11 mei 2006: Zuid-AfrikaDeze degustatie vond plaats in onze vaste stek de pur-pur, op 11 mei 2006 's avonds. De meeste wijnen kwamen van wijnhandel De Wijnkraal, Franz Tielemanslaan 4 in Leuven (016/584606), www.dewijnkraal.be. De bedoeling was dubbel: kijken of er in Zuid-Afrika interessantere dingen gedaan worden dan de klassieke supermarkt-passe-partout wijnen en of dit gebeurt aan interessante prijzen, en checken of De Wijnkraal, once of ill repute, terug op het rechte pad is gekomen en terug over een gamma beschikt dat meer dan een vluchtig onderzoek waard is. In beide gevallen mogen we zeggen dat onze vermoedens bevestigd werden en we maakten een aangename en interessante degustatie mee. Opvallend waren wel de pieken en dalen: sommige wijnen waren uitermate indrukwekkend en interessant (binnen de 15 euro grens), sommige waren echte afknappers. Voorlopige conclusie: er gebeuren zéér interessante dingen in Zuid-Afrika maar niet alle experimenten zijn even geslaagd. Wél één van de verrassendste degustaties, niet de beste maar zeker een leuke en interessante avond. We kenden ook het grote geluk om kennis te maken met ons eigenste spooklid, een kennismaking die voor ons in ieder geval geslaagd was en we hopen van u hetzelfde, Sofie....
We proefden zes witte waaronder één schuimwijn en elf rode.

Pierre Jourdan, Brut, Franschhoek: Gemaakt door Achim von Arnim voor de schuimwijn specialist Haute Cabrière. Deze fles is de instapcuvée, aankoopprjs 15,25 euro. 60% chardonnay, 40% pinot noir. Aangenaam parelend en licht rozig van kleur (door de pinot noir). Een aroma met vooral bloemenruiker. In de mond fris en onstuimig, wat verwijzend naar honingsnoepjes. Iedereen vond hem leuk, tot ze de prijs hoorden. We dronken al beter voor minder.

Chenin Blanc, Mooibly, Paarl, 2005: Een Belgisch produkt want gemaakt op het landgoed van de familie Wouters-Schouteden uit het Antwerpse (7,75 euro) die er sinds 1999 actief zijn. Hun schoonzoon maakt de wijn, geconsulteerd door Theunis Van Zyl (ex-Simonsig). Handgeplukt van 20 jaar oude stokken, 3 maanden op lie met gisten uit de Loire. Mooie heldere kleur. Aroma met snoepjes en vooral zuurtjes, ook passievrucht werd genoemd en herkend. In de mond vol, fruitig en zacht, met een frisse afdronk. Iemand herkende de smaak van een Corona met limoen en dit werd door de meeste proevers beaamd. Bleef matig overeind in de tijd en een fles om snel leeg te drinken, maar wel goed gemaakt. *(*)

Sauvignon Blanc, Neil Ellis, Groenekloof, 2004:Neil Ellis is een ervaren wijnmaker (KWV, Groot Constantia, Zevenwacht) die nu voor zichzelf bijzonder sterke chardonnay en sauvignon blanc wijnen maakt. Deze sauvignon blanc (11,97 euro) heeft de reputatie één der beste van Zuid-Afrika te zijn. Typerende groene schijn. Subtiele aroma's die verwijzen naar gras, wat gekneusde takjes, maar ook fruit (ananas, appel); stevige vegetale toetsen, veel varen (volgens "de pottekes"), zeer mooie structuur; bleef ook goed, zelfs na een half uur; vaste waarde en verkozen in wit als wijn van de maand. **(*)

Chardonnay-Pinot Noir, Haute Cabrière, Franschhoek, 2005:De stille versie van de bovengenaamde Pierre Jourdan. Gemaakt door Achim von Arnim met dezelfde druivensoorten (51% chardonnay, 49% pinot noir). Mooie, zware fles (9,4 euro). Dezelfde roze schijn als de schuimwijn maar iets sterker, een beetje de kleur van roze pompelmoessap. In de neus erkende eerst iedereen lentebloesem, maar na een kwartiertje heel duidelijk het aroma van nicotine of blonde sigarettentabak. Volle, stevige smaak, maar de zuren ontbreken en komen pas helemaal op het einde. Interessant maar niet echt geslaagd experiment.

