5 maart 2008: Sachsen (en een beetje Pfalz en Franken).



Internationaal gericht als wij zijn hebben we nu al een paar maanden een Duits lid, ons alles Stephan. Afkomstig uit Saksen en alhoewel weinig mensen het weten is dit een wijnregio, één van de kleinste van Duitsland dan wel (450h), maar toch, en vooral in wit, niet zonder mogelijkheden. De wijngaarden liggen in de omgeving van de stad Dresden, op de oevers van de Elbe. Er wordt vooral witte wijn gemaakt. Om aan te vullen voegde Stefan er wat Franken en Pfalz aan toe. Het was ook voor mij de eerste kennismaking met Sachsen. Alle wijnen werden blind geproefd, met de bedoeling om de druivensoort te raden.
We proefden elf witte wijnen.

Müller-Thurgau, Radebeuler Lössnitz, Weingut Hoflössnitz, Sachsen, 2006: Wijngoed in Radebeul in het Elbtal. Domein uit 1401. Eigendom van Stefan Rössler. 7ha. Wijnmuseum met eeuwenoude traditie die tot stilstand kwam in 1889 door de druifluis en na 50 jaar onderbreking weer werd heropgestart. Ongeveer 10 euro. 53hl/ha, opvoeding op inox. Mooi aroma; wit fruit, een beetje citrus, witte bloemen; in de mond een beetje vet, rond, hele mooie concentratie, leuk bittertje, mooie afdronk: we waren aangenaam verrast ! ♥♥

Weissburgunder, Bereich Meissen, Winzergenossenschaft Meissen, Sachsen, 2005: Coöperatieve uit 1938 in Meissen. 1800 leden. 164ha. Nathalie Weich is de keldermeester. Goed voor 800.000 flessen per jaar, een groot gedeelte van de jaarlijkse produktie in Saksen. Overwegend verschilferd graniet en loess, 106ha wijngaard op steillagen. Zeer brede portfolio. 6 euro. 11,5%. Kruidig, peper, Danone-vanille potje; een beetje dun, fris met een zuurtje, maar het contrast met de vorige was groot en eigenlijk toch niet slecht. (♥)

Sachsischer Landwein, Weingut Klaus Zimmerling, Sachsen, 2006: Dresden-Pillnitz. Klein domein van 4ha, goed voor 15.000 flessen per jaar. Kelders in de kapel van het paleis van Pillnitz. Wijngaard op de Pillnitzer Königlicher Weinberg. Zand en klei op vergane steen. Zeer lage rendementen (21 hl/ha). Bio. Klaus Zimmerling wou al wijnmaker worden tijdens het DDR regime en vertrok als leerjongen naar de Wachau. Nog altijd aan het leren, maar al erg goed en plus est en vous ! Weigert zijn flessen op te sturen naar de wijn-autoriteiten en zijn flessen worden dan ook gebotteld als Sachsische Landwein. Echtgenote Malgorzata Chodakowska zorgt voor de schulpturen die op de etiketten worden afgebeeld. Geen eigen website en wil er ook geen. Moeilijk te vinden buiten Sachsen. 8,5 euro. Erg floraal en kruidig, gedroogd fruit; in de mond zeer rijp, kruidig en zacht, zoet en droog tegelijk (caramel), mooie afdronk; apart ! ♥♥

Müller-Thürgau, Sachsischer Landwein, Weingut Klaus Zimmerling, Sachsen, 2006: 10 euro. Eerst wat sulfiet, evolueerde naar natte steen, natte kassei, dan iets kruidigs, om te eindigen bij peperkoek, gesausde tabak; in de mond iets vegetaals en onrijps, alhoewel er genoeg suikers zijn; vreemd… ♥

Silvaner, Trocken, Weingut zur Schwane, Franken, 2006: 15ha groot domein in Volkach. Familiebedrijf. Eva Pfaff-Düker & Ralph Düker namen het onlangs over en investeerden in 2000 zwaar in het bedrijf. Eva is de oenologe. Modern uitgerust. Ook een luxe-hotel. Mooi gamma met frisse goede gemaakte basiswijnen aan heel redelijke prijzen en een reeks (Oloris) betere wijnen die er boven uitsteken. 6 euro. Lelietjes van dalen zoals in een zeepke, erg floraal; ook in de mond floraal, wat eenvoudig en clean, maar ok en een leuke lente-terraswijn (en daar is deze wijn ook voor gemaakt). Evolueerde goed en bleef fris. ♥(♥)

