1 september 2009: Stéphane Tissot



De Jura wordt meer en meer één van mijn favoriete wijn- en kaas-regio's. Eén van mijn eerste goddellijke combinaties in kaas en wijn waren een comté van Kaasmeester Elsen en een fles chardonnay van La cave de la Reine Jeanne. Het was pas later dat ik er achter kwam dat de man achter dit merk niemand minder dan Stéphane Tissot was, één van de beste wijnmakers van de Jura. Ik kon het dan ook niet laten om vorige zomer binnen te springen in zijn winkel in Arbois en elf flessen mee te nemen. Deze maand werden ze door CSP ontkurkt (veel te jong eigenlijk) en geproefd. Het werd een gedenkwaardige avond.

Het domein van Stéphane ligt in Montigny-les-Arsures. Stéphane is de zoon van André en Mireille Tissot, wiens naam het domein nog steeds draagt. Sinds 1990 is het domein constant in evolutie, toen Stéphane na stages in Zuid-Afrika en Australië terug thuis kwam. Het wordt beschouwd als één van de top drie domeinen van de Jura. Samengesteld uit 14,63ha rood met 37% poulsard, 35% pinot noir en 28% trousseau, 22,62ha wit met 63% chardonnay en 37% savagnin. Sinds 1994 realiseerde Stéphane zich dat hij het grootste verschil kon maken in de wijngaard en niet in de kelder. Dit groeide natuurlijk uit tot een Biocertificaat sinds 1999 maar vandaag is het hele domein gecertifieerd als biodynamisch. Zeer breed gamma maar complexe, karaktervolle en zeer coherente wijnen. Elegant eerder dan krachtig. Momenteel 28 verschillende cuvées. Lage rendementen. Gebruikt alleen de eigen gisten en beperkt het gebruik van sulfiet. Geen filtering.

We proefden zeven witte en vier rode wijnen.

Chardonnay, Mailloche, Arbois, André et Mireille Tissot, 2006: 15 euro op het domein. 1,45ha grote wijngaard met uitzonderlijk veel klei. Oosthelling. Normaal gezien een jaar eik, 1/3 nieuwe. Volgens Le Blog d’Olif minder rokerig dan anders en gemaakt in kleinere hoeveelheden (vanwege de hagel). Appeltjes, kruiden, rond een kerntje mineraligheid, vuursteen ook; evolueerde zéér goed, zelfs over drie uur en werd mooier en mooier; in de mond zacht, evenwichtig, mooi appelfruit, duidelijke alcohol wel; eerst **, dan **(*) en naar het einde toe ***

Chardonnay,Les Bruyères, Arbois, André et Mireille Tissot, 2006: 15 euro op het domein. Klei en mergel. 12 maanden eik. Iets geler van kleur dan de Mailloche. Gedroogde appeltjes, munt, een toets bittere zwarte chocola, mineralen, na opwarmen richting calvados; zacht en wat oxydatiever dan de mailloches, vettiger ook, wat complexer en expressiever in het begin, maar naargelang de mailloches openplooide zakte de Bruyères weg. ***

Chardonnay, Les Graviers, Arbois, André et Mireille Tissot, 2006: 15 euro op het domein. Gemaakt met de druiven van 7 verschillende wijngaarden. Wat meer kalk in de ondergrond. Eik, fruit en mineralen. In de neus zacht en rond, droog, veel minder zuren dan de andere twee chardonnay’s van dit huis, maar naar het einde toe dan toch een opstoot ervan; boteriger en meer “bourgondisch” dan de eerste twee **(*)

Chardonnay, En Barberon, Côtes de Jura, André et Mireille Tissot, 2005: 15,4 euro op het domein. Klei en zandsteen. 24 maanden eik. Geen sulfiet. Verse abrikoos, honing, mineralen, apotheek geurtjes, en wat fruitiger dan de andere. In de mond rond, heel goed, heel edel gestructureerd, stevig ook; een beetje warm, maar véél karakter en een erg mooie afdronk ***