Chardonnay, Sur Lie, Rhebokskloof, 2003:Absoluut dé verrassing van de avond en aan 11,68 euro zéér zijn geld waard. Rijpte voor 30% op nieuwe Franse eik met de rest op tweede en derdejaarse vaten. De eerste vier maanden regelmatig gebatonneerd, dan acht maanden sur lie. Gemaakt door Daniel Langenhoven. Donkergeel en de kleur van een sauternes op dronk. Eén van de meest complexe aroma's die we ontmoetten en we bleven maar dingen ontdekken: gedroogde abrikoos, honing, pakken kruiden... Ook in de mond complex en wonderlijk lekker, als een hele goede kruidenhoning. Gedraagt zich helemaal als een rijpe top Sauternes alleen is er al die rijkdom en geen spoor van suikers want dit is een droge wijn. Lange, rijke afdronk, met zelfs wat gerookte ham ! Een topper die maar bleef evolueren en enkelen onder ons zullen zich naar de winkel reppen. Geen wijn van de maand echter vanwege het ontypische (smaakt naar alles, behalve naar chardonnay). Vraag aan de wijnhandelaar: hoe smaakte die wijn in 2004 ? **** (vier sterretjes voor een witte! da's lang geleden)

Viognier, Fairview, 2005: De eerste wijn van Charles Back deze avond maar niet de laatste. Deze sterk op de Europese traditie gerichte wijnmaker kenden we al van de Goats do Roam en zijn conflicten met de Fransen en we zijn zeer nieuwsgierig naar de rest van zijn gamma. Deze 100% viognier (14,5 euro) was de eerste die in Zuid-Afrika werd aangeplant. 15% werd gevinifieerd op nieuwe Franse eik, 50% op gebruikte. De wijn werd vier maanden op lie gelaten. Bleekgele kleur. Complexe, kruidige neus die wat deed denken aan zwitserse kruidensnoepjes maar die zeker ook fruit had (we herkenden het niet met onze wat platgeslagen neuzen na de rhebokskloof). In de mond fris, zelfs wat scherp, erg droog, met achteraan een kruidige toets en een mooie afdronk; nogal straf spul wel voor een witte (14,5%). *

Kardinaal, Mooiberg:6,87 euro maar geen jaargang en geen info. Na wat opzoeken blijkbaar een blend van shiraz en pinotage. In de neus aanvankelijk wat chocola maar ook sulfiet; werd later meer leer en tabak; zuid-afrika reizigers riepen allemaal rooibosthee; in de mond droog en strak, weinig fruit, veel hout en een wat bittere afdronk; misschien bij een braai ? De meningen gingen van vies tot leuk tuinwijntje. "Simpel" werd wel door iedereen aanvaardt.Eén dag later meldde het lid dat deze fles mee naar huis nam een opvallende verbetering: nog meer leer maar ook evenwichtiger en complexer geworden.

Sangiovese, Agostinelli, 2004:Het Agostinelli gamma bestaat uit drie cuvées die gemaakt werden met Italiaanse druiven die volgens Charles Back perfect aangepast zijn aan het warmere binnenland van Zuid-Afrika. 11 maanden op tweede en derdejaarse eik. 11,5 euro. In de neus duideljke sangiovese toetsen (zwarte kersen) maar ze missen de frisheid van een Italiaanse sangiovese; ook in de mond lijdend onder een gebrek aan zuren; toch een beetje te véél zon ?

Barbera, Agostinelli, 2005: Tien maanden op tweede en derdejaarse eik. 11,5 euro. Duidelijk de betere van de twee. In de neus kruiden en vooral cassis; in de mond opent de wijn met cassis maar evolueert naar het einde van de slok meer naar vanille; goed gestructureerd, mooie echo ook. Volgens ons jong te drinken maar nu een frisse en originele wijn. *(*)

Vive la Difference, Pinot Noir, Barrel fermented, Signal Hill, Stellenbosch, 2004: Klein domein van de Fransman Jean-Vincent Ridon. 13,2 euro. 9 jaar oude stokken, 11 maanden eik, bijvulling van 5% shiraz tijdens de rijping. Mooiste etiket, slechtste fles. Tamelijk donker van kleur. Aroma met uitsluitend syrah (vlierbessen). Zeer veel zuren, geen spoor van fruit. Ofwel slechte wijn, ofwel slechte fles.