Müller-Thurgau, Sachsischer Landwein, Fréféric Fourré, Sachsen, 2006: 1,5ha groot domeintje in Radebeul. Uit Frankrijk afkomstige sommelier die hier ook zijn eigen wijnen maakt. Werkt als sommelier in het Kempinski hotel in Dresden. Nauw bevriend met Karl Friedrich Aust, waar ook zijn wijnen worden gemaakt. Zo kleine productie dat Frédéric de moeite niet doet om zijn flessen op te sturen en ze uitbrengt als Sachsische Landwein. 10 euro. 13,5%. Eerst wat sulfiet dat snel wegging, daarna mineraliteit (olie, vuursteen, zout, natrium), maar geen fruit; in de mond neutraal, eenvoudig, wat wit fruit (♥)

Bacchus, Sachsischer Landwein, Karl-Friedrich Aust, Sachsen, 2006: Domein in Radebeul. Steenkapper die zijn drie ha wijngaard in zijn vrije tijd aanpakt. Huis aan de voet van de Radebeuler Goldener Wagen. Werkt met barrique in de beste jaren. Zeer kleine produktie en meestal uitverkocht. Maakt wijn in de kelders van een historisch huis, maar is redelijk goed uitgerust. Brengt zijn wijnen niet naar de autoriteiten en worden dus uitgebracht als Sachsischer Landwein. 10 euro. Een erg frisse, zure neus met veel citrus of pomelo (van de fanta), of volgens Stefan eine grüne nase…in de mond fris, fruitig en leuk; klein zoetje in de finish ♥

Silvaner, Schloss Sommerhausen, Franken, 2005: Domein in Sommerhausen. Martin Steinmann (de familie zit al sinds 1653 in de wijnbouw van Sommerhausen). Sinds 1968 kregen de Steimann's zowel het slot als de wijngaarden die ze generaties lang pachtten in hun bezit. 25ha in Sommerhausen, Eibelstadt, Randersacker en Iphofen. 12 euro. Sulfiet, wat wrang, verlept wit fruit; in de mond weinig karakter en met een wrange finish

Dürckheimer Füchsmantel, Riesling Kabinett, Weingut Karl Schaefer, Pfalz, 2006: Bad Dürkheim. Al sinds 1843 in de familie. Momenteel geleid door de 70 jarige Gerda Lehmeyer, vijfde generatie en een enthousiaste dame sans pretention. 16,5 ha, goed voor een jaarproduktie van 80.000 flessen. Zandsteenrijke klei met wat zand, leem en basalt. 86% riesling, 14% de rest. 65 hl/ha. Tot in 2002 geholpen door wijnmaker Thorsten Rothaus die om gezondheidsproblemen zich terugtrok en werd vervangen door Gunter Deeters. Werken veel met het klassieke holzfass, waarvan ze er in de oude kelders 70 hebben, van 350 l groot tot 5000. 6,5 euro. 11,5%. Limoen, zweempke petrol; in de mond fris, fruitig, fijn (petrol, maar dan wel ferrari-petrol…), stevige zuren, zeer goede prijs/kwaliteit ♥(♥)

Traminer, Sachsischer Landwein, Frédéric Fourré, 2006: 10 euro. Kruidig, een beetje wak. Kruidigheid à la traminer, wat verdovend op het gehemelte ? ook een zuurtje maar ook hier weer een beetje wak…♥

Kerner, Sachsischer Landwein, Weingut Klaus Zimmerling: 10 euro. 13,5%. Hospitaal aroma (een kermer in plaats van een kerner, haha); in de mond blue vicks, zure afdronk die wel lang is. Moeilijk. (♥)

Conclusie: Een aangename kennismaking met één van de kleinste wijngebieden van Duitsland en met een paar verdraaid vreemde vogels ook. Alle flessen werden blind geproefd en het viel zoals geregeld weer tegen (maar we leerden weer zeer veel). Eén van de conclusies: als riesling een planeet is, is müller-thurgau een hoer ! ongelooflijk onder hoeveel verschillende gedaantes die druif verschijnt (waaronder een paar lekkere, wel).