Sélection, Arbois, André et Mireille Tissot, 2004: 12 euro bij de kaaswinkel op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. 70% chardonnay, 30% savagnin, apart gefermenteerd, dan 9 maanden apart gerijpt, dan 15 maanden samen. Stremsel, zure boter, botermelk; droog, kruidig en wat zurig; deels met een boterig element, deels met een kruidiger, notiger; smeekte om een stukje kaas (en dat is dan ook waar ik hem kocht) **

Savagnin, André et Mireille Tissot, 2004: 15,4 euro op het domein. Klei. 3 jaar op eik. 2,5 jaar sous voile. Amberkleurig. Noten, kruiden, boenwas, hele oude appeltjes, na opwarmen meer whiskey dan calvados; in de mond rond, zacht, stevig, duidelijke flor, mooie en erg lange afdronk, mooi en redelijk zacht; Dag 2: richting oranje; de geur van overrijpe appels is al op een meter merkbaar, in het glas echter intenser, met alcohol, richting cider en calvados; stevig in het glas maar verrassend fruitig, mooie zuren; lange afdronk; iets minder complex dan gisteren. Mijn witte favoriet, maar ik stond alleen...****

Traminer, Arbois, Domaine André et Mireille Tissot, 2007: 11 euro op het domein. Traminer en savagnin zijn eigenlijk van hetzelfde ras. Tissot wil hier de oorspronkelijke kenmerken van de savagnin druif laten zien wanneer ze niet klassiek behandeld is, zegt zelf dat het zijn “modernste” wijn is. Klei en zandsteen in de ondergrond. Geen eik. Boter, maar vooral bloemen en citrus; bloemen, snoep, iets zoetds, en doet inderdaad wat denken aan gewurz, waar het familie van is; héél droog, twijfelend tussen bitter en fruitig; **

Trousseau, Arbois, André et Mireille Tissot, 2005: 10,8 euro op het domein. Aroma van verhitte bakeliet, rubber, maar ook pruimen en griotte, later ook tabak; in de mond fruitig, frisse zuren, rubber ook; wat bizar, bij wat drink je dit ? *

Singulier, Arbois, André et Mireille Tissot, Trousseau, 2006: 13,4 euro op het domein. Druiven van stokken uit verschillende wijngaarden. Geen filtering. Moet gekarafeerd worden. Geen karaf helaas. Trousseau zou familie zijn van de Touriga nacional. Aroma met eerst aardolie en steen, dan leder, peper, rood fruit, paddestoelen, bosgrond (according to Lode “In de Mollige Bosvrucht”); veel volume, rond, fris, een spits zuurtje toch ook, werd in het glas beter en beter en complexer en complexer; de lieveling van de avond, iedereen was onder de indruk ****

Pinot Noir, Arbois, André et Mireille Tissot, 2005: 16 euro op het domein. Rijp fruit, kers (maar geen kirsch), geen storende alcohol, vlezig ook, lekker; in de mond fris zuiver fruit, stevige tannines, evoluerend naar meer vlezigheid; ook iets aards **

Poulsard, Vieilles Vignes, Arbois, André et Mireille Tissot, 2006: 8,5 euro op het domein. Zonder sulfiet. Aroma van Oxo, putteke, héél mineralig; een lichte sprankel in de mond, erg fris, mooi fruit wel; moeilijk te begrijpen, ‘k heb nog een fles die ik eens op mijn gemak zal leegdrinken *(*)

Conclusie: Een heel aparte degustatie die velen onder ons sprakeloos achterliet. Niet iedereen kon alles appreciëren en zeker de niet-sherry liefhebbers deinsden af en toe terug, maar iedereen wist de diepte en de complexiteit van deze wijnen te waarderen. Van de voorspelde keldertijden stonden wij versteld en eigenlijk ook van de lage, CSP-waardige prijzen.