Pinotage Viognier, Fairview, 2003:Opnieuw Charles Back! 96% pinotage (25jaar oude bush vines) en 4% viognier. 12 maanden oude Franse eik. 11,3 euro. Donkere kleur. Eerst eerder gesloten neus maar wel elegant: na een half uur helemaal open met toetsen van ceder en kruiden. In de mond zeer elegant en fijn, geen krachtpatser maar een echte wijn, en tegelijk toch ook weer stevige kost. Mijn persoonlijke favoriet. **

Clos Malverne Pinotage Reserve 2000:Een testfles uit mijn eigen kelder. Goed voorbeeld van wat superextractie met pinotage aanricht. Uitermate onaangename en bittere finish. Volgens Ghil heeft Clos Malverne dit probleem nu onder controle.

Sauvignon Rouge, Arnim, Western Cape:Een specialleke ! 57% cabernet sauvignon en (tromgeroffel) 43% sauvignon blanc. 9,4 euro. Door Achim von Arnim geconcipieerd als een rode wijn voor mensen die geen witte wijn lusten en die bij hun vis moeiljk een gepaste rode vonden. Zeer lichte kleur. In de neus vooral aardbeien in room (iemand zei ook witte chocola). Fris, licht en inderdaad geschikt voor vis. Afdronk van een witte wijn. Moet bij geblinddoekt proeven voor verrassingen zorgen. Origineel. *

Goats do Roam, Fairview, 2002:De veelbesproken Cotes du Rhone kloon van Charles Back. Al gedronken in mei 04 en toen smakelijk en kruidig, maar ook een beetje plakkerig in de mond. Nu vooral zoethout, kalisjensap (goed gespeld Danny ?), drop, vlier. Ook in de mond dezelfde tonen, maar een verrassend smaakelement was zout ! Voor - en tegenstanders.

Three Cape Ladies, Warwick Estate Wine, Stellenbosch, 2001:Uit mijn eigen kelder, De Wijnkraal verkoopt nu de 2002. Stan & Norma Ratcliffe maken deze cuvée sinds 1986 en tot 2004 bleef Norma chef-wijnmaker. 41% cab s, 29% merlot, 31% pinotage. 24 maanden Franse eik, waarvan 30% nieuwe en 40% tweedejaars. 14,9 euro. Al geproefd en zeer goed bevonden in februari 2005 met gelijkaardige nota's. In het aroma zitten complexe geuren die doen denken aan een oud gebouw met een groot haardvuur, een oude Engelse pub op het platteland bijvoorbeeld; ook mokka werd herkend, net als fruit; in de mond vlezig, rokerig, complex en zeer mooi; afgeronde maar duidelijke tannines. Nogal veel alcohol (14,5%) maar heel sterk en unaniem verkozen als rode wijn van de maand. **(*)

Shiraz, LaMotte, 2002:Eén van Zuid-Afrika's oudste en meest technologische landgoederen. Wijnmaker Terblanche wil elk jaar opnieuw dezelfde wijn maken om het de consument gemakkelijk te maken en dit is niet echt onze overtuiging. Erg donker, bijna zwart. Zeer zuiver aroma van zwarte bessen. In de mond zeer straf, een echt kanon, erg alcoholisch. Goed voor één glas op een koude winteravond. Goed gemaakt maar veel te zwaar.12,5 euro (*)

Independent Minds, Merlot, 1998:Gemaakt door vier bekende Zuid-Afrikaanse wjnmakers die samen studeerden (Cederberg, Avondele, Spier, Saronsberg). 100% merlot, 14 maanden eik (50% nieuwe Franse, 50% nieuwe Hongaarse). Blijft volgens De Wijnkraal nog zes à negen jaar op dronk. Stevig aroma met oud leder, opgelegde pruimen, laurier. In de mond verrassend fris en complex, erg mooie afdronk. Met 16,8 euro boven de grens maar goed gemaakt. We hebben onze twijfels bij die zes jaar maar zullen het testen. Tot in 2012! **(*)

Conclusie: Zeker in wit zijn we overtuigd ! In rood proefden we interessante en lekkere wijnen maar ook af en toe serieuze misbaksels. Alle rode waren echter zeer alcoholrijk wat de wijnen wat moeilijk maakt. We eten niet elke dag braai!