Al een menu de bistro voor 9,5 euro, maar wel de beste wijnkaart van de Beaujolais !! Neem cash mee, ze aanvaarden niet altijd kaarten. Adres zonder pretentie voor mensen zonder pretentie.
Uw commentaar
hier

Le Chenaillon

69840 Chénas, 0427499036
Heel mooie wijnkaart met vooral pareltjes uit Chénas. Uitstekende eenvoudige terroirkeuken en naar het schijnt een excellente enterecôte-frites plus dessert voor 20,5 euro. Een goed restaurant met een inventieve en moderne keuken en een mooie wijnkaart met veel kleine maar goede domeinen. Heel getalenteerde sommelier. Geen chiqué, wel eerlijkheid en smaak. 
Uw commentaar
hier

 

 

Bordeaux

Gravelier

114, Cours de Verdun, Bordeaux, 0556481715. www.gravelier.fr
Een goed restaurant met een inventieve en moderne keuken en een mooie wijnkaart met veel kleine maar goede domeinen. Heel getalenteerde sommelier.
Uw commentaar
hier

Café Lavinal

Place Desquet, Bordeaux, 0557750009. http://www.cafelavinal.com/
Mooie en betaalbare bistrotkeuken in het centrum van Bages. Lunch vanaf 14 euro, menu's vanaf 28. Wijn per glas via Evoline - systeem, mooie wijnkaart. Reserveren is aangeraden. 
Uw commentaar hier

Le Saprien

14, rue Principale, 33210 Sauternes, 055676608, zondagavond en maandag gesloten www.restaurantlesaprien.fr 
Regionale keuken aan aangename prijzen. 16 euro voor de weeklunch, menu's vanaf 27 euro. Mooi uitzicht vanop het terras.  
Uw commentaar hier

Le Vieux Presbytère

5, le Bourg, Place de l'Eglise, Montagne, 0557746533, . http://www.restaurant-montagne-st-emilion.com/
Terroirkeuken aan heel vriendelijke prijzen op 4km van St-Emilion. 19 euro voor de weeklunch, menu's vanaf 30 euro. Beter dan de vele tourist traps in St Emilion zelf. 
Uw commentaar
hier

 

 

Bourgogne

Le Carafé

15, rue Saint-Nizier, Mâcon, 0685851458, zaterdag, zondagavond gesloten. http://www.lecarafe.fr/
Uitsluitend op reservatie en maar 26 plaatsen, maar een hemel voor liefhebbers van authentieke wijnen, en een eerlijke en verse regionale keuken. Is een beetje een legende aan het worden. Heel informeel, maar heel leuk. 
Uw commentaar
hier

Champagne

Cook’In

18, rue Porte Lucas, Epernay, 0326548980, zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten. http://restaurant-cookin.com/
Guillaume Rousseaux kookte nog voor de Franse Ambassade in Bangkok, maar vandaag brengt hij Thailand naar de Champagne. Ongeveer 35 euro voor een menu. 
Uw commentaar
hier

Le Mesnil

2, rue Pasteur, Le-Mesnil-sur-Oger, 0326579557, woensdag, dinsdagavong en zondagavond gesloten. http://restaurantlemesnil.com/
Menu du jour vanaf 23 euro. Eenvoudig maar lekker. Uw commentaar hier

Jura

Hostellerie Saint-Germain

635, Grande Rue, 39210 Saint-Germain-les-Arlay, 0384446091, maandag en dinsdag gesloten. www.hostelleriesaintgermain.com
Mooie wijnkaart, excellente streekkeuken op gastronomisch niveau, mooie wijnkaart, mooi tuinterras. Menus tussen 23 en 69 euro. Ook een hotel met charmante kamers. Oh happy memories...mijn driejarige dochter, in een wit kleedje en met de zon op haar gezicht, stal hier het hart van gasten en personeel.
Uw commentaar
hier

Les Caudalies

Avenue Pasteur, 39600 Arbois, 0384730654, maandag gesloten in de zomer, buiten het seizoen ook de dinsdag. www.lescaudalies.fr
Mooi hotel vlakbij het huis van Louis Pasteur, gastronomisch restaurant met een sympathiek lunch-menu en een wat duurdere avondvariant. Goed, maar niet echt sans p...
Uw commentaar hier

Le Grapiot

Rue Bagier, 39600 Pupillin, 0384374944, maandag en dinsdag gesloten, in de zomer alleen maandag gesloten. www.legrapiot.com
Moderne interpretaties van de traditie, mooie wijnkaart, value for money. Middagmenu 25 euro, ongeveer 40 's avonds.
Uw commentaar
hier


Les Seize Quartiers

Rue de l'Eglise, 39210 Chateau-Chalon, 03844446823,
Naar het schijnt pretentieloos goed. Ongeveer 30 euro. Commentaar graag...
Uw commentaar
hier


Gothique Restaurant

L'Abbaye, 39210 Baume-les-Messieurs, 0384432516, buiten het seizoen gesloten op maandag en zondagavond. www.gothique-restaurant.com
Zeer mooi gelegen, in de oude keukens van de schitterende abdij van Baume-les-Messieurs. Ziet eruit als een tourist trap, maar is het niet. Volledig menu vanaf 28 euro, ook een charmante chambre-d'hôtes.
Uw commentaar
hier

Languedoc

Les Planches

6 rue du Docteur Sidras, Leucate. Woensdag gesloten, op zaterdag en zondag de hele dag, de andere dagen alleen tijdens de lunch en vanaf 19u. Tf 0468274778. 

Caviste en eenvoudig restaurant met zeer lekkere bruschetta en een goedkope maar lekkere dagschotel. Leuk adresje. Terras. Reserveren is aangeraden. 
Uw commentaar
hier

 

La Terrase du Mimosa

Place de l’Horloge, Montpeyroux. Dinsdag en woensdag gesloten, in juli en augustus alleen op woensdag gesloten. Tf 0467444980. 

Restaurant en bar à vins, mooi terras. Leuk lunchmenu aan ongeveer 20 euro, erg mooie wijnkaart met al wat de AOC Terrasses du Larzac te bieden heeft. In Saiint-Giraud ligt het restaurant Le Mimosa, van dezelfde eigenaar, dat meer gastronomische ambities heeft. Ook een goed hotel in Saint-Saturnin-de-Lucian. 
Uw commentaar
hier

 

Parijs

Juvenile's

47, rue de Richelieu, 0142974649, 1ère Arrondissement
"Haggis in Paris ?"
Het bestaat, en wel in deze hele charmante wijnwinkel/bar/bistro waar de Schot Tim Johnston de plak zwaait. Engelstalige atmosfeer, maar dicht bij de grote toeristische attracties, superbe wijnen en hele lekkere schotels vanaf 30 euro per menu.
Uw commentaar
hier

,
Willi's Wine Bar

13, rue des Petits-Champs, 0142610509, 1ère Arrondissement, www.williswinebar.com
Mark Williamson is een gestrande Amerikaan uit Oregon die hier een hele leuke bistro uitbaat. Menu's van 15,5 tot 35 euro, maar ook goed voor een goed glas wijn aan de toog. François Yon in de (mediterraans gerichte) keuken.
Uw commentaar
hier

Legrand Filles & fils

1, rue de la Banque, 0142600712, 2ème Arrondissement, www.caveslegrand.com
Welkom in de grot van Ali Baba. Eén van de "cavistes" van Parijs, met een goeie 100jaar geschiedenis achter de kiezen. Een indrukwekkende collectie flessen, maar van 12 tot 19u ook een wijnbar (een kleine, dat wel) waar je ook kleine schoteltjes met streekspecialiteiten kan eten (die je dan ook weer kan kopen in de kruideniersafdeling). Een beetje blasé, zegt men, maar pakken atmosfeer.
Uw commentaar
hier

Glou
101, rue Vieille-du-Temple, 75003 Paris, Tf 0142744432, dinsdag gesloten
Moderne wijnbistro met veel aandacht voor het eten. 3ème arrondissement, vlakbij het Picasso museum in het Marais kwartier. Soms erg druk, wordt uitgebaat door een bekende Frans journalist.
Uw commentaar
hier

L'Enoteca

25, rue Charles V, 75004 Paris, Tf 0033/0142789144
Waarschijnlijk de beste en meest uitgebreide Italiaanse wijnkaart van Parijs, met veel kleine betaalbare cuvées en veel grote namen. Uitstekend eten, met een lunch voor 13 euro en een avondmenu voor 28 tot 43 euro, incl wijnen! Vijf sommeliers !! Absolute aanrader voor wie eens wat afwisseling wil.
Uw commentaar
hier
Commentaar van Marc Rovers, 17 oktober 2010: Geweldige wijnkaart, gepassioneerde sommeliers aan de bediening, geweldige gerechtjes. Prijsklasse iets hoger (maar dat lag vooral aan de wijnkeuze), maar alweer iedereen méér dan tevreden.

Itineraires

5 en 10 rue de Pontoise, 75005 Paris, Tf 0033/0146336011, www.restaurantitineraires.com
De uitermate getalenteerde Sylvain Sendra koppelt hier talent aan flair en een schitterende wijnkaart met grote namen en kleine ontdekkingen. Lunch aan 26 euro, menu aan 36 's avonds. Uiteraard ook à la carte. Sarah Sendra is de bekwame sommelier die goed advies geeft. Kan heel snel volzet zijn en boeken is dus de boodschap.
Uw commentaar
hier

Les Papilles

30, rue Gay-Lussac, 75005 Paris, Tf 0143252079, www.lespapillesparis.fr
Charmante combinatie tussen winkel en wijnbar, met een menu aangepast aan de markt en een echte bistro-keuken. Superbe. 5ème arrondissement, vlakbij de Jardin du Luxembourg, richting Panthéon.
Uw commentaar hier

La Crémerie

9, rue des Quatre-Vents, 0143549930, maandag gesloten, keuken alleen 's avonds en op vrijdag- en zaterdagmiddag, 750006 Paris, 6ème Arrondissement, www.lacremerie.fr
Klein en oud en zeer atmosferisch winkeltje dat zich specialiseert in vins naturels sinds 2001. Menu's aan 30 euro, maar van 5 tot 7u30 ook een formule apéro met een schoteltje lekkers aan 10 euro. Reserveren is ietwat ingewekkeld (zie de site).
Uw commentaar
hier

Les Bacchantes

21, rue de Caumartin, 0142652535, 9ème Arrondissement, www.lesbacchantes.fr
Gezellig, klein en traditioneel restaurant met een paar zeer lekkere traditionals als andouillette en een mooie tijdelijke kaart. Beperkte wijnkaart met een paar mooie bio-wijnen en veel klassiekers. In de buurt van de Galerie Lafayette, en dus ’s avonds wel wat toeristen, maar heb er zeer lekker gegeten.
Uw commentaar
hier

Le Verre Volé

67, rue de Lancry, 0148031734, 10ème Arrondissement, www.leverrevole.fr
De pionier van de "cave à manger" en dus een pracht van een wijnwinkel (Yvon Métras, "Fanfan" Ganevat...) én een plaats waar je lekker en zeer eerlijk kan eten. menu vanaf ongeveer 30 euro. Reserveren is aangeraden.
Uw commentaar
hier

Bistrot Paul-Bert, 18, rue Paul-Bert, 75011 Paris, Tf 0143722401,
Geweldige wijnkaart, en de bistro der bistro's !! Druk, gezellig, lekker...L'Ecailler du Bistrot is van dezelfde eigenaar en heeft hetzelfde niveau. Beiden hebben een uitgebreide nationale en internationale groep fans. 16,5 euro voor de lunchmenu, 34 euro voor het serieuzere werk.
Uw commentaar
hier

Le Villaret

13, rue Ternaux, 75011 Paris, Tf 0143578976, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag gesloten
Klein en rustig gelegen restaurantje in een achterafstraatje. Lunchmenu aan 25 euro, degustatiemenu aan 50. Geweldige wijnkaart.
Uw commentaar
hier

L'Ebauchoir

43, rue de Citeaux, 75012 Paris, Tf 0143424931, vrijdag en zaterdag pas om 19u30 open. www.lebeuchoir.com
Bistro met uitstekende wijnkaart voor iedere liefhebber van natuurlijke wijnen zoals die van Lapalu of Métras. Inventief-traditionele keuken, naar het schijnt met ietwat norse bediening. Kan erg druk zijn, leuk terras. De lunch kost een schamele 12 euro.
Uw commentaar
hier

Le Jeu de Quilles

45, rue Boulard, 75014 Paris, Tf 0153907622, elke dag open tijdens de middag, en van donderdag tot zaterdag ook 's avonds. Gesloten in augustus.
Erg kleine, gezellige bistro van een getalenteerde chef. Beperkte maar leuke wijnkaart met veel vins naturels (en het loont de moeite de chef om advies te vragen) Lunch vanaf 20 euro. Werkt met uitstekende locale leveranciers en is dus sterk marktgericht.
Uw commentaar hier

Le Petit Sommelier

49, avenue du Mairie, 75014 Paris, Tf 0143209566, zondag gesloten. Jaarlijkse vakantie twee weken in augustus, http://www.petitsommelier.com/ . 
Klassieke bistrokeuken, maar van hoge kwaliteit. Prachtige wijnkaart met 350 referenties, vooral uit de Rhônevallei en Bourgogne. Menu aan 32 euro. Recht tegenover het station van Montparnasse.

Uw commentaar hier


L'Os à Moelle

3, rue Vasco da Gama, 0145572727, 751015 Paris, 15ème Arrondissement
Lang geleden was Thierry Faucher één van de vier getalenteerde jonge protégés van Christian Constant die de haute gastronomie vaarwel zegden om hun eigen bistro te openen en zo de herleving van de klassieke Franse bistrokeuken in te luiden. Soepen en visschotels zijn de grote specialiteit van de chef, maar de keuken is goed over de hele lijn. Ouderwets gezellig. Menu aan 35 euro.
Uw commentaar
hier
Commentaar van Marc Rovers, 17 oktober 2010: Ik heb mijn mensen meegenomen naar l'Os a Moelle, en we zijn daar super goed verzorgd geweest, kwaliteit ten top voor een belachelijke prijs. Oesters en 'biche' op het menu. Schitterende Sancerre en geweldige St Joseph in het glas.

Cave de l'Os à Moelle

181, rue de Lourmel, 0145572828, maandag gesloten, 751015 Paris, 15ème Arrondissement
Aan de overkant van de straat ligt de winebar van het restaurant L'Os à Moelle. Drie gemeenschappellijke tafels, menu aan 22,5 euro, zeer genereuze plattelandskeuken, geweldige wijnen.
Uw commentaar
hier

Caves Pétrissans

30bis, Avenue Niel, 75017 Paris, Tf 0142275203, zaterdag en zondag gesloten
Heel klassiek adres, heel traditioneel, decor uit de jaren 30. De wijnkaart heeft niet minder dan 900 referenties met de nadruk op Bourgogne en Rhône. Menus aan 34 en 41 euro.
Uw commentaar
hier

Chapeau Melon

92, rue Rébeval, 0142026860, alleen 's avonds en zondagmiddag, 75019 Paris, 19ème Arrondissement
Dit is de winkel van Olivier Camus en hét adres in Parijs voor wie van vin naturel houdt. Maar 15 plaatsen, vaak hard bevochten (reserveren aanbevolen), voor een (h)eerlijke en originele keuken. Eén menu, en nutteloos voor wie een hekel heeft aan vins naturels (tiens, bestaan die nog ?). Menu aan 31,5 euro.
Uw commentaar
hier

Loire

L’Auberge chez Pipette

13 Impasse Tournebride, 44690 La Haie-Fouassière, 0240548047, http://www.aubergechezpipette.fr/
Op tien minuutjes van Nantes, in het midden van de wijngaarden, en met een duizelingwekkende wijnkaart met de allerbeste Muscadet’s. Bistrokeuken. Menu’s van 20 tot 32 euro.
Uw commentaar hier

Les Chants d’Avril

2, rue Laënnec, 44000 Nantes, 0240893476, in de week alleen ’s middags en donderdag en vrijdagavond, in het weekend gesloten.
Bistronomie met een goede reputatie en een leuk menu mystère. Klein en gezellig. Mooie wijnkaart. Middagmenu vanaf 22 euro. 
Uw commentaar hier

L’Epicurien

53, rue Nationale, 37380 Monnaie, 0247561034, op zondagavond, de hele maandag en donderdagavond gesloten.
Gastronomisch restaurant van Didier Frébout, een chef die vroeger in verschillende Relais & Châteaux werkte. Groot wijnliefhebber. Middagmenu vanaf 17 euro, ’s avonds vanaf 36 euro. 
Uw commentaar hier

Le Gressin

40 bis Rue Fouré, 44000 Nantes, 0240482624, op zondag gesloten.
Achter het Palais des Congrès en uitgebaat door twee broers. Inventieve keuken, redelijke prijzen. Naar het schijnt moeilijk met de auto en dus best te voet.
Uw commentaar hier

Les Gueules Noires

Cave Martin, Vallée Coquette, 37210 Vouvray, 0247526218.
Klein maar zeer gezellig, met specialiteiten van de Touraine en van het Noorden (het zijn echte Ch’ti die uitgeweken zijn). Erg lekkere en eerlijke keuken, geen chichi, uitstekende wijnkaart.  
Uw commentaar hier

La Part Belle

5, rue de l’Eglise, 37210 Rochecorbon, 0247653678, alleen ’s middags van 12 tot 14u, zondag en maandag gesloten.
Eigenlijk een kleine voedingswinkel met allerlei specialiteiten maar ook met bijvoorbeeld verse pasta’s. In de namiddag is het ook theehuis, maar ’s middags is het ook een symathieke en goedkope bistro met lekkere schotels en een paar goed wijnen.  
Uw commentaar hier

Les Terrasses de Bel-Air

RD 723, 44150 Ancenis, 0240830287, op zondagavond en maandag gesloten.
Eerlijke en lekkere keuken gebaseerd op lokale produkten, mooie wijnkaart.
Menu’s van 15 tot 48 euro. 
Uw commentaar
hier

 

Le Nord : Pas-de-Calais, les Flandres, PicardieLe Chatillon

6 rue Charles Tellier, Boulogne-sur-Mer, 0321314395, www.le-chatillon.com  
Heel levendig en volks restaurant in het havengedeelte van Boulogne-sur-mer (de Capécure) dat zo goed als alleen vis servieert, regelrecht van de boot. Bezocht door zeelui, vissers en havenwerkers met een bar die om 4 of 5 uur ’s morgens opent, en een restaurant dat open is van 11u30 tot 15u30. Druk, vol (reserveren kan), lekker en écht. De buitenkant ziet er niet uit, maar laat u niet misleiden. 19 euro voor een driegangenmenu. Een aanrader. ’s Avonds en in het weekend alleen voor groepen op reservatie.
Uw commentaar hier

 

La Cour de Rémi

1, rue Baillet, Bermicourt, 0321033333, http://www.lacourderemi.com/  
Moderne bistrot met een mooie wijnkaart vol biodynamische of natuurlijke verrassingen. Moderne, hedendaagse keuken. 19 euro voor het dagmenu (alleen ’s middags), maar ga hier voor het menu van 30 euro, het is de moeite. Je kan er ook blijven slapen. Op het binnenplein staat een monumentje met een tank, van hieruit werd in 1916 de eerste aanval met tanks door het Britse leger gecoördineerd. 
Uw commentaar hier

 

Estaminet du Centre

11 route de Steenvoorde, Godewaersvelde, 0328422172, http://www.estaminetducentre.com/  
Godewaersvelde ligt in Frans-Vlaanderen aan de voet van de Kattenberg, de Mont des Cats. Op zondag kost een menu 29 euro, maar goede prijzen à la carte voor alle echte “Vlaamsche” streekgerechten als potjevleesch of flamiche. Gezellig en hartelijk en ook heel lekker streekbier. Bienvenue chez les Ch’ti’s !!
Uw commentaar hier

 

Froggy’s Tavern

51bis Place du Général de Gaul, Montreuil-sur-Mer, 0321867232, www.froggystavern.com  
Op het grote plein in het centrum van het erg mooie Montreuil-sur-Mer, en verbonden met het sterrenrestaurant La Grenouillère. Ze noemen zichzelf een Rôtisserie contemporaine en dat klopt. 21,5 euro voor een voorgerecht en een broche.
Uw commentaar hier

 

Les Grandes Tables du Channel

173 Boulevard Gambetta, Calais, 0321353011, http://www.lechannel.fr/  
Soort cultureel centrum dat architectonisch wel de moeite waard is, maar dat ook een bistrot en een restaurant heeft waar Alexandre Gauthier van La Grenouillère zorgt voor de menu’s. Het restaurant is alleen ’s middags en op vrijdag- en zaterdagavond open. Constant wisselend menu. Check de website voor de soms interessante culinaire ateliers.  
Uw commentaar hier

 

La Sirène

376, Rue de la Plage, Cap Gris Nez, 0321867232, maandag gesloten, behalve in juli en augustus, zondagavond altijd gesloten. http://www.lasirene-capgrisnez.com/
Zeer mooi gelegen met uitzicht op zee. Zeer lekkere en verse viskeuken, met een seizoensmenu van 28 euro en een plateau de fruits de mer voor 35,5 euro. De openingsuren zijn anders in het winterseizoen, check de website. Adembenemend zicht op de zee. 
Uw commentaar hier

Rhône-Alpes

Le Mas Bottero

168, Cours Berriat, Grenoble, 0476219533, http://www.lemasbottero.com/ zondag en maandag gesloten.
Zonder pretentie is dit restaurant niet echt, maar de prijzen zijn redelijk en de keuken is héél goed. Nicolas Bottero heeft dan ook in een aantal sterrenrestaurants gewerkt. Schitterende wijnkaart met heel wat lokale flessen. Lunch met drie gangen voor 26 euro.
Uw commentaar hier

Le Vin au Vert

3, rue des Clercs, Grenoble, 0952801522, opent pas vanaf 15u, zondag gesloten.  www.levinauvert.vinsnaturels.fr
Wijnhandel en wijnbar dat ook schotels charcuterie of kaas aanbiedt. Zeer mooie wijnkaart, veel vins naturels.
Uw commentaar hier

La Balade des Terroirs

11bis, Rue Irvoy, Grenoble, 0438120706, zondagavond en maandagmiddag gesloten, in de week sluit de zaak om 20 u. http://www.labaladedesterroirs.com/,
Wijnhandel en wijnbar waar je ook schoteltjes charcuterie en kaas kan bestellen. Zeer mooie selectie.
Uw commentaar hier

 

 

 

Roussillon

Les Clos de Paulilles

Baie de Paulilles, Port-Vendres, 0468980758, http://www.clos-de-paulilles.com/
Prachtig gelegen in een kreek tussen Port-Vendres en Banyuls. De Catalaanse keuken, uitgebaat door de familie Dauré van het Chateau de Jau. Open van 28 mei tot 30 oktober (zie de website voor meer details).
Uw commentaar hier

Le grill du Château de Jau

666000, Cases-de-Pène, Tf 0468389810
De simpele maar eerlijke en o zo lekkere keuken van de Roussillon, en naar het schijnt wordt hier al dertig jaar lang dezelfde onpretentieuze maar zeer lekkere menu geserveerd. Zelfs president Chirac is er al voor langs geweest. Eten onder de 300 jaar oude moerbeiboom. 31 euro voor de menu, de helft voor de kinderen, ’s avonds 39 euro. De degustatie van enkele wijnen van het kasteel is erbij inbegrepen. 
Uw commentaar
hier

La Table d’Aimé

Domaine Cazes, 4, rue Francisco-Ferrer, 66602, Rivesaltes, 0468640826, in het seizoen elke dag open. In de winter zondag en maandag gesloten, en de hele maand januari. http://www.cazes-rivesaltes.com/
Heel leuke plaats waar je de wijngaard en de kelders kan bezoeken, wijnen van het huis kan proeven, maar ook zeer lekker kan eten voor weinig geld. Kindermenu aan 12 euro, voor de ouders tussen de 16 en 35 euro. Bioproducten in de keuken.
Uw commentaar hier

La Table de Cuisine

8A, rue de Taxo, Saint-André, 0468954206, gesloten op woensdag en zondag- en maandag-avond
Seizoenskeuken met verse producten, heel betaalbaar. Mooie wijnkaart.
Uw commentaar hier

Bezocht juli 2013. Héérlijk, met ondermeer een onwaarschijnlijk frisse en lekkere gazpacho. Prachtig. Reserveren is noodzakelijk. De dame in de zaal is een wandelende vin naturel encyclopedie…

Xadic del Mar

11, avenue du Puig del Mas, Banyuls, 0468888920, gesloten op maandag (van 15 juli tot 15 september elke dag open)
Pas in april 2010 geopende bistro met een uitstekende wijnkaart (met een vijftigtal "vins naturels") en lekkere, aangenaam geprijsde specialiteiten uit de regio.
Uw commentaar hier

Garriane

15, rue Valette, Perpignan, 0468670744, gesloten op zondag, maandag en dinsdag
Vlakbij het station van Perpignan. De eigenaars zijn Garry, een Australiër, en Ariane. Uitstekende wijnkaart. Het middagmenu kost 16 euro.
 
Uw commentaar hier

Italië

Campania

Al Frantoio, Cooperativeo Nuovo Cilento
Loc.
Ortale, San Mauro Cilento, Tf 39 0974 903239 http://www.cilentoverde.com/
Coöperative bekend voor zijn olijfolie. Groot kantine-achtig restaurant met heerlijk landelijk eten. Heel Italiaans en absoluut niet op toeristen gericht. 
Uw commentaar hier


Nonna Sceppa
Via Laura 45, Capaccio
, Tf 39 0828851064 www.nonnasceppa.com
Heel eenvoudig ingericht restaurant, met parking voor de deur en vlakbij de tempels van Paestum. Levendig, maar ook één van de beste van de regio met fantastische pasta’s en vlees- en visschotels en een uitgebreide wijnkaart.
Uw commentaar hier

Trattoria Villa Mare Luna
Via S. Pietro, loc. Elce, Pollica, Tf 39 0974271082 www.hotelvillamareluna.it
Restaurant van het gelijknamige hotel. Mooie tuin, mooi zeezicht. Lekkere eenvoudige keuken.
Uw commentaar hier

Il Rosso e il Mare
Via Nicotera 26, Acciaroli, Pollica
, Tf 39 0974904046 www.ilrossoeilmare.it
Uitgebaat door een vissersfamilie waarvan de zoon (“de rosse”) gaat vissen en de vrouwelijke familieleden zorgen voor het klaarmaken van de vangst. Ook eigen in olie opgelegde tonijn en ansjovis.
Uw commentaar hier

Ristorante Angiolina
Via Passariello 2, Marina di Pisciotta
, Tf 39 0974973188 www.ristoranteangiolina.it
Op de kade van een kleine vissershaven. Verse vis, lekkere ansjovis maar ook een hele reeks eenvoudige en lekkere schotels als pizza.  
Uw commentaar hier

La Chocolathera
Corso Italia 54, Sapri

Beminnelijk barretje voor koffie, chocolade en wijn, met de beste gelati van Sapri op een terras aan de overkant van de straat. Iedereen in Cilento kent Enzo Crivella, de eigenaar.   
Uw commentaar hier

 

 

Piemonte

Ristorante Alla Torre

Romagnano Sesia, Tf 39 0163 826411, http://www.ristoranteallatorre.it/
gemiddeld 30 euro voor een eerlijke keuken met topproducten. Mooie wijnkaart en de eigenaars kennen de lokale wijnboeren.


Sicilië

Antica Marina
Via Pardo, 29 - Catania, Tf 39 095 348197, http://www.anticamarina.it/
Onooglijk klein maar gezellig restaurantje op de vismarkt van Catania, waar men chaos en verse vis verkoopt. Als voorgerecht kan je kiezen tussen antipasti, een soort tapa's, of pasta, als hoofdgerecht neem je de vis die je zelf gaat kiezen in een open toog. Beperkte maar zeer lekkere keuze qua wijn. Originele hapjes en kraakverse vis voor weinig geld. Reserveren is absoluut noodzakelijk.
Uw commentaar hier Teruggeweest in januari 2011 en nog beter dan vroeger geworden!

Don Camillo
Via Maestranza, 96 - Siracusa, Tf 39 0931 67133, http://www.ristorantedoncamillosiracusa.it/
Siracusa is een prachtige stad en in het mooiste stukje, het eiland Ortygia, ligt dit prachtige restaurant, donker en gezellig, met een schitterende wijnkelder en erg originele lokale gerechten. Een absolute aanrader, top zonder pretentie, een beetje zoals de baas Giovanni Guarneri.
Uw commentaar hier

Piccolo Napoli
Piazzetto Mulino a Vento- Palermo, Tf 39 091 320 431
Erg onpretentieuze trattoria met fantastisch lekkere en eenvoudige schotels met alles wat de zee hier te bieden heeft. Très sympa. Probeer in de wintermaanden zeker de neonati !
Uw commentaar hier

Ristorante Noemi
Via Manzoni, 8, Gallodoro, Tf 39 094 237 162
Mario Stracuzzi zwaait hier de pollepel en weigert à la carte te serveren. Alleen een vast menu dus dat bestaat uit een onwaarschijnlijk aantal antipasti, een primi en een secondi, waarna u geen pap meer kan zeggen. Wijn uit de kruik, maar drinkbaar, héél erg lekkere eenvoudige keuken en een schitterend uitzicht. Omgeving Taormina.
Uw commentaar hier

Trattoria La Grotta
Via Scalo Grande, 46, Santa Maria La Scala (Acireale), Tf 39 095 764 8153
Klein restaurant met een grote vulkanische rots in de gelagzaal. Je kiest bij het binnenkomen je vis, die wordt gewogen en geprijsd en dan klaargemaakt. Ook befaamd voor zijn zwarte pasta. Binnenin zeer klein en nauwelijks bekend bij toeristen, op het terras kan in de zomer wat meer clienteel terecht. Heerlijk. Mooie reeks onpretentieuze maar lekkere wijnen, ondermeer van Donnafugata.
Uw commentaar hier

Fiaschetteria Biscari
Via Museo Biscari 8, Catania, Tf 39 095 093 2761
Gevestigd in de oude stallen van het Palazzo Biscari, heel leuke atmosfeer, lekker eten, goeie wijnkaart. Een beetje traag wel toen ik er was. Vlakbij de opera.
Uw commentaar hier

 

Pizzeria-Osteria Cave Ox
Via Nazionale 159, Solicchiata, Tf 39 328 1349683, dinsdag gesloten
Prachtige selectie Etna wijnen waaronder die van Frank Cornelissen en Marc de Grazia, en een heel mooie selectie vini veri vanuit heel Italië. Heel lekkere pizza, typische Siciliaanse schotels, heel goede prijs/kwaliteit. 
Uw commentaar hier

 


Groot-Hertogdom Luxemburg

Auberge de la Gaichel
Maison 7, Eischen, Tf 00352/390140, http://www.aubergegaichel.lu/
De eenvoudige kaart met veel streekprodukten en traditionele gerechten is gastronomischer dan je denkt en al bij de eerste hap is het duidelijk dat hier een ploeg achter staat die ook een éénsterrenrestaurant uitbaat (het Hotel de la Gaichel). Eenvoudige gerechten maar de kwaliteit van de ingrediënten spat uit het bord en ze zijn zonder uitzondering perfect gemaakt. Eenvoudige maar voldoende wijnkaart. Heel efficiënte bediening. Betaalbare en pas vernieuwde kamers.
Uw commentaar hier

La Gamba
51, rue Pierre Krier, Luxembourg, Tf 00352/26483117
In dit verzorgde Portugese restaurant eet je de lekkerste gamba's van het Groothertogdom, niet echt goedkoop misschien (25 euro), maar gewoonweg verrukkelijk. De mama staat hier nog in de keuken en wie niet zo gamba-minded is moet de gerechten met bacalhau (stokvis) eens proberen: succulent !
Uw commentaar hier
Christophe Demunter vond: "Ben er al verschillende malen geweest, en vanavond dus terug met vrienden die op bezoek komen. Vroeg een tijdje geleden aan een Portugese collega eens waar voor haar het beste Portugese restaurant van de stad was (ik zocht eens wat afwisseling), en ook zij zei spontaan La Gamba…"

Marokko

Marrakech

Terrasse des Epices
15 souk Cherifia, Sidi Abdelaziz, Marrakech Medina, Tf 212 24375904, http://www.terrassedesepices.com/
Frans-Marokkaanse keuken op een dakterras, lounge muziek en vriendelijke bediening.
Uw commentaar hier


Portugal (Noord)

Lusitania
Rua 31 de Janeiro, 65, in Amarante, Tf 255426720. In de Douro regio

Een drietal restaurants in Amarante heeft een terras dat boven de Tamego rivier hangt en als je hier een tafeltje kan versieren zit je goed. Erg lekkere lokale specialiteiten, zeer goedkoop, lekkere ijskoude sprankelende vinho verde die speciaal voor het restaurant gebotteld wordt. Excellente tripas. De eigenaar spreekt goed en graag Frans. Parkeer buiten de stad en ga te voet, Amarante is piepklein en, neen, je wil niet met de wagen over de brug. Uw commentaar hier


Mugasa
Apartado 40 - Fogueira, in Sangalhos, Tf 00351 234741061, in de Beiras regio.

In de Beiras regio, tussen Porto en Coimbra, is speenvarken de specialiteit, en de specialist in die specialiteit vind je in dit restaurant. Eenvoudig en zelfs wat kaal interieur, maar zeer goede kwaliteit in het bord, zonder enig spoor van pretentie. Drink hier rode of rosé schuimwijn bij zoals iedereen in de streek doet. Weinig Engels maar dat is geen probleem. Absoluut niet duur en lekkere hapjes vooraf. Meer informatie over leitao vind je in dit leuk geschreven Engelstalige artkel: http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204556804574261972756515860.html
Uw commentaar hier

Mumadona
Rua Serpa Pinto 260, maar eigenlijk op de hoek van de mooie Rua Santa Maria, als je van het paleis komt – Guimarães, Tf 00351 253416111, in de Minho regio

Je zou er waarschijnlijk niet zo direct binnenstappen, het ziet er niet erg aantrekkelijk uit in deze zeer mooie stad waar zowat elk restaurant er beter uit zag, maar ik kan het absoluut aanraden. De twee blèrende TV’s en de kindvriendelijkheid moet je erbij nemen, maar de porties zijn genereus, de prijzen laag en de wijnkaart heeft wat lekkers. Uitstekende bediening. Héérlijke bacalhau à la Mumadona, en indien uw lijn u lief is neemt u de halve portie...
Uw commentaar hier


Talisma
Largo do Paço, in Braga. Tf 00351 253611947

De lichtreclame op straat is groter dan de ingang en dat is nodig want op het eerste zicht is dit een krantenwinkel met terras. Binnenin is het koel en druk en vol locals die op de zeer lage prijzen en de heel goede kwaliteit af komen. Héérlijke bacalhau, en als hij dagschotel is kost hij slechts 5 euro. Lekkere desserts, heel onpretentieus, heel leuk. Er zijn ongetwijfeld betere restaurants in Braga, maar niet aan deze prijs.
Uw commentaar hier


Tras da
Rua Virgilio Correia 12 - Lamego, Tf 351 254614075, in de Minho regio

In een straatje achter de kathedraal en parkeren doe je dan ook best in de beschaduwde laan die van de kathedraal wegloopt (betalend). Op de muren hangen honderden briefjes met complimenten van voorgangers, in zowat alle Europese talen. Klein en erg gezellig, heel vriendelijk, lekker en aangenaam. Proef er zeker de forel met ham, een lokale specialiteit. Wandel achteraf de caloriën er terug af op de 611 trappen van Nossa Senhora dos Remedios.
Uw commentaar hier
back to homepage

United Kingdom


Je vind vanaf nu ook leuke tips op http://reizeninengeland.skynetblogs.be/


County Kent

Dering Arms
Pluckley Station, Pluckley, Tf 0044/1233840371 (er staat één wegwijzertje naar Pluckley Station op de B2077)

Jim Buss roert al jaren de lepel in dit sterk op verse vis gerichte etablissement. Het menu is eerder beperkt (een aantal vaste gerechten en een zestal wisselende op het blackboard) maar dit is één van de beste visrestaurants van kent. De wijnkaart bevat de Franse klassiekers maar ook een fraai aanbod uit Spanje en de Nieuwe Wereld, met zowel grote namen als aangenaam geprijsde én lekkere kleinere.
Het erg mooie gebouw, het vroegere jachtpaviljoen van de Dering familie, is rustig gelegen, recht tegenover het stationnetje waar je de trein naar London kan nemen. Zoals het hoort is het naast restaurant ook nog een echte village local waar de mensen van het dorp een afzakkertje komen nemen en wanneer het restaurant vol is kan je vragen om in de bar te worden geserveerd. De drie eenvoudige kamers hebben geen eigen sanitair maar zijn verzorgd en leuk en het ontbijt is goed. Op de tweede zondag van de maand komen hier verzamelaars van old timers bijeen. Jim zelf heeft er twee die occasioneel wel eens voor de deur staan. Aangename tuin maar aan de straatkant. Vergeet hem niet de groeten te doen (ik kom er minstens één keer per jaar).

Uw commentaar
hier

Red Lion
High Street, Stodmarsh, Tf 0044/1227721339 (dorp aangeduid vanop de A257 ten oosten van Canterbury)

In dit maar 60 inwoners tellende dorpje ligt één van de charmantste restaurants van Kent. Elke centimeter in dit kleine huisje is gedecoreerd maar het maakt het alleen maar gezelliger. Het menu is gevarieerd en steeds aangepast aan de seizoenen en waar mogelijk wordt gewerkt met lokale producten. Hun Stodmarsh Lamb is in de lente één van de beste lamsgerechten die ik al gegeten heb. Zowel de chef als de eigenaar zijn hier al sinds 1995. De kamers zijn zeer charmant maar hebben geen eigen sanitair. Het ontbijt wordt pas vanaf 9 geserveerd. In de erg aardige tuin loopt een brutale eend en nog wat ander pluimvee, en wie op de terugweg naar huis is kan scharreleieren meenemen (6 per £ was de laatste prijs).

Uw commentaar
hier

Unicorn
Bekesbourne Hill, Bekesbourne, Tf 0044/1227830210 (voor de pub kan welgeteld één auto staan, maar de grote parking achter de pub bereik door een kleine doorgang een tiental meter voor de pub, tussen twee huizen)
Veel meer een restaurant dan een pub is dit eerder kleine etablissement gekend voor zijn lekkere keuken en het gebruik van lokale ingrediënten. Het menu is beperkt maar wisselend en erg lekker. Het nogal cleane interieur gaat goed samen met de eerder stijf-engelse eigenaars maar bediening en atmosfeer zijn relaxed genoeg. Geen plaats voor jonge feestvierders misschien en wat bezadigd qua atmosfeer, maar lekkere keuken en uitstekende wijnen.

Uw commentaar
hier

Timber Batts
School Lane, Bodsham, Tf 0044/1233750237 http://www.timberbatts.co.uk/

De Fransman Joel Gross baatte lang de succesvolle Froggies in Wye uit maar verhuisde naar deze mooie plattelandspub en vond de perfecte combinatie: Franse keuken gecombineerd met verse lokale ingrediënten, uitstekend getapte real ale met een zeer evenwichtige Franse wijnkaart (een zeldzaamheid hier), Franse savoir-vivre met Engelse gemoedelijkheid en dienstbaarheid. Prachtig uitzicht ook, maar verdraaid moeilijk te vinden !

Uw commentaar
hier

 

London

40 Maltby Street
40 Maltby Street, wijk London Bridge, London, alleen op woensdag, donderdag en vrijdagavond, en vrijdag en zaterdag voor de lunch (kijk op de website, geen reservaties), Tf 0044/2072379247, http://www.40maltbystreet.com/

Zeer eigenzinnige winebar, met een brede keus aan zeer avontuurlijke wijnen in de “natuurlijke” traditie, eigendom van een wijnhandelaar. Beperkt maar lekker aanbod qua schotels. Heel ongedwongen, heel recht-voor-de-raaps.

Uw commentaar hier

 

Antidote
12A Newburgh Street, omgeving Carnaby Street, London, Tf 0044/2072878488, http://www.antidotewinebar.com/

Winebar met bistro-keuken die een mix is tussen Franse en Engelse culinaire tradities. Mooi aanbod “natuurlijke” wijnen. Voor London zeer aanvaardbare prijzen.

Uw commentaar hier

 

Brawn
49 Columbia Road, Bethnal Green, maandagmiddag en zondagavond gesloten, Tf 0044/2077295692, http://www.brawn.com/

Bijhuis van Terroirs (zie onder) met uitgebreide lijst “natuurlijke” wijnen. Zondagmiddag is er een vast menu aan 25£, de rest van de week een “blackboard” met de dagaanbiedingen.

Uw commentaar hier

 

Green&Blue
38 Lordship Lane, East Dulwich, zondagavond gesloten, Tf 0044/2086939250, http://www.greenandbluewines.com/

Wijnhandel met bijhorende winebar en restaurant. Veel “natuurlijke” wijnen, eenvoudige maar lekkere keuken.  

Uw commentaar hier

 

Soif
27, Battersea Rise, Clapham Junction metro, maandag, dinsdag- en woensdag-middag en zondagavond gesloten, Tf 0044/2072231112, http://soif.co/en

Bijhuis van Terroirs. Winebar & restaurant met mooie wijnkaart en een steeds wisselend menu

Uw commentaar hier

 

Terroirs
5 William IV Street, omgeving Trafalgar Square en vlakbij Charing Cross Station, London, zondag gesloten, Tf 0044/2070360660, http://www.terroirswinebar.com/

Winebar met focus op biologische en biodynamische wijnen uit de hele wereld, en met veel aandacht voor de trend van de natuurlijke wijnen. Genereuze porties. In de kelder ligt een restaurant, boven kan je tapas en dagschotels eten met de nadruk op versheid en origine.

Uw commentaar